Cumlík a dojčenie

dhanka
21. dec 2014

Ahojte!

Neviem, či tu už bola rozbehnutá podobná diskusia, ale chcem sa opýtať na vaše skúsenosti a názory ohľadom používania cumlíkov pri dojčených bábätkách. Dnes sa všeobecne preferuje názor, že ak je bábätko plne dojčené, tak by z rôznych dôvodov nemalo používať cumlík. Ja som nedávno svojej dcérke (má dva mesiace) už cumlík nasadila, lebo už som si nevedela dať rady, stále plakala, upokojila sa iba na rukách alebo pri kojení. Takže sme dali cumlík a bolo po plači. Chcem sa však spýtať na to, či máte niektorá skúsenosť s tým, že by sa vám nejako "pokazilo" dojčenie, že sa bábo nevie správne prisať kvôli tomu cumlíku alebo niečo podobné... Toho sa trochu obávam, aby som tým viac škody nenarobila ako to prinesie osohu! 😖

nice202
21. dec 2014

za seba: nie nic nam to nesposobilo, ziadne pokazene kojenie a to som sa ho bala ako cert kriza. Ma od prveho mesiaca. Vie, ze cumlik je na cmulanie a zaspavanie a z prsnika tecie mliecko. Ja som jej ho dala, pretoze bola nekludna a chcela si dudkat, ale z prsnika jej stale tieklo mlieko a s tym nebola spokojna /dost sa hnevala/. Zaspava s cumlikom, ale ked je hore, je bez neho. Cize u mna velke plus

bonaqa2013
21. dec 2014

Mám 4 deti. Prvé 2 deti mali cumlík do roka, ďalšia si na cumlík neskutočne zvykla, nevedela sa ho vzdať ani v 2 rokoch, a posledná cumlík ani vobec nemala - odmietala. Po niekoľkých týždňoch navykania sme to vzdali. Ale ak mali detičky cumlík, nebol problém s kojením. Potom bol problém zvyknúť na fľašku, stále vypľúvali chceli len a len moj prsník.

jana_eyre
21. dec 2014

obe deti som dojcila a obe mali od narodenia cumlik, ale sami ho neskor zacali odmietat.. syn asi okolo 3teho mesiaca, dcera asi okolo 5teho mesiaca.. ked cumlik mali, pili tak isto ako ked ho uz nechceli..

petruska1212
21. dec 2014

Ja som svojej nikdy nedavala cumlik a je spokojna.jedine ked sa narodila ,bola zima, tak do kocika som jej dala cumel aby nedychala studeny vzduch,teraz co ma 10 mes nechce a ani nedavam.ked zaspi na prsniku spi ako dudok,podla mna je to o tom ako matka navykne dieta

pencil
21. dec 2014

ja som dudlikom dojcenie len pokazila, potom som uz mala neustale problemy s mliekom, stale sa mi upchavali mliekovody, mala sa naucila na cumliku inu techniku satia a mne to teda poriadne strpcilo zivot, dnes by som uz dudlik nikdy viac nedala

cackaa
21. dec 2014

Tiež som mala pri všetkých troch deťoch cumlík a pritom som kojila. A dokonca aj čajík pili z fľašky a nebol problém. Cumlíkom sa potrebovali akurát ukľudniť a nemohla som dovoliť pri nich preležať celý deň. Keď mali cca 1 rok, tak sme odvykali.

sharlotta
21. dec 2014

Prva dcera mala cumlik od prveho tyzdna. Mali sme zo dva strajky, ked sa zlostila a odmietala sa prisat a ja som myslela, ze sme skoncili. Jeden tusim okolo 4. mesiaca, druhy v 8. mesiaci. Ako som sa dozvedela od laktacnej poradkyne, bolo to preto, ze dieta kvoli cumliku na hlad reaguje oneskorene, spokojne si dudle cumlik a prsnik si zacne pytat, ked je uz velmi hladne. Tvorba mlieka tak ide postupne dole. My to nezbadame a myslime si, ze je vsetko v poriadku, no mlieka ubuda. Zistime to az vtedy, ked sa dietatko zacne na prsniku hnevat a my si myslime, ze ide o tzv. rastovy sprut, ale prd makovy! Dalsia vec takisto bola zapal prsnika, ktory som dostala zrejme preto, ze mi cez ragady mala preniesla dnu infekciu - bakterie sa rychlo mnozia a guma a vlhke prostredie su pre nich ako zivna poda - staci sa kuknut do kupelne, ako sa pekne plesne zivia na silikone. A takisto som mala zopar krat upchate mliekovody. Pri synovi som sa uz cumliku vyhybala ako cert krizu. Prve mesiace som ho naozaj dojcila casto, no motivacia bola u mna po predchadzajucej skusenosti silna. Syn cumlik nikdy nepoznal a v pohode zije. Za seba mozem povedat, ze uz by som cumlik nikdy nedala.

bajana
21. dec 2014

pridavam sa k pozitivnym skusenostiam - uz v porodnici sa mala ukludnila, ked som jej dala moj malicek, doma sme ho potom vymenili za cumel...bala som sa, ze to narobi neplechu, ale vsetky moje dojciace kamaratky cumlik davali, takze som jej ho nechala, ma skoro 4 mesiace a zatial ziadny problem s dojcenim

siska53
21. dec 2014

@dhanka moje sice dudlik odmietali,ale kamosky dudlik davali a dojcenie im to nepokazilo. Odtial mlieko netecie.🙂
Skor predcasne zavedena flasa moze take nieco spoosobit.

misinka26
21. dec 2014

Ahoj 🙂 Ja som dojčila 20 mesiacov a cumlík mal celý čas ... keď sa prestal kojiť, zároveň zahodil cumlík a odvtedy nemáme 🙂 takže nič také, že cumlík zhoršuje kojenie, to skôr fľaša, môj nikdy okrem jedného dňa keď som bola v jeho pol roku v nemocnici ( aj to mal odsaté mliečko ) nemal fľašu 🙂

luslus
21. dec 2014

ja som dala cumlik uz v porodnici ked som ju nevedela ukludnit. nemame ziaden problem s kojenim, davam jej aj flasu s odsatym mliekom a fakt nie je problem. dokonca cumlik dakedy odmieta

dollynkaa
21. dec 2014

@dhanka my sme mali cumlik od porodnice a pritom som dojcila nebol s tym ziaden problem

pribinak
21. dec 2014

Dojcila som vyse roka, moj krpec mal cumlik uz v porodnici na Kramaroch, proste strasne ukricane babatko, mal silny saci reflex a tak si dudloval, nemali sme vobec ziadne problemi, proste dudel mal na zabavku, z neho nic netecie

alicka850
21. dec 2014

Co by som ja bola dala za cumel 🙂 Dojcili sme sa asi 2 roky a cumel uplne odmietala od sameho zaciatku. Podla mna je to vyborna vec a upokojovaci prostriedok. Nebala by som sa,ze sa nebude chciet kojit,ved ked bude hladna,z cumla jej nepotecie. 🙂

liebling98
21. dec 2014

@dhanka mám 3 deti, všetci vyrástli s cumlíkom a boli kojení 12/14/9 mesiacov. Nepozorovala som žiadne negatíva. Bábätká sú malé, nie sprosté. Vedia úplne presne, odkiaľ im niečo tečie a odkiaľ nie.

slavaf
21. dec 2014

Staršia mala cumlík od prvého dňa a kojila som ju do 13,5 mesiaca, kojenie to nepokazilo, akurát ju ukľudňoval. V dva a pol roku zo dňa na deň koniec. Dokonca aj čajík z fľaše som občas dala, ale to fungovalo len do 6 mesiacov, potom fľašu nechcela ani vidieť a prešli sme rovno na dospelácku. Mladšia od prvého dňa odmietala cumlík aj fľašu, kojila som 15,5 mesiaca. Nepotrebovala pri spaní ani cumlík a ani palček...

katarina644
21. dec 2014

@dhanka ahoj, takato tema tu uz bola, ale poviem ti jedno, kojila som malu aj mala cumel a pohodicka, ledva som ju odstavila ako sedemnastmesacnu.

dana_l
21. dec 2014

styri deti kojene, len jedna nechcela dudel ale pouzivala palec. a posledne som som kojila do dvoch rokov.
takze dudlik nemusi byt pricina ak dieta nechce tahat z prsnika. a pre mna bola pomoc, ak deti boli nespokojne ale nie od hladu, tak ich dudlik upokojil

orlik4
21. dec 2014

za mna, mne vzdy po pouzivani cumla, co i len 1-2 noci, som citila, ako ma bolia bradavky, lebo ma zacala skaredo sat. do tyzdna bez cumla sa to vzdy upravilo. ale mam min.2 dalsia kamosky, ktorym cumel nic neurobil... ale zasa bohvieako by dieta reagovalo, keby malo zuby. s dasienkami je to lahsie, ale ked zakusne zubami, ked si zmyli cumel a prsnik, tak to nechcem zazit. my sme bez cumla....

dejna20
21. dec 2014

Moj ma 17mesiacov, stale je kojeny. Dudlik mal od 6-16mes. Najskor ho nechcel a potom sa ho samovolne vzdal. Flasku ma od 6mesiaca, ale uz pije aj z hrnceka zo sosatkom alebo z normalneho hrnceka.podla toho co je umyte.

sisulka7
21. dec 2014

ja sa tiez pridavam k tym, co s cumlikom nemali ziadne problemy. Kojena bola asi do 13 mesiacov a mala aj flasu, ku koncu som uz mala menej mliecka, to je pravda, ale nemyslim, zeby to bolo cumlikom. Mala zaroveň aj flasu, a od cumlika sme sa oducili presne v den 2. narodenin, ked sme jej vysvetlili, ze velke baby uz nenosia cumliky. Viac si ho nevypytala a nebol ani krik. Spokojne nam ho odovzdala s tym, ze uz je velka baba.

radka168
21. dec 2014

Moj prvorodeny syncek mal cumlik od 5mesiaca dovtedy ho odmietal a dojcila som ho 26mesiacov,teraz mam skoro 4mesacneho druheho synceka a cumlik odmieta.Kazde dietatko je ine,niekomu cumlik pomoze niekomu ublizi.

dhanka
autor
21. dec 2014

...Tak ako čítam, je to naozaj individuálne. Každé bábenko je jedinečné a asi ťažko povedať, ako to bude u nás! Ale väčšina, ako čítam, nemala problém, takže asi toho pomocníka - cumeľ- necháme! Naša malinká inak tiež najprv nechcela cumlík, skôr by som povedala, že ho nevedela dudlať, lebo jej stále vypadával. Ale keď vypadol, tak plakala a keď sme jej ho dali, tak bola spokojná. Vypadol a zasa plač... a takto dookola... Ale o dva dni už dudkala spokojne! Dalo by sa povedať, že sme jej ho tak trochu nanútili... Pretože s cumlíkom bolo po plači a ďalší dôvod bol to, že si dudkala pästičku, tak radšej nech dudle cumeľ ako rúčku, nie?! No uvidíme! Baby, díky za vaše skúsenosti a rady! 🙂 Len stále nechápem, prečo dojčenské poradne sú tak proti cumlíkom...?!

siska53
21. dec 2014

@dhanka asi kvoli tomu,ze mnohe deti sa ich nechcu tak lahko vzdat,a ked su uz aj zubky,tak to ich tusim.krivi,prosto kvoli chrupu. Preto aj flasa uz u starsich deti nie je vitana-napr. Logopedicka sa ma pytala,ci maly dudloval ci pijaval z flase a ako casto..to zas kvoli vyvoju reci - na tu moze mat dudlik vraj velky vplyv.

didi51100
22. dec 2014

mam chlapceka, cumlik som mu davala asi od jedneho mesiaca, ked nevedel zaspinkat na chrbatiku. s dojcenim nemam ziadne problemy, dojcim ho este stale (18m) a cumlik je len na zaspanie. cez den ho vobec nepouzivame.

evittam
22. dec 2014

@dhanka Ahoj, tak obidve moje deti boli kojené a mali aj cumlík a dokonca aj pili z fľašky čajík. A všetko bolo aj je úplne v poriadku. Starší syn cumlík mal len na zaspávanie a nechcel ho od cca 4.mesiaca, dcérka tiež tak a "zahodili" sme ho okolo 8.mesiaca. Takže za seba - nevidím žiadny problém či už v cumlíku alebo vo fľaške. 😉

dhanka
autor
27. dec 2014

Takže cumlík používame a zatiaľ je to ok! 🙂