Dá sa ešte zachrániť dojčenie?

20. jan 2022

Zdravím, mám skoro 4 týždňové bábätko a dojčím a dokrmujem umelým mliekom, myslite si že je nejaká šanca ešte plne dojčiť ? Máte nejaké rady ? Senovku a benedikt a hroznovu stavu som skúšala, trochu to pomohlo ale mlieka mám tak 50ml po 3 hodinách nedojcenia..

diamond007
20. jan 2022

Čím viac bude malé piť UM, tým menej mlieka budeš mať. Treba vydržať, jeden deň prikladať aj každú polhodinu a o Cca dva dni sa rozbehne

autor
20. jan 2022

@diamond007 pokúsim sa, ale neviem ako to zvládnem hlavne v noci, veď mi možno ani nezaspí..

rmm
20. jan 2022

Skús dojčiť napr. v ľahu v noci. Je to tak, že čím častejšie prikladáš, tým viac sa tvorí. Samozrejme, poriadne jedz a pi, pokojne viacej ovocia, ak máš naň chuť. Nesleduj mierky, ver sebe aj dieťaťu. Ak ti nechudne, tak zruš UM a často prikladaj. Určite doma neváž, stačí u doktorky. Sleduj pocikané plienky, malo by ich byť niekoľko za deň.

A šanca plne dojčiť je vždy, poznám ženy, ktoré rozdojčili deti pôvodne na UM z inkubátora po mesiaci a viac. ;)

tatehotna
20. jan 2022

pripadne skus oslovit laktacnu poradkynu. mne jej rady velmi pomohli a kojila som syna 14 mesiacov bez dokrmovania um. mne navrhla vyssie davkovanie mi odporucila vyssie ako je pisane v letaciku. a potom sa to rozbehlo, samozrejme co najviac prikladat a kojila som v noci hlavne v lahu, od kedy sa vedel krasne prisat tak som tak stale kojila ci cez den, ci v noci. vzdy ked to tak islo.

autor
20. jan 2022

@rmm to je další problém, že v ľahu sa mi horšie prisáva, jeduje sa a nechce sa dojčiť.. a mna ešte po pôrode pri dlhšom sedení dosť boli kostrč, neviem si predstaviť cely deň aj noc sedieť a dojčiť.. ale za pokus mi to ešte stojí 🙂
@tatehotna ja sa práve bojím, aby ma laktačná ešte viacej nezdeptala…

basska_b
20. jan 2022

V noci je prave vyssia expresia prolaktinu, malo by to byt lahsie. Ak ta boli kostrc, sadni si na nafukovacie koleso alebo taky ten poporodny kruhovy vankus. Ja som inak rada, ze som si nevolala laktacnu lebo ta by ma len zdrbala za vsetko... inak nezabudaj na pitny rezim, napr. nealko pivo je dobre na tvorbu. V zime clovek nema taky smad, ale je znama vec, ze napr. pri odbere krvi ked sa predtym dobre napijes, tak krv tecie rychlo a dobre - MM sa tvori z krvi!

kate_cs
20. jan 2022

Nemôžeš niekoho žiadať o pomoc keď vopred máš predsudok, alebo obavu, že ťa zdepta. To na margo laktačnej. Áno, často kolujú fámy, aká je to sekta a neviem čo. Ale im ide o to pomôcť ti.
Mne laktačná veľmi pomohla a keď povedala “odporúčam spoločné spanie” narovinu som jej povedala, že toto nie som ochotná urobiť. A ona to rešpektovala (aj tak sme nakoniec spali spolu, ale neskôr)
Preto aj pri laktacnej pýtaj sa, ale ak máš pocit, že nie si ok s tým čo ti radí, povedz jej to.

mamacita88
20. jan 2022

Senovku a Benedikt od značky Organika môžeš brať 3x denne 5-5 ks to je maximum, aspoň mne takto radila LP. Matyšák a nealko hnedé pivo tiež pomôžu, ale hlavne prikladať, prikladať, prikladať. Laktačnej sa neboj, mne veľmi pomohla s polohami, aby som si nezničila chrbát a prisávanie sa zlepšilo, vďaka vhodným polohám. V nemocnici mi kázali robiť veci, ktoré má iba znervózňovali - 15 min jeden prsník, potom zapchať nos dieťatka, aby sa odsalo... 🤦 Keď som si spätné pozrela fotky z nemocnice, ako nemotorne som sa snažila kojiť, až mi to bolo trápne. LP zachránila mlieko v prípade mojej kamošky po 2 mesiacoch.

mvi1
20. jan 2022

Ja som po sekcii nemala takmer vobec mlieko.tiez som odsavala len tak malo,ale nevzdavala som to.vstavala som aj v noci kvoli odsavaniu,plus caste prikladanie,senovka,benedikt aj nejaky ajurvedicky caj(zda sa mi ze sa volal medica alebo tak nejako)a veru rozbe
hlo sa to az ku koncu druheho mesiaca a dojcila som az dva a pol roka☺pre tvorbu mlieka je dolezity aj spanok.drzim palce

sono2
20. jan 2022

Treba fľašu nedať a dojčiť cez cievku a hlavne z prsníka a stimulovať bradavky neni smerodajne koľko odsávačka vytiahne, ale dieťa. Možno to bude náročné ale dá sa to
Je ešte maličká
Kúp si šatku nos dieťa. Nechaj ho v nej dojčiť

lukina20
20. jan 2022

ad laktacna poradkyna a hned, uz dnes bolo neskoro...
inak prikladat prikladat prikladat furt... je to narocne ale kludne aj kazdu polhod.
ja som mala osobne laktacnu krizu cca ked malo dieta 2 mesiace, ale nevzdala som to, stale som ho prikladala...
a jest, ziadne diety, chudnut budes potom... a hlavne spat

tatiana_84
20. jan 2022

Pripajam sa k radám vyžšie a tiež radím len prikladat a prikladat, aj každú polhodinu, vnoci, telo na telo, veľmi to pomáha. Aj cievkou dokrmovať, hlavne nech je prsník stimulovaný.
Veľa robí aj psychika, nebrať to tak vážne a hlavne kľud. Prvé dietatko som mala mliečka tak že bolo, ale tiež som bola stále v strese či bude a tak, pri druhom som nestíhala riešiť také veci a som mala toľko, že som aj darovala.
A na povzbudenie- keď mal mladší syn 11 mesiacov som musela ísť na operáciu-týždeň bez kojenia, kontaktu, dieťa na flaši ja som odsala 2x po 1dl denne. No už som sa rozlúčila s kojením. Keď som prišla domov dieťa sa hneď prisalo, mliečko rozbehlo a fľašu už nechce.

tatehotna
21. jan 2022

jasne rozumiem ti.. mala som to podobne, 2m som sa trapila s kojenim a maly detto, lebo som bola tvrdohlava a stoj co stoj som si chcela sama pomoct a dokazat, ze to sami zvladneme. po osloveni laktacnej som to olutovala, ze som ju skor neoslovila a vyhla sa tak zbytocnemu trapeniu. mne napr. cez cievku uz nechcel pit, lebo uz bol kvazi velky a vadila mu v pusinke co aj laktacna predpokladala, ze moze byt problem… a co sa tyka odsavacky, presne ako pisu vyssie nie je v porovnani s kojenim porovnatelne. ja som napr. nikdy vela neodsala, ale zato som dokazala maleho kojit pomerne dlho na to, ze som nemala nadbytok mlieka v prsiach. zrejme sa tvorilo presne tolko, kolko maly potreboval. obcas sa stalo, ze som jeden alebo druhy prsnik citila plnsi, vtedy som ho prilozila aj ked nebol vyslovene hladny, pocuckal a mne sa ulavilo a nemusela som nasilu sa trapit odsavanim..

sojorez
21. jan 2022

Ono to je tak, ze prsnik nie je ako chladnicka, ze cim menej dieta vypije, tym viac ostane. Plati presny opak, teda mnozstvo mlieka sa prisposobuje tomu, kolko z prsnika odide. Aby sa podporila tvorba mlieka, moze pomoct telesny kontakt - vyzliect sa do pol pasa, prilozit tiez dietko naholaka, nechat mu volny pristup k prsiam (kludne pri tom vyuzit satku). Prikladat co najcastejsie - na poziadanie, neriadit sa intervalom 3 hodin. Prikladat i v noci - vtedy sa tvori najviac hormonu prolaktinu, ktory je zodpovedny za tvorbu mlieka, navyse je dieta v noci vlacnejsie, otapenejsie, skor sa prichyti k prsniku. Pri jednom kojeni vystriedat prsniky, zacat napr. P, potom dat L a potom kludne dat zas este P. Pri dalsom kojeni zacat L... Po dokojeni este odstriekat/ odsat prsnik... Ak je dieta hladne, az potom dokrmit umelym mliekom, najlepsie lyzickou alebo cievkou. Ak je problem napr. so slabym spustanim mlieka, pomoze nahriat prsnik (fen, teply uterak, solux) a naklon tela dopredu, pritom aj jemna masaz prsnika od klucnej kosti smerom k bradavke. Pri rychlom toku mlieka, kedy sa dietko zahltava, zase pred kojenim odstriekat mlieko, az potom prilozit dieta, jemny zaklon tela. Podporne prostriedky vyssie spomenute pomozu,ale zaklad na zvysenie tvorby je prsnik casto a uplne vyprazdnit. Potrva par dni, kym sa tvorba mlieka prisposobi. Rovnako sa postupuje i pri rastovych spurtoch, kedy dieta rastie rychlejsie a tvorba mlieka prechodne nepostacuje.

tanuuulka
21. jan 2022

skúšaj medzi dojčeniami aj odsávať, aby si podporila tvorbu. a samozrejme, keď je dieťa hladné, dokŕm umelým.. ja som sa pri mojich 2 deťoch trápila s odsávačkou celé dni, prikladala, odsávala, prikladala, odsávala.. pri oboch som zlomila 3 odsávačky a mlieka nikdy nebolo dosť. veľa som sa pritom natrápila. po polroku som to zakaždým vzdala. a vieš čo? pred rokom som bola na sone pŕs a doktorka mi povedala, že si zaslúžim metál, že som vôbec tak dlho bojovala, že ja nemám takmer žiadne mliečne žľazy :D a to som pila všetky byliny, jedla rascové polievky, pila 5l vody denne, hroznové šťavy, proste som skúsila všetko. a tá doktorka mi povedala, že ja nikdy dojčiť nebudem, lebo sa mi mlieko nemá kde tvoriť. takže skúšaj a keď to nepôjde, tak sa na to vykašli. ja si na dojčenie spomínam iba ako na obdobie trápenia, ponocovania, odsávania a mlieka nikde..

selu11
21. jan 2022

Známa si svoje dieťa začala plne kojiť keď malo tri mesiace, čo všetko kvôli tomu podstúpila, no má môj obdiv 😉 Určite sa to dá. Mne pomohla laktačná, sama píšeš, že sa bojíš aby ťa nezdeptala. To úplne chápem, mňa prvá zdeptala natoľko, že som sa rok bála o mlieko kvôli jej debilným poznámkam. Druhú som si volala keď mala malá dva mesiace a veľmi mi pomohla, výborný ľudský prístup. Veľmi pomôže keď vidí ako je dieťatko prisaté, akú má polohu pri kojení. Držím palce a ak sa rozhodneš pre pomoc laktačnej tak prajem šťastný výber.
Ešte na margo tej senovky a Benedikta, nedávno tu jedna mamička písala, že jej v pôrodnici myslím, lekárka hovorila že to veľmi zaťažuje pečeň bábätka. Tak si o tom skús radšej niečo zistiť.

juliet86
21. jan 2022

skus institut na podporu dojcenia ... tam su zdravotnicky. potrebujes teraz podporit. varenie upratovanie ak moze pomoct mama kamoska svokra svagrina sesterka brat manzel. urpimne bude to boj. uplne ta chapem. ja som edte v styroch mesiacoch sa chcela.na to vy ..... je to mega narocne. a da sa to aj ked nevies vsetko. napr ja som s doetatom ani len nespala v jednej izbe. zial. nevedela som to. a kojim rok a pol. zena. je to mega tazke. ak sa na to citis povedz si ze skusim maximum. mozno futbalova poloha by ti sedela a mega velky kojo vankus k tomu a vankus pod zadok. mas to tazke.pamatam si velmi dobre nevyspata ubolena po cisarskom jodinu sa drbeme s cievkou a ona nasledne vsetko vygrca...nie si v tom sama

marfa333
21. jan 2022

Mne pomohlo ked som si po každom dojčení odsala este z prsnikov po 5 minut z každého. Síce moc mliecka uz nešlo ale ide hlavne o tú stimuláciu. Tak sme sa umeleho mlieka zbavili, plne som začala dojčiť az ked mal maly 2 mesiace. Treba len trpezlivosť, tiež sme sa velmi natrapili ale netreba to vzdávať, materské mliečko je pre babatko najviac. Drzim palce 🙂