Čo robiť pri týchto problémoch s dojčením?

1katyka1
31. okt 2021

Ahojte prosim o radu. Som mamicka 3,5mesacnej dcerky. Rodila som akutnou sekciou a prve 3dni som nemala malu pri sebe- nosili mi ju na dojcenie len raz za den na 10-15minut.
Mala v porodnici schudla okolo 400g a vela plakala nariadili mi dokrm umelym mliekom. Neposkytli nic ine len flasu,ja som nebola riadne pripravena,od zaciatku som verila ze dojcit budem.
Ani neviem ako a pri dokrmovani flasou sme ostali. Skusali sme aj cievku aj poharik ale neslo nam to. Bola u nas aj laktacna, velmi nam nepomohla. Dalo mi velku namahu aspon ciastocne dojcit, uzivam vsetko mozne na podporu mlieka, prezili sme aj kratky strajk v 2.mesiaci.
Teraz vsak prechadzame ozajstnou laktacnou krizou mala cim dalej viac odmieta prsnik, papa dobre len ked je ozaj naliaty. V noci sa nam prestala budit tak sa bojim ze aj tvorba sa znizi.
Velmi si prajem dojcit este par mesiacov no mala to zacina bojkotovat, co mam robit. Chcem este zachranit nase dojcenie

eternity24
31. okt 2021

@1katyka1 Dobry vecer. Ak skutočne chcete dojčiť, nemôžete nechať dcérku spat celu noc bez dojčenia. Ked bola moja miminko, tiez stale spala, ale na nočné dojčenie som mala nastavené budíky. Za 24 hodín môžete mat najdlhšiu jednu pauzu v dojčení 5 hodín. Potom dieťa prikladať každé 2-3 hodiny. Tento timing nemusí byt dodrziavany u deti, ktoré sa na dojčenie budia. Ak sa vasa nebudí, je to možno spôsobené aj tým, ze ma cumlik. Ak aj ho nema a nebudí sa, vezmite si ju v určenom case, priložte k prsniku, napapa sa a znova ju dajte do postieľky. Ja som tu najdlhšiu pauzu 5 hodín využívala v noci. Napr sla som spat o 22:00, vzala som si maly a nadojcila. Budík bol potom 3:00 a 6:00. Ked chcete dojčiť, dieťa musíte prikladať a nie ho nechať spat. Ked budete prikladať, mlieko sa tvoriť bude, ked ho prikladať nebudete, nebude ani mlieko. Bohužiaľ tato rovnica nepustí. Štrajkom sme si prešli aj my, skúste dcérku dojčiť v polospanku, vtedy sa najsociálnejšia štrajkujúci babatko viac a bakcydatnejsie sa dojčia detičky v noci. Vtedy cele telo oddychuje, netravi a teda sa viac sústredí na tvorbu mlieka. Vašej dcérke tým, ze spi toto najvydatnejsie dojcenie chyba, ked v noci spi. Prespať noc by malo dojčené dieťatko myslim az po roku. Moja prespí celu noc možno mesiac a to bude mat bo dva tyzdne dva roky. Este pred mesiacom sa dojčila, teraz uz necojcim. Pauzy v dojčení samozrejme si bude dieťatko predlžovať postupne vekom.,,

eternity24
31. okt 2021

@eternity24 Este je dôležité tráviť s dietatom cas v kontakte koza na kozu, alebo dieťatko nosit a mat pri sebe. To, ze užívate rôzne prípravky je super, ale skor placebo efekt. Podstatne je prikladanie.

tani777
31. okt 2021

Skusit druhu laktacnu,nosit,idealne koza na kozu,to praktizovat cim viac,spat spolu,zrusit flasu,pripadne cumlik ak ma,takisto zavinovacku ak ju viazes..nech spi pri Tebe na posteli,prsnik nech ma pri sebe,v noci aj ked sa nezobudi,skus jej dat (moja aj v spanku chytila a nacucala sa),skusit spolocny kupel...nepises,ake bylinky a kolko beries,mozno by bolo fajn pridat/zmenit..skusit dojcit v inej polohe/postojacky/na fit lopte..ked sa nenadojci,odsaj cim viacej to ide,aspon kazde dve hodiny vyprazdnit prsniky-oba..takisto ak nechce jeden,skus prilozit na druhy,pripadne ich prestriedat (aj viackrat) pocas jedneho dojcenia..nechaj ju kludne spinkat na prsniku,nepozeraj na hodinky,necasuj dojcenie..ak mas len ju,nechaj vsetko ostatne na muzovi,Ty si zalahni s malou a staraj sa len o nu..ono to pojde ❤️

luccija
31. okt 2021

@1katyka1 keď sa v noci nebudi aj tak by som ju priložila.Prsnik po 3m už nebýva väčšinou naliaty, ale mlieko máš.Kolko x do dňa kojis?

elizabeth22
31. okt 2021

@1katyka1 vezmi si ju k sebe v noci a ponúkaj často prsník, tak často ako sa len dá. Trpezlivosť, nevzdávaj sa, určite sa to podarí a vyhľadať ústretovú laktačnú ❤️

1katyka1
autor
5. nov 2021

@eternity24 dakujem za tip, skusila som raz zobudit a na dalsie noci sa uz budila aj sama ako predtym🙂 dojcim aktualne len v polospanku..cez den to je vsak tazke,rychlo precitne a zase zacne plakat

1katyka1
autor
5. nov 2021

@eternity24 je to nieedy narocne som teraz casto aj sama na domacnost, v meste som sama a manzel travi vela casu v praci. Nosenie by to vsak vyriesilo,buduci tyzden ideme na nastavenie nosica,snad este nie je neskoro

1katyka1
autor
5. nov 2021

@tani777 ja som zo zaciatku takto robila ze som si odsavala,ale potom som tam nic nemala na dojcenie ked bolo treba,akoby sa mi nedotvorilo. Vzdy sa mi najlepsie dotvori ked dlhsie nekojim napr v noci. Je naozaj dobre odsavat aj ked nemam vela mliecka?

1katyka1
autor
5. nov 2021

@luccija cca 6x za 24hodin. Ona pije zakazdym aj umele k tomu cize pred kazdym krmenim

ankare
5. nov 2021

@1katyka1 si úžasná maminka,že chces ďalej dojčiť,silno držím palce! ♥️

eternity24
5. nov 2021

@1katyka1 dojcenie je náročná záležitosť, treba vela trpezlivosti a samozrejme musite dbať aj o seba, dobre jesť , pestro a dobre spat. Skúste vystriedať polohy, mozno nájdete taku, v ktorej bude pit lepsie. Podľa mna štrajkuje. Aj moja strajkovala. Netreba sa tým trápiť , aj ked viem zo skúsenosti, ze je to tazke. Ďalej ponukajte prsník, travte cas v kontakte koza na kozu. Dieťatko vypije najviac mliečka vždy v noci a ked este aj dokrmujete um, tak určite nieje hladná. Ja by som si neodsavala, iba babatko prikladala.

tani777
5. nov 2021

@1katyka1 ponuka=dopyt..ak mlieko stoji v prsnikoch,nemaju signal,aby tvorili dalsie mliecko,tym klesa tvorba..to,ze mas pocit plnych alebo prazdnych prsnikov vobec nehovori nic o tom,kolko mas mlieka..jedna laktacna to krasne popisala,prsniky su ako taky "prietokovy ohrievac"..mlieckomsa tvori neustale aj pocas dojcenia,cim viac dojcis,tym viac mlieka sa vytvori..ak cakas na pocit plnosti,paradoxne znizujes tvorbu mlieka,kedze prsnik nema podnet k dalsej tvorbe..al si pomedzi dojcenie odsajes,pridas podnet,viac mlieka bude..v noci sa tvori najviac prolaktinu,kedze Tvoje telo oddychuje,tym sa tvori aj viac mlieka..ak prsia nemaju podnet v noci k tvorbe mlieka,nebude ho tolko..
Maj malu v noci pri sebe,ak sa nezobudi sama,ponukni jej Ty..takisto cez den,maj ju pri sebe,ak nie v satke/nosici,tak lez pri nej,nedaj je moznost rychlo sa zobudit..hned ako sa zacne mrvit,ponukni jej prsnik,vtedy by mala vziat..dieta citi,ked je v prsniku menej mliecka,a nie je vtedy ochotne sa ani prisat,maximalne takto v polospanku..
Ako davas UM?flaskou alebo cievkou?kolko?neda sa zrusit uplne?