Citalec a kojenie

ivett311
4. aug 2016

Mamicky mozem kojit 7,5 mesacneho syna ked mi lekar vypisal citalec ( 1tabl. denne).? Dakujem za odpoved😉

pribinak
4. aug 2016

Ved sa opytaj doktora, ktory ti to predpísal

ivett311
autor
4. aug 2016

Lekar mi povedal ze nie ale niekto hovoril ze ano. A teraz neviem.

sisaka
4. aug 2016

@ivett311 to si akože tento "maly detail " zabudla lekárovi povedať? Treba konzultovať nanovo s lekárom alebo lekárnikom a nie s rádoby lekárkami z MK.Toto su vážne veci, o ktorých treba diskutovať so skutočnými odborníkmi

sisaka
4. aug 2016

@ivett311 ked lekár povedal nie tak, tak povedal nie, myslíš si ze mamička so stavebnou priemyslovkou je väčší odborník ?

ivett311
autor
4. aug 2016

Praveze tu som citala..

petraxy6
4. aug 2016

@ivett311 ak ti doktor povedal NIE, tak načo sa prosím ťa pýtaš? pre niečo ti to povedal. a ak si TU čítala niekde, tak si daj do vyhladávača a nájde ti 🙂

pribinak
4. aug 2016

@ivett311 myslis, ze ked doktor povie NIE a tu nejaka kadernicka, alebo účtovnícka ci sekretárka povedia, ze ANO, ze maju tie mamičky pravdu?
Ze sa v tom vyznajú lepsie ako doktor?

priora
4. aug 2016

@ivett311 urcite nie ja som to ako tehotna musela vysadit

sardinka335
4. aug 2016

@ivett311 ano laktačna liga mamila ti povie ze ano, oni ti odobria aj kojenie na alkohole, cigaretách...a sa ti čudujem ze svoje psychicke zdravie dávaš ,,všanc,, cudzím ludom na nete. Kojenie na AD alebo benzodiazepínoch ako je Lexaurín, Neurol sa zvyčajne neodporuča.

pribinak
4. aug 2016

V príbalovom letáku je jasne napisane, ze liek prechádza do materského mlieka
Takze chces dojčiť svoje dieta aj za takúto cenu? No neviem ci je to dobry napad

buckeye
4. aug 2016

nie, ako pise pribinak, podla príbalového letaku prechadza do mlieka

maria117
5. aug 2016

@ivett311 nechce sa mi hladat pribalovy letak,ale pochybujem,ze robili ozaj vyskum na dojciaccih ci tehotnych....praveze je im to jedno a jednoduchsie je povedat, prestan dojcit,predame ti my (al nasi partneri) nejake um... mamilla ma zoznam liekov,kt su povolene a este som volakde videla jeden zoznam,kde sa tiez hlada podla ucinnej latky, ak najdem,pridam...

ivett311
autor
5. aug 2016

Dakujem.

maria117
5. aug 2016

@ivett311 http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?...

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/lieky/

Svetovym odbornikom v tejto oblasti je Dr. Thomas Hale,PhD , ktory robil v oblasti liekov u tehotnych a dojciacich zien dlhodoby a rozsiahly vyskum. Jeho stranka http://www.infantrisk.com

Ono kazdy ma svoj nazor, niektori su presveceni o vyhodach dojcenia "takmer za kazdu cenu" ini v tom az taki vyznam nevidia....je super,ze si maleho dojcila aspon doteraz a dalej je to na tebe....ak by si mala pocit,ze uz nechces/nemozes al ze to zle vplyva na maleho,tak od toho upusti, nebudes kvoli tomu zla matka.... ale moj osobny nazor je,ze matky su zbytocne zastrasovane a kladu sa im zbytocne polena pod nohy...ja som nesmierne vdacna za dojcenie hlavne ked idu zubky, je chora, ci nepokojna....no je kopec mamiciek,kt nedojcia a tiez velmi dobre zvladaju aj tieto krizove situacie.

sardinka335
5. aug 2016

ved samozrejme nech sa mamička rozhodne ako chce, ja si tiez myslím ze ak mamička moze a chce dojčiť tak prečo nie. Je to najidealnejšie ale mamila je ako sekta. Pri ziadnej diagnoze nepovie ze dojčenie neodporuča a to iste ani keby zena uzivala neviem ake lieky tak nepovie stop. Kazdopadne mamila trepe az sa mi z monitoru parí...citujem čo pišu k tomu lieku v spominanom linku:

Dojčenie aj počas užívania oboch liekov je bezpečnejšie ako nedojčenie. Okrem toho má dojčenie potenciálny ochranný účinok pre bábätko. Ak by ste ho prestali dojčiť, jeho riziko toho, že bude mať v budúcnosti podobnú psychiatrickú diagnózu by sa výrazne zvýšilo. Dojčenie je teda dôležité pre jeho budúce fyzické i psychické zdravie, a to isté platí aj o vašom zdraví

Psychiatrická diagnoza nezavisi od toho či matka dojčila alebo nie...to je blud na entu. Aj to ze riziko psychodiagnozy by sa zvyšilo....
Mamile nevadia ani zvyšky liekov v MM a citujem čo o nich piše: pri užívaní liekov a dojčení sa nezvažuje len skutočnosť, či liek prechádza do mlieka, ale aj riziká spojené s nedojčením, ktoré pri väčšine liekov prevyšujú skutočnosť, že sa v materskom mlieku nejaké malé množstvo lieku nachádza.
Tak to potom sa mile mamičky nečudujem, ked detom prestanu zaberat lieky, antibiotika a pod....ved zvyšky dostavali od mamičky.

Pre mamilu je väčšie riziko Nutrilon ako psychiatricke lieky...tak kazdy musi svoju existenciu obhajiť. Dokonca aj zene s ,,laktačnou psychozou,, odporučaju dojčiť...citujem mamilu:

Môže dojčiť žena s laktačnou psychózou?
Toto je nesprávny termín, ktorý je v psychiatrii prekonaný. Dojčenie a psychotické stavy spolu nesúvisia. Dojčenie je pre matky s touto poruchou aj pre ich deti veľmi dôležité.

Jednak tvrdenie ze dojčenie a psychoticke stavy spolu nesuvisia je nepravda - suvisia lebo tam hraju ulohu aj hormony. Zena v psychoze a aj v depresiách ked tieto stavy pridu ma čo robit sama so sebou aby ,,prezila,, nieto riešiť dojčenie.

buckeye
5. aug 2016

@maria117 och zasa mamila, ta co odporuca costi na zvysenie laktacie, liek, co to ma ako vedlajsi ucinok a studie, ktore boli doteraz robebe, boli robene na mini davky a mamila poradkyne odporucaju rovno 2nasobne..neviem ci oni niekedy vobec otvorili pubmed, ale kazdopadne casto, co sa liekov tyka pisu bludy, uz aj to pokaslane costi sa dostava do mlieka..studie, ktore boli robene na laktaciu s domperidinon, odporucaju max 60mg, aj to ked porovnavali 30vs 60 u 60 bolo toho v mlieku viac, kolko asi toho bude pri 160, ktore ich poraskyne tuto na mk vehementne odporucaju? Ved take davky sa nedavaju ani na primarne ochorenie, na ktory ten liek povodne je..a potom anj jedna z nich nepozna anamnezu a stav tych zien, co ked su v rizikovej skupine? Tuto to strasne odporucaju, zienky si to pokutne kupuju cez net a jedia ako lentilky, dakujem pekne za take poradenstvo, ktoremu nevadi ani ked je zena alkoholicka a na drogach, hlavne ze dojci