Dojčenie a pediatrička

kikula21
13. okt 2022

Ahojte koľko vaše detičky priberaju? Mne pedriatricka povedala prva poradňa ze malo pribera pritom130- 140g (3350g hmotnosť) pribral , ze mam davat umele a zároveň aj materské mlieko co mi pride nezmysel . A o týždeň prist na kontrolu a zavolať jej kolko zjedol z umelého. Chcela by som strasne noc kojit poradte mi ci to je normálne ta hmotnosť. Nechcem tomu veriť ze malo mlieka mam sak tolko sa tvorí kolko sam chce to dieťa tak nechápem.

zuzinka888
13. okt 2022

Prve mesiace to bolo vzdy 250- 300g tyzdenne. Treba asi castejsie prikladat. Len nestresuj- dojcenie sa este len rozbieha urcite to zvladnes.

sojorez
13. okt 2022

Pokial ma dost prepisanych a prekakanych plienok a je to spokojne dieta, nekombinovala by som kojenie s um. Mnoho pediatriciek ide este podla tabuliek, ktore ale boli robene pre deti dokrmovane um. Kojene dieta dokonca nemusi istu dobu pribrat, moze na vahe stat a stale je vsetko ok (pokial nechudne z vahy). Zaroven sa treba pozriet nielen na vahove prirastky, ale i na tie dlzkove. Ta dynamika kojenia je ina - nie pri kazdom kojeni si dieta vytiahne vzdy rovnake mnozstvo mlieka, preto treba prikladat na poziadanie, castejsie (ziadne trojhodinove pauzy), striedat v priebehu jedneho kojenia obe prsniky. Pokial by nemalo dieta ubytok na vahe, pediatre by som povedala, ze zavedenie um zatial neplanujete.

maryetta
13. okt 2022

Ak chces dojcit tak ponukaj prsnik. Co najviac.
Sleduj ako babo cika/kaka. Ono nemusi enormne peiberat. Hlavne ze prospieva a nechudne.
Mam 3deti a toto mi dr prizvukovala pri kazdom.

darius_a
13. okt 2022

Kúp si kojenecku váhu a častejšie prikladaj.
UM ta počká keby bolo zle.
Ak je dieťa spokojne, dostatočne pocikane..
Akoze jednu krabičku UM si kúp, ale verím ze sa rozpapa.
Len si to lepšie sleduj a viac nukaj.
Zatial

sojorez
13. okt 2022
ivangeline
13. okt 2022

Je to prva poradn, prikladala by som casto, aby sa to rozbehlo viac...lebo pribera menej ako by mohlo ci malo ale zas nie je v minuse. 🙂 Az po dalsej poradni ci vazeni doma ci nespokojnosti dietata pomyslala na dokrm. Moje priberali vsetky 3 ukazkovo. Tych 250 az 350 za tyzden.

minesasubu
13. okt 2022

Ahoj dieťa by malo do dvoch týždňov od narodenia sa vrátiť na svoju pôrodnú Váhu ,keďže v nemocnici schudne nejakých 10% Avšak stále je to individuálne. Tvojom mieste by som nezačala s umelým počkala by som keďže neplače od hladu tak asi mu stačí aj tvoje mlieko . Mám pediatrička povedala že malý je prekrmeny (. Namiesto 400 pribral 580 ) Že mu mám dávať menej jesť a dodržiavať intervaly ja som si však urobila po svojom krmila ho som ho tak ako stále a na ďalší poradni povedala že pribral málo že ho mám viac kŕmiť 🤷‍♀️ TakŽe si robím stále po svojom čo sa týka kŕmenia

dominidi
13. okt 2022

Tiez si nemyslim ze to je na dokrmovanie, ak ti neplace hladom..skus castejsie ponukat prsnik..moj prve tyzdne priberal tak 300gr/tyzden ale na prsniku bol fakt casto a vlastne je doteraz😀 mali sme aj obdobie ked pribral menej ale zase rychlo narastol na cm.

jukoso
22. okt 2022

@kikula21 nie každý má to šťastie, že má pediatričku s guideline 2022 a idú si svojimi zastaralými tabuľkami z roku Pánĕ ... 😥
V takom prípade je lepšie počúvať svoj inštinkt, alebo ženy, ktoré o tom niečo vedia a majú svoje skúsenosti ( napr. laktačné poradkyne).
Vykašli sa na váhy, čo nič nedokážu odvážiť a na hodinky a na tabuľky ... tvojim ukazovatelom sú plienky (cikané a kakané) a spokojnosť bábätka. Materské mliečko je dar, tak mu dávaj vždy, keď sa prihlási a nerieš množstvo ani interval.
Len pre tvoju lepšiu predstavu
...A keď chceš, môžeš študovať ďalej:
https://www.lllc.ca/newborns-have-small-stomachs
PS: a len pre zaujímavosť... čítala som výskum o vážení novorodencov pred a po dojčení (samozrejme nie na SR)... záver výskumu: výsledok váženia bol spoľahlivý LEN NA 15%!!! Takže odborníci toto váženie vôbec NEODPORÚČAJÚ!