mam 3 mesacneho syna, je plne kojeny. o dva mesiace (maly bude mat presne 5 mesiacov) musim absolvovat tyzdenny seminar, kazdy den 8 hodin vyucby. o syna sa vtedy bude starat manzel alebo babka. syna kojim na poziadanie, t.j. intervaly medzi papanim su cca 1,5 az 2 hodiny. a tu je problem s ktorym potrebujem poradit. ako prezit tento cas bez kojenia? neviem si vobec predstavit ako zvladne papanie alternativnym sposobom - napr. cievkou po prste resp. lyzicka (hlavne ako to zvladne manzel a babka). rozmyslam aj nad flasou, ale obavam sa, ze by sa pocas toho tyzdna mohol odstavit od prsnika. okrem toho na flasu by som ho musela naucit, kedze z nej nevie pit. dalsim problemom je ako vytvorit zasoby mlieka. chcem zacat odsavat a pripravit zasobu do mrazaku. netusim vsak v akom mnozstve namrazit jednotlive davky. 50 ml, 100 ml????? najdu sa tu maminky ktore sa borili s podobnym problemom? ako ste to riesili?
@sirell o 2 mesiace uz moze syncek papat tuhu stravu a do tej zamiesta materske mliecko co si odsajes..ano idelane je plne dojcit do ukonceneho 6. mesiaca..ale radsej v 5 mesiaci dat tuhu stravu /moze sa od 4. mesiaca ak su padne dovody, skor nie/ ako riskovat flasku a tym padom odstavenie
pokial si navecer doma, cize si prec len tych 8 hodin, tak vecer len dojci na poziadanie, a po nadojcei odsaj , zmrazuj v malych mnozstvach
idealne by bolo ak by ti maleho mohli doniest na dojcenie
pokial budes prec cely tyden bez moznosti kontaktu s dietatkom..tak si so sebou zober oddsvacku a odsavaj pravidelne kazde 3 hodiny na udrzanie laktacie
do mrazaku uz mozes zacast chystat teraz..radsej v mensich jednotlivych davkach zmrazuj
nezlakni sa ak neodsajes nic..su zeny ktore aj napriek bohatej tvorbe mlieka nedokazu odsat nic
@strapco13 dakujem za radu, presne o tom som aj rozmyslala ze zacnem skor s prikrmom. taktiez mozno budem moct cez obednajsiu prestavku "odbehnut" domov nadojcit - aspon to tak planujem. odsavat zacinam uz teraz, bude to makacka, lebo budem zbierat po malych mnozstvach cca 5-10 ml na jedno odsatie 🙂 .
@sirell a co tak si vziat malu so sebou? take male babo este prilis nevyrusuje, v nosici alebo satke si pospi aj sa bude potichucky pozerat. aspon ja riesim takto. pokial je seminar v tvojom mieste bydliska, tak nie je vobec problem. bud sa dohodni s manzelom alebo si niekoho na tyzden hoci zaplat...studentku a pod. ktora bude poblizku a ked bude babo nervozne, tak ti ho donesie dnu do miestnosti len na nevyhnutny cas na nadojcenie. chce to len trosku kreativity, ale s dojcenym dietatkom sa da zvladnut skoro kazda aktivita, pretoze mas jeho stravu vzdy poruke. mne osobne by sa do odstriekavania a zavadzania prikrmov nechcelo.... 🙂 urcite si najdete svoj sposob.
Poradim ti,najlepsie je napisat laktacnej poradkyni na mamila.sk a tam ti poradia najlepsie 🙂
@beton moj drobcek je zive babo, ktore cez den malo spi a rozhodne sa len tak ticho nepozera, uz teraz potrebuje na zabavenie hracky na hrazdicke a pritom vydava vselijake zvuky od mrnkania az do radostneho vyskania. tvoja rada, hoci dobre mienena je uplne nerealna a scestna 🙂 možno nevyrušuje 5 tyzdnové babo ale 5 mesacne uz urcite ano. okrem toho, ja keby som mala so sebou dieta, nemohla by som sa sustredit na prednasky. je pravda ze s dojcenym babom sa naozaj da zvladnut skoro kazda aktivita, ale odborny vzdelavaci seminar urcite nie. ale aj tak dakujem za radu 🙂
jasné to si myslím aj ja,dieťatko so sebou neber,bude to stresujúce
Ahoj, nemam s tym skusenost, ale tiez som odsavala jeden cas, ale len na jednorazove krmenia, nebolo to na tak dlho.. Ten seminar je pre Teba si velmi dolezity, co?
Nechcem radit, aby som neporadila nejaku hlupost, ale z mojej skusenosti, moja teraz uz velka dostala raz za cas aj flasku a nesukodilo jej to, ale to neznamena, ze tvojmu to tiez nebude vadit...
Co sa tyka mnozstva mliecka na porciu, ja viem tak, ze vahu treba vydelit 6 a potom vydelit este poctom krmeni a dostanes priblizne mnozstvo, ktore teoreticky potrebuje, ale to zavisi od dietata..
Ako to mozes zistit, je evtl. zvazit dieta pred a po jedeni, aprirastok na vahe je mnozstvo, ktore vypis.
Tak to robila moja Hebamme tu.
je aj mozne , ze o 2 mesiace bude mat dlhsie intervaly a bude ho potrebne krmit len 2 - 3 krat ze ten cas.
Ty musis aj dat pozor, aby si mliecko sama nestratila, ked budes mat taku dlhu pauzu, najlepsie by bolo pocas tych 8 hodin odsavat, ale prakticky to je asi velmi tazke...
To je iba moj nazor, neviem, ako sa k tomu odbornici postavia.. 🙂
Ale drzim ti palceky