Ahojte žienky. Netuším či sa to už niekto pýtal tu na MK, ale v lete mam porodiť bábo a už teraz sa strachujem čo budem jesť keď budem kojiť. Akurat začne obdobie ovocia a zeleniny (paradajky, uhorky, melony.....) a to nebudem asi môcť jesť 😒 Keď ste rodili v lete čo ste papali? Ja som pri prvom babu mala velké problémy... synček mal silné koliky. Dakujem za vaše rady. 🙂
@susana13 počas dojčenia (tiež mám oboch letných) som jedla nízkoalergénnu stravu - som varila zeleninovú jarnú polievku, vývar, grilované mäsko, dusené.. Zo zeleniny veľa cuketu, zemiaky - napr. cuketové placky, zapekané, uhorku, neskôr aj špenát - špenátové rizoto, s vajíčkom,... Z ovocia jablká spočiatku šúpané, melón (to je voda), marhule a slivky. Ak bolí bruško, vynechaj mliečne výrobky a strukoviny, hlúboviny a čerstvé pečivo.
Spočiatku bola u mňa častá žemľovka, palacinky, cestoviny, rizoto.
@susana13 ja som jedla normalne,co aj inokedy,akurat nie nafukujuce jedla.
Paradajky,cokoladu a citrusy som nejedla len prve 2mesiace. Potom som skusila,maly nereagoval zle,tak som ich normalne zaradila do jedalnicka.
Druhe dieta bolo kolikove,ale tam som vynecjavala len zduvajuce potraviny vratane papriky (ale z tej aj mne byva tazko,takze aj teraz ju ja sama jedavam opatrne).
Inak okrem toho uz automaticky vykcene boli kava a alkohol.
Ostatne v pohode mozes,aj sama dojdes na to,co babu vadi a mozno mu nebude prekazat nic.
Ja som mala.maleho v pohode,na nic nereagoval ani vyrazkami,ani placom,no zato mala bola kolikova,ze az. No tam skor vtedy treba vyskusat vylucit bud mliecne alebo lepkove potraviny,daktorym babatkam.to v prve mesiace nerobi dobre.
Cize zeleninu a ovocie mozes. Nasi boli v lete tiez este dost mali-na zaciatku leta mali len 3m. A skusala som aj jahody - najskor len dve. Ked nic,skusila som viac a jed opat nic,normalne som ich zaradila do jedalnicka.
No uplne zo zavciatku mi velmi chutili akor smotanove jogurty,omacky a pod.
Jedla by som všetko okrem vecí čo nafukujú (strukoviny, kapustu) a z alergenov by som skúsila všetko a čakala by som na reakcie. Malý má 2m a už som mala čokoládu, citrusy, kiwi...
Inak nechápem tú obavu zo stravovania v lete, ak je to niekedy ťažké tak je to práve v zime, keď je ponuka dosť obmedzená.
tiez sa pridavam, ja som nepapala, ale jedla.
Vsetko, okrem vyslovenych alergenov. Aj tak na to musis prist sama, co bude babu robit zle.
a prečo by si nemohla paradajky,uhorky ,melony? to kde si vyčítala? ja som jedla všetko okrem nafukujúcich potravín /tie s mierou/ ,okrem citrusov a húb z lesa /kvôli príp otrave/...zas nerobte z teh. a kojenia nadprirodzenú vec,naše mamy rodili,kojili,makali nielen tak ako dnešné ženy ...a žili
každé bábo je iné. Ja som jednu dcéru porodila v júni a nemohla som jesť čerešne. Mala z toho veľké hnačky. Takže pre usmiate bábo som čerešne prestala jesť. melóny som bežne jedla, aj paradajky. Uvidíš sama čo dieťatku bude vhodné a čo nie....
@susana13 No, ja som jedla vždy všetko čo pred tehu, počas tehu aj počas kojenia....Uvidíš, možno toto bábo bude iné. U nás našťastie žiadne problémy neboli.....