Dlhé kojenie mesačného bábätka

jana2223
25. feb 2015

Dobry den, chcem sa spytat. Mam 3 tyzdnove babätko a kojenie nam trva niekedy aj dve hodiny. Chcem sa spytat ci je to normalne alebo ci robim nieco zle. Papat mu dam o ten cas nejde len ide o to ze moje bradavky trpia ked je na nich neustale zaveseny. Ked ho skusim dat z prsnika dole tak place a stale hlada ako keby bol hladny. Je mozne ze si za tak dlhy cas nevythahne kolko potrebuje? Hladneho ho zase nechcem nechavat. Za kazdu radu budem vdacna!

lopieta
25. feb 2015

My sme mali take iste problemy, myslela som, ze nemam dost mlieka. Navrhli mi na poradni, aby som mu dala jeden prsnik tahat 30 minut, druhy 30 minut a potom este flasu, lenze on nam vypil plnu davku co bolo napisane na davkovani a potom som flasu odlozila a hladal dalejj prsia. Takze umele som mu uz nedavala, verila som, ze to bude lepsie po prikrmoch, zacala som ho v 4,5 mesiaca ked mal, ale neprestali problem, chcel tahat aspon 12x denne a jemu bolo jedno ako dlho. Kojila som ho sice 14,5 mesiaca, ale na kojenie mam hnusne spomienky, pri druhom urcite kojit nebudem, za ten stres to vobec nestalo....

siska53
25. feb 2015

@jana2223 dojcenie je aj prostriedok na upokojenie pre babo,ale ak myslis,ze je to kvoli hladu,obrat sa na laktacnu poradkynu, aby pozrela,ci je babo spravne prisate.
A mas nejaku satku? Lebo dzktore deti potrebuju citit mamu stale, cize mozno by mu stacilo,ak by si ho mala tam. A v satke aj vela porobis. Nasa bola kolikova,tam tiez casto po nadojceni plac,nosili sme ju,zas som si ju prilozila,do toho 2r.stuplik,ale po 3.m.koliky zacali ustupovat a uz som si to vychutnavala ako pri synovi (ten bol od zaciatku v pohode. Vedel tiez aj dlho tahat a aj kazdu hodinu). A dojcili sme sa skoro 2roky. Malej som stopla dojcenie na poziadanie v 20.m.,lebo po 12.m.zacala chodit coraz castejsie vzdyvsi len trochu cucla a presne - zacali ma z toho uz boliet bradavky a prsia ako take. Ale tvoj je este maly na take obmedzenie,preto ten navrh na konzultaciu s laktacnou a satkovanie,ak nepraktizujes.

katimka
25. feb 2015

@jana2223 neviem, ci pouzivate cumlik, ale nam pomohol prave ten. Do mesiaca sme ho nemali, mala ho odmietala a nase kojenie tiez trvalo cez hodinu. Nasa doktorka nam vysvetlovala, ze samotne kojenie- pitie mliecka moze trvat 10-15 minut, vtedy si dietatko vytaha, co potrebuje, ten zvysny cas sa uz len s bradavkou hra, pouziva ju len ako cumlik- na ukludnenie. Doktorka nam poradila naucit na cumlik a zabralo to, od vtedy nam kojenie trvalo 10 minut a casom, ked bola vacsia, aj dve- tri minutky 🙂 vobec to nebolo o nedostatku mlieka, kojila som takmer 2 roky 🙂 podla mojej skusenosti, ak citite, ze mliecko uz neide, skuste dat dudlik, malo by to zabrat. Aj kamaratke to pomohlo, mala ten isty problem. Drzim prsty, nech sa to podari

svetka66
25. feb 2015

@jana2223 AHOJ, neboj, to prejde,
my sme sa krmili na zaciatku aj 45 min, vsetci sa do toho montovali v okoli...ze to nie je normalne, ze mam slabe mlieko, poviem Ti, ze na moju psychiku to bolo strasne...mala papala takto do 4 mesiaca, a potom sa to znizilo na 20-25 min uplne samovolne.
boli dni, kedy papala aj 1,5 hodinky a trpezlivo som cakala....a vyplatilo sa.
je zdravucka, spokojna, nic jej nechyba, prespinka mi v noci v kuse 10-11 hod, takze iste nemam slabe mliecko, a nie je hladna.
Starsi ludia maju stale pocit, ze ak babatko dlho papa, tak je hladne a mamicka ma slabe mliecko, za toto by som straaaasne bila takychto hlupych ludi, co miesto podpory hladaju diagnozu,ako sa povie.
ak mas stale pocit, ze je malinky hladny, najdi si na mamila.sk laktacnu, zavolaj jej, su velmi zlate, a porad sa s nou. ona poradi aj po telefone a ak budes chciet,mozes aj ku nej ist a popozera, ako je malinky prisaty a vsetko.
Uvidis, ze ak aj Ty budes pokojna, aj malinky bude lepsie papat, nerob si ziadne stresy, ak chces vacsiu podporu - naozaj laktacna, je super, ze existuju, niekedy take neboli a maminky sa trapili.

maslenka47
25. feb 2015

@svetka66 ja som zase alergicka na reci "neboj, to prejde", hlavne ked do konkretneho problemu nevidis a dotycnu maminku a dieta si v zivote nevidela. Kojit dieta 2 hodiny z 3 je chore, este specialne ked vies, ze sa ti pri tom nenaje. U nas bol vysledok podobne hodnotnych rad dieta unavene a hladne (pretoze pri tej zufalej snahe vytiahnut z prsa nieco, co tam nie je, sa akurat tak unavil este viac), ze uz pomaly nevladal ani kricat. Dieta, co nevrieska je predsa spokojne, nie... Ale hlavne, ze to raz prejde. Asi az vtedy, ked mamicka dostane rozum a zacne pocuvat seba a svoje dieta, nie mudrosti z internetu a od roznych "poradkyn". A nezamienat si spokojnost s apatiou.

@jana2223 Ak sa tebe nieco nezda byt v poriadku, tak potom to v poriadku nie je. Kojit v priemere 16 hodin do dna den/noc mne teda tiez normalne nepride. Dieta potrebuje aj matku, nie len prsnik, a ak teba ide z toho kojenia trafit slak, tak to treba nejako riesit. Zisti, ci tvoj maly chce len zuzlat, alebo je naozaj hladny. Na prve pomoze cumlik, pripadne satka, na druhe nahradna strava.

svetka66
25. feb 2015

maslenka47
citala si pokracovanie??
ze laktacna?
ale tu je asi fakt blbost niekomu odpisat vlastnu skusenost,lebo sa tu zase najde niekto, kto bude rypat...

sardinka333
25. feb 2015

@maslenka47 suhlasím, kojiť ani hodinu mi nepríde normálne. Tak bud tam to mlieko je a dieťa sa do cca 20 minuť pol hodiny naje, ale nie že ho ,,cickám,, dve hodiny a potom utekám zarobiť príkrm a krmim dalších 15 minut a potom utekám odsávať aby sa teda tvorba zvýšila!!! Ja ked toto čítam že na toto niekto povie ok tak sa mi nožík vo vačku otvára! A čo čítam diskusie aj na českom emiminu tak ženy su z toho časom len nervné ako je to vyčerpávajuce. Takýto ,,cici,, luxus si može dovoliť len prvorodička, ktorá nerieši iné ako bábätko. Ja mám doma už dve deti vo veku do 10 rokov takže musím myslieť aj na tieto ,,pozostalé deti,, že aj oni chcu a maju mamu. Ale inak ešte by som to nevzdavala, dieťatko je maličké a je možné že sa to upraví. MOžno skusiť vážiť pred a po kojení čo by ukazalo kolko si maličký vytiahol a konzultovať to s pediatričkou....Čo ti zhruba povie laktačná? Podla mna navrhne dokrm s tým suplementorom - cievky vo flaši s UM a tu cievku si priložíš na bradavku, predavaju to samotné laktačné alebo v lekarni. Dieťatko sa naje a bude zaroven stimulovať tvorbu tvojho mliečka. Moja skusenosť s tým pri prvom synovi - vtedy bol na tieto psie kusy čas je, že som sa furt bála kde dať tu flasu aby sa nevyliala....decko sa mi hmyrilo, ja na cicke lepiacu pasku s tým ,,oným,, lebo mu ta cievka vypadavala z pusiny. Toto sci fi ,,kojenie,, ale podla mna nie je na dlhu dobu...furt si prikutá doma ani na prechádzku na vzduch, isť do Jednoty bol vrcholný kulturny a spoločenský zážitok, všetko podriadovať krmeniu na ktoré musís byť doma lebo tento proces si neviem predstaviť niekde na lavičke v parku. Ja som bola furt sama doma, muž v robote, nikoho som nepoznala a psychicky ma to ničilo. Tak som potom mlieko odsávala a davala vo flaši, že teda aspon takto, ale pri dcere som si povedala, že toto cele nikdy viac. Čo si vysosla odo mna tak to mala a zvyšok dokrm. Ten sa dá aj cez striekačku, ale ked je bábätko slabé tak ho to vyčerpáva a podla mna to nie je sposob vhodný na dlhodobé krmenie. Tak ty sa porad s lekarkou pripadne laktačnou, a uvidíš čo ti povedia. Doležité je aby si si materstvo užívala ved to cíti aj to maličké a verím že nájdeš sposob ako na to.

domeli
25. feb 2015

@jana2223 ahoj. Naoko milá formulácia, že za každú radu budeš vďačná, ale nebuď. Možno to vyznie nepekne, ale sústreď sa na skutočné rady, ktoré Ti poskytnú laktačné poradkyne, príp. samoštúdium napr. tu: www.dojcenie.wordpress.com. Veľmi veľa cenných rád a účinných tipov sa môžeš dozvedieť práve tam. Aj k prvým chvíľam s bábom je tam toho dosť.Obrázky, videá, slovné usmernenia...
A že sa dojčí tak dlho? Ono sa celý čas nedojčí - naučíš sa postupne rozoznávať, kedy ozaj pije mliečko a kedy iba "dudluje". Bolesť bradaviek nie je v poriadku. Snáď citlivosť, ale dojčenie nesmie bolieť. Jednou z najdôležitejších vecí je správne prisatie. Ak je správne, dojčenie nebolí.
Je toho omnoho viac, skús si pozrieť tú stránku (príp. iné k dojčeniu, nechcem robiť reklamu, dávam ju do pozornosti preto, že ja som sa z nej veľa naučila) a prajem krásne dojčenie, ktoré bude vyhovovať Tebe aj bábu 🙂

katarinamarkova
25. feb 2015

@jana2223 nie dvojhodinove dojcenie v poriadku nie je. dieta sa, ak mas dost mlieka, naje za 15-20 min. maximalne.
bud je problem v tom, ze sa napapa a potom uz ma cicik len na mojkanie - tu ak to chces zmenit - nenechavaj ho na prsniku dve hodiny, ale ked sa naje a vidis ze netaha ale len cucka, tak dole z prsnika....alebo po napapani sup dudel.
alebo je problem v tom, ze nemas dost mlieka - tu dvojhodinovy pobyt na prsniku nepomoze. treba zistit preco a riesit to....mozno si moc unavena, mozno malo pijes, mozno zlou stravou, mozno bylinkami, mozno jednoducho psychikou a tym, ze z kojenia robite boj. tu pomoze spravna strava, oddych, psychicka pohoda.

siska53
25. feb 2015

@maslenka47 asi preto jej aj ona napisala,aby sa obratila na laktacnu! Ta vidi,ci je babo spravne prisate alebo nie.

prego81
25. feb 2015

@jana2223
cumlik

trgypadl
25. feb 2015

@jana2223 max 15 miin na jednom prsniku,ci naozaj pije zistis podla prehltania....cim dlhsie bude prisaty,tym horsie pre bradavku

wewe22
25. feb 2015

@jana2223 kontaktuj laktacnu poradkynu netvrdim ze nemas kojit ale skor ci neskor to zanecha nasledky na tvojich bradavkach a aj domacnosti (vlastna skusenost) www.mamila.sk

ammellia
25. feb 2015

U tak maleho babatka to nemusi byt problem. Ale idealne by naozaj bolo zavolat laktacnu poradkynu, nech sa na vas pozrie, skontroluje prisatie a vydatnost dojcenia. Nelutuj tych par eur za konzulaciu, urcite je to menej, ako by si davala za um.

anit444
25. feb 2015

@jana2223 Ahoj, ja som mala tiež podobné problémy. Moja malá tiež dlho papala, no potom som si kúpila váhu a po každom dojčení som ju odmerala. Vysvitlo, že počas 40 minút mi odsala len 20ml, čo je veľmi málo, takže bola veľmi často hladná. Chcela sa len trošku ukľudniť a zabudla papať. Skús aj ty zistiť koľko ti odsaje a potom môžeš uvažovať ďalej. Veľa šťastia!

bonnie1
25. feb 2015

aj nasa bola taka. vkuse na cicke. prve mesiace som cele dni sedela pred telkou a mala cucala. ale prestalo ju to bavit po case. tiez ked som ju dala prec z cicky tak revala.. ale tak prezili sme 🙂