Dojčenie - málo mlieka

kristinka92
25. nov 2021

Ahojte chcem sa poradiť ako ste to mali vy.
Mala som dost problém prvé dni s dojčením, až 4dni po pôrode sa mi prsia konecne naliali tak že som ich mala pocitovo “ťažké”, ako kamene a viditelne veľké, teraz na 7.deň ich už ale takéto nemám, odvtedy ani raz. Maly mi pribral len pár desiatok gramov odkedy ma pustili s nemocnice. Chcem sa spýtať môže to znamenať že mám malo mlieka keď sa tak nenalievaju? Dojčím na požiadanie cize niekedy po hodine niekedy vydrží aj 3hod. Začala som sa aj odsávať a za 15min sa odsalo zhruba len niečo okolo 17ml. Ale prsia mám citeľne proste take “mäkké”. Dnes som aj striktne začala dodržiavať stravu pre dojčiace.

macica1706
25. nov 2021

@kristinka92 ja som to mala podobne s tým rozdielom ze malý mi plakal ze je hladný.bolo to pri prvom aj druhom tak isto a musela som začať prikrmovat.drzim palce

selu11
25. nov 2021

Ahoj, ja mám skoro trojtýždňové bábo a prsia sa nalievali naposledy asi pred týždňom. Mliečka mám však stále dostatok, myslím že to bude aj tvoj prípad. Nebudú sa nalievať dlho, našťastie, veď je to len bolestivé, môžu byť z toho zápaly a bábätku sa tak naliaté prsia ťažko chytia do pusinky. Ak máš strach o mliečko, alebo si to chceš "poistiť" skús hroznovú šťavu Matyšák. U mňa aj pri prvom aj teraz zaberala, niekdy som ju nemohla ani piť keď mlieka bolo až moc.

selu11
25. nov 2021

Ak chceš zistiť či je dostatok mlieka, nikdy sa nespoliehaj na množstvo ktoré odsaješ. Bábätko vždy vypije viac ako ty odsaješ, ako mi laktačná povedala, bábätko stimuluje tok a tvorbu mliečka aj slinami, tie pri odsavaní chýbajú 😉 A sleduj pocikané plienky. Držím palce.

petamich
25. nov 2021

ono pocit naliatych prs by nemal pretrvavat, tvorba sa po cca. dvoch tyzdnoch zvykne ustalit a prisposobi sa dopytu - skus pripadne podporit tvorbu senovkou, benediktom, hroznova stava, pi vela ale extra vela vody a porovnaj pripadne, ci priberie drobec viac

scorpionflower1
25. nov 2021

@kristinka92 to nemusis mat stale take naliate, praveze, ked mas moc, tak sa maly nemusi vediet dobre prisat. Hlavne poriadne jedz a spi ak sa da. Ziadna strava pre dojciacu podla mna neexistuje. Len nejedz potraviny, ktore vyslovene nafukuju. Moze sa zle prisavat, pozerali ti prisavanie v porodnici?

kristinka92
autor
25. nov 2021

No mne zatiaľ vždy po kojení zaspí a vyzerá spokojne, len som sa začala trochu báť keď kamoska povedala, že nejaké mám na pohľad mäkké prsia, že ona ich mala stále naliate.
Áno hroznovu stavu, čaj pre kojace aj vineu sme dnes kúpili, aj plno potravín najmä ovocie zelenina mäso a takéto tak som zvedavá. Rozmýšľame ešte kúpiť váhu, aby sme to mohli kontrolovať

kristinka92
autor
25. nov 2021

@scorpionflower1 Nepozerali 🤦🏽‍♀️ tam sa nestíhali venovať bohužiaľ….ušla sa mi raz akurát sprostá poznámka od sestričky…. preto som písala že som mala veľký problém s kojenim prvé dni. Až keď prišla kamoska k nám domov tak hneď sa to zrazu dalo.

julia204
25. nov 2021

mne laktačná poradila ze pre svoj kľud si mam babtko odvážiť pred kojenim a po kojeni ..a uvidim kolko mliecka vypilo 🤷

mila06
25. nov 2021

@kristinka92 ved bud rada ze nemas take naliate to by si sa citila neprijemne, aj ja som tak mala iba na zaciatku v pôrodnici ako kamene a potom sa to upravilo, ak babo cika a kaka tak je vsetko v poriadku. Moj najmladsi priberal kazdy mesiac iba 200g a je ok. To vazenie som robila pri najmladsom aj ja a len som zbytocne stresovala lebo fakt nepribral pred kojenim a po kojeni nic praveze este vsetko vygrcal ked som ho pucila vyzliekanim. Pamatam ze ma na zaciatku ked bol cas kojit po par hodinach stipali prsniky, taky zvlastny pocit. Keby som mohla vratit cas nestresovala by som tolko urcite to maly citil.

akbara77
25. nov 2021

@kristinka92 mamila.sk

mabenn
26. nov 2021

@kristinka92 neries odsavanie, maties telo..mlieko sa tvori na dopyt babatka najlepsie, nikdy neodsajes tolko co ono vytiahne

scorpionflower1
26. nov 2021

@kristinka92 podla mna, ked sa koji v 1-3 hod..intervaloch a pribera, je vsetko ok. Aby si mala dost mlieka, treba kojit aj v noci, vtedy sa tvori najviac mlieka. Zeny, z mojho okolia, co kojili kratko, mali vzdy take deti, co im dobre spali a v noci nedojcili, lebo nechceli deti budit, ale potom mali malo mlieka a vzdali to. Na zvysenie tvorby mlieka este moze pomoc Senovka a Benedikt, ale ziadna specialna strava ti nedostatok mlieka nevyriesi. Iba casto a spravne prikladat. Btw. ja si spominam, ze ked dcera bola taka malinka, tak.so. nejaky cas odsavala aj v noci, kazde 3 hodiny ak mala spala.

mareri
23. dec 2021

lenže kde maš malo mliečka, musiš dokrmovat a v tomto pripade asi umelym, lebo ina alternativa nie je

ingush616
23. dec 2021

@kristinka92 myslím ze všetko co píšeš je úplne normálne. Od pôrodu tak normálne na 4 deň sa naleju už normálne prsníky. Po dňoch sa to z znormalizuje a bude sa tvoriť vždy toľko koľko bábätko potrebuje. Postupne bude piť stále viac a viac a len tým sa ti zvýši tvorba.
Samozrejme treba dbať na pestrú stravu a piť veľa tekutin.
Lebo maminky ktoré sa nestravuju normálne hneď po pôrode a nepiju, nech sa nečuduj že mliečko sa netvorí 🙂
Časom keď budu tvrdé a horúce, treba to odsat. Ale pozor, keď si budeš ešte aj odsávať bude sa tvoriť viac mlieka.