Dojčenie a málo mlieka

emilia92
10. nov 2021

Žienky idem si po radu...začínam byť troška zúfalá....maly má cca 3tyzdne snažím sa ho kojit no posledné dni mi začal štrajkovať a chce stále viac a viac....už to robím aj tak že prikladám na obe prsia ale on je schopný byť na prsu ak hodinu a potom stále plakať....a keď mu dám flasu vie mi vypiť aj 60ml....som zúfalá...pri prvom synovi som to mala rovnako a myslela som si že teraz to už bude troška iné....skúšam všetko beriem senovku aj benedikt tabletky, pijem čaje na kojenie, pijem matysak....a keď si odsajem tam mám mliečko niekedy sa podarí aj 60ml odsať.....tak nechápem v čom je problém že malý je furt hladný a plače a plače a žmoly si ruky....poraďte čo skúsiť ešte aby sa to mliečko začali tvoriť viac....začínam byť už zúfalá že neviem vlastné dieťa zasýtiť a že musím prikrmovat.....pri prvom synovi som to "vydržala" takto cca 3mesiace kým mi úplne neodišlo mlieko....a teraz ešte ani mesiac a ja musím prikrmovat a prikrmovat....nemôžem mať malého neustále na prsu aby sa cítil spokojnejšie pretože mám ešte jedno dieťa (18m)....vo pomohlo vám viac rozbehnúť laktaciu a celkovo dojčenie

ivangeline
10. nov 2021

@emilia92 ...tak zjavne mlieko mas. Problem je v trchnike dojcenia. Cim skor vyhladaj laktacnu poradkynu. Este pred koncom 6sto nedelia..lebo prsia zacnu produkovat menej a menej mlieka... aaaa...neprikrmuj! Prikladaj. Davaj odgrgnut. (Moj vtedy reve najviac,ked sa zle prisaje,potaha vzduch a potrebuje odgrgnut a nejde to tahko. Velakrat chce pptom zac cuckat a zas grgat.. Cuckanie uppkojuje,ked nieco boli. Ked je unaveny,uspava..) Nemusi to byt o hlade! ;) (Moze sa lahsie a lepsie nacucat z flase,co ho uspi ale ked sa zobudi,tak stale ma vzduch a chce grgat..a je to taky kolotoc..)

surama
10. nov 2021

@emilia92 Ahoj, ja ti sice nepomozem, iba mozem povedat, ze v tom nie si sama. U mna neplatilo to "prikladat, prikladat, prikladat". V nemocnici sme boli tyzden a bol to najhorsi tyzden v mojom zivote. Maly stale len plakal, bol hladny aj ked bol takmer stale na prsniku. Prosila som sestricky nech mu daju UM...Nechceli..az po par dnoch. Ja som prebdela dni aj noci. Az po 5 dnoch mi dali odsavacku ci mam mliecko... odsala som 150ml, tak mal na 3 davky a konecne bol spokojny. Doma sme zacali fungovat na odsavacke a UM, babatko spokojne napapane. Moja mama si vsak vsimla, ze ma prirasteny jazycek a krcna nam to potvrdila...trochu mu strihla uzdicku, ale ze ho ma velmi prirasteny, takze ked to nepomoze s prisatim, tak to musia riesit operacne. S prisatim to pomohlo, vidim, ze pri kojeni ma v puse mliecko, avsak tvorbu mlieka mi to uz nezvysilo. Skusala som senovku, benedikt, matysak ( ten sa mi zda, ze trosku pomaha), meltu, pit vela vody, viac spanku, nocne kojenie a nic nepomohlo. Denne si odsajem dokopy tak cca 600ml mlieka a maly vypije aj 1000ml, niektore dni aj viac. A mozem ho prikladat, prikladat, prikladat... vytiahne, co mam a niekedy ma dost, zvycajne malo. Po flaske, ked vypije napr. 100ml, tak o 2 hodiny, niekedy 2 a pol pyta zase a zase vypije v priemere 100ml, lenze ja o dve hodiny nemam tolko mlieka. Odsavam po 4 hodinach, niekedy po 5 a odsajem 150ml dokopy z oboch. A inak tiez u nas neplati, ze nebude chciet prsnik, ked bude mat flasku a cumel...chce aj cumel, aj flasku, aj prsnik. Stve ma, ze mam malo mlieka, ze ho musim dokrmovat, avsak na druhej strane je to spokojne babo..len papat chce :D mal 8 tyzdnov teraz.

any_soj
11. nov 2021

@emilia92 ahoj. Ako dokrmujes? Ak cumlík, skús namiesto neho cievku, laktačná ti vysvetlí, alebo na nete mamila, alebo ak chces napíš mi správu, fungujem tak vyše 4 mesiace, trochu materského, veľa umelého. U teba je super, že mlieko máš, ja neodsajem nič, aj laktačná kázala dokrmovat. Čiže jedine, s čím viem poradiť, je ako používať cievku a nezbláznit sa, tiež mám aj druhého drobca doma. Ale cumel môže kaziť prisatie a tak potom nevie efektívne piť to mlieko, ktoré vdakaBohu máš.

any_soj
11. nov 2021

@surama si si istá, že mu cumel nekazí dojčenie? Píšeš, že nie je pravda, že potom nebude chcieť prsník. Ale ak vie dobre sať, načo potom odsavas?

surama
11. nov 2021

@any_soj Pisala som to vyssie. Mam malo mlieka. Ked si odsajem, tak si odsajem z oboch a mam pre neho cca jeden a pol davky a poriadne sa napapa. Kym sa mi znova vytvori aspon na jednu davku, tak to trva aj 4-5 hodin, skusala som aj castejsie odsavat, ale bolo ho malo, cize musim mu dat umele, lebo po dvoch hodinach pyta zas. Kym som len kojila, tak to bolo trapenie, lebo sa nikdy dosyta nenajedol a vzdy len plakal a plakal...uz vtedy som hovorila, ze je hladny. V nemocnici sme boli 7 dni a okrem smolky ani raz nekakal. Ako som pisala vyssie, skusila som uz vsetky rady, ktore som dostala, avsak tvorbu mlieka mi to nezvysilo..vzdy sme na tom istom. Ale ak mas nejaky napad, tak sem s nim.

any_soj
12. nov 2021

@surama ale prečo odsavas, prečo nepije priamo od teba? Rozumiem, prečo dávaš umelé, ale prečo mu tvoje dávaš fľašou a nie z prsníka?

any_soj
12. nov 2021

@surama že proste odsávanie má zmysel, ak sa dieťa nevie prisať efektívne (v tom prípade aj prikladanie nepomôže, lebo mlieko nevytiahne a teda nedá signál na tvorbu ďalšieho, a odsavat po toľkých hodinách je strašne málo, lebo telo si myslí, že stačí toľko mlieka) alebo ak je mlieka priveľa, že dieťa je nasýtené a stále je čo odsat. Skúšala si konzultovať s laktacnou prisatie? Mliečko v ústach je jedna vec, taká troška sa ľahko dostane, ale ide o to, či aj prehĺta na prsníku, či reálne pije. Ak má problém s prisatim, ak nedokrmuješ cievkou ale cumľom, tak sa mu to len zhorší. Mne tiež nič nepomohlo na tvorbu mlieka 🙂 teda možno pomohla, bez toho by ho možno bolo ešte menej 🙂 ale cievka je super vec, už ju viem použiť nenápadne aj keď musím byť na ihrisku so starším :D benefity kojenia nie sú len materské mlieko, aj ak prijíma umelé cievkou na prsníku, ostávajú všetky psychologické benefity kojenia, aj tie fyziologické ako správny vývoj ústnej dutiny a tak. Nepíšem ti ako strašne múdra, viem sama, že niekedy sa proste nedá už zvýšiť tvorba. Len som reagovala na to, že hovoríš, že neplatí že by potom nechcel prsník - chce ho, otázka je, či vie. Ale nepíšeš, či ste riešili s laktacnou opakovane, možno hej a nepodarilo sa upraviť prisatie.

emilia92
autor
12. nov 2021

@any_soj musím povedať že teraz 2dni boli úplne v pohode...(snáď to nezarieknem).....ale bol len na prsu a zvládli sme to....už som si aj všimla že má troška kolíky a z toho býva nervny a chce byť na prsu a cuckat a tak potom ma viac boľavé bruško....tak musím aj trošku viac sledovať jeho a nie len to či mám abo nemám mlieko .....všetko chce čas predpokladám že za pár dní a týždňov sa úplne doladime....dúfam

surama
12. nov 2021

@any_soj Nad laktacnou som premyslala, ale este som jej nevolala. Ja mu prsnik davam aj tak obcas , aby mal ten kontakt, ale musim mat uplne plne prsia, aby sa aj napapal, co trva 4-5 hodin a on pyta kazde 2 cca, takze preto mi je lepsie odsat. Inak by stale len po trosinke cmukal a nikdy nebol syty. Tak sme to mali v nemocnici...Vyssie som spominala, ze ma problem s uzdickou pod jazykom. Na ORL nam povedali, ze tak prirasteny jazycek este nevideli, ze mu ani nemaju co strihnut, ze sa to musi riesit operacne. V porodnici si to nevsimli a myslim si, ze to bol problem, ze sa nevedel prisat a ked sa rozbiehala laktacia, tak sa to tam pokaslalo. No a na tom ORL mu strihli mu cca 1-1,5mm a ze ked sa nezlepsi kojenie, tak mame ist na operaciu a ked sa zlepsi, tak ho budu operovat, ked sa bude ucit rozpravat, lebo vraj bude mat problem. Preto som pisala, ze kojenie sa zlepsilo, ale mlieka mam malo. On sa narodil skoro 5kg, tak mi v nemocnici vraveli, ze on ma aj vacsie naroky na jedlo.

any_soj
12. nov 2021

@surama neviem, ako je starý a koľko by si chcela kojiť (mne by sa páčilo dlho, zatiaľ sme len 5.mesiac, ktovie, dokedy mlieko vydrží), ale ak budeš prikladať len občas plus zle prisatie plus odsávanie tak zriedka, hrozí, že postupne mlieko bude ubúdať. V žiadnom prípade ťa nechcem kritizovať, ak to tak náhodou znie. Len povzbudiť, že to má zmysel aj keď to nejde ľahko 🙂 Dobrú chuť drobcov prajem 🙂

surama
12. nov 2021

@any_soj 8 tyzdnov ma, vlastne v nedelu bude 9. Zatial by som povedala, ze je toho mlieka stale rovnako..neubuda, ani nepribuda. Skusim asi predsa len zavolat laktacnej. Neviem dokedy by som chcela kojit, ale tak 6-12 mesiacov urcite..podla toho ako bude mlieko. Skusim asi fakt tu laktacnu...ak mi povie, ze sa to mlieko da este rozbehat, tak to samozrejme skusim 🙂 Len ja som po tom zazitku z nemocnice taka z toho, ze uz to nechcem nikdy zazit, ze mi babo place a place a place a ja ho mam vkuse na prsniku totalne vycerpana...

any_soj
12. nov 2021

@surama laktačná (dve) mi kázala dokrmovať, že dieťa nesmie byť frustrované na prsníku, hnevať sa. Ale teda cievkou na prsníku. Bolo to zo začiatku niekedy na nervy (popri staršom by sa nedalo, ak by manžel nebol doma na materskej), ale som za to veľmi vďačná. Ja mám mlieka ozaj minimálne, najviac čo som kedy odsala bolo 30ml dokopy z oboch :D ale vraj dieťa vie vytiahnuť keď je dobré prisata viac než odsávačka. Takže neboj sa, že by si kvôli laktacnej mala mať plačúce dieťa 🙂

mareri
Odpoveď bola odstránená
Zobraz