Ahojte. Maminky prosím vás o vaše rady a skúsenosti. Tie čo ste otehotneli počas dojčenia. Ako ste to riešili ďalej? Odstavili ste dieťa alebo neodstavili? Ak áno tak kedy? Mám doma skoro 10 mesačného syna. Momentálne som v 14 tt. Synčeka stále kojim, je veľmi na prsník naučený. Doktor mi kázal odstaviť ho do 20tt. No neviem ako. Termin pôrodu mám vo februári, dovtedy chcem aby si odvykol. Boli ste niektorá v podobnej situácii? Máte nejaké rady? Ďakujem za odpovede
Ja mám termín v decembri. Syna som odstavila asi cca 2 mesiace dozadu. Ale len kvôli tomu, že dojčenie mi bolo už nepríjemné, pretože ma hrozne pri tom boleli bradavky. Odstavila som postupne. Dostával ráno a večer. Neskôr len večer a potom už vôbec
No počula som verziu že pri kojeni sa vlastne do tela uvoľňuje oxitocin, ktorí počas tehotenstva y mohol vyvolať predčasne kontrkacie rsp pôrod...
Ale veľa žien kojilo, možno že samo sa dieťatko odstaví lebo je moznsot že bude menej mlieka alebo mu prestane chutiť.. Porad sa so svojou doktorou
@linda117 a koľko mala tvoja dcérka keď sa sama odstavili? Môj je rovnaký, každú jednu fľašku odmieta aj akýkoľvek cumel. Len asi 2 týždne dozadu sa vôbec naučil piť vodu a čaj, aj to cez fľašu zo slamkou. Tak preto sa bojím, že ako mu budem dávať mlieko ci uz kravské alebo umelé, keď žiadnu fľašu nechce
@petra1910 ahoj... Ja som otehu keď mal syn 15mesiacov..dojceny...sam sa odstavil keď mal 19m..asi sa mu zmenila chuť mlieka... A to som plánovala, že budem dojčiť tandem... Tak nevyšlo... Aj Dr.mi vravel, že najpravdepodobnejšie sa sam odstaví... Vravel to aj na základe skúseností, že keď mamička čakala rovnaké pohlavie ako dojcila, tak sa dieťa odstavilo...ak myslíš dojčiť ďalej, tak by som ti odporučila dopĺňať veľa vitamínov, najmä kde je železo.. Lebo dojčenie aj tehu strašne vie ženu vyciciat... Ja som po pôrode dostala jedno vrecko transfuziu krvi, čo som mala také zlé výsledky... Držím palce
@petra1910 ja som odstavila ked mala 8 mesiacov. Vstavala 20x v noci a ja som nevladala. Mesiac som skusala dat jej UM, nemenila som ho. Akurat flasu som zmenila. 2x do dna som nukala UM a nic. Az jedneho dna zrazu vypila celu flasu 🤷♀️. Mne odporucala aj pediatricka aj gynekolog odstavit. Ja by som to nezvladla ani s vitaminmi.
Nedostavila som, ani som sa nepokusala, syn bol zavislak. Bol to zahul, ale dojcila som potom este tandem 9 mesiacov. Starsi sa nakoniec musel odstavit nedobrovolne
@petra1910 svagrina dojcila tandem 2 deti s 2r rozdielom naraz, cize ked nie je iny problem, nie je dovod odstavit dieta.
Ja som dojcila druheho pocas 3.tehu do asi 5.mes,druhy mal skoro 2r, takze to uz bolo ine dojcenie ako 10.mes, ale zavislaci moji boli vsetci.
Takze podla mna...ako sa ty citis, ci to zvladas, lebo hlavne na zaciatku tehu ked su nevolnosti moze byt dojcenie tazke.
Este, v niektorom mesiaci tehu sa meni chut mlieka a niektorym detom nechuti a odstavia sa same.
Pockaj do roka, nech sa nauci pil mlieko z klasickeko hrnceka a skusat takto prechod. Lebo moji dojceni nechceli vo vyssom veku flasu s cumlom ani nahodou. Aj treti, co bol prikrmovany UM od 2mes., okolo 9mes uz odmietol flasu a len som dojcila.
@petra1910 vôbec nemusíš odstaviť, keď nemáš problémy
Tak, ja som otehotnela malá mala 19 mesiacov dojčila som do jej 22 mesiaca, potom to bol boj lebo bola veľký maniak ale bola aj väčšia
Tvoj je malý.
Ak nechceš neodstavuj
O chvíľu budeš mať z mlieka kolostrum alebo úplne menej mlieka.
U nás to bol boj. Začala som koniec v noci trvalo to tri týždne. Intenzívneho plaču.
Proste som nedala a hotovo. Prsia boli v pohode tým, že som bola už 12tt a mlieko máličko
A chcela som si už oddýchnuť pol roka pred ďalším dojčenim aktuálne dojčim mladšiu 26 mesiacov
@petra1910 mala 14 mesiacov. Detičky sa naucia neboj 🙂 u nas ta faza "odstavovania" prebiehala asi dva mesiace. Myslim ze sama pochopila ze radsej prijme flasu ako sa jedovat na prsku. Inak v noci vstavala na kojenie aj kazdu hodinu a teraz ked pije kravske mliecko dam jej ho len vecer a rano, prespi celu noc (s vynimkou toho ked jej idu zubky napriklad). Ja som rada ze to u nas tak dopadlo, neviem si predstavit nejake nasilne odstavovanie, aj ked mi to bolo luto, lebo som chcela kojit do 2r
pokial maš mliečko, tak by si mala dojčit, aspon moj nazor. Ked prestaneš dojčit, tak sa priprav na to, že budeš kupovat umele mliečko, deti mliečko potrebuju
Pokojne dojci počas tehotenstva a následne aj tandem. Ja som dojcila celé tehotenstvo, a chvíľu aj tandem. No keďže bol mladší veľmi náročný prvé mesiace, staršieho som odstavila a dosiaľ to ľutujem. Lebo to bolo náhle. A veľa zmien pre staršieho.
@ankare neviem ci vydržím dojčiť tandem. Určite je to hrozne náročné. A okrem toho už pár mesiacov sa mi malý budí na prsník v noci každú hodinu až hodiny a pol. Neviem si predstaviť takto pred pôrodom dojčiť, a že nebudem mať síl na ďalšie dieťa. Mám v plane ho postupne do Vianoc odstaviť. To už bude mať rok a 2 mesiace. A tiež neviem keby som ho dojčila co s pobytom v pôrodnici. Keďže sa nevie napiť zo žiadnej fľašky.
@petra1910 tvoj syn je ešte hrozne maličký, ja som prvú odstavila v 18 mesiacoch a už nepila zo žiadnej fľaše, píla mlieko z pohára, aj to nie nejak pravidelne, druhu zatiaľ dojcim, má už cez dva roky a ja som v 23. tt. Ale v roku či ho odstavis alebo nie tak aspon čiastočne to mlieko nahrádzať treba. My sme fľašu nikdy nemali, pili z pohára, aj vodu aj mlieko. Dojčenie sa aj pri ročnom dá "pozastaviť" keď budeš v pôrodnici a on sa pravdepodobne znova prisaje, ak ty dovolíš. Mne sa dcéra skúšala prisat po roku od odstavenia. Skôr je otázne čo chces ty a ako sa cítiš, ja popravde totálne vyflusane :D chcela som dojčiť tandem, ale budem rada ak sa sama odstaví, ja už nemám skoro žiadne mlieko.
@ajka0207 popravde sa naozaj necítim na dojčenie tandemu. Tiež budem rada ak sa sám odstaví. Ale či to bude neviem. Určite ho budem kojiť do roka, je to pre neho najlepšie. A časom sa uvidí. A mlieko treba určite, každopádne spravím tak aby bolo najlepšie malému. Inak ja tiez uz necítim ze by bolo mlieko, no maly ťahá a ťahá. Niekedy mám pocit že úplne naprázdno
@petra1910 prečo ti doktor kázal odstaviť? Vysvetlil ti to? Mne doktor povedal, že aj jeho žena dojčila celé tehotenstvo a potom keď sa bábo narodilo, ona šla do porodnice a teda bola dcéra bez nej, odstavila sa sama. A aj to mlieko už chuti inak, lebo je určené pre bábo.
Ja som dojčila asi do 6.-7. mesiaca tehotenstva, syn mal ale 1,5 roka a dojčila som už len na uspávanie a v noci. Ale začalo ma to veľmi veľmi bolieť, ku koncu som ho celé preplakala a vtedy som si povedala, že naozaj stačí. Tandem som tiež nechcela, nebolo to niečo, čo by ma lákalo. Syna som cez deň začala uspávať v kočíku, vtedy dojčenie nepýtal a večer sme ho uspavali s mužom spolu. Lahli sme do postele spolu a hladili ho. Najskôr to trvalo aj hodinu, ale postupne sa čas skracoval až sa naučil zaspávať bez dojčenia a hlavne bez plaču. Nestalo nás to ani jednu slzu.
Držím palce 💪🏻
@kate_cs povedal že potom to bude moc náročné a vyčerpávajúce, a aby som si šetrila sily na ďalšie dieťa. V niečom má pravdu. Už začínam pociťovať bolesť bradaviek, ale ešte vydržím. No náš v kočíku už vôbec nechce byť. Takže také uspavanie nehrozí. A na noc som ho tak uspavala že som ho hladkala a zaspal. No posledné dni, keď vyzerá ze uz spi sa preberie a spusti taky vreskot že sa upokojí iba na prsníku a potom tal zaspi. Musím povedať že chúďatko nemá ešte ani jeden zúbok. Tak možno aj preto je taký.
Ahoj ja som neplanovala odstavit, ani moja lekarka mi nekazala 🙂 ale dopadlo to tak ze asi v 20tt sa dcerka prestala kojit, mliecka bolo menej a menej a nechcela "dudlat naprazdno", trvalo stale dlhsie kym sa jej spustilo a jedovala sa. Mna to dost trapilo pretoze UM uplne odmietala, aj flasu s cumlom. Nakoniec sa naucila pit klasicke kravske mlieko, aj na flasu si zvykla. Cize sa vlastne odstavila sama.