Dobry den mamicky potrebujem poradit bola som na rocnej a doktorka povedala ze by som sa mala objednat k zubarovi aspon na konzultaciu syncek ma na zubkoch skvrnky cierne ked to ma na mliecnych moze to mat aj na svojich bude to nieco vazne ?? Prosim o radu dakujem krasne
Každý problém na mliečnych zúbkoch sa môže preniesť na trvalé zúbky, preto treba všetky problémy so zúbkami čo najskôr riešiť. Ja som malú brala k zubárovi hneď, ako jej mliečne zúbky narástli. Chce to však dobrého zubára - dcéra mala na niektorých zúbkoch maličké čierne bodky - jeden zubár mi tvrdil, že je to kaz. Nezdalo sa mi to, vzala som ju k súkromnej lekárke, ktorú sme pravidelne navštevovali, ona sa len zasmiala - nijaký kaz to nebol...
to co sa mu robi je geneticka zalezitost teda zdedil to a vytvara to dajaky enzym v slinach. nezmenis to, len trocha tvrdsiu kefku na odstranenie a pomaha nepit na vecer a v noci mlieko - ze ten mliecny cukor ide zo zaludka hore (dajako) a aj to tomu pomaha. paradoxom je vraj to, ze take deti maju zuby odolnejsie voci zubnemu kazu.
zabudla som - primarne sa vytvaraju akoby z povlaku - na bokoch - teda tie enzymy tak reaguju s povlakom (pri dasnach a tak), nie je to ze iba cierna bodka a tak....
Mam vyhladat detskeho zubara alebo ho kludne mozem zobrat aj k svojmu ?
@veronka0705 na FB som už dávnejšie čítala vyjadrenie jednej detskej zubárky, sama je teraz na materskej a má tuším 1,5 ročnú dcérku? Na mamile tvrdia, že nočné kojenie neovplyvňuje kazivosť zubov, ale podľa tej lekárky to nie je pravda. Že by s tým súhlasila len v prípade, že je dieťa celú dobu správne prisaté a mlieko ide mimo zúbkov rovno do bruška. Ale to sa pri väčších deťičkách (väčších než novorodenec) dosahuje v noci veľmi ťažko. Aj ona kojí v noci a hovorí, že aby teda zabránila kazivosti zubkov napriek nočnému kojeniu, jednoducho musí dbať na čistenie zubkov o to viac. Lebo ak dáš dole povlak zo zubkov pred spaním, tak sa ten mliečny cukor nemá kam na tom zúbku zachytiť. Takže umývať, stierať povlak z toho zubku.
Dakujem krasne za radu 😊
Ahoj, to ako sa staráš o mliečne zúbky sa podpíše potom aj na trvalých. V noci kojíš? (dala si temu do laktačnej poradni, tak sa pytam)