Syn má rok, menstruaciu som ešte nedostala. Syna odstaviť nechcem je možné nejak naštartovať cyklus a ovulaciu bez toho aby som musela znižovať počet kojeni? Je možná nejaká hormonálna liečba? Dá sa do toho nejak umelo zasiahnuť? Alebo sa nedá robiť nič a len čakať na prirodu?
Kým kojis, prolaktin blokuje ovulácii. U niektorých žien to je tak, u iných ináč. Najlepšie sa poradiť s gynekológom.
@viestta pokiaľ viem štatisticky je úroveň prolaktinu v krvi po roku dojcenia rovnaka ako u ženy ktorá nedojci. Takže prolaktin by už nemal blokovať ovulaciu.
@atomiclena štatistiky... Co keď to je u teba ináč? U prírodných národov dojčenie blokuje ovulácii aj 3 roky
@atomiclena statisticky drviva vacsina dojciacich zien dostane mestruaciu do 18m po porode (priemerne okolo 14m). Tak je fakt velka sanca ze to do par mesiacov nabehne same aj bez zasahu do dojcenia. Ale tuto istu otazku som si kladla i ja po porode prvej dcerky😅 ze ako nastartovat ten cyklus konecne. U mna to prislo v tych 18m po porode (ale je pravda ze v tom case nam klesla frekvencia dojcenia v noci, tak mozno to malo vplyv).
Tak tiez by ma zaujimalo ci gyn.vie na to nieco odporucit 🤔 ja som inac zacala pit alchemilku kratko predtym ako mi to nabehlo, ale to mohla byt len zhoda nahod
@barusa29 ďakujem za odpoveď, áno viem ze tých 14mesiacov je štandard.
No podla mna len vyckat. Podla mna to vobec nie je kojenim. Ja som syna kojila a napriek tomu po 8.mesiacoch menzes dostala. U kazdej to je asi inak.