Dlhodobé dojčenie - vaše skúsenosti

aiana24
23. jan 2024

Ahojte, taká hlúpa otázka... mamy čo dojčia niekoľko rokov, z textov a obrázkov na nete mám pocit že majú veľké prsia. Ja som útla, prsia minimálne, na hranici anémie chronicky, mám sklon skôr chudnúť než priberať - je tu niekto takýto medzi dlhodobo dojčiacimi? Dieťa dojčím skoro rok a pol, chcem dlhodobo, ale mala som v poslednej dobe problém párkrát s nedostatkom mlieka. Musím sa extra strážiť aby som veľa jedla aby mi neodišlo.

Snažím sa prejsť z módu "na požiadanie" na párkrát denne v určitý čas, ale práve mu idú prvé stoličky tak sme zasa "na požiadanie"...

Nejaké tipy, skúsenosti? Ďakujem.

A ešte: ako dlho vás dojčenie "chránilo" pred menštruáciou?

sojorez
23. jan 2024

Tri deti, 8 (2+2+4) rokov kojenia, 169/54, lentilky pod kobercom a kvantum mlieka.

mimi3008
23. jan 2024

Mam 166 cm, 50 kg, prsia skor mensie, nez velke, prveho som dojcila 20 mesiacov, aj to som ho odstavila cielene, mlieka by este bolo. Unho bol problem zo zaciatku prve mesiace, ze sme museli prikrmit 2-3x denne UM, ale len nejak 60 ml, uzivala som senovku grecku, benedikt lekarsky, pila som matysaka, dbala na pitny rezim, ale to len prve mesiace, potom to uz slo same. Pri druhom (dokonca bol sekciou), to slo uplne bez problemov. Ma 27 mesiacov a stale dojcim. Najradsej by som ho uz odstavila, ale:
1./ je totalny zavislak a bude to tvrdy boj, na ktory sa neviem odhodlat
2./ bojim sa, ze budu problemy s uspavanim (ako to bolo pri starsom po odstaveni)
3./ mam strach, ze z coho bude zit, lebo takmer nic nepapa (viem, ze moze dojst aj k tomu, ze sa praveze rozpapa, ale aj nemusi a tak si vravim, ze ma aspon MM, takze je to tak 50:50)

cookie29
23. jan 2024

co je to dlhodobe dojcenie? Len aby sme sa bavili o tom istom. Lebo poznam neskratene dojcenie - pokial sa dojci do samoodstavu, ale teda dlhodobe? V zahranici sa dlhodobe dojcenie berie aj pol roka 😉 Inak ak dojcis rok a pol, tak o mlieko neprides. Mlieko sa vyraba na poziadanie, uz nie je v zasobe ako ked je babatko malicke a nevladze sat. Takze Ty mas mozno pocit ze nemas ale mas. Ja ked som odstavila prve dieta, tak som este pol roka po mala v pohode kvapky mlieka....

svokrinjazykmonika
23. jan 2024

@aiana24 dojčím 15m dcéru a mala som vždy pekné, pevné prsia. Nie veľké, skôr menšie B. Teraz sú fuč a mám len také ovisnuté kožky 😬 Menštruáciu som dostala asi po 10 mesiacoch, keď sme naplno rozbehli príkrmy 5x denne a dcéra mala obdobie, že cez deň vôbec nechcela mlieko, iba v noci.

veroonr
23. jan 2024

@aiana24 dojcim 4,5 roka, z toho 16m tandem, mlieka je stale dost ale teda som trochu schudla, i ked zjem vsetko co neujde 🤷 zrejme je to individualne, aj to kedy pride menstruacia

titla
23. jan 2024

Ja som sice nedojcila dlhodobo, ale 13m intenzivne na poziadanie (odstavila som, lebo noci uz boli neunosne pre mna). Som stihla, v tehotenstve som nepribrala vela a kojenim sli vsetky kg dole, prsia mi narastli v tehotenstve na velkost C, po porode sa znova vratili na velkost B a to som mala mlieka na rozdavanie. MS som dostala hned po sestonedeli, takze ziadna ochrana.

aiana24
autor
24. jan 2024

@cookie29 dlhodobe = niekolko rokov

Dvakrat za posledne dva mesiace sa mi stalo ze dieta salo a mala som taky zly pocit akoby to bolo nasucho ci co. Normalne viem ze je ok ked saje a nemam vela mlieka, nesprevadza to vtedy moj zly pocit.

aiana24
autor
24. jan 2024

@veroonr viem ze je to indivindi. Snazim sa pochopit co sa deje. Ja stale menstruaciu nemam spat. Mozno tie obdobia ked sa mi zda ze mam malo mlieka su vtedy ked sa moje hormony pokusaju nabehnut spat na cyklus...

veroonr
24. jan 2024

@aiana24 ano kludne to moze byt tak. Ale menstruaciu by si uz dostala keby sa tvorilo malo mlieka (ja som dostala.pri prvej dcere po 15m, druha ma uz 16m a stale nic 🤷)

cookie29
24. jan 2024

@aiana24 dieta niekedy len dudluje... kazda zena je ina. Ja som menstruaciu dostala presne po skonceni cistiek a chodila uplne pravidelne. V case ovulacie a menstruacie som mala pocit ze mliecka menej, ale teda ja som v praci aj odsavala. bolo menej, ale fest huste... Starsie som odstavila v 4r a mladsie este stale dojcim...

tani777
24. jan 2024

Dojcim uz viac ako 6 rokov vkuse (momentalne druhe dieta,ma viac ako 3 roky)..prsia som vzdy mala skor mensie,take mozno B..a su stale rovnake..mlieka bolo vzdy dost,jedine asi 2x,ked som mala horucky,a potom nejaky zaludocny virus,tak bolo menej,ale dcerke to nevadilo,cuckala si aj naprazdno,a potom bolo zas normalne 😊 deti,a hlavne starsie,dost casto saju aj naprazdno a nevadi im to,vtedy im nejde primarne o mlieko,ale ten kontakt..aj to podnecuje tvorbu mlieka..ak dojcis uz takto dlho,je mala pravdepodobnost,ze o mlieko uplne prides,no ak zacnes dojcit rezimovo,moze sa znizit tvorba..no deticky to maju premakane-ak sa im zda,ze je mliecka malo,chcu si ho same navysit,a tak zacnu pytat castejsie,a to hlavne v noci,dohanaju,co cez den nemali,take bacha na to

aiana24
autor
25. jan 2024

@tani777 dakujem za tvoje slova, vela uzitocneho si mi napisala 🙂