Čo znamená, keď má žena veľa mlieka a koľko je optimálne množstvo?

diaszoky
19. aug 2023

Ja odsajem za hodinu alebo za 40minut 60ml mlieka z oboch prsnikov. Asi je to malo, ze? Ake je to optimalne??navyse moje prsia potrebuju pauzu ja neeokazem kazde 2 hodiny odsat tolko..

petamich
19. aug 2023

to kolko odsajes vobec nemusi korespondovat s tym, kolko mas mlieka, ked sa maly narodil odsala som asi 100 ml za 5 min. z jedneho prsnika, o par tyzdnov uz sa objem prisposobil dopytu a maly bol vzdy spokojny, ked pil sam, odsat sa mi nepodarilo uz pomaly nic

ako stare je dieta? pije aj z prsnika alebo len odsavas? ak len odsavas, tak ano je to malo a zrejme ti klesa tvorba

deti95060810
19. aug 2023

aké staré je bábo? zo zač. býva mlieka veľa, časom sa to ustáli na požiadavke dieťaťa...
pri prvom som mala veľa mlieka - napapal sa malý a čo som vytiahla vyžral pes...

svokrinjazykmonika
19. aug 2023

@diaszoky niekto úspešne koní bez problémov aj 4 roky ale neodsaje ani kvapku. To vôbec nie je ukazovateľ toho, koľko je mlieka.

mikadooo
19. aug 2023

@diaszoky žene sa tvorí toľko mlieka, koľko jej dieťa vyžaduje. Len to chvíľu trvá. Príklad - bábo je veľmi hladné, ťahá ako drak, ale v prsníkoch je povedzme 50 ml mlieka. O hodinu zas je bábo hladné, lebo mu to nestačilo. Vytiahne zas, čo je v prsiach. Tvoje telo však dostáva informáciu - žľazy, makáme, makáme, máme tu vysoký dopyt!!! Prsia začnú mať postupne mlieka viac, skôr, rýchlejšie. Bábo prekoná nejaký rastový špurt a zrazu už nie je až tak hladné. Prsia sú plné. Matka buď odsáva, alebo to nechá na prírodu - info v tele - žľazy - spomaliť, nie je dopyt.... Čiže "koľko máš mlieka" závisí hlavne od toho, koľko, ako často a v akých množstvách sa z prsníkov odsáva (či už odsávačkou alebo dieťaťom). Vieš si takto odsávačkou umelo zvýšiť tvorbu. So znížením je to horšie 🤭🤭🤭. Ja keď som dokojila som mala týždeň doslova bomby namiesto pŕs, chlap síce slintal, ale som mu povedala, že keď sa ma čo len dotkne, zavraždím ho 😁. Nadbytočné mlieko sa našťastie postupne vie vstrebať, len tiež to proste trvá (niektorým aj rok...). Niekedy ostanú v prsníkoch tzv. kalcifikáty - odhalí sono. Vytvárajú sa zo zvyškového mlieka, ktoré bolo v prsiach fakt že dlho dlho dlho. Držím palce, nech sa vám s kojením darí, hlavne veľa veľa psychickej pohody a mysli na to, že tvoje telo vie čo robí 🙂.

domak2
19. aug 2023

Odsavacka saje inak ako dieťa. Kojila som dve deti dlhodobo, podarilo sa mi odsat asi 20ml. Niekomu to ide super, ja som z tých nebola.

dadis
19. aug 2023

@diaszoky Vela mlieka som mala pri synovi. Kazdy vecer po kupani a nakrmeni, ked som ho dala spat, mala som prsia ako kamene tvrde. Bala som sa zapalu, tak som odsala, kolko islo (cca 100-120-150ml) a dala do mrazaku. Takto to bolo nejaky cas, az sami ti unormalnilo a odsavat nebolo treba. Pri dcere som cele prve 3tyzdne jej zivota len odsavala. Budik kazde 3h, a odsala som kolko islo, myslim, ze 2 flasky som kazdy den nosila do nemocnicneho laktaria (dcerka bola v nemocnici). Po 3 tyzdnoch som si ju zacala prikladat a veru prsia som take naliate nemala. Ked mala 4mesiace zacala som si kazdy vecer odsavat mlieko - najprv malicko, kolko islo, a potom uz kazdy vecer cca 100-150ml - z mliecka som jej zarabala ryzovu kasu, lebo bola drobnunka

diaszoky
autor
19. aug 2023

@petamich mala ma tyzden isla von sekciou odmieta sa prisat place krici.. ma zlomenu klucnu kost na brusko ju davat nemozem a koli rezu tiez sa neda ktovie ako prikladat. Akurad na vankuse. Lenze… musi pribrat chodime na prevazenie.. cizenina ked sa bude 15 min zlostit bojovat s pranikom vymocuje aa zaspi a tak donej nenatlacim uz 60ml mlieka ktore musi koli vahe vypit zacarovany kruh😢

diaszoky
autor
19. aug 2023

@mikadooo chapem ja sa aj bojim brat na podporu nieco pijem iba caj lebo potomked ho budem mat nadbytok sa bez odsavacky nepohnem

diaszoky
autor
19. aug 2023

Ja som odsavala kazde dve hodiny a bolo mlieka este menej ako ked som prsiam dala pauzu aspon 4 hodiny…

luccija
19. aug 2023

@diaszoky neskúšala si chrániče bradaviek?moja bola prvé na 2 m na odsatom a potom som kojila s klobucikmi pritom bradavky som mala normálne, ale takto sa jej pilo lepšie
Prvé týždne som odsávala veľa za pár minút plná dóza potom sa to zregulovalo

dadis
19. aug 2023

@diaszoky Skus laktacnu poradkynu, nech pride, babo skontroluje, ako ho prikladas. Nema anatomicky problem v ustach? Moju som prilozila az po 3 tyzdnoch, par dni predtym dostavala moje mliecko v nemocnici z flasky. Nebol problem s prisatim.

diaszoky
autor
19. aug 2023

@luccija uz ai ich idem kupit pondelok

diaszoky
autor
19. aug 2023

@dadis myslis ci nema uzdicku alebo nieco ine? Lebo ak uzdicku tu nema

luccija
19. aug 2023

@diaszoky a nemala žltačku nie je spava? moja bola aj silna žltacka aj váhu mala nižšiu tiež sme bojovali o každé pribratie ani ma nechceli pustiť z pôrodnice, pokým nebude mať 2,5 kg ...a ona bola hneď unavená pocuckala a spala preto som 2 m odsávala a potom klobúčiky a až potom sa konečne normálne kojila.Alebo nemáš príliš naplnené prsia a nevie chytiť bradavku?
Mňa každý strašil, že keď už si zvykla na fľašu neprejde na prso, ale úplne normálne po 2*3 m.
Ja som niekedy stlačila prso a mlieko jej striekalo do pusy teraz mi to je smiešne čo som všetko skúšala, ale nechcela som prísť o mlieko, keď som mala veľa ona chcela piť, ale nevydržala dlho.
Skús sa poradiť u pediatricky mňa 3 sestričky učili kojit v pôrodnici malú budili, stipali za lico už som bola z toho nervózna povedali, že ešte sa im nepodarilo neprilozit dieťa.
Hneď z pôrodnice ako nás prepustili som kúpila odsávačku a s nervami išla domov čo budem robiť, keď bude hladná ako ju nakrmim.plna chladnička doziciek s mliekom, tak sme flaskovali.V noci nakŕmiť z fľaše a odsať obidve prsa na rano a večný stres či jej bude stačiť to odsate...pozri hlavne kľud mlieko máš a budeš skúšať.Ked to nepôjde dáš umelé niekto len dokrmoval a potom prešiel úplne na kojenie začiatky sú zle hlavne si neznič bradavky odsávanim.
Klobúčiky som mala od Aventu, ale ja som rodila pred 15 r🙂)už sú určite novšie tipy anatomické porad sa...

dadis
19. aug 2023

@diaszoky ano, uzdicku alebo tak som myslela.. hlavne pokoj, vela spanku si dopraj teraz cez vikend, nech ti muz/babky pomozu navarit, domace prace, pokocikovat, ty si skus pospat ❤️ Vela robi stres.

diaszoky
autor
19. aug 2023

@luccija ano mála zltacku

diaszoky
autor
19. aug 2023

@luccija a ako predist zmiceniu bradaviek? Od odsacacky

diaszoky
autor
19. aug 2023

@luccija a presne bola ajje este spava tez ju stilali do lica atd…

lubkovaandrejka
19. aug 2023

@diaszoky ja odsavam pravidelne uz takmer 16.mesiacov, na bradavky pouzivam mast dr.hoj prsia-hoj, po odsavani,obcas ked ma bolia pouzijem naplaste multimam compresess, to fakt odporucam 🙂za 9min odsajem okolo 100ml, ale na zaciatku to bolo okolo 160-180.

lubkovaandrejka
19. aug 2023

@diaszoky ak ti mozem poradit, neodsavaj kazde dve hodiny. Ja som casom zistila,ze ak odsajem skor ako za 3, robia sa mi hrce a to bola potom ina tortura, kym som to rozbila. Pred odsavam vypi pohar vody, po odsavani to iste - tiez sa neurobia hrce, teda aspon u mna to funguje. Inak to kojenie je niekedy ozaj tazke. Moja mala 1900g, narodena 2m.skor, silna zltacka, ked sa prisala vypila 0-3ml. Presli sme na flasku. Kym vypila 40ml trvalo to okolo 60-90minut, strasne cosi. Laktacna u mna bola, nepomohla cievka, uzdicka, tak jej davam teda z flase. Svoje. Kvoli ABKM doteraz. Drzim palce, ppjde to a casom to bude ok,uvidis 🙂 ci uz budes kojit, odsavat alebo das UM.

luccija
19. aug 2023

@diaszoky zo začiatku si tie bradavky musia zvyknúť asi nepoznám ženu čo kojila či odsávala, že ju na začiatku neboleli.Mne aj krv tiekla z odsávačky po týždni, dvoch to bolo lepšie dávala som Avent masť, alebo potrieť mat.mliekom, vetrať...asi aj tvoja je len slaba ešte po žltačke bude to lepsie
Ten tlak z odsávačky to robi
@lubkovaandrejka obdivujem Ťa ja som bola veľmi rada, že som odsávačky zbalila do krabice.

diaszoky
autor
20. aug 2023

@luccija a ked potriem materskym mliekom nebude mi to mlieko tam kysnut?

lubkovaandrejka
20. aug 2023

@luccija dakujem si zlata, 🙂 akoze zaciatky boli tazke, nexhcelo sa mi to robit, ale ppviem ti,ze som si casom zvykla a bude mi divne s tym raz prestat :D zas ked clovek koji aspon mu odpdne kopec starosti a nemusi so sebou nosit kopec harampadi

luccija
20. aug 2023

@diaszoky nie nebude🙂hlavne si malú prikladaj aj, keď len trocha poťaha ide hlavne o ten kontakt a hormóny
Ona sa teda vôbec nevie najesť z prsníka?skús ju priložiť, keď ešte neplače a je kľudná, lebo potom už zúri a je z toho stres.

diaszoky
autor
20. aug 2023

@luccija ked ju prilozim ked je v klude zacne plakat☹️Pocmochta 10sekund a placka. Pritom rezervne mlieko vo flasi stoji a chladne