Dojčím mesačného syna a zvažujem jeho dokrmovanie

domcavesel
24. okt 2024

Baby, mám takmer mesačného syna, zatiaľ plne kojim, ale mám pocit že kojim nonstop celý deň (nie každu hodinu, ale mám na mysli naozaj nonstop!) a on stále pije, niečo grcne a znova pije. Keď ho položím, začne rev. Mlieka myslím že mám dosť, furt keď si stlacim tak ide. Fungovať takto naozaj nevládzem, som nervózna a nič neurobím. Keby kojim každú hodinu tak som šťastná, ale toto je naozaj každých pár minút. A tiež má problém zaspať....

Už som sa zamýšľala aj nad dokrmenim UM, viem že je to cesta k odstaveniu, ale dala by som mu to vždy po dojčení. Pomohlo by to ?

Naozaj už neviem čo s tým robiť, takto sa nedá fungovať..😩

colsami
24. okt 2024

Ahoj,
Ja skor myslim ze pomoze rezim. Babatko by sa malo dosyta najest a potom aj nieco pospat. Takto si ani on neoddychne...
Najma ak hovoris ze mlieka mas dost, nemyslim ze UM Ti nieco vyriesi. Ani v kociku Ti dlhsie nepospi? V nosici? Satke? Skus najst nejaky sposob co nanho funguje. Akonahle Ti pospi aspon hodinu, keby dve, a potom krmenie...

gab1sol
24. okt 2024

@domcavesel a určite plače, lebo je hladný, smädný? Keď ho kojíš, cíti ťa, tvoju vôňu, tvoj dych. Keď ho položíš, možno neplače kvôli hladu, ale že ťa necíti.

carrot_apple
24. okt 2024

@domcavesel ja som takto fungovala do cca 3mesiacov syna,
dieťaťko potrebuje cucať a sať furt na požiadanie, predstav si mačku keď má mačatá, čo mačka robí???? nič, iba kojí, o tom to je, mačke sa má nosiť iba jesť,
nevarila som, neupratovala, neumývala riad, kočikovala som jedla a kojila a že FURT, všetko ostatné robil muž, kde tu svokra a potom sme sa už dáko zosynchronizovali, je to malé bábätko, ak si unavená daj mu cez deň jeden krát umelé aby si si pospala, ale plne koj, on si to sám prispôsobí, musí dobehnúť váhu dáku, neviem koľko váži a musí zmocnieť, nabrať tuk do líčok rúčok nožičiek, a najskôr saje predné mlieko(pije) a až potom zadné(husté=tuk) takže to je na dlhšie a vyprázdniť, oba prsníky...proste to treba vydržať!!!odmena bude viac ako sladká!!!

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
maryetta
24. okt 2024

Babatko sa chce tulit. Mojkat. Ono to nie je iba o dojceni. Prsnik a ty ste jeho istota. Jeho pokoj. Jeho bezpecie. On grcka iba prebytok. Prave zato ze je casto na prsniku. Neboj sa. Ono sa to postupne ustali. Nebude to takto vzdy 😉

carrot_apple
24. okt 2024

@monsterablue a ako sa teda kojí? dieťa si má naprogramovať ako JEJ pasuje? však keď bolo v bruchu bralo si ako chcelo a teraz mu to chce odoprieť? mačka prevažne leží a loví menej a iba večer, je to rozdiel, ja nehovorím, že presne to máme kopírovať, ale, že tá podstata je v tom, že MY sa máme prispôsobiť dieťaťu a nie naopak.

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
betulinka1
24. okt 2024

@domcavesel podľa mňa to nie je cesta k odstaveniu. Ja som mala slabé mliečko, prvý mesiac som vážne iba sedela a kojila. Tiež som mala pocit, že iné nerobím. A nakoniec som musela začat s UM, lebo malému to nestačilo. Začala som odsavať. Cize mal aj UM ale aj materské. Odsávala som hádam do pol roka, aj ked uz bolo len tých pár kvapiek kolostra a to som už dávala iba na lyžičku. Naozaj sa spánok zlepšil. Aby bol maly uspokojený aj tým kontaktom so mnou, tak som si ho dala na hrudník a tak som davala flašku. Cíže aj sa napapal aj ostal ten kontakt so mnou.

diewcatqoo
24. okt 2024

U mesacneho babatka to takto proste je - je malicke, chce byt pri tebe. Tam vobec nejde o dojcenie, tam ide o to, aby babo citilo tvoju blizkost. Nie nadarmo sa hovori, ze prve 3 mesiace po narodeni su akoby stvrty trimester. Ak mas mlieka dost, tak tam prikrm asi moc nepomoze.
Mas aj starsie deti alebo toto je tvoje jedine? Ak nemusis delit cas medzi viacero deti, kludne babatku dopraj tvoju blizkost. Chapem, ze je potrebne navarit, upratat a pod, ale rob len to najnutnejsie - jedla nejake rychlovky a upratovanie nemusi byt nejake hlbkove. Nebude to takto navzdy, neboj.

ajsha123
24. okt 2024

Ja som mala zlú skúsenosť s UM, teda s kombináciou kojenie a občas Um... Bábätku to urobilo kŕče, nevedelo sa vykakať, mesiac sme sa trápili. A co som tu čítala, nebola som jediná. Samozrejme, akceptujem, že nie každý zažije to isté.
Ak máš dosť mliečka, bábätko chce byť pri tebe, alebo len cucať. Viem, že niektoré matky to neschvaľuju, ale nám v tejto fáze pomohol cumlik. Z 9 detí ho 3 absolútne odmietali, až ich napinalo, ostatní chceli. A kojila som dlho, čiže nebolo to o tom, že cumlík spôsobí stratu mliečka alebo niečo podobné....

andrea2323
24. okt 2024

Autorka viem presne čo hovoríš, zažila som to pred pár mesiacmi.. bola som nervózna, všetko som chcela stihnúť pomimo dojčenia, otravovalo ma stále ležať sedieť s ním. A potom si vravím, čo mne je? Veď toto je materstvo, toto sú tie neopakovateľné chvíle, toto som chcela celý čas a teraz sa ponáhlam drhnuť byt alebo kdesi ísť? .. ani jeden deň sa už nezopakuje 🙂 uži si že môžeš spomalit a nič nerobiť ak sa ti dá. Užívaj si blízkosť, už bude bábo len a len väčšie 🥹 môj malý má teraz 4 mesiace a už sa kŕmi možno každé tri hodiny, aj som si to sem tam neuvedomila a išla som mu ponúkať a on nič, že nechce 😀🙈 veľmi rýchlo to prejde, ak sa ti dá kľudne spomaľ.. držím palce

gab1sol
24. okt 2024

@ajsha123 mňa zaujalo tých 9 detí? Tvoje? Klobúk dolu… Inak, s tým cumlíkom súhlasím. Moje mali obe cumlík (ja som to vnímala, že radšej cumlík ako palček) a obe som kojila, kým sa samé neodstavili kvôli príkrmom v 10-11 mesiaci. Prvý polrok boli na mliečku doslova závislé…

carrot_apple
24. okt 2024

@monsterablue v komentári boli aj iné veci popísané a to ja považujem za pomoc a podporu, veľa čo čítam tu, je že ako túžia mať dieťa, keď ho majú, majú vraj málo mlieka dávajú si robiť rozbory aby nemuseli kojiť a nepovedia pravdu, že sa im to nepáči, je riedke a iné blbosti, lebo riedke mlieko neexistuje, je to predné a potom si ťahá zadné a každé mlieko sa bábatku prikladním matke mení každý deň a chce to čas a vééééľa času a to je to čo som napísala=vydržať, samozrejme je rozdiel ak má odpálenú štítnu zľazu, OK beriem=nekojí,
každá by chcela nakojiť, položiť a nech spí a ísť sa namaľovať, či oprať, či navariť či čo, treba si stanoviť priority a to má byť dieťa, zasa nehovorím, že sa nemá o seba starať, joj, zasa aby ste tu nanapísali, že nemá nárok byť fit,ale všetko sa dá postupom času, takého obdobie nebude trvať predsa večne...

domcavesel
autor
24. okt 2024

@andrea2323 ďakujem za ukkudnenie, asi som toto potrebovala počuť, resp. Si prečítat. Prosím koľko trvalo toto obdobie tebe ?

domcavesel
autor
24. okt 2024

Baby tak skúšala som dať to UM, lebo som bola zúfalá a viete čo ? On ho nechcel, nechcel ani fľašku....hneď hľadal prsník, čiže hladom to asi nieje a jednoducho len chce byt na Tom prsníku...budem to musieť asi len vydržať

colsami
24. okt 2024

@domcavesel vydrz. U nas tie prve dva mesiace take iste. A vo dne v noci. Pri prvom, mne pomohlo si v urcitom momente uvedomit ze naozaj nemusim nic ine robit, keby aj cely den lezim s tym dietatom v posteli. Musim iba ist na wc a najest sa aby bolo mlieko. Nic ine. Nemusim vobec varit. Existuju donasky, alebo vyriesi muz, alebo mozem hocico rychle jest, nielen varene. Nemusim upratovat, ved nie je po kom. Nemusim riesit navstevy. Pracu. NIC. A ked som sa s tymto naozaj uprimne stotoznila, uz mi to tak neprekazalo. A rychlo to obdobie preslo. On je naozaj este malilinky, preto chce byt stale "napojeny" na Teba 🙂

andrea2323
24. okt 2024

@domcavesel ja som mala položený nutrilon na poličke a vieš koľkokrát som na neho pozerala, aj po ťažkých nociach, s manželom sme prehodili a on vždy tak vtipne, že “už aj ho idem zarábať” 🙈🤣 mne malý často zaspal počas dojčenia a dobre sa nenapil, to bol môj problém. Ak zaspáva, škrabkaj ho alebo štekli aby sa dobre napil, prípadne si dajte v posteli kožu na kožu a prikryte sa a oddychujte 🙂 ja som sa ho stále snažila aj odložiť do postieľky, ale to sa nedalo a vždy sa zobudil, tak som si ho začala nechávať v posteli pri sebe, lebo naozaj potreboval tú blízkost, aj som nemusela v noci stále vstávať hore dole, len som vytiahla prso 😂 intervaly sa ti začnú predlžovať, aj potom postupne som začala skúšať postieľku, vydržal napr po prvé nočné kojenie potom som pridala ďalšie atď. Najťažšie to bolo fakt ten prvý mesiac a pol, potom sa to pomaličky aspoň u nás začalo upravovať, už to kojenie bolo že po hodine a pol, dvoch. A po tej trojmesačnej spánkovej regresii mám pocit, že aj oveľa lepšie spí, potiahne teraz 4h spánok prvý. Potom len nakojím, zaspí 🙏🏼😊🫶🏼 bude to lepšie a lepšie, sľubujem.

stanulienkat
24. okt 2024

On nie je hladny, on je pazravy+chce kontakt s mamou. Moja to tiez robila a dr mi povedala, ze je pazrava.

zobaka
24. okt 2024

ja som to vzdala po dvoch mesiacoch a nemala aom ziadne vycitky, konecne bol najedeny, ale moj aj schudol 400 g, cize odporucila aj pediatricka, potom to bol zivot

nevenka
24. okt 2024

@domcavesel tak ja mam 4 deti a 3 zo 4 mali problem s dojcenim, ale take, ze sa prvych 4-6 tyzdnov ani nevedeli prisat na prsnik bez klobucika. Odsavala a dokrmovala som. Ale po tych 3 mesiacoch sa to naozaj zacalo zlepsovat, to 1 dieta zo 4, co nemalo problem s jedenim (jedla od narodenia 10 min. a 3 hodiny spala), tak ked mala mesiac, tak zacali koliky, ale brutalne a zrazu aj jedla uplne zle. Zrazu kazdu chvilku, vygrckavala, nevedela sa dojest, lebo kvoli krcom nevedela sa prisat a najest sa naraz. No des. No a tito traja, ktorych som dokrmovala zo zaciatku flaskou, tak potom tak do stratena, vobec nechceli flasku a umele ani nijak inak. Nadrapovalo ich z toho. Kazde som kojila cca 1,5-2 roky. Skor tie 2 a stalo to za to. Tie obdobia sa menia. Cim bude babo vacsie, tym si aj viac vytiahne naraz a bude dlhsie spinkat.
Ja som kojila fakt ze nonstop ten prvy mesiac-dva.

majlo1234
24. okt 2024

Pozri, urob ako uznas za vhodne. Ale aj na flasu, aj na dudel treba dojcene dieta naucit, a tiez to obcas nejde bez revu. Ja som pri prvom nechcela ani jedno ani druhe, bala som sa, aby som si neposkodila vymodlene kojenie, pri druhej dcere som uz inu pesnicku spievala😀a ta nechce ani jedno ani druhe, a casto ani cicku😀

Podla mna najvacsia fama o kojeni je, ze je to jednoducha prieodzena prijemna zalezitost. Pravda je, ze je to castokrat boj, bolestive cicky, nervy, decko sa nechce/nevie prisat, dojcis na poziadanie 500 krat za den, v noci detto. A spravne dojcenie trva roky. Ma to samozrejme kopec vyhod, pre babatko je to super, ale pre mamku je to castokrat velmi narocne, a treba sa s tym bud zmierit a prisposobit, alebo vyskusat ten dokrm😀

maryetta
24. okt 2024

Ja mam aj tu skusenost ze proste chlapci ten prsnik chcu lebo chlapi 😂😂😂😂😂
Toooo uz ine nebude.
Ak pribera tak proste ozaj chce ten kontakt. Preto je aj lepsi cumel. Ze kusok oklames ze nie priamo prsnik ale cumel. No to tiez nie kazde babatko chce.