Dojčím 11 mesačného syna a mám nemiznúcu hrčku v prsníku

bachi
30. sep 2020

Dobry den, chcela by som sa spytat o radu, resp ci ma niekto nahodou podobnu skusenost.
Syn ma 11 mesiacov a stale je kojeny, pocas dna plus nocne kojenie. Pred asi tyzdnom sa mi z nicoho nic zapalil jeden prsnik. Zobudila som sa v noci na bolest a rano uz bol cely cerveny a dostala som teploty. Po komunikacii s laktacnymi som menila teple, studene obklady a tvaroh a za dva, tri dni som bola opat fit.
Az na to, ze v prsniku mi ostala hrcka velka asi ako pingpongova lopticka. Par dni som sa ju snazila horucou vodou a masazami rozmasirovat, ale bez uspechu. Vcera som bola na gynekologii a tam mi doktor odporucil ukoncit laktaciu a predpisal mi dospinex, s tym, ze za dva mesiace mam prist opat a ak tam bude hrcka urobi mi biopsiu.
Musim povedat, ze pre mna to bol sok, lebo s takymto zaverom som neratala. Proste je mi velmi luto, ze musim dojcenie ukoncit, nakolko sa inak citim uplne vitalne.
Doktor mi sice povedal, ze nakazat mi to nemoze, ale ze on by urcite nechal prsnik oddychnut.
Chcela som sa len spyat, ci neviete nahodou, ci aj pocas dojcenia sa moze v prsniku vytvorit nejaky nezdaravy utvar. Nakolko som si myslela, ze dojcenie znizuje riziko rakoviny prsnikov.
Ze ci by som predsa len nemala pokracovat v dojceni, lebo stale si myslim, ze to je pre maleho zo zdravotneho hladiska najlepsie a za druhe maly vobec nevie co je cumlik alebo flaska s cumlikom. Vobec z toho nevie pit, ak z niecoho tak z pohara so slamkou.
Dakujem za kazdy jeden nazor, postreh, radu.

pink_lady
30. sep 2020

pred par dnami bola v telerane zena ktorej pocas dojcenia diagnostikovali rakovinu prsnika...je to velmi mylne mysliet si ze v tehotenstve a pri dojceni je zena "chranena"...urcite ti mal spravit sono prsnika hned

bachi
autor
30. sep 2020

@pink_lady praveze mi spravil aj sono, povedal, ze je tazko urcit pocas laktacie co to presne je. Preto povedal, ze mi odporuca ju ukoncit.

ayanamirei
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
bachi
autor
30. sep 2020

@ayanamirei ved to, ja sa bojim, ze prestanem dojcit, hoci teraz mame doma idealne podmienky a potom za dva mesiace mi povie, ze to je mozno len nieco uplne nezavzne. A potom si to budem vycitat, ze som mohla pokracovat.

ayanamirei
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nini1010
30. sep 2020

A to ti akoze gynekolog spravil sono prsnika??

pink_lady
30. sep 2020

@ayanamirei ale ona nie je TEHOTNA. A ked je problem, urobia sono aj v tehotenstve, poznam taky pripad...

@bachi v tomto pripade by som uprednostnila prestat dojcit...viem ze je to tazke rozhodnutie, ale...zdravie je prednejsie

lindusss2016
30. sep 2020

@pink_lady tiez mi robili sono pocas tehotenstva aj pocas dojcenia.

karamellova
30. sep 2020

Bola som presne v rovnakej situacii.Tiez mala dcera 11 mesiacov a tiez rovnaky scenar.Dr. mi tiez odporucil skoncit s dojcenim, povedala som chcem dojcit dalej nakolko dcera mi uplne odmietala nielen mlieko ale akukolvek flasu.Nedokazala bez prsnika ani zaspat.Dr mi teda spravil biopsiu tenkou ihlou pocas kojenia a bola to cysta.Kojila som este dalsieho pol roka.

malabrunetka
1. okt 2020

Ja som mala 3x zápal prsníka. Po jednom mi ostala hrčka ale maličká. Chodím preto každý rok na sono. Keď som išla na sono prvýkrát, bola som už asi 2-3mesiace po ukončení kojenia a doktor aj tak videl ešte mlieko. Veľkosť pingpongovej loptičky je však pomerne veľká. Keď chces kojit tak na tvojom mieste by som kojila len z 1 prsníka kde nemáš hrčku. Ale skús ju ešte masírovať pod teplou vodou.

bachi
autor
1. okt 2020

@karamellova tonje super, nevedela som, ze sa to da aj pocas kojenia. Uz som uvazovala, ze pojdem k druhemu gynekologovi, pre dalsi nazor. Lebo odkedy mi to odporucil, skoro vobec nekojim pocas dna, ale ako pride cas vecera je to katastrofa, uz som vyskusla aj kozie aj kravske mlieko, dokonca som pridala aj granko, no z flase mi proste pit nechce. Preto ho v noci stale kojim. Ale citim, ze sa mi za tie tri dni co nedojcim rano zacalo robit menej mlieka, lebo uz su neni take napnute. Ale aj tak by som najradsej neprestala. Skusim tam zavolat, ci mi tu biopsiu neurobi aj tak.