Depresia u dcérky po odstavení

lenina19
8. jan 2013

Ahojte..Mám taký menší problémik o ktorom neviem nič nájsť na internete a ani som si to doteraz neuvedomila že sa to vlastne aj môže stať...takže od začiatku:
Moja dcérka má 27 mesiacov a doteraz sme sa dojčili ale keďže plánujem ísť do práce rozhodla som sa že sa to pokúsime ukončiť....pravdupovediac bála som sa toho lebo moja dcérka bola citovo naviazaná na prsník hoci papala už len večer pred spaním a v noci keď sa prebrala...psychicky som ju chystala na to že mliečko už nebude že je veľká a tak na silvestra večer som jej povedala že zajtra už mliečko vylejeme lebo je pokazené čo sa zdalo že aj pekne pochopila a tak sme na Nový rok večer už nedojčili zaspinkala pri mne pri televízii a už som len čakala že koľkokrát v noci budeme vstávať no nič- nestalo sa ....pekne prespala celú noc až som sa ráno čudovala aké mám múdre dieťatko daľšie noci i ked sa raz zobudila pekne zaspinkala naspäť...cez víkend sme však boli u mojej maminy aj sme tam spali v noci vrackala pojedla síce predtým všeličo ale v minulosti keď aj zjedla viac sladkostí tak materské mliečko proste vytrávilo akosi a bolo dobre....odvtedy však akoby ju vymenili chodí bez duše je plačlivá mrzutá niekto by povedal že urieknutá ale aj to sme už skúšali a nič....je proste mimo nepokojná ,smutná takmer depresívna rozpráva trošku mimo máva kompletne studené ruky a nohy úplne sa opúšťa ..teraz sme asi takmer týždeň tak že nepije mliečko a až včera večer jej prišlo na rozum že ja mám mliečko nech jej dám aj teraz poobede tiež pýtala a keď som sa jej spýtala že či jej chýba cicík a maminka povedala že áno plačkala a darmo jej vravím že ju ľúbim a tak nepomáha to ....prosím ak stým niekto máte skúsenosti poradťe či to prejde alebo nie poprípade čo robiť...veľmi pekne dakujem za všetky odpovede či informácie o tom...

jaruska8
8. jan 2013

Fu, tak to som aj ja zvedavá... 😒 A nemôźe len niečo na ňu liezť???? Choroba... Vieš aj ja, keď sa malej opýtam, či ju bolí hrdlo, tak povie, že hej... 😒 Ono, keď si nepýtala mliečko hneď a nerobila scény, tak sa mi to nezdá, že by ju to zasiahlo takto hlboko.... 😒

lenina19
autor
8. jan 2013

ja neviem pochybujem... vraví že bruško ju už nebolí a ani soplíky nemá ...zvykla som si že moja dcérka je iná od plienočiek sme sa odučili po vysvetlení pochopila na druhý deň sa pekne pýtala ....ona je taká citlivka hocikedy cez deň vykríkne Kto ma pojúbi ....Kto mi dá pusintu ..kým jej želanie nesplním dovtedy sa vypytuje...🙂...pekne mi hocikedy sama povie.. ja ťa júbim ty moja babujka...ona je taká bambulka na polúbkanie a maznanie....dúfam že sa to vyrieši a horšie to už nebude..:(

bashka
8. jan 2013

ved ju koj dalej, preco je praca prekazka pri kojeni, nechapem, sama chodim do prace a kojim 😉

bashka
8. jan 2013

aspon teda rano, po robote, vecer sa da, cez den ked nebudes od ineho pytat nebude 😵 😵 😵

lenina19
autor
8. jan 2013

ja neviem prečo ale ja som sa pri kojení už necítila dobre mala som žalúdočné nervy a často aj chuť jej prsník vziať neviem prečo ....žena má dojčiť pokiaľ to neprekáža jej či bábätku....ja som sa dopracovala k bloku a stopla som to...hoci teraz sa bojím čo nás ešte čaká... ☹

enya00
8. jan 2013

@lenina19 podla mna skus vydrzat..ked zasa zacnes a neskor budes chciet zasa prestat a ona bude takato tak do kedy budes kojit kym nepojde do skolky?Podla mna je to uz dost co si ju kojila,aj ja som musela teraz prestat a strasne mi to chyba no malemu uz zjavne nie nastastie 🙂 tak len vydrz...studene nohy a ruky asi od skoncenia kojenia nebudu,asi skus k doktorke nech ju vysetria,ked takto upadla tak to asi nebude tym....drzim palce

marllik
8. jan 2013

Mozno ju skus chvalit, ze ake je ona uz velke dievcatko, ze uz nepije mamkine mliecko, ze to len babatka a mele deticky.. ze ona je uz predsa slecna.. a cas ked ste stravili kojenim tak vymenit za "pojuubkanie" :o) A snazit sa vela na nu usmievat a byt pozitivny, aj ked Ta to pochopitelne trapi. No trapenie rodicov velmi citlivo deti vnimaju a z toho mozu byt utrapene aj oni, aj ked tomu nerozumeju.. nemate v rodine nejake napatie, ktore ona vnima citlivo? a asi by som sa ku kojeniu uz nevracala, aby z toho neskor nebol este vacsi problem..

marissenka
8. jan 2013

skus ist s nou k dr.,myslim,ze to s ukoncenim nesuvisi...ja som skoncila v 17.mes,tiez ma to uz obtazovalo...hovorila som mu,ze ma to boli,ze mliecko uz nebude,este k tomu horcica na bradavku.to ked zbadal a lizol si 😀 -konec.v noci mrncal este 4 dni a bol klud.po case koooonecne prespal noc.tak drzim palceky,nech vam odvykacka dobre dopadne. 😉

lenina19
autor
8. jan 2013

dakujem za názory kontaktovala som aj laktačnú poradkyňu vraj to môže byť a je potrebné sa jej dvakrát viac venovať- čo som ja predtým brala skôr ako frázu- myslím že to začína pomaly zaberať dúfam že to bude dobré ....držte palce... 😉 🙂

lucif1
8. jan 2013

@lenina19 mam presne tvoj problem. Malinky ma zajtra 1 rok a pred tyzdnom som ho prestala kojit a doma mame hotove peklo. Chce byt len na rukach, nechce sa hrat a odmieta chodit len stvornozkuje. Som zufala. Od 1.2. Idem do prace ked to bude dlhsie trvat neviem co urobim.

carodejnica
8. jan 2013

@lenina19
Neviem, ja osobne by som sa ešte skúsila prekonať a ešte skúsila dojčiť, nebála by som sa toho, že to bude horšie, už je veľká (inak 2,5 roka je hranica, kedy možno hovoriť o prirodzenom odstavení a to bude mať zachvíľku), pri mojej dcérke proces odstavenia trval veľmi dlho - 3 mesiace (odstavila som, lebo som mala bolestivé bradavky v tehotenstve, dojčila som do cca 6 mesiaca tehu, dcérka mala 34 mesiacov) použila som metódu "neponúkať, neodmietať" a začala som ju praktizovať keď mala 2,5 roka ..... ako píšem, trvalo to cca 3 mesiace a posledné cca 3 týždne, sa dojčila sporadicky, teda napríklad dva dni nič, potom 2x denne, potom deň nič, potom raz za deň.. až jedného dňa to bolo posledný krát... proste to vyšumelo a bez slzičiek... inak osobne som vždy bola proti radikálnemu odstaveniu zo dňa na deň typu "odísť na tri dni z domu", alebo "prelepovať si bradavky leukoplastom", alebo "natierať horčicou"... prišlo mi to také nefér voči dieťaťu a traumatizujúce pre oboch, čo aj zrejme vidieť na tvojom prípade .. 😒
Ale na druhej strane, zrejme pomôže aj intenzívnejšie venovanie sa dcérke. Takže je to na zváženie. Každopádne držím palce...

Ešte som chcela dodať jednu vec, že som chodila do práce od dcérkiných 2 rokov, a práve dojčenie nám obom pomohlo prekonať odlúčenie, veľmi veľmi si to pochvaľujem... ja som nechcela odstaviť, lebo som sa naopak bála, že bude mať vlastne naraz v jednom období dve "traumy" - odstavenie a odlúčenie odo mňa a to mi hovorilo v prospech dojčenia pri nástupe do práce. Takže v prípade @lucif1 , ktorá má menšie dieťatko, by som možno ešte uvažovala nad dojčením (ak samozrejme nemáš ešte aj iné dôvody).

lucif1
8. jan 2013

@carodejnica no ved to...idem od 1.2. do prace a malinky pocas dojcenia v noci vobec nespal a teraz prespi celu noc.. neviem si predstavit byt celu noc hore a cez den psychicky pracovat. neviem co urobit.

lenina19
autor
9. jan 2013

takže dnes nadránom moja dcérka bola ale kompletne obkakaná až po krk no hrôza ☹ ...avšak bruško ju nebolí .....boli sme aj u doktorky ktorá mi len potvrdila moje obavy -po odstavení akoby ste vzali dieťaťu pol mamy ten smútok pramení z toho a pokazené trávenie je z kravského mliečka ktoré ona zbožňuje . 😒 ...dostali sme probiotiká, Hylak a prejdeme na detskú mliečnu formulu...
@lucif1 no to je veru ešte malinký synček ale chápem že sa nevyspíš aj my sme sa v tom období veľa budili ..teraz keď si odstavila treba to len vydržať ono to raz musí prejsť a ty mu dávaš dojčenskú formulu alebo kravské klasické mlieko?....držím palce aj ja už chcem ísť do práce vždy sa však musí niečo pokaziť to by bez toho nebolo už ono.... 🙂

carodejnica
9. jan 2013

@lucif1 ja mám výhodu, že dokážem dojčiť a spať naraz 😅 takže , keď sa dcéra, alebo teraz aj syn budili, nevadí mi to. 😎

saranata
9. jan 2013

byt tebou odstavim nočne dojčenie a večer ju dalej dojčím az kým sa sama neodstaví,bude to pre nu lepšie 🙂
ja som moju staršiu prestala v noci kojit ked som bola v 6 mesiaci tehotenstva, kojila som ju aj dalej a na to ze v noci nemá mlieko si zvykla za 3 dni a prespala cele noci už, kojená je doteraz , kojím tandemovo obe deti a nechavam to na nu kedy sa odstaví sama. 🙂

gaby21
9. jan 2013

@lenina19 Aj u nas bola depresia po odstaveni a to mal maly 14 mesiacov, trvalo to dlho, stale plackal, mrzuty bol, ach jaj este doteraz mi pred spanim hladka prsia, alebo v noci ked sa zobudi hlada prsia, pripisujem to tomu, ze maly je velmi citlivy, aj ked sa mu narodil bracek, velmi tazko znasal ked sa maly kojil, teda zo zaciatku, teraz uz sa len na mna kukne a takymi zvedavymi ockami sa opyta Vsak sa Matej nechce kojit? No v roku odstavim aj maleho nech mam tuto kapitolu za sebou 😝

kimmie
9. jan 2013

Vyzera to ze mas velmi citlivu dcerku🙂, ja by som na to odstavovanie urcite isla postupne, najprv vynechalal ranne kojenie, po par tyzdnoch vecerne.
Inak suhlasim s @carodejnica ze byt odlucenna od teba na cely den moze byt uz dostatocna trauma. Tiez rataj s tym ze po nastupe do skolky asi ochorie a Tvoje mliecko by jej pomohlo s protilatkami🙂. Ja by som asi v dojceni este pokracovala aspon do jari ved Ta to velmi neobmedzuje🙂, rano vecer to sa v pohodicke da🙂.
Drzim paste aby ste to dobre zvladli🙂.

@lenina19

cukor
9. jan 2013

moja má dva roky a tiež som zastancom postupného odstavenia.takze večer pred spaním jej už nedávam,dávam jej len pred poludnajším spánkom a myslela som ,ze nad ránom ked sa zvykne prebudiť jej nedám ale ona chytí taký rev,ze pomaly zobudí polku baráku tak neviem ako jej mám o 4 ráno povedať,ze mliečko nie je...

matozazzo
9. jan 2013

27m dieta je uz rozumne a toto s kojenim nema suvis - ale s tym, ze nie je po jej, ona sa vyrovnava s tym, ze nedostane prsnik a nie mliecko... Urcite vydrz. Namiesto prsnika ponukni mlieko vo flasi, kludne si prelep bradavky a povedz jej, ze ta bolia a mliecko uz tam nie je. Som zastanca kojenia, ale po 1,5r je to uz len zvyk a presne takto to konci :( Okolo 2. roku je dieta citovo viac fixovane na matku a zacina obdobie vzdoru, ak nie je po jeho (hadzanie sa o zem, rev, atd.) A skusa, co mu prejde. Takze len trpezlivost, postiskat - nie zase vela, lebo inak citi, ze ty si na pochybach a bude skusat viac. Otazne je, ci fakt nieco na nu nelezie, mozno je nachladena, mozno unavena, zmenil sa jej rezim, alebo len ty si nervozna a tym padom aj ona, len ona nevie, preco. Ak si rozumieme...

lucif1
9. jan 2013

@lenina19 klasicke mlieko, umele mi nechce ☹ spolu mam tri deti a byt v pohybe cez den a este aj v noci ....to sa proste neda. Teraz sa aspon v noci vyspim.

lenina19
autor
15. jan 2013

už sme relatívne v poriadku zaspinkávame pri rozprávkach a v noci sa už nebudí ....joj konečne...🙂...dakujem za všetky rady a názory...som rada že máme toto obdobie za sebou...🙂))