Dá sa obmedziť nočné kojenie?

erienka
3. apr 2014

Ahojte, prosim o radu mamy, ktore svoje deti casto a najma v noci dojcili. Moja dcera ma 10 mesiacov, stale ju kojim na poziadanie. Mam nastudovane vsetko na strankach typu Mamila, kde podobny pristup podporuju, no musim povedat, ze uz ma to zacina vycerpavat. Hlavne preto, ze dcerka si zvykla, ze zaspava na prsniku a v noci sa tiez budi kazdu hodinu, to si ju musim hned prilozit, aby znova zaspala. Kedze je namahave vyberat ju a davat spat do postielky, spava so mnou. Ja som sa takto uz 10 mesiacov normalne nevyspala, kedze mala sa rozvaluje po celem posteli a podobne🙂 Navyse sa zobudi na kazdy moj pohyb, ani na vecko v noci nemozem ist, hned place. Proste existuje nejaky sposob, ako sa obmedzit len na dojcenie cez den?
Radi by sme s manzelom v septembri zacali pracovat na dalsom babatku a kedze som doteraz nedostala menstruaciu, chcela by som dojcenie ukoncit, ked bude mat dcerka takych 13-14 mesiacov. Mohla by som jej teda zacat uz teraz davat na noc napr. umele mlieko? Predstavujem si, ze by to pomohlo s tym nocnym budenim sa a zaroven by to pomohlo i s odstavovanim, ktore by malo prist o tie 3-4 mesiace.
Dakujem

mimibb
3. apr 2014

@erienka uplne ta chapem....moj dcera bola taka ista..od narodenia zaspavala na prsniku a od pol roka ma dudlala doslova stale nezaberali ani kase na vecer proste nic....tak som proste dojcenie v jej 10tich mesiacoch stopla nadobro nakolko som uz nemala ani mlieka, nezaberali ani homeopatika na tvorbu ani caje atd + som bola psychicky v haji z toho ako neustale prsnik vyzadovala hlavne v noci a doslova sa nan besne hadzala chvalabohu mala len 1 zub no aj tak hryzla 😀 par noci si poplakala, no vydrzala som ani vodu, caj ani umele mlieko v noci som jej nedala a teda do par dni mi prespala celu noc..... samozrejme, ze casom som aj to rozhodnutie lutovala lebo mi dojcenie strasne chybalo, ale neviem kde by sme takym spôsobom zasli... 😖

erienka
autor
3. apr 2014

@mimibb a ked v noci plakala, tak sa nezobudila uplne?

mimibb
3. apr 2014

@erienka snazila som sa jej dat hned pri prvom zamrncani cumel do ust nech ten dudle a privinula som si ju k sebe tak sa ukludnila... a ked sa zobudila uplne tak mi nic ine neostavalo len ju uspat na rukach...bolo to narocne...moja mala ma uz 3 roky a stale zaspava s mojim pyzamovym trickom 😀

eeffka
3. apr 2014

@erienka ja som odstavila dceru pred 2t, mala cez 2roky, kojila sa len v noci kedze cez den robim, v noci ani na ten zachod som nemohla.... rycala 4 noci, teraz uz len reve, meta sa , bije nas, nosime, svietime, spievame, kricime..... vraj to prejde. tak snad uz coskoro. Mne osobne spi ovela horsie ako ked som kojila, sme spali celu noc teda ona prisata, takto mam manevre 1-3x do noci podla ani neviem coho...
takze ja myslim ze nocne kojenie sa neda obmedzit iba skoncit. V noci decku nevysvetlis ze teraz nie az o 2hodky... 😖

lenoci88
3. apr 2014

Ja mám 15 mesačnú dcérku a mám taký istý problém ona zaspáva na cicine, v noci sa stále budí a hľadá ma stále chce byť prisatá, tak samozrejme spinká somnou, nechce ani dudlík, ani čajik vobec nič ...ja rozmýšľam že začnem jej dávať mliečko na fľašku hlavne pred spaním, nech si začne odvykať od prsníka, a inak aj moja zaspáva len na rukách (toto som mala u všetkých deťoch,toto mi nevadí) ale vadí mi že je malička celú noc prisata 🙂

snopkulka
3. apr 2014

ajaj, tiež dôverne poznám 😕 starší syn takto spával do 15-tich mesiacov - 2x do hodiny hore, stále pricucnutý.... odstavila som ho, dve noci sa ešte zo 2-3x zobudil, pomrnčal a spal ďalej, odvtedy prespal celé noci 😉 teraz mám 5-mesačného a je to tiež katastrofa, ale kupodivu to zvládam lepšie ako pri prvom 😀 😀

zuzi0110
3. apr 2014

@erienka informuj sa tu https://www.modrykonik.sk/group/4751/ inak naše s nami spávajú od narodenia. Aj teraz najmenšia, pod jednou perinou, jej teplučké nožičky mám celú noc na bruchu vyložené a spokojne si spí 🙂 keď som bola chorá tak som jej dala vlastnú perinku a vtedy kopala a putovala po celej posteli a často sa budila. keď je na mne prilepená pod jednou perinou tak sa ani nehne a dojčím max 3 krát za noc.

orlik4
3. apr 2014

ja som to mala pri prvom, v roku a pol som ho odstavila od nocneho kojenia, ale dojcili sme sa nadalej pred spankom. da sa to, netreba hned odstavovat uplne. v 10tich mesiacoch je to podla mna este skoro. ale teda, kazde dieta je uplne ine, tak to, co fungovalo u jednych, nemusi u druhych. my sme sa najprv naucili zaspavat na rukach bez dudlania - ani prsnik, ani cumel, a potom v noci, ked sa budil skor, tak sme sa tulili. a ked chcel, tak som mala nachystanu vodicku vo flasi. najskor som mu dala 2 razy prsnik, neskor sme sa obmedzili na 1x. a napokon sa niekedy anilen nezobudil. u nas to slo postupne. ale hovorim, zavisi od dietata. a teda odstavili sme sa uplne po 2 rokoch, a musim povedat, ze aj mne to chybalo. takze to netreba brat hned odpodlahy ale uvazit, ake su priority.

lenoci88
4. apr 2014

@snopkulka Ako si ho odstavila? maš nejakú fintu? ja mám tiež 15 mesačnú a stále spinka pricucnuta na cicine a mna to už pomaličky nebaví. Ešte som sa normálne nevyspala, prosím poraď

susymouse
10. apr 2014

Aj mojA mala zaspava od narodenia na prsniku a mám ten isty problém s odstavenim.kde som to minulé skusala tak mala Asi 45minutovy nervový záchvat a nakoniec som jej prsním dala.ma už 18 mesiacov a nikam nemozem odist. A ked som v noci skusala dat flasku s cajom alebo mliekom tak nervacila ze co jej to davam. A o cumliku ani nehovorim, ten odmieta od narodenia. No katastrofa. Nechavam to asi na prirodu lebo na ten boj nemám zatial dost sil.tak dufam ze tebee to vyjde bez vacsich problemov. 😉

angela13
15. apr 2014

@mimibb Ahoj, mozem sa spytat, kolko noci ti preplakala mala, kym si ju odducila od nocneho kojenia. Viem ze kazde babtko je ine. Ale aj tak by som to chcela pocut, ak si pamatas. Dakujem vopred

misinka26
15. apr 2014

Ahoj, ja mám 17 mesačného drobca a donedávna sa kojil aj 5 krát za noc ( boli časy keď aj 10 krát ) ... už sa to nedalo zvládať tak som si normálne natrela bradavky horčicou a dala mu, zatváril sa , že beee a potom skúsil znova a zasa, že beee a povedala som mu, že didi sa pokazili ... to som urobila večer pred spaním, na noc som si prsia obviazala a v noci keď sa zobubil som mu podala fľašu s čajom a povedala, že didi odišli a prídu ráno ... trocha ma poťahal a keď nič nenašiel tak sa napil z fľaše a spinkal ďalej... jasné prvú noc si aj pomrnčal ... a takto som to robila asi týždeň a teraz si už v noci nepýta, dokonca ani čaj a spinká celú noc ...cez deň ho kojím tak 3 - 4 krát ale v noci už vôbec ... Ale môj je už väčší a chápavejší, neviem či to zaberie aj u takého droca ako máš ty ... ale za pokus to stojí 🙂 Držím palce ...

dana14
15. apr 2014

Ahoj, my sme skončili s nočným kojením, keď mal malý 1,5 r., má rád traktore, tak som mu len povedala spinkaj, traktor spinká, trošku zamravčal, ale za 2-3 noci si zvykol a spal už celú noc. Keď som ho odstavila, mal 2 roky, vtedy sme si to užili, oreval sa, nevedel zaspať, ale nejako sme vydržali. Ale týždeň bol kritický.

opicaskorica
15. apr 2014

Nasa v 9 mesiacoch to iste ako pises... potom som uz nemala na to nervy (ja sa skratka potrebujem vyspat, nie som ten typ, ktoremu stacia 4-5 hodin a cez den bude slapat)... trvalo to 2-3 noci a bola pohoda... od 10tich mesiacov prespi celu noc. Zacalo som s tym, ze ked zacala plakat, tak som pri nej bola a drzala ju za ruku, ale nebrala som ju na ruky, ani som jej nedavala cicku... no a postupne... prvu noc som jej dala prvy krat pit z prsnika az okolo 4 rano... decko je velmi vnimave, hlavne take 9-10 mesacne uz vie pochopit, ze skratka v noci sa spi a cicka nebude... tak isto ako vie, ze ked sa hocikedy v noci zobudi a zamrnci tak mama priskoci ako na gumke a dostane po com tuzi... ver ci never, mam pocit ze aj moja mala je spokojnejsia, ked ma spanok neprerusovany, ako ked v noci skace... a aj mama je lepsia, ked sa v noci vyspi. Hlavne necitaj kadejake mamily... kazda matka najlepsie vie, co je pre nu a dieta najlepsie.

grossmann
15. apr 2014

mozno by som skusila odsat mliecko do flase a ponuknut to...ak je hladna, vypije a zaspi...ale ak je to len tulenie, skusit cumlik, pitulit...u nas aj muz pritulil, aby vedela, ze prso nebude.....moja ma 7 mes. a v noci sa zobudi raz (ked bolia zzubky tak 2x) vypije 90ml. z flase a spi do rana...ale sme od 5mes. na UM, tak nie je "zavisla" na prse, ale pri prechode na UM som na to sla postupne cez materske mlieko vo flasi a z kojenia 3X v noci bolo v priebehu tyzdna len 1x..

mimibb
16. apr 2014

@angela13 fuuuu to bolo zhruba tych 6 - 9 dni neviem presne len, ze tobolo kolo tyzdna 🙂

zuzana1291
16. apr 2014

U nas zabralo jedine- niekto mozno povie ze drasticke riesenie ale ja som bola uz ako matoha. Tri noci spal s malou len muz, ja uplne inde. Ked v noci plakala, dal jej caj- ale len 1 krat ked uz to bolo neznesitelne. Inak prvu noc vyvadzala, druhu menej a tretiu spinkala 🙂 Deti su mazane, citia maminu, Nasa doteraz ked snou spim v izbe ja, tak sa v noci budi a place *mama, mama* aby som si ju vzala do postele, muzovi to nikdy nerobi, lebo vie, ze by jej to bolo prd platne :D Co spominas, je len zvyk, dieta neplace od hladu, treba to zatrhnut, lebo nech hovori kto chce co chce, aj mama je len clovek, a ma pravo oddychnut si ako clovek, zvlast pri vacsich detoch.

clelinka
16. apr 2014

Zuzana ja ti delenie spálni alebo niečo iné neodporúčam, dieťa ťa potrebuje a mohlo by to brať ako zradu, cíti ťa a potrebuje, nejde ani o hlad ale o potrebu uspokojenia skus si prečítať toto, je to naozaj veľmi pravdivo napísané a potvrdzuje aj moje skúsenosti pri dvoch deťoch....
http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/nocne...

demetria
16. apr 2014

@erienka
Ja som urobila nieco podobne ako
@opicaskorica
a fungovalo to pri oboch starsich synoch. Posledny krat som im dala napit predtym ako som ja isla spat a potom uz len nadranom. Obaja spali so mnou v posteli a ani jeden sa neodstavil. (Odstavovala som ich 2,5 a 3 rocnych). Poplakali tri noci, prvu noc cca hodinu, druhu pol, tretiu par minut. Ja som lezala na bruchu, aby sa nemohli pricucnut a hladkala a tisila som ich. Po troch nociach sa obaja budili cca 2x za noc, dovtedy aj 10. Obaja mali cca 8-9 mes.

opicaskorica
16. apr 2014

@zuzana1291 my sme dali malu od pol roka do detskej izby... ona ma totiz velmi lahky spanok a ked sme isli spat, tak sa hned prebudila a rev. a v noci sa clovek bal otocit, aby ju nezobudil. teraz ma vyse 2 rokov a uz nemusime riesit otazky, preco ju zrazu stahujeme do vlastnej izby 🙂 myslim, ze kazdemu ako vyhovuje... mne nevyhovuje spat v posteli s dietatom, bojim sa, ze ho prilahnem nahodou a vobec by som nespala. takto je to super, vsetci spokojni 🙂

zuzana1291
16. apr 2014

@clelinka Clanok pekny, citala som ho uz viac krat 🙂 Bohuzial, moje druhe tehotenstvo je rizikove a nakolko som na kazde vzdychnutie/ otocenie sa v spanku malej hore, riesim to takto. Som velmi citliva na jej prejavy akehokolvek druhu. Nemozem si dovolit celu noc sa nevyspat a potom cez den sa venovat malej...Ja som za spavanie dietata s rodicmi ale nie za kazdu cenu. Mamicke, ktora zalozila diskusiu ocividne nevyhovuje ze ju dieta celu noc *dudluje*, preto to chce zmenit. To sa pri malych detoch bohuzial inak ako radikalne zmenit neda, nakolko dieta nema rozumove schopnosti aby chapalo, preco zrazu mama nechce prsnik poskytnut. Netreba robit z mamiciek, ktore nenechaju zo seba robit zivy cumlik macochy 🙂

clelinka
16. apr 2014

ja z nich ani nerobím macochy, tiež mám dve deti a viem čo je to potreba sa vyspať ale nám napr. nám to podloženie chrbta veľmi pomohlo! a tiež som bola tehu keď som dojčila ešte dcérku....a viem, aj čo sú to výčitky že jej musím mliečko odobrať...
no myslím si, že ju dieťa nedudluje, ale uisťuje sa, že jeho maminka je pri ňom...a pokiaľ je dojčené bude sa uisťovať takto...ak ho odstaví nie je zaručené že sa budiť nebude ale možno bude stačiť pohladkanie....
každá sme v inej situáciii a najdôležitejšie je všetko robiť tak, ako to matka cíti, že je to najsprávnejšie napriek radám a názorom matke vie čo je pre jej dieťa najdôležitešjie len to treba nechať na inštinkty averiť si..niekedy čím viac názorov tým viac domotajú matku

kiki75
29. apr 2014

@clelinka velmi dobry clanok.... konecne som pochopila, ze asi je to teda normalne ze moja 8mes. dcera sa budi kazdu hodinu🙂 naozaj moje okolie ma uplne yneistilo, ze to uz n ie je v poriadku, ale dakujem za tento clanok.

clelinka
29. apr 2014

@kiki75 som rada, že so Ti pomohla, áno okolie na nás mamy veľakrát tlačí...a spochybní to čo robíme správne, no musíme počúvať naše inštinkty matiek 🙂 my vieme čo potrebujú naše detičky tak ako sme každá individuál aj naše detičky sú už v tak malom veku jedinečnými osobnosťami so svojimi špecifickými potrebami 🙂

erienka
autor
7. máj 2014

@eeffka ahoj, tak ako to dopadlo s nocnym kojenim? Zacala dcerka spavat?

eeffka
7. máj 2014

@erienka juj uz amerika, pozeram ze takto pred mesiacom to bolo este drsne ale uz 2t vecer lahne, rano vstane, ziadne pitie, bitie prebalovanie, konecne zijem ako clovek 😎
takze ako vravi moj svokor : "Vydrzat !!! "

zltalienka
7. máj 2014

A čo zabralo, ak sa môžem spýtať?

eeffka
7. máj 2014

@zltalienka pytala si sa mna? no ja som musela dokojit z minuty na minutu lebo ma tak dohryzla ( 2r) ze sa proste nedalo... revala, bila..... zvykla si, bola som sprosta ze som to nespravila ovela skor 😖

zltalienka
7. máj 2014

@eeffka áno, ďakujem za odpoveď.

erienka
autor
8. máj 2014

@clelinka
@kiki75
ja som sa presne tymto clankom z mamily povzbudzovala od narodenia mojej dcerky. Mamile celkovo vdacim za vela, vdaka nim som sa dostala i k tzv. "vztahovemu rodicovstvu", ktore zatial uspesne alikujem, kupila som si od nich aj publikaciu o dojceni, ale v tejto jednej veci s nimi uz prestavam suhlasit, ich rady mi pridu dost krute voci matkam. Ved pokial by som dojcila v noci dcerku dajme tomu do 3 rokov a medzi tym by sa mi narodilo druhe dieta, znamena to, ze budem chodit cez den ako zombík 6 rokov? Nedajboze, ze by sa mi narodilo aj tretie :D To snad nemoze od matky nikto ziadat...Ja mam napr. hrozne zly spanok, ked ma dcerka zobudi, mam problem opat zaspat. A ked sa toto deje hodinu co hodinu, tak je to fakt o nervy.
Taktiez, jedna vec mi nie je jasna: preco deti, ktore su na umelom mlieku, prespia takmer celu noc a tie dojcene sa budia, aby sa uistili, ci je matka pri nom? Deti na UM alebo tie, co su odstavene od nocneho dojcenia, sa nepotrebuju o tom uistovat? Nad tymto rozmyslam posledne dni a prichadzam i pozorovanim mojej dcerky k tomu, ze nejde ani o potrebu uistenia ako skor o navyk (nechcem povedat rovno zlozvyk). Tak neviem, co myslis ty? Budem rada za reakciu, nemam sa o tomto v realnom zivote s kym bavit, kedze kamaratky este nemaju deti. 😉