Ahojte. Pred 2 dňami som porodila dcérku. Včera sme skúšali celý deň prikladať. Mám veľmi ploché bradavky, viacero sestričiek skúšalo malú prisať a nič, tak mi dali klobúčik. Cez ten ťahá pekne, viem, že to nie je ideálne, ja to medzitým skúšam aj bez, ale zatiaľ bezúspešne. Môj ďalší problém je, že keď malá zaberie, tak to strašne bolí, mám aj také krvavé kúsky na prsiach. Natieram si to lanolínom. Malinká je ale veľmi dobrá, skoro neplače, len v noci bola nervózna už, tak sme dokŕmili trošku. Mám totiž pocit, že mi ide stále len mledzivo a to už jej nestačí. Máte s bolestivým dojčením skúsenosti? Je to len začiatok alebo robíme niekde chybu? Prisatie cez klobúčik problém nie je, to povedalo viacero sestričiek. Ďakujem sa rady.
To prejde. Mne ta bolest trvala 6 tyzdnov. Skusaj prikladat co najviac bez klobucika ak to pojde a pomalinky sa vsetko zlepsi 😊
@ladybug138 Nie je normálne aby dojcenie bolelo. Dojčenie ma byt radost a mas si ho užívat. Je potrebne aby sa bradavky zahojili a potom skusit aj bez klobúčikov. Ak to nepojde tak len s nimi. Držím prsty.
@evittam podľa mňa má každá žena inak citlivé bradavky. Mňa dojčenie bolelo prvé dva mesiace. Prisatie bolo správne. Postupom času bolesť ustúpila. Pri druhom bábätku teraz to bolo bez bolesti 🙂
@lavender21 Iste. Ale ja píšem o takom dojceni kde ma zena pomaly krvave bradavky a dojci lebo je to tak "najlepsie a na MK poradili ze nic ine neexistuje".😉
Zvykne boliet kojenie na začiatku. Popros pediatricku, nech ti skontroluje uzdicky u dietata, u nás bol toto problem. Lanolin moc nepoužívaj, podporuje vznik kvasiniek. Veľa prsia vetraj a sú take naplaste multimam, ktoré zázračne liečia bradavky, keď sú krvave
Ahoj. Mala som to rovnako, sestricky mi hned dali klobucik, potom som sa ho ale nevedela mesiace zbavit a dojcenie ma bolelo 6 mesiacov, na tie poranene bradavky ked si davas lanolin mozes lahko chytit kvasinky...proste zacarovany kruh. Treba z toho cim skor von, vyriesit to aby sa ti mala spravne prisala a aby to nebolelo.
Skus pozriet toto https://ahojmama.pravda.sk/clanky/dojcenie-po-i...
Pripadne ti poslem aj kontakt na laktacnu poradkynu, ktora by ti s tym pomohla, je ozaj velmi ochotna a mila.
@ladybug138 ja som to mala asi dva mesiace taka bolesť až som do zeme kopala s jednou nohou slzy v očiach ...keď som mužovi stlačila ruku keď má to bolelo tak vykríkol....tiež som mala problém s bradavkami...nakoniec z jednej sa rozkojila krásne a z druhej som si odsavala lebo to strasne bolelo...ale potom to prešlo niejak samé bola u mna aj Laktacna poradila homeopatika tie som brala a zlepšilo sa to....keď to bolelo tak som si povedala, že posledné kojenie ale keď mala super sala aj laktačná aj lekárka ju chválili tak mi bolo ľúto prestať...a nakoniec fakt asi po dvoch mesiacoch to prestalo a kojila som dva roky
@ladybug138 to, že sa ti mlieko spustí až na 3-4 deň je úplne normálne
Ahoj, dva dni je veeeľmi krátka doba dokonca aj na to, aby sa mliečko poriadne spustilo. Podľa mňa, keďže píšeš, že ste museli dokŕmovať ešte sa ti poriadne nespustilo a mledzivo je pre bábätko to najlepšie čo môže byť. Je hustejšie a žltejšie ako mlieko a dieťatko ho potrebuje v prvé dni (dlhšie ako dva dni). Teraz môžeš mať redšiu, vodnatejšiu tekutinu, to ešte nie je mlieko... To, že máš boľavé bradavky a, že cítiš bolesť, keď sa prisaje je úplne normálne v prvé dni, len si treba mastiť mastičkou (multimum, Avent) a prikladať a prikladať aj keď to bolí. Tiež je potrebná správna poloha, správne prisatie v sede alebo v ľahu, to by ti mali sestričky ukázať. Je to zmena pre bradavky aj prsia, musia si zvyknúť a neskôr bude kojenie určite bezbolestné. Keď je to prvé bábätko začiatky budú trošku ťažšie, ja som pri prvom mala väčšie problémy pri kojení a bradavky som mala zo začiatku poranené aj pri štvrtom. Kojenie bude určite radostné a bezbolestné, ale dva dni po pôrode bolí snáď celý človek, takže žiadne obavy netreba mať. A klobúčiky sa snaž odstrániť, keď sa bude dať. Držím prsty.
@ladybug138 mňa dojčenie na začiatku tiež veľmi bolelo keď sa prisal, mala som pocit, že mi niekto pichá ihlu do bradavky, po pár týždňoch to prestalo. No a na krvavé chrasty na bradavky mi najrýchlejšie zabral jednoznačne bepanthen, v priebehu dňa sa mi po ňom uľavilo. Prajem veľa energie, všetko sa upraví 😉
@ladybug138 ahoj, švagrinej na ploché bradavky pomáhalo, keď si ich pred dojčením ,,vycucla" ručnou odsávačku mlieka. Aj ju máš, vyskúšaj, nebudeš potrebovať klobúčiky.
Čo sa týka bolestivého dojčenia, nie je to v poriadku. Aj krvavé bradavky si znakom zlého prisatia bábätka. Mne info o tom, ze to bolieť nemá zachránilo bradavky. Ako prvorodička som o kojení nevedela nič, len že to nemá bolieť. Keď sa malý prisal a bolo to bolestivé, strčila som mu naslinený májovej malíček do úst a odcucla ho. A skúsili sme znova. Laktačná poradkyňa mi neskôr dala super tip, keď sa bábätko prisaje a je to mierne nekomfortné, skontroluj mu a prstom povytiahni hornú aj dolnú peru, aby ich mal vyvrátené, nie vcucnuté.
V balíčku s reklamnými vzorkami sme v pôrodnici dostali liečivé náplaste od Lansinoh. Ak máš, vyskúšaj.
Na bradavky si potom kúp citrovital, je to vyrobené na niečo úplne iné, aj mne sa to zdalo čudné, ale ozaj to pomáha. Plus na to panenský olivový olej.
@ladybug138 hlavne sa snaž aby malo bábätko v ústach čo najviac dvorca, pomoz si prstami pri prisati, bradavky si už tlakom vycucne samo, to je jedno že sú ploché. ☺
Treba si zavolat laktacnu poradkyňu,žiadne tie nemocničné lebo moc nevedia-aspon moja skúsenosť.Mne malého prikladali a že ako pekne prisaty že všetko je ok,ja bolesti,krvavé bradavky,doma revala od bolesti.gak som povedala dosť buď to zachráni laktačná alebo nebudem.kojit-mala som aj stavy že som povedala že kojenie nenávidím.Prisla laktačná,všetko skontrolovala a problém bol v prisatí-chybne,ukázala mi ako napraviť ak s bude zle a od vtedy bolo všetko ok.
@ladybug138 ja som zacala kojiť az na 3. Den( bohužiaľ prvorodička a nepomohli mi nejak s tym) a mala bola v pohode, mlezivo mi šlo este celkom dlho a v pohode to stacilo, treba len vela prikladať , ona moze plakať lebo potrebuje blízkosť alebo nieco ine . Toez som mala klobuciky a nepotešim , ale mala som z nich hroznú candidozu , ked som asi po mesiaci zacala kojiť bez nich, pretoze sa mi v dôsledku ich používania zacalo strácať mliecko. Pomohla mi laktačná, ale bolestivé bradavky mam doteraz a mala ma uz 7 mesiacov. Neviem , ci kvoli klobucikom , ale ľutujem, ze som ich používala. Je aj taka masť dr. Hoj prsia hoj, neobsahuje lanolin. Lanolin je živnou pôdou pre baktérie aj ked verim, ze vie dobre pomoct. Multi mam ,take naplaste, su velmi dobre na úľavu.
Ahojte, dakujem za prispevky vsetkym, ozyvam sa takmer po 2 mesiacoch ako sme dopadli... Keby som lem vtedy vedela, ze bolestive bradavky budu to najmemej bolestive co ma caka 🙂 hned po príchode z porodnice som dostala zapal prsnika, mala som to dokonca na oboch prsnikoch, preslo to po atb, lenze sa mi znizila tvorba mlieka a to dost, musela som dokrmovat, uzivala vselijake preparaty, ale nepomohlo... Prsia sa mi stale bolestivo nalievali, aj ked mleika bolo malo odsavala som pravidelne a davala malej... V jednom prsniku sa mi zase zacala robit hrca ako pri zapale, lenze velmi rychlo rastla, nešlo s tym vôbec pohnut, vyrastlo to az do rozmeru 5x6 cm a bolelo to snáď viac ako porod... Isla som lekárovi a vysledok.. Absces ako prasa, este v ten den som isla pod noz v celkovej narkoze, ani si netrufali mi to robit v lokalke... Po operacii som dostala atb do zily, po konzultacii s primarom som sa rozhodla pre ukoncenie laktacie.. Velmi ma to mrzelo, ale dalsi zapal alebo absces by som asi nezvladla, navyše musela som lezat v nemocnici a pptom chodit tyzden na preplachy, moje babatko bolo bezo mna a je pre mna dolezitejsite, aby sme boli obe v poriadku.. Ja som cele sestonedelie bola v teplotach kvoli tym zapalom, bolela ma stale hlava a kedze bol nedostatok spanku, rekonvalescencia vola velmi pomala... Takze tak 🙂 teraz sme stastne a snad aj zdravicko bude... Tymto chcem povzbudit vsetky mamicky, ze aj ked dojcit nevudete, tak svet nepada, hlavne budte v pohode pre babatko, to je dolezitejsie ako zbesila honba za mliekom..
@ladybug138 wow, tak tomu sa povie ťažký začiatok! Zvládla si to výborne, želám vám veľa zdravia a ďakujeme za update.
presne moj problem. A kde sme sa už konečne rozhrali a našli sposob, tak som nemala mlieko a začala som dokrmovat Sunarom
aj mna to velmi bolelo, preto som to po 3 tyždnoch ,,vzdala,, a dcera vyrastla na Sunare
preto som dieta dokrmovala umelym mliečkom
Presne môj prípad:ploche bradavky,klobúčiky a bolestivé dojčenie,ranky na bradavkách...u mňa tá bolesť trvala asi vyše mesiaca,plakala som až od bolesti,potom si telo zvyklo ale bradavky mám citlivé doteraz (mala má 5 a pol mesiaca)...k tým klobucikom:všade píšu že sa ich treba čím skôr zbaviť aby si dieťa nezvyklo,vraj znižujú tvorbu mlieka a kopu ďalších negatívnych veci... ale za mňa:mne sa ich nepodarilo zbaviť aj keď mala sa vie prisať aj bez nich ale nechce sa jej ...ale...už takmer 5 mesiacov som neprikrmila ani mililitrom umelého (zo začiatku áno,kým som sa naučila dojčiť a začala svojmu mlieku dôverovať) aj napriek klobucikom,malej stačí materské,a možno skončím s dojčením skôr,a možno nie,ktovie...každopádne mi klobúčiky zachránili dojčenie,dojčiť je nádherné a som vďačná,že ho môžem zažívať každý deň a netrápil sa či s ním kvôli klobucikom skončím o mesiac skôr alebo nie! Jedine ich negatívum ktoré ja zažívam je že je to nepraktické (údržba,nesmieš ich zabudnúť keď ideš von,manipulácia s placucim dietatom a klobucikov v neznámom a nepohodlným prostredi je obtiažna,ale dá sa na to zvyknúť...ale ak sa bude dať,skús malý naučiť bez,ide to aj s plochymi bradavkami,ak nie,dojčiť s nimi nie je žiadna tragédia