myslite že sa vitaminy a ostatne latky dostavaju k deitatku v dostatčnom množstve ked ich konzumuje matka? Ide o to že my synček odmieta niekedy prikrmy tak sa snažim aspon dojčenim mu dat potrebne latky a chcela by som nejake poradit nejake potraviny ktore su zdrave pre detičky a mamičky. 🙂
myslim , ze treba zvysit prijem zeleza dietatku a vit D tiez , zvysok by mal byt ok ale urcite prikrmy stale ponukat , raz sa to rozbehne 🙂 A potraviny zdrave pre mamicky a deticky? Zelenina, ovocie , strukoviny, obilniny, malo soli 🙂
@babulka82 vela zeleza je v strukovinach (ja casto pouzivam cervenu sosovicu , netreba ju predtym namacat a je za chvilku hotova 🙂 ) , potom cvikla, tmava listova zelenina, brokolica, vajicka, maso...
@zita19 niekde som citala , ze spenat praveze nie je na doplnanie zeleza vhodny, lebo obsahuje nejaku kyselinu oxalat , ze to zelezo potom telo nedokaze vstrebat. Ale ja ho mam rada tak co uz 😀
Okrem toho vstrebavanie zeleza podporuje vitamin C a zase ho redukuje vapnik a tein v caji.
Inak moja sa zacala rozjedat az teraz. Doteraz som ju musela nahanat s lyzickou 😀 Sice to stale nie je ziadna slava, ale uz ovela lepsie, sice stale dojcim ale davam jej uz aj kravske alebo kozie mlieko sem tam a do toho pridavam vit D, ten zas podporuje vstrebavanie vapnika 🙂
@domak2 Ano, spenat obsahuje tu podivnu latku s X v nazve (ani je presny nazov neviem a goooglit sa mi nechce 😝 ), ale ak sa podava s mliekom, tak sa to vraj eliminuje. Ano zabudla som na vyznam prirodzenych davok C-vit na vstrebavanie zeleza.
V koncnom dosledku ani vagony spenatu, sosovice a pod. nie su zarukou dostatku zeleza. Dolezita je pestra strava. Podla mna uplne najlepsi recept je vsetkeho s mierou a co najpestrejsie. Organizmus si potom moze vyberat to co aktualne potrebuje.
Aj keby si neprijimala vsetky latky potrebne pre tvorbu mlieka telo je nastavene tak, ze si tieto latky ziska z tvojho organizmu tak aby mlieko bolo plnohotnotne.