Zdravim,
Som 5 dni po prvom porode, a strasne ma pri zaciatku kojenia bolia bradavky az tak ze musim kusnut do vankusa. Akokeby som mala ziletky vnutri. Po par sekundach to prejde.
Prosim Vas povedzte mi, ze to chce len zvyk a za par dni to prestane. Je to sialena bolest, horsie ako porod. Samozrejme pouzivam lanolin, bepanten ale zatial nic. Som z toho zufala, a az mi je do placu ked viem, ze dieta je hladne a musim ho nakrmit.
Existuje nieco na znecitlivenie?
Dakujem ❤️
Skontrolovať prisatie a žiaľ je to tak, prvé mesiace bradavky bolia.
Ja som použivala klobučiky, to bolo lepšie, ale celkovo som vydržala to utrpenie len 3 týždne.
Ano, preslo. Lanolin som mala od multimam, maju aj take lanolinove nalepky, compressy. Tie ako prva pomoc pri rankach na bradavkach. Skus predychat, pusti si hudbu, prsia vetraj,.. fakt len cas. Pri prvom bolelo, pri druhom po 4r uz vobec. Bradavka si pottebuje zvyknut. A ano cely dvorec do pusy.
Hlavne skontrolovať, či je dobre prisate bábätko. Ono bradavky si proste musia zvyknúť, je to niečo nové, zo začiatku to bolí. Ale keď je správne prisatie, po pár dňoch už to nebudeš ani vnímať.
Taka ziletkova bolest moze byt kvasinka... Mala som pri prvej a pri prckovi... Myslela som, ze zomrem... Bepanthen a vserky tieto kremy ti to len upchaju... Mne dal dr krem do ust (na detsku zabu) a doslova som si vyvalala bradavky v sode...
Ja som to mala tiež tak. Do krvi boli doranane. A prisaty bol malý správne. A pri dcére som to mala tak isto. Mne pomohlo po všetkom,čo ty píšeš, len klobúčiky. Len na dva-tri dni,aby sa tie najhoršie rany zacelili. Keď už ta príšerná bolesť ustavala a začali menej bolieť,dávala som klobúčiky na každé druhé kojenie, potom každé tretie a nakoniec som ich úplne zahodila. To mi zachránilo kojenie. Držím palce a veľmi sucitim. Až na striaslo pri spomienke.
Mna kojenie bolelo prvych 6 tyzdnov. Doslova som pri tom plakala. A to som nemala ani rany na bradavkach, aj prisatie bolo spravne. Potom to preslo a kojila som bez problem vyse roka.
Ono ten lanolin je vraj skôr na škodu. Ak ta takto bolia bradavky, pravdepodobne máš na nich take ranky, ragady. Mne pomohlo dávať na prsia po dojčení studený obklad (handru namočil a dať do chladničky). Potom nechať prsia voľne vyschnúť a vyvetrať. Nie dať hneď podprsenku. No vraj to môže spôsobiť “prechladnutie/zápal”. Mne sa nič take nestalo. Ešte bol dobrý nechtikovy krém v tenkej vrstve, či rozotriet na bradavky trosku svojho mater.mlieka, a masticka od laktacnej. Tiež pri ozaj hrozných bolestiach som brala 1-2/deň Ibalgin či paracetamol, to poradila tiež laktačná, mne by to nenapadlo a bola to úľava. Do mlieka vraj prechádza úplne minimum z lieku a nevadi to. Lepšie pre dieťa ako prestať kvôli bolesti dojčiť úplne. Ďalšie tipy nájdeš na mamila.sk
@guiseppinka ak by to bola kvasinka bolelo by ma to cele kojenie, ci?
Mna to boli prvych 10sekund, potom to prejde a mozem kojit aj hodinu 🤣
@tiika mne naopak lanolinova mastička veľmi pomohla. Po prvých dňoch som mala rany, potom chrasty a teraz po dvoch týždňoch už sú úplne zahojené. Snažila som sa mastiť po každom kojení, i keď to tak nebolo vždy.
@autorka vyskúšaj, pri najhoršom nezaberie a prejde ti to po čase samo, ak sa dá, vydrž 😉
Môžu to byť kvasinky, alebo nesprávne prisatie. Moja tak pila, že vlastne netahala, ale zuzlala brutálne silno. Ja som mala až do krvy poranene, dokonca namiesto mlieka ťahala tu krv a potom to grcala, no poviem, bolo to na nervy. A normálne mi počas kojenia slzy tiekli. Nakoniec som si mlieko začala odsavat, musela som, nech sa mi bradavky zahoja, ale ostala som pri odsávani. Zla voľba, 5 mesiacov som vydržala odsavat, potom som prešla na UM. Nemala som už na to vrátiť sa ku kojeniu... Ešte dodám, že malá mi takmer nepriberala, vôbec nevedela normálne sať. Mala 10 dní, keď som zacala odsavat. Úplne si viem predstaviť, ako Ta to boli... O radosti z kŕmenia nemôže byť ani reč, kojenie je ako za trest v takomto prípade. Držím palce, nech si nájdete rýchlo spôsob, ktorý to vylepší ♥️
Ak to boli len na začiatku.. Skús skontrolovať hornú i dolnú (častejšie) peru. Nemala by byt skrátená dovnútra, ale akoby ohrnuta von, aby ju bolo celú vidieť. Skús prip. priložiť prst na jamku nad bradou a potiahnuť ju dieťatku máličko smerom dole (aby si tu spodnú peru poodtiahla)
Nie, nemusi... Mna to tiez bolelo na zaciatku, kym sa maly rozcucal... Ale bola to bolest ozaj az z paty a cez rameno pomaly... No sialena bolest...
Mna to sialene bolelo prvy mesiac, mala bola podla mna dobre prisata, syna som kojila skoro 2r a tiez tak.sialena bolest
Mala som to. Pomohlo mi tesne pred kojenim rozmasirovat bradavku a odstreknut to prve mlieko, fakt len trosicka. Je to sialena bolest, ako keby bolo to mlieko zaseknute a povoli, potom uz neboli
@guiseppinka a odkial by som to dostala, hned v prvy den ako sa prisala?
@jankarec tak asi to bude to, lebo fakt prvych 10sekund sialenych, akokeby ziletky tahala a potom je to ok. Dakujem za radu
Mne pomohla obyčajná kalciova mast a klobuciky,keď sa zahojilo,čo som ani nevedela že niečo je tam rozdrazdene tak sme zahodili klobuciky a kojila som skoro dva roky… je to aj o technike a aj o zvyku,neboj prejde a potom ti bude neuveritelne že vôbec si plakala nad kojenim😃ja stále nechapem keď si spomeniem že ako to muselo boliet keď mi vždy slzy tiekli pri tom začiatku
Staci tampony prsne... Nevravim, ze to je, vravim ze to moze byt... Naozaj tam zohrava ulohu aj to, ze zrazu bradavky su zuzlane intenzivne.
@guiseppinka nepouzivala som, sz ked sa mi rozbehlo mlieko. Zo zaciatku sala kolostrum ale bolelo to rovnako priserne ako mlieko.
Drzim palce, nech sa ti polepsi
Prejde to. Ja som to mala tiež, asi nie až tak silne ako ty a väčšinou keď som si odsavala odsavackou. Akonáhle sa maly chytil tak ako keby mi tu bolesť vytiahol. Teraz je to vždy na začiatku kojenie take jemne stipnie a potom to prejde.
Boleli ale nie takto.Ja by som vyhladala dobru laktacnu poradkynu.Ale dobru.
Áno, prejde to. Ďalej hodne potierat lanolinom. Mňa tak boleli, že som aj v noci musela nosiť podprdu, lebo keď mi v noci nočná kosela suchla o bradavku bola to bolesť.
To prejde ked sa zahoja.skus si na ne nedávať nic, mne sa zdalo ze ten lanolin mi to este viac dráždi. Najlepsie bolo torsku mlieka na nich nechat a poriqdne vetrať 🤣 cize ziadna podprda len lahke tricko.
Bolieť by to nemalo. Pozri si fotky a videá správneho prisatia na mamila.sk. Skús sa spojiť s nejakou laktačnou poradkyňou. A ešte skontrolovať uzdičku pod jazykom bábätka. Niekedy sa musí strihať ale väčšinou to spravia hneď v nemocnici
Ahoj, aj ja som to tak mala niekoľko týždňov. Išlo o to že moje bradavky neboli vystupene, čiže dieťa ich muselo vytiahnuť von a to trvalo niekoľko týždňov. Presne ako opisujes bolesť že máš pocit akoby ťa žiletkou niekto rezal. Mne najviac pomohlo pred každým dojčením tesne pred prisatim normálne si ponaťahovať bradavku. A na ukludnenie po dojčení lanolinova mastička. Ono to prejde len sa musia bradavky prispôsobiť a potom už netreba nič 🙃
Áno bolelo to tak aj mňa, ešte z pôrodnice som písala manželovi so slzami že ja asi nebudem môcť kojit 🙄 za dva týždne som to už ani necítila . Skontroluj prisatie a masti lanolinom
@mia_von_prag ja som dnes skúsila klobúčik, no bolo to horšie, bolesť rovnaká možno trošku väčšia a k tomu bradavky začali krvácať, tak to radšej budem kojiť bez klobucikov
Prejde to 🙂 Musia si trochu zvyknut a "vyzuzlat" sa 😀 A babo sa musi dobre prisat. Cely dvorec do pusinky, nie len trochu. Drzim prst ✊