Dojčenie a priberanie bábätka

23. okt 2024

Ahojte, potrebujem sa poradiť, moje dieťa má 7 mesiacov aj 1 týždeň, hmotnosť mu bola meraná minulý týždeň na poradni 7490g a 67.5cm, je kojený a prikrmy papá, ale pomaly nezje toho veľa.
Chcem sa spýtať či je to podľa Vás v pohode, že toľko váži a meria, umelé mlieko mi úplne odmieta, ak aj by som chcela dokrmit :(
Ešte nestvornozkuje a nemá zuby a staršie generácie, ma strašia, že je hrozne chudý a v jeho veku by mal už toho vediet viac..... Nechápem

gejb
23. okt 2024

Staršie generácie ti vždy povedia ze oni v jeho veku uz chodili na zemiakové brigády alebo minimálne vedeli malú nasobilku... ani moje dieťa este ne4nozkuje . Každé ma svoje tempo. Jednej kamoške dieťa 4nozkovalo v 7 mesiacoch, ďalšej v 11, obe sú úplne v poriadku.
Ci je podviziveny by mala zhodnotiť pediatricka na poradní. Ona sa k váhe nevyjadruje?

zdenus44
23. okt 2024

sleduj si to na percentilovych grafoch posielam napr tu https://www.maslenova.sk/media/hmot-chlapci-0-3...
tvoj ako uvadzas je na 25 percentile (medzi 25 a 75 je to priemer cize je uplne ok). Dolezite je sledovanie narastu hmonosti ak aj o 2 mesiace bude na tom 25 percentile je to fajn, ak by zrazu padol na 10 tak ano spozorniet ale takto je to uplne v poriadku. A len mensie percento deti teda na 7 mesiacov stvornozkuje. Ak nebude stvronozkovat v 10 tak sa tym zaooberat, teraz si len uzivat kojenie a lezanie 😉

autor
23. okt 2024

@gejb práveže nevyjadruje, takže ja to beriem tak, že je to okey..

autor
23. okt 2024

@zdenus44 ďakujem 🙏

anjelicek26
23. okt 2024

Bruno ma 7 mesiacov ako vy a ma 7000g a 68cm.. je veľmi štíhly.. mesiac nič nepribral, ale zasa vyšli mu tri zuby... lekárka mu teraz brala krv a chyba mu železo a vitamín b12.. veľmi.. toľko k téme,že materské mlieko je vždy super a stačí;( Tak uvidíme,dostal lieky. Ja som bola na krv dnes a ak to ma kvôli mne tak ideme na UM. Stvornozkuje už dlhšie, sada si, je mega aktívny a aj tak mame problém...

cookie29
23. okt 2024

mna z nich obcas svihne, furt musia do vsetkeho kecat a mat k tomu pripomienky...

To ze dnes vazi 7.5kg je absolutna hodnota. A je fest rozdiel, ci siel z porodnej vahy 2.5kg alebo 4.5kg... a prikrmy, su zelenina, aj ked do nich das kvapku oleja, takze ked sa poskladas, tak budu vzdy menej kaloricke ako Tvoje mlieko...
Inak moje mladsie dieta sa narodilo skoro 4.5kg a 8kg vazilo tusim v roku aj to neviem ci, paradne zalomilo krivku, nejaky mesiac nepriberalo. Ukazalo sa ABKM. Uz je to nejaky cas a napriklad co sa tyka PMV je nesmierne popredu. Chodilo v 9m, nie prve kroky, normalna samostatna chodza. V roku rozpravalo. Atd.

@anjelicek26 nedostatok zeleza je bezny u dojcenych deticiek.

rurutiax
23. okt 2024

Moja dcérka má 14 mesiacov a má niečo cez 8kíl a 78cm. Ja mám potom doma kostlivca.🙈😀 Moja papá úplne že všetko a je veľmi zdatná, vždy bola popredu a chodiť začala v 10mes. Len slabučko priberá. Váha vôbec nesúvisí s motororickým vývinom.

anjelicek26
23. okt 2024

@cookie29 to áno, ale nie nedostatok vitamínu B12..tak uvidíme co bude.

gleep1
23. okt 2024

Mne minulý týždeň staršia generácia povedala je moja 5 mesačná dcéra by si uz mala sadal lebo deti si sadajú od 4 mesiacov. Odpovedala som že je to klamstvo a že priemerne dieťa začína sedieť okolo ôsmeho mesiaca. A staršej generácii keby mi povie niečo na váhu môjho dieťaťa by som slušne povedala aby sa skôr sústredila na svoju zdravú stravu a na svoju váhu, nie na váhu môjho dieťaťa, lebo ta je tabuľková a priemerná. Doslova priemerná a to ty dobre vieš tak čo sa trápiš sprostými kecami.

cookie29
23. okt 2024

@anjelicek26 jasne... ale zaroven B12 chyba najme u veganov alebo potom pri chorobach.

anjelicek26
23. okt 2024

@cookie29 to sa ma lekárka pytala ako prve, ale ja jem mäso úplne normálne, malý vlastne tiež.. stále volaco ;(