žienky prekonala niektorá z vas covid a normalne dojčila babatko ?
Cez materské mlieko sa prenos infekcie nepotvrdil, skôr si treba dať pozor na kvapockovu infekciu.
Covid sa prenasa vzduchom, takze v pol metrovej vzdialenosti pri prebiehajucej infekcii je vysoko pravdepodobne, ze sa dieta nakazi, ak teda nemas ten najsuper filter ako maju lekari na infekcnom. Mamilu nemozes brat do uvahy, rovnako ako ziadna ina organizacia nemaju dlhodobe studie na kojencoch, ktorych matky boli infekcne, je ich len na celom svete par jedincov a ano, aj sa nakazili od matiek a aj ano - mali priznaky a aj ano, na rentgene je vidno zjazvene plucka, bol o tom clanok v the lancet, co je jedna s mala publikacii pre mna zaujimavych. Co sa tyka mojho nazoru, tak ak by mam prebiehajucu coronu, bohuzial, moje dietatko krmi niekto iny par dni (flaska a materske mlieko odsate), srdce by mi pukalo, ale nedopustila by som aby sa nakazilo v tom veku vzhladom na mozne trvale nasledky na plucach. Toto moze kazdy vidiet inak, ja to vidim takto.
@anjelicek26 ale v podstate vsetky studie v The Lancet, co som zbezne kukla, praveze odporucaju pokracovat v kojeni (v mlieku su protilatky) a neoodelovat novorodenca od matky, pricom zdoraznuju ochranny vplyv, napr v prilozenom clanku. Na tu tvoju som nenarazila - mas link? Pre zaujimavost by som si to pozrela. Fakt sa o tom este vela nevie.
@simsalabim no s tohoto len vychadza, ze sa neprenasa mliekom, pre mna je ale riziko prenosu vzduchom pocas kojenia x-krat denne 20-40 minut u novorodenca prilis vysoke. Ja som mimo ineho citala toto, je tam aj scan pluc, takze bezpriznakovy priebeh ani nahodou, nechcela by som to mat u novorodenca. https://www.thelancet.com/journals/lanchi/artic...
@anjelicek26 dakujem za link, pozriem sa. Ten jeden clanok som tu dala iba ako priklad, ze kojenie sa odporuca, viem, ze prinarne rozoberal, ci sa moze prenasat mliekom. Posledne dva riadky vyjadruju podporu kojeniu...ono to inak ma svoju logiku, ked boli moje dcery male, hovorili sa, ze ked je matka chora, v mliecku vabo dostava protilatky. Asi to bude rovnake aj tu.
@simsalabim neviem, do akej miery su prenasane protilatky cez mlieko aktivne na takto agresivny virus. Hlavne ak ma mamicka mierny priebeh, nizsiu hladinu v krvi a este nizsiu v mlieku, nezrely detsky imunitny system moze mat priebeh... Ja fakt neviem, pisem, co mi s toho vychadza a ze radsej ten virus nestretnut ako miminko.
@anjelicek26 ved v tom clanku nie je podla mna nic znepokojuce a je to iba opis ochorenia u jedineho dietata 🤔 Nalez na plucach bol mierny, skor zapal ako zjazvenie. Nemyslim si, ze vyznieva odstracujuco, ze kategoricky treba prestat kojit... V kazdom pripade, dik za link na zaujimavy clanok.
@mongi2010 áno,prekonala som covid a áno,dojčila som dieťatko. Bolo to ešte počas šestonedelia,malá mala cca 5 týždňov. Mala som normálne priznaky,dojčiť som neprestala,považovala som to za +,že dojčím,predsa len mm je to naj! Mala to chytila bohužiaľ,ale to nielen kvôli dojčeniu,ale mali sme to všetci v domacnosti..mala 2 dni zvýšenú teplotu do 37,5,potom to prešlo..názor,že prestať kojiť,je podľa mna somarina..vy máte v sebe vírus už pár dni,kým začnú priznaky a dieťa sa kľudne nakazí počas tých pár dni,ani o tom neviete
@kiki23 verim,že maly to zvládne tak ako aj moja dcérka..ja som sa rozplakala,keď som zistila,že mala má zvýšenú teplotu..alenokrem toho naozaj nič..raz večer som jej dala polovicu čipku,to mi povedala naša dr..lebo bola trochu viac uplakaná..že ju tiež koze bolieť hlavičku,nevieme..fakt 2 dni zvýšená teplota..dojčila som ju cely čas,cely čas bez ruska,lebo to už nemalo zmysel,keď bola so mnou neustále aj predtým,ako somjazistila,že som pozitívna..dojčila som ju vtedy,aj keď som mala teplotu,aj keď má bila zimnica..akurát som ju nepusinkovala..verila som aj v silu mliečka..držím prsty,nech to prekonáte aj vy aj maly bez problémov!
@lenull103 ďakujem, snáď to zvládneme, musíme. Ja tiež sa snažím nebozkavat ho aj keď je to ťažké. 🤗 Dojcim tiež naďalej. Ale dnes je toho mliečka nejako menej. Neviem či to je tou horúčkou. Dúfam že neprídeme o mliečko. Lebo ešte som sa tešila že ako krásne sa mi spustilo mliečko a teraz toto. Dúfam to čím skôr prekonáme. 😢
Ano 8 mesacne
Ano. 3 tyzddnove.
tiež by som prestala. Je tam pale riziko, že stratiš mlieko a dietatko bude na umelom mliečku
aj ja by som radšej dávala umele mlieko, alebo by som odsávala to svoje, kde ho máš vela, bola by to škoda
@mongi2010 nemala som covid ale na mamile aj laktacne poradkyne hovoria ze treba pokracovat dojcenie