Cudzie materské mlieko

mia258
16. nov 2012

Sice som sa na to pytala vo svojom fotoblogu, ale chcela by som sa spytat aj vo fore. Pokial mi diskusiu admini nevymazu.

V pripade, ze by ste same nemohli kojit, prijali by ste materske mlieko od inej osoby, ktoru poznate nejaku tu chvilu, viete ako zije, poznate aj jej rodinu a navstevujete sa? Alebo by ste svojmu dietatu radsej dali umele mlieko?

hradnapani
16. nov 2012

@mia258 ano, prijala by som. Ved v minulosti boli na tuto cinnost dojky, ktore odkojili nejedno dieta. A keby sme sa poznali, takto uz duplom ano. Aspon na zaciatok, alebo aspon na ciastocne krmenie. Otazne je vsak uskladnenie odsateho mlieka a jeho kvalita pocas uskladnenia, ale aj to sa da urcite vyriesit.

boka79
16. nov 2012

aj ja by som prijala, len by sa musela vyriesit otazka uskladnenia a sterility, ale ked mas problemy s kojenim, tak by som skusila skor cez laktacnu, teda pokial si uz neskusila, aby mohla mala tvoje mliecko papat

leusska
16. nov 2012

@mia258 urcite ano, materske, i ked cudzie, je urcite lepsie nez umele...ale ako povedala @hradnapani treba dodrzat zasady uskladnovania mliecka...

mia258
autor
16. nov 2012

@hradnapani
@boka79
@leusska
u mna je to prave naopak. Ja mam mliecka vela, nakrmim malu kedy si zaziada a este mam naviac a neviem co s nim. Je mi ho luto vylievat a kamaratka praveze kojit nemoze, skusa vsetko mozne a trapi sa pre to.

diusik
16. nov 2012

mozno som vadna,ale asi nie...

mia258
autor
16. nov 2012

@diusik urcite nie si vadna a ani jedina 🙂 Chapem, ze niektorej by to mohlo byt neprijemne, preto som chcela pocut obidva nazory

kubkatka
16. nov 2012

hm, od niekoho, kto je so mnou v porodnici, by som asi prijala mliecko, od kamaratky, o ktorej viem, ako zije tiez asi ano, ale od niekoho uplne neznameho...asi by som velmo velmi rozmyslala, takze asi nie.......dnes to nase zdravie a zitie nie je take rovnake ako volakedy u ludi, ked jedli vsetci vsetko, a to vsetko bolo ozaj to, co malo byt, teda mlieko mliekom, mrkva mrkvou,....takze od uplne neznamej by som neprijala mliecko.

zuzana2000
16. nov 2012

neviem ako by som to riešila neskôr, ale v pôrodnici najlepšie Adamko znášal práve materské mlieko a keďže som nekojila vôbec, tak tri týždne čo sme tam boli, mal materské mlieko od jednej mamičky....ale doma som nad tým ani nejak neuvažovala, je pravda, že je veľa náhradných mliek a jasné že s nimi je to jednoduchšie, aspoň čo sa nás týkalo, nakoľko mal problémy s bruškom, s trávením, s vracaním.......ale aj tak som na 100% presvedčená, že materské mlieko je to najlepšie čo môže drobček od mamičky mať.

hradnapani
16. nov 2012

@mia258 inak je uplna sranda, ze mnohe zeny (poznam niekolko osobne) by nezobrali mlieko od kamaratky, ale ludom pri tom vobec nevadi pit mlieko trebars od kravy ci kozy (cerstve ci pasterizovane)... a pritom to ludske je pre cloveka, teda ludske mlada urcite vhodnejsie. (Nehovorim, ze davame malemu babu pit pohar kravskeho mlieka, ale v tom umele je z coho?)

boka79
16. nov 2012

@mia258

som zle pochopila 🙂 tak super, ja osobne by som tiez dala, len je s tym vela roboty pre teba.. ale suhlasim s hradnapani 🙂

mia258
autor
16. nov 2012

@hradnapani neviem, mozno to niektore beru tak osobne, ze do toho nechcu tahat cudzieho cloveka. Tymto ich teda urcite neodzusdzujem, ja som naschval chcela poznat nazor obidvoch stran

mia258
autor
16. nov 2012

@boka79 asi som aj ja zadala zle otazku. Len som chcela prave poznat nazor maminky ktora by to mliecko prijala/neprijala.
Ale samozrejme aj to, ci by boli niektore maminky ochotne poskytnut svoje mlieko, keby ho mali dost 🙂

manka
16. nov 2012

Jasne ze by som brala. Urcite lepsie ako od nejakej kravy..kludne nam posli🙂

tin007
16. nov 2012

Ano, prijala by som. Dokonca, ked som bola teraz konzultovat porodny plan do nemocnice, tak som sa vyslovene pytala, ze ak treba dokrmovat, ako to robia. A kedze odpoved bola UM, tak som povedala, ze v takomto pripade by som poslala manzela kupit mlieko do laktaria a podvala by som striekackou alebo suplementorom.

hradnapani
16. nov 2012

@mia258 ani ja neodsudzujem, ked nie je vlastne mlieko a inak sa to vyriesit neda, tiez by som dala umele, bez problemov. Tiez som na nom vyrastla a zijem 🙂 Napriek tomu, ze ho vyprodukovala krava, ktorej zivot vobec nepoznam, iba mozem predpokladat, ze je biedny. Ale ano, su dva tabory a nic medzitym, bud by ludske mlieko brali alebo nie.

mia258
autor
16. nov 2012

@hradnapani popravde, ja som sa kamratky na to este nepytala. Dufam, ze sa nenahneva, alebo neurazi. Ale chcela som najprv poznat nazor mamiciek

lovela1
16. nov 2012

@mia258 moju staršiu dcéru zopár týždnou kojila švagriná,medzi našimi detmi bol rozdiel 2 mesiacov a kedže sme boli susedy chodila osobne

bubelko
16. nov 2012

@mia258 za predpokladu, ze by sa nejednalo o zivotu nevyhnutnu situaciu, tak nie, neprijala by som materske mlieko od inej zeny, aj keby som ju poznala a ani by som nekojia cudzie dieta.

gabkostanka
16. nov 2012

@mia258 ja som riesila toto v porodnici, kde malemu dali MM od inej mamicky, co si ho odsavala, ked som sa pytala sestricky na mamicku, tak vravela, ze je cista, ze nema ani zltacku ani nefajci ( bolo tam aj dost mamiciek - fajciarok ...), pediatricka mi povedala, ze ona by take mlieko nedavala...ja som to potom aj odmietla, nastastie som uz na dalsi den mohla nakojit syna sama...takze po tejto skusenosti, ja by som mu ho nedala 😕

gabkostanka
16. nov 2012

Este dopisem, ze kojenie cudzou zenou bolo kedysi uplne bezne v porodniciach, aj nas s brachom takto kojili...doma sme uz boli na sunari

renka30
16. nov 2012

Otazne este je ci by dietatko mliecko od inej zeny pilo. My sme mali problemy s kojenim a kamaratka mala nadbytok mliecka tak mi priniesla zmrazene na dokrmovanie ale moja mala cudzie nechcela ani za svet. Ale ak by chcela tak by som jej ho davala. Ak by to nebola dobra kamoska nedavala by som, ak tak z laktaria, alebo potom UM.

kmkke
17. nov 2012

@mia258 V pôrodnici mi malého prikrmovali, lebo sa mi mliečko spustilo až na 6 deň. Na izbe bola so mnou mamička, ktorá toho vyprodukovala strašne veľa, ale obidve bábetká mala v inkubátoroch a jedli veľmi máličko, tak zvyšné mlieko dávala sestričkám nech dokŕmia kto potrebuje a väčšinu stiahol ten môj valibuk 😀 (jej chlapci mali ledva po 2kilá, môj skoro 4 🙂 )Takže áno, ja by som prijala, aj dala ak by bola taká situácia. Predsa len je to lepšie ako UM 🙂

sonice
17. nov 2012

A čo keby si kamarádke poradila, ako zvýšiť tvorbu mlieka?
🙂
Tu je kopa clankov od mamilackej poradkyne.
http://dojcenie.wordpress.com/som-zufala/mam-ma...
MMCHD ja by som urcite mlieko prijala, vsetko je lepsie ako umelacke veci. Pripadne, este by som prijala domáce kozacie mlieko, ktoré je asi najpodobnejsie ludskemu. No je to kozacie - pre kozlata.
Lenze, ako nahle das kamoske Tvoje mlieko, o to menej bude dojcit a o to menej sa jej bude tvorit dalsieho mlieka :(
Tato to funguje - ponuka - dopyt. AKo v ekonomike 🙂

sonice
17. nov 2012

@mia258 prepac, zabudla som tam hodit tvoj nick

cecil36
21. nov 2012

nie urcite by som neprijala mliecko od niekoho ineho. Ani do kamaratky. Neviem, ci sa cestou ku mne nenakazila hepatitidou alebo ci nema nejake infekcne ochorenie, o ktorom ani sama nevie atd. Ak by som bola nutna toho, ze moje dieta musi dostat iba mm a nic ine, inak by neprezilo, dala by som ho v nemocke pasterizovat. Za inych okolnosti urcite nie.

cecil36
21. nov 2012

@sonice kozie mlieko rozhodne nie je najpodobnejsie materskemu 😀 By som povedala, ze je najmenej vhodne pre dojcata ako ine mliecka. A pre deti s potravinovou alergiou uz vobec nie.

ivet37
24. nov 2012

samozrejme ze ano ved ked aj porodis ty nemas mliko tri dni a davaju tvojmu babu mlieko od zien ktore nepoznas a ani nespoznas

sonice
24. nov 2012

@cecil36 môj názor je ten, že nemáš pravdu 🙂. Naopak kravské je jedna z najhorších variant - viem to na vlastnej koži.
VĎaka umelému mlieku som mala 12 rokov exzémy.
http://koziemlieko.eu/
http://www.kozifarma.cz/index_soubory/Page534.htm
http://www.kozikase.cz/kozi-mleko
Samozrejme kozie mlieko pre alergika je tiež špatne.
Ale asi nemá zmysel sa tu o tom dohadovať. Dieťa sa má kŕmiť ľudským mliekom - to je bez debaty 🙂.

lubi
24. nov 2012

ja by som prijala mlieko od kamaratky. a raz som to aj urobila ked mal maly par dni. nemala som este vela mlieka a maly mi "vysal" kozu z bradaviek takze kazde krmenie bol bolestivy zazitok. mal novorodenecku zltacku(teda som chcela aby pil co najviac tekutin) a dosla mi ta kamoska(medzi nasimi detmi je 5 mesacny rozdiel) a takto mi pomohla aby sa maly najedol a moje didy aby si oddychli este zopar hodin 😀 . pre niektore to moze byt divne, ale ja jej bola neskutocne vdacna.

lubi
24. nov 2012

a to mlieko si neodsavala-rovno ho krmila z prsnika. 😉 tolko moja skusenost.