Čo nasvedčovalo tomu, že príde prvá menštruácia po pôrode?

7. feb 2020

Ahojte. Kojím už 9 mesiacov , menštruáciu som od pôrodu nemala a posledný mesiac ma strašne pichá vo vaječníkoch, asi 5 dní som mala aj priesvitný výtok bez zápachu ale to pichanie trvá už ozaj mesiac a je to strašne nepríjemné. Predchádza to prvej menštruácii, aj vy ste to tak mali alebo radšej mám navštíviť doktora? Pýtam sa pretože k doktorovi s malým sa nie tak ľahko dostanem 🤷‍♀️

martyzpp
7. feb 2020

Ťažko povedať. Ja som necítila nič, len som mal chuť v jeden deň zabiť manžela a dva dni prišla 😆

carduelis
7. feb 2020

Cyklus sa počíta od prvej menštruácie, ale tej predchádza ovulácia. U teba vidno, že zrejme klesla frekvencia kojenia a teda stúpa hladina estrogénu. Začína sa tvoriť hlien, čo je znakom blížiaceho nástupu cyklu. V tomto období sa neodporúča styk (ak neplánujete dieťa), pretože nikdy nevieš, ktorý hlien môže vyústiť do ovulácie. Toto obdobie čakania na ovuláciu/menštruáciu môže trvať dlhšie, je to prirodzené. Takisto menštruácia sa potom môže líšiť od tej pred tehotenstvom, aj cykly môžu byť zo začiatku rozhádzané. Tá hladina hormónov sa ustáľuje postupne, a rôzne hormóny na seba vplývajú, treba byť len trpezlivý.