Cmukanie pri dojčení

erika62
13. feb 2017

Ahojte chcela by som sa spytat ako ste odstranili cmuknie pri dojceni. Mam 6 tyzdnove babatko a tyzden mi uz cmuka na prsniku. Posledne dni su uz take ze dvakrat prehltne potom cmukne a prsnik jej vypadne z ust....a takto je to pri kazdom dojceni. Flasu sme nepouzivali ale cumlik pouzivame. Moze to byt aj cumlikom?

zuzana158
13. feb 2017

Ja mám troj mesačného syna fľašu nemal nikdy a cumel asi 10 krát aj to ho hneď vyplul lebo si ho nevie chytiť a tiež začal teraz cmukat ale čo je zvláštne v noci to nerobí iba cez deň a iba na pravom prsníku

miadi
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
katkakovac
13. feb 2017

Skus inu polohu na kojenie. Npr ako ragbyovu loptu-daj si jej nozicky akoby pozdlz svojho boku. (Akoby si drzala podpazichou loptu) Je to aj na stranke mamila odfotene. Mne to pri synovi dost pomahalo. Sleduj, ci ma v ustach cely dvorec a nie len bradavku. A ci je celkovo dobre prisata. Inak obcas to robila aj moja dcera, ale to uz ked bola najedena a len dotlacala posledne. Tie zaciatky su dost o experimentovani, skusaj rozne polohy, slwduj ako ti dcerka reaguje a pojde to😉

lukamka
13. feb 2017

Treba nechať pozrieť aj uzdicku pod jazykom - my sme ju mali tuhú a preto sa to dialo tiez. Pozrela to laktačná poradkyňa. Teraz keď mi ešte cmuka, tak viem, že mám buď mokrý prsník, alebo ona pusinu - utriem a uz je dobre.
Tiez pozri, ci poriadne otvára pusu - ak nie pootvor ju tlakom na bradu keď sa ide prisavat.

erika62
autor
13. feb 2017

Skusala som zmenit polohu ale asi som ju zle drzala lebo sa mi nervacila pritom. Dneska som volala laktacnej len sa neviem dovolat...

erika62
autor
13. feb 2017

@lukamka
Vyskusam to pootvorenie ust tym tlakom na bradu. Cumlik som uz zrusila lebo ked nemala cumlik tak papala pekne. Asi otvara malo ustocka.

erika62
autor
13. feb 2017

Zajtra ideme ku laktacnej o 11.00 tak som zvedava co povie.

lukamka
13. feb 2017

Daj potom vedieť, my cumlík nemáme, lebo sa bojím, že sa mi zhorší prisatie s ktorým sme sa dosť narobili aj kvôli tej uzdicke

erika62
autor
14. feb 2017

Dneska sme tam boli prisava sa pekne a to cmukanie je sposobene uzdickou ma ju na hornej pere aj pod jazykom. Tu hornu peru neriesila ze sa to nestriha ale tu pod jazykom ideme dat zajtra podatrihnut. Co sa tyka cumlika tak nam ho zakazala aby sa nezhorsilo prisatie. Lebo ked pouzivas cumlik tak bud budes kojit stale v pohode aj dva roky alebo ti moze zacat strajkovat v tretom alebo v stvrtom alebo v inom mesiaci, hlavne ak mas pomaly spustaci reflex mliecka.

erika62
autor
14. feb 2017

@lukamka inak tu uzdicku mame tiez tuhou pod tym jazykom.
Musime ju dat cim skor odstrihnut lebo mala ma uz 6tyzdnov...

erika62
autor
14. feb 2017

@lukamka
A ako uklidnujes ked nemate cumlik? Nam odporucila nosit v nosici len kamoska pouzivala nosic aj ked ma mala 1,5roka a stale ju uspava v nosici.... Povedala ze by pri druhom dala cumlik...
A kedze mam doma 1,5rocnu dceru tak to nie je bohvieco nosit mladsi v nosici. Predsa len tu starsiu este len ucime na nocni a prebalujem ju a ucim ju aj papa a ked vidi ze mam kladsiu dlho na rukach tak ma taha za tricko ze sa chce nosit aj ona

lukamka
14. feb 2017

@erika62 ulkudnujem na prsku vzdy 🙂 zatial to funguje

erika62
autor
15. feb 2017

@lukamka mne sa moja nedokaze ukludnit na prsniku pretoze jej tecie mliecko a hneva ju ze uz nechce a stale jej tecie...ale ked je prsnik prazdny tak sa dokaze ukludnit aj na nom.

susanita88
20. mar 2018

@erika62 chcem sa spýtať či sa vám zlepšilo to prisatie? Pomohlo to keď ste stihli doodnu uzdicku?
Moja dcéra začala totiž od 6t cmukat pri dojčení. Zozaciatku len sem tam teraz už pri každom prehltnutí. Máme potom veľké bolesti bruska :( trvá to už 5tyzdnov. Som zúfalá. Spodnú uzdicku sme dali strihnut, zatiaľ to nepomohlo.

erika62
autor
21. mar 2018

Nam sa prisatie zlepsilo po tom ako sme dali strihnut uzdicku, ale stale cmukala siel jej asi silny tok mliecka a vadilo jej to. Babatko cmuka aj ked ma mokru bradu od mliecka pri kojeni skuste utriet. Boli sme aj u laktacnej aby sa mi pozrela ci si malu dobre prikladam a ci je spravne prisata (vyhrnuta horna aj spodna pera). Ja som aj zmenila polohu od 2 mesiacov kojim malu len po leziacky a teraz mame 1 rok a 3 mesiace a aj tak si cmukne. Mna ukludnila az svagrina ked mi povedala ze jej tak chuti ze si pri tom cmuka. Mne mala cmukala asi do 4 mesiacov pri kazdom prehltnuti. S tym bruskom sme mali aj my problem nepomahali nam ani kvapky iba masaz bruska a cvicenie nozicky ku brusku a od bruska. Skuste vyhladat este laktacnu poradkynu aby skontrolovala prisatie. A pevne nervy.

erika62
autor
21. mar 2018

@susanita88 skuste aj zmenit polohu. Mne mala cmukala ked som kojila po sediacky po leziacky cmukala menej. A cumlik nam laktacna zakazala ale ja som ho pouzivala mame ho doteraz lebo malej sa hned spustalo mliecko a bolo ho vela tak sa mi na prsniku neukludnila iba s cumlikom.

nika898
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nika898
21. mar 2018

@susanita88 ahojky aj mne maly cmukal na prsniku, tieklo mu velmi mlieko nestihal prehltat a mal celu bradu a dokonca este aj licka mokre od mliecka robil mi to len na jednom prsniku z toho mi tieklo jak blaznive a ked som si sla odstriekat mlieko tak som si vsimla ze mi z neho ide aj 7 prudov mlieka ani sa nedivim ze nestihal prehltat. Laktacna mi poradila noznickovy uchop prsnika, tym spomalis tok mlieka a naozaj to pomohlo odvtedy necmuka a cumlik pouzivam normalne. Podla mna je to skor vynimka ze ma cumlik vplyv na prisavanie. Flasku berem lebo z tadial mu ide bud mliecko alebo cajik.

susanita88
21. mar 2018

@erika62 aj ja mám pocit že v ľahu cmuka menej. Tak to začnem praktizovať asi stále už. Horná pera pri prisati nieje vysunutá, možno to je ten problém. Neviem to posúdiť. Keď jej ju opravujem vadí jej to veľmi. Laktačná u nás bola. S cmukanim nepomohla. Ale s tým silným tokom to bude mať asi súvis. Lebo ako predtým jej často zabiehalo mliečko. Ale nadprodukciu nemam urcite. Cumlíky a fľašky nepouzivame,nechce ich.
Ďakujem za rady

erika62
autor
22. mar 2018

@susanita88 tvoj drobec ma pravdepodobne prirastenu aj hornu peru preto ju nema vyhrnutu. Z toho si nic nerob, ta vrchna sa nedava strihat (to nema vpliv na kojenie ani na cmukanie) aspon to mi povedala laktacna(a naozaj uznavana laktacna, ktora ma uspesnost 99% ). Takze sa neboj ma byt HLAVNE SPODNA pera vyhrnuta. Cmukanie postupne bude miznut ustocka bude mat vacsie aj jazycek a pojde jej aj postupne menej mlieka. Hlavne si najdi polohu ktora je pre teba aj babatko pohodlna. Moze sa stat ze ti zacne aj viac cmukat (aspon mne po prestrihnuti uzdicky cmukala viac, trocha som sa zlakla ale to preto lebo jej slo veeela mliecka) najvacsia produkcia mliecka je 2-3mesiac.

erika62
autor
22. mar 2018

@susanita88 hornu peru nevyhrnuj nechaj jej ju tak. Dolezite je ked ju ides prilozit aby mala velke otvorene ustocka (prejdi bradavkov ponad jej hornu peru vtedy ich otvory poriadne) a bradavku vloz pod horni peru do ust. To je asi zakladny princip a potom aj prsnik nemozes drzat rukou blizko dvorca lebo by sa jej zle uchopoval ale to asi vies ked si tam mala laktacnu poradkynu.

ivangeline
4. okt 2021

Zeny. Viem,ze stara tema..ale presne moj problem. Maly ma mesiac. Pri jednom prse pije krasne. Ziadne cmukanie. Pri druhom si vsimam,ze uz par dni cmuka! Skoro stale.. A potom nevie grgat,lebo vela vzduchi naberie..a to dojcim poleziacky. Skusim zmenit polohu a dufat,ze to prejde. Mam ten prsnik troska vacsi...mozno to je aj tym.. :/ ale nie anie sa dobre prisat! Hrozne..

matulka82
1. máj 2022

@ivangeline vidim ze nikto neodpovedal, ja mam 3 mesacne a uz mesiac mi cmuka .. pomohli ste si nejak?

ivangeline
1. máj 2022

@matulka82 V lahu. Dojcime sa doteraz v lahu. :/ :D Vela mlieka bolo nanho vtedy. Niekedy sa zas chcel upokojit ale necucat mlieko..

susanita88
1. máj 2022

@matulka82 Úplne vás chápem. Je to ťažké obdobie. Myslím si tiež ze je to silný tok mlieka a dieťa sa tomu takto prispôsobilo. Ťažko s tým niečo urobiť. Nám tiež pomáhalo len dojcenie v ľahu a čas. Keď dcéra podrástla už to nebol problém. Myslím ze keď mala pol roka už sa to cmukanie stratilo úplne. Treba vydržať.. A brat to s nadhľadom. Vtedy ako prvorodicka som skúšala všetko možné a len ma to psychicky vycerpavlo.. Užívajte si malinke deti. Moja už má 4,5roka odvtedy 💓

matulka82
1. máj 2022

@susanita88 no ja mam praveze malo mlieka, maly tok , dnes naobed zacala uz aj kriza ze netecie z jedneho nic , a druhy trocha ide prvu minutu😭nech by radsej veru cmukala len nech tecu😭za 3 dni mi pribrala len 40g !!skusila som uz 6 flias, cumlov roznych , nechyta , chce len cicky 😭