Ahojte zienky, chcela by som sa s vami poradit, a "vypocut" so vase skusenosti a rady. Mam maleho, skoro 3 tyzdnoveho synceka. Uz od porodu mame problem s mm.. V nemocnici uz bol dokrmovany um lebo ja som mlieko nemala resp. Mala ale velmi malicko. Vela plakal a bol stale hladny aj ked som ho stale prikladala. Boli to velmi vycerpavajuce dni, kazda sestricka mi kazala inak... Nakoniec sme si zvykli kojit cez klobuciky no v poslednych dnoch je aj to katastrofa. Mlieka mam stale menej, on stale place ja som cim dalej tym viac nervozna a vystresovana, co tiez nepomaha. Vobec nespime.. Dnes sme na tom tak ze z 90% sme uz na um. Velmi ma trapi ze nemozem kojit tak ako ostatne zeny, citim sa ako na ... Mama, ktora nedokaze dat svojmu dietatu to co potrebuje. Najviac ked citam ako zeny odsudzuju vsetky nedojciace matky... To je fakt um tak neskutocne zla volba?
Myslim,ze najvacsia vyzva novodobeho materstva je nezblaznit sa z dojcenia. Asi aj tu dostanes radu, aby si skusila laktacnu poradkynu, garantujem ti, ze budes moct kojit, ale budes musiet maleho naucit na bradavku bez klobucika, cize krmit prv po prste, alebo cez cievku nalepenu na prse, prikladat, prikladat...proste nic nebudes robit len riesit dojcenie. Ak je pre teba dojcenie dolezite az tak velmi toto je cesta.
Druha moznost, prestat to riesit a normalne sa upokojit s tym, ze dieta je na UM a ako povedal Mulder Scullyovej po ich prvom bozku.."svet neskoncil". UM nie je smrrrrrrrrrt, dnes su to moderne formuly obohatene o mnozstvo mineralov a potrebnych latok.
Pozri ja som dojcila ukazkovo, po dvoch mesiacoch moje dieta chytilo laktacnu krizu, vsetky rady o castom prikladani LP boli na nic, lebo moje dieta sa neprisalo, revalo len videlo prsnik, nasledne som 6,5 mesiacov odsavala. Moj syn bol skoro 8 mesiacov na MM. Kazdy mesiac bol chory, kazdy. V 4 mesiacoch dostal ekzem a vyhadzoval sa brutalne zo vsetkeho, co som zjedla, ze som jedla uz len maso a zelenu zeleninu, napriek tomu, ked nas kozna videla, bol v takom stave, ze som bola ochotna ist s nim do nemocnice, dat krotikoidy cokolvek, aby som mu ulavila.
V jeho 8 mesiacoch, ked sa po prikrmoch prestal vyhadzovat uz z 99% potravin, ale uz len z 65% a ja som bola vahovo niekde na vahe zo strednej, povedala som dost, A dala sunar. Moje dieta miluje sunar, odvtedy nie je chory, ekzem sa upravil, moj zivot je lepsi a jeho tiez.
Laska sa nemeria mnozstvom amterskeho mlieka, tvoje dieta nebude ani vecne chore, ani nebude citovo stradat, ked nebude mat stale prso v puse a ako ucitelka ti grantujem, ze na stuzkvoej naozaj nevidno, kto bol dokedy dojceny.
ak máš z toho stres, skus mlieko odstriekať a dať z flaše. ja som kojila 2 mesiace, potom som to vzdala, ale malý pije odstriekané mlieko ( v kombinácii z umelým) už 14 mesiacov.
@jokerka ja som bola na tom tak isto ,este tri krat zápal prsníkov a syn mal nenormálnu koliku,prvorodicka ,no konec sveta,ale to bolo desať rokov dozadu ,este nespaval a vies co kojenie som rozbehla ked mal tri mesiace ;) uz to vyzeralo tak,ze vôbec nebudem kojit,pretoze on iba z jedného prsníka ,cez klobúčik a iba rano a potom v noci až sme sa prekopli na plné kojenie a druhé dieťa presný opak ,hned sa pridala,kojenie krásne bez problémov ,kontaktuj laktačnu a k tym matkám,kazda to vníma podľa seba,ja som mala pocit,ze všetky nedojciace sú proti dojciacim .No a nedojciace to vnímajú zas naopak.No jedno je isté ked sa dá je to pre dieťa to najlepšie,nech sa buši do prs kto chce ;) A ked sa nedá,svet sa ti nezrúti ,len si neber všetko osobne.Sa napocuvas tolko rãd
@jokerka ahoj tak chapem tvoje trápenie,lebo ja som prežívala niečo podobné. V pôrodnici som mala problém s kojenim. Mlieka bolo dosť,ale maly sa nechcel pridať a dost ma to trápilo. V nemocnici som brala mliečko od iných a doma som skúsila aj klobúčiky ale nič az som nakoniec si odsavala a tak m davala s fľaše a ale mliečko som mala len dva mesiace a potom sme prešli na umelé Sunar 1 a maly je zdravy a krásny. Takže pokiaľ kojis je to super ale keď raz mlieko nemas a nic nepomôže tak je zbytočné sa trápiť. Aj ked niektorým sa ľahko povie že kojenie je to najlepšie. Určite je ale keď nemáš tak nenechaj dieťa hladne. Podľa mňa
@jokerka z tych, co odsudzuju, si nic nerob, niektori ludia si vzdy najdu niekoho, nad koho sa potrebuju vyvysovat. Tvoje pocity presne poznam. Mala som to iste. Odsavala som do nemoty aj o tretej nad ranom. Prikladala, pila vsetko mozne, jedla vsetko mozne. Bola som nervozna, unavena, kojenie bolo utrpenim. Nakoniec som sa na to vyprdla, a zmierila sa s tym, ze musime dokrmovat. Dala som si ciel kojit popri tom aspon 3 mesiace, ale dufala som aspon pol roka. A uz takto fungujeme 9,5 mesiaca, kojim aj davame UM. A to ma zas vsetci strasili, ako si zvykne na flasu a nebudem moc kojit.
Spokojna mama, spokojne dieta. To je najdolezitejsie 🙂 Pokus sa rozbehnut kojenie, ak to nepojde, tak to nepojde. Nebudes o nic horsia mama ako ostatne. Dieta v prvom rade potrebuje lasku a moj je aky stastny, ze mu moze dat flasu a uspat ho 🙂
@jokerka absolutne sa svet nezruti, ked nebudes kojit... ja som myslela, ze kojit prestanem hned na zaciatku, lebo to bola priserna bolest... v 3 mesiacoch sme mali dost vazne problemy v rodine, kopec stresu, do toho som mala pocit, ze nemam mlieko. kupila som si more milk plus tabletky, rozbehlo sa mlieko a mala uz ma rok a zatial este kojim... sice tie tabletky znova uzivam, ale myslim, ze o chvilu odstavime...
ak by prisla laktacna, tak je dost mozne, ze do teba bude tlacit tabletky costi. su urcene pri traviacich problemoch a vedlajsim ucinkom je zvysenie laktacie. vacsina laktacnych to odporuca. tieto lieky su na predpis a ziadna z mojich kamosiek farmaceutiek by ich teda neuzivala pocas kojenia... takze toto radsej neber... a inak sa svet nezruti, ak bude maly na UM. kojit je sice pohodlne aj na cestach, ale to iba kym dieta nie je moc zvedave, lebo u mna od polroka nakojit malu v aute bola cista tragedia 😀 obzerala vsetko a nechcela papat...
@jokerka Moja malá prišla z pôrodnice s fľašou. Ja nervy v kýbli. Plakala deň noc, stále......... bradavky bolestivé, keď sa prisala videla som všetkých svätých. Keď sa blížil čas dojčenia už som mala stres no celé zle 🙄 zavolala som laktačnú ukázala mi čo a ako. Používala som cievku, dokrmovala som UM. Chvíľu mi trvalo kým som sa odhodlala ale znižovala som počet kŕmení s UM až som výhradne dojčila. Bolo to veľmi náročné obdobie. Dojčenie je na jednej strane veľmi pohodlné, ale niekedy je tá cesta kým sa dopracuješ do stavu že to ide veľmi tŕnistá. Netvrdím že sa to nedá ale chce to veľa síl.
Ja som síce dlhodobo dojčiaca no dojčenie vnímam sebecky ako niečo čo mne uľahčuje život. Každý dáva koľko dokáže a najmä vládze. Ak dojčiť skutočne chceš, skúsila si všetko čo je v tvojich silách a stále to nejde tak sa tým netráp aj tak to nikomu nepomôže. Uľaví sa ti ak skutočnosť príjmeš takú aká je.
Je to otázka miery. Do akej miery ťa kojenie frustruje? Samozrejme, že netreba ísť cez mŕtvoly. Samozrejme, že umelé mlieko je v poriadku. Nevidím dôvod z umelého mlieka robiť strašiaka. Odsudzvanie pusti z hlavy, vždy tu bude niekto, kto na teba bude škaredo pozerať. Či už vytiahneš fľašu, alebo prsník. Ak ťa to kojenie až tak veľmi nefrustruje a si ochotná postupovať podľa obligátnych rád ako prikladať, nosiť, spať spolu, zrušiť klobúčiky, cumle, bylinky, laktačná, nesledovať čas, atď tak ti doporučujem vytrvať. Kojenie je síce prínosom pre dieťa, ale aj pre ženu má veľa výhod, od ušetrených peňazí, cez rýchle schudnutie po pôrode až po viac menej pokojné noci (ak sa naučíš kojiť po ležiačy).
Asi by som najprv skusila laktacnu poradkynu, v dnesnej dobe celkom normalna zalezitost
Mliečko sa ešte stále môže spustiť, treba len prikladať, prikladať a prikladať... kľúdne si spravte aj pár dní, kedy budeš s bábom len ležať a mať ho vkuse pricucnuté, dalo by sa tu veľa radiť a veľa skúšať. otázka je, či ti to stojí za to.... ak máš mať z toho nervy a stres, tak sa to vôbec neoplatí, lebo len spokojná mamina môže mať spokojné bábo, nijako inak to nefunguje. takže ak máš ešte nervy na to, aby ste sa potrápili, tak do toho choď, ale ak si už natoľko vyčerpaná a frustrovaná, tak sa tým netráp a daj mu proste umelé. Nič si však nevyčítaj, daj sa do pohody a užívaj si drobčeka 🙂 mimochodom, pri dcérke mi po mesiaci zo stresu odišlo mlieko, a tiež som bola tak namotaná na kojenie, že som sa nechcela nechať odradiť a tak sme sa potrápili, nakoniec som si povedala, že to všetko kašlem a ako bude tak bude a na druhý deň som sa zobudila s plnými prsiami 🙂
@mircalla ja som teraz dokonca v stave, ze planujeme druhe a ak sa mi stane to iste, ze chyti laktacnu krizu, uz dam rovno UM a nebudem sa drasat odsavanim, spatne, ked sa divam na to, ked som odsavala normalne obdivujem samu seba za tu disciplinu, to je iny masaker.
Odporucam autorke, ked to nepojde, hladat aj v UM pozitiva...papat moze dat aj ocko, vies kolko babo vypije a neklame si, deti na UM naozaj lepsie spia.
Ahoj,ja mám 2,5rocného synceka,od zaciatku na UM,je úplne v poriadku a to sa narodil o 1,5mesiaca skor.Až by som mala dalsie babo,znova by som volila UM,dnes su uz velmi dobre UM,treba nájst len to správne,ktoré drobcovi vyhovuje.
@jokerka ahoj,nechce sa mi čítať čo ti radili baby predo mnou. Som dojciaca mama a chcem ti povedať,nedojci. Mlieko nemáš, ok, snažila si sa, davas um,aby dieťaťko nezomrelo hladom,ba aby ani neplakalo od hladu,si dobra mama,lubis ho,to sa ráta. Buď rada ze ste zdraví, daj mu napapat, nech skupinka,ty si pospi tiež. Aj dojciaca mama aj nedojciaca sú dobre mamy vtedy keď svoje deti ľúbia,starajú sa o ne ako môžu a hlavne ak sú v pohode. Tak z nedojcenia si nič nerob.
Rada by som pridala nas pribeh, mozno ti to pomoze. Mliecko sa mi krasne rozbehlo v porodnici, prve tri mesiace sme fungovali uplne bez problemov syncek bol plne kojeni. Behom troch dni prisla laktacna kriza. Mliecko sa pomaly stracalo, maly bol hladny ale prso nechcel plakal do nemoty odtlacal ma...strasne. Hned som volala laktacnej z mamily, nasadila mi 3nasobnu davku senovky a benediktu, k tomu konsku davku costi. Mliecko zacalo trosku pribudat, ja som nerobila tri tyzdne nic ine len kojila, pr kazdej prilezitosti strkala malemu cecek ako mi kazala laktacna. Podotikam ze kojit sa chcel len narukach a musela som ho pritom hojdat, niekedy to trvalo 20minut niekdy hodinu, ruky a chrbat som si uz necitila, k tomu som smrdela ako kari korenie zo senovky.... ale kojili sme sa to bolo prvorade. Konecne sa laktacia upravila maly sa ukludnil a zase prislo krasne obdobie. NA TYZDEN. potom opat laktacna kriza. Zrutila som sa. Preplakala som cely den. Poslala som muza nakupit sunar, flasky... atd. Maly dostal flasku a spal 7hodin ako zarezany. Rano som letela do obchodu, kupila si odsavacku a takto sme fungovali este dalsich 8 mesiacov. Iba na MM, ktore som si odsala. Prso som sa malemu dat ani nepokusila, bala som sa ze bude zase plakat, uz mi to trhalo srdce, ospravedlnujem sa ze som sa tak rozpisala ale chcem len povedat ze ak to nejde tak to nejde.Mamicka co si nezazila trapenie s kojenim to nikdy nepochopi. Sprav ako citis ale zapametaj size stastna mamicka stastne babo
Uplne ti rozumiem.absolvovala som takto kojenie/nekojenie s 3 detmi. S nasim tretim je to teraz najhorsie,ale psychicky ma to tak neubija ako pri prvom.ja som kojenie riesila stale s laktacnou,bola aj u nas doma,aj my u nej.pomohla mi s kojenim,ale so psychikou si musis pomoct sama.je jedno ze vsetci okolo teba koja.podla mna to zacalo uz v nemocnici.sestricky boli ako posadnute kojenim.viac posadnute ako pomahajuce.
Moja rada znie-si urcite najlepsou matkou pre svoje dieta,rob teda len to,co citis.nazory ostatnych,ci uz vacsiny alebo mensiny,nech ta nezlomia.a to sa netyka len kojenia.vypocuj si rozne rady,ale riad sa srdcom.nie je nikde dokazane,ze kojene deti su chytrejsie ci zdravsie.ani matky,ktore kojili az kym neslo ich dieta do zs,nedostali ziadnu medajlu.mali ale dobry pocit,ze urobili to,co citili ako najlepsie pre svoje dieta a tak su spokojne.bud teda spokojna,nech uz sa rozhodnes akokolvek.zabojuj,kolko uznas za vhodne,ale nie za cenu tvojej psychiky.tvoje dieta potrebuje hlavne TEBA.
Moj maly ma 8 mesiacov je od prveho dna na um ani raz nebo chori a spinka v noci 12 hod v kuse. A ja som vyspata s kludna a mam energiu cwz den sa mu venovat nie riesit kojenie odsavanie a miion pridruzenych problemov ..ked to nejde tak to nejde
Spomínam si, čo mi povedala dcérkina pediatrička, keď som začala strácať mlieko a dcérka mi schudla. Povedala mi, že nemám trápiť seba a potom pozrela na môjho manžela a dopovedala, že nemám trápiť ani svoje okolie. Mám začať prikrmovať UM, sú predsa výborné...Nechcela som tomu veriť, že strácam mlieko. Veď som mala 3x silnú mastitídu, doktorka mi navrhovala spraviť si testy a zásobovať nemocnicu.
Nechcela som sa vzdať, zavolala som si laktačnú poradkyňu - kojenie v poriadku, mlieka mám dosť, hm. Začala som brať všetky možné výživové doplnky - More milk plus, moringu olejodarnú, senovku grécku, benedikt lekársky, často som prikladala dcérku, nosila som ju často v nosiči. Nič. Potom som skúsila poslednú možnosť, užívala som asi tri týždne domperidón, trošku to pomohlo, ale nič extra.
Po takýchto troch mesiacoch trápenia, odsávania asi 150 ml mliečka denne som si spomenula na slová pediatričky. Akú tá mala pravdu. So zavedením príkrmov v 5. mesiaci som dojčenie definitívne ukončila. Moja dcérka je zdravá, silná, krásna aj keď pije Nutrilon. Dieťatko potrebuje v prvom rade spokojnú maminku a keď to nepôjde, tak sa tým netráp.
@jokerka ale ved z toho ze ho odchovas na umelom sa nestriela! Na mna tiez kazdy zazeral ked som povedala ze nedojcim,ale nikto uz nevidel ten dovod(prebdene noci,mala vkuse hladna,ja nervozna,odsavala som,castokrat mlieko s krvou kvoli rozhryzenym bradavkam,so zapalom prsnika..) nikdy viac...najhorsie obdobie mojho zivota...vazne..po 6 tyzdnoch som dostala rozum a kupila Nutrilon. Odvtedy pohoda
Moja mala už v pôrodnici dostala UM a doma som potom kojila ešte cca 2 týždne a mlieko zmizlo......za celých 10 rokoch bola 1x naozaj chorá skončili sme v nemocnici ale to ma po mne ja chorá nebývame keď tak tak riadne bežne choroby klop klop nás obchádzajú 😉
@jokerka Ja som svoje deti dojčila, mladšiu dcéru dokonca skoro 4 roky, ale boli to niekedy boje, aj som to chcela vzdať, vydržala som. Ale vždy som si hovorila, že najdôležitejšie je mať pokoj v duši, načo bude dobré materské mlieko od vystresovanej matky s nervami v koncoch. Ja by som ešte možno skúsila poradkyňu dojčenia a keď nie, zváž, čo je pre teba a bábätko v tejto chvíli najlepšie. Nech sa rozhodneš pokračovať v dojčení alebo dáš umelé mlieko, stále budeš tá istá milujúca mama pre svoje bábätko. Držím palce.
Ja to nechápem UM je vraj nieco strasne ale tabletky typu costi a domperidon su schopne jest vo veľkom
@jokerka problem vidim v tom, ze clovek sa pred porodom pripravuje na dojcenie minimalne, po porode dieta mame zoberu, pripadne ho zabalia aspon do 15 vrstiev a perinky, potom daju dietatu v nemocnici um z flase a mama vyfasuje klobuciky, cumel a odsavacku a to je proste uplne naopak ako by to malo byt. Niektorym stastlivcom to vyjde, ale zvysok ma logicky problemy, nakolko telo dostava kopu protichodnych informacii a do toho stres, ze si nanic mama lebo ti to nejde a este mozes jest tak rozky s vodou aj to len stare, namiesto toho aby mala matka co najviac kontaktu s babatkom, skusali prisavanie a nikto ich nerusil, mohla sa normalne najest a mat klud. Takze za mna ak to ma ist tou prvou cestou a UM ti ma priniest pokoj, tak chod do toho a nic si nevycitaj, hlavne, ze nie je dieta hladne. Ale ak to chces skusit tou druhou, tak hlavne odhod stres a zavolaj si pomoc-LP alebo si o tom aspon vela precitaj, pozri videa a podobne. 🙂
A len na zaver, uz asi v 100 diskusiach vidim, ze moja mala umele a nie je chora ako susedova, tak len naposledy (dufam) by som rada povedala, ze statistiky sa nerobia na dvoch detoch, ale tisicoch a vtedy tam vidiet rozdiel. 😅
Ahoj, no veľmi podobne sme na tom boli aj my, aj keď ja som nikdy nedala UM ani som nemala klobúčiky, no kojenie bolo desné, mávala som veľké bolesti, veľmi som plakávala a do toho tie depky. A hej, v nemocnici ti bohužiaľ veľmi neporadia a ani to okolie nebolo teda nič moc. Ja som mala jednu kamošku, ktorá ma stále podporovala, aby som vydržala a muža, ktorý stál pri mne. Ja som kontaktovala dve laktačné a celé toto trvalo 3 mesiace. Nie, nechcem ťa tým strašiť, len ti napísať, že sa to dá. Sama mám kamarátku, ktorá dávala UM, dávala klobúčiky a dojčí, malá už bude mať 2 roky. Musíš len vydržať a áno, kontaktovať laktačnú poradkyňu. Poprípade kuk mamila.sk, majú tam mnoho článkov, videá, ja som fičala len na tom. Treba si uvedomiť, že ak sa dieťa raz naučí piť z fľašky, už je veľmi ťažké pre neho, aby pil z prsníka, lebo dostať mlieko z prsníka je oveľa náročnejšie a hlavne, ak je viac na UM ako na mlieku z prsníka. Všetko sa dá, netreba to vzdávať. Ja som vedela, že UM dávať nechcem, nepripúšťala som si to za žiadnu cenu. Ona vždy z tých prsníkov to mlieko dostala, dokonca aj z toho, čo ma tak veľmi bolel, zaťala som zuby a vydržala som, menila som ich stále, aj v noci. Ono hlavne v noci je dobré dávať prsník, vtedy býva aj veľa mlieka a dieťa je celkovo, tak nastavené, že hodne ťahá, vie sa to veľmi dobre rozbehnúť. Neviem to už presne popísať, ale mne práve večer odporúčali dávať ten boľavý prsník a ozaj to pomohlo. Ak by sa ti stalo, že prsníky budú poničené, mne najviac pomohla mastička z Dm drogéria práve na bradavky. Dá sa s ňou aj dojčiť. Veľa síl a pevnej vôle. Vytrvaj v tom, čo považuješ za dôležité a správne. 😉
Pokus sa kontaktovat laktacnu poradkynu z Mamily. Pride k tebe, za poplatok pomoze a vysvetli. Ako spravne prilozit, ako kontrolovat ci spravne saje a podobne. Mozno to este zachranite. Ja som sice klobuciky nikdy nepouzila, ale kamoske ich laktacna hned zrusila. Maly sice posobil, ze pije ale v skutocnosti ich len cuckal a z mliecka nemal takmer nic. A ak by sa Vam to nahodou aj nepodarilo, je kopec deti, co vyrastli na UM a tu su. Ale prist o dojcenie je podla mna skoda aj pre tie krasne chvile s malinkym babatkom. Drzim silno palce ;)