Ahojte maminky,
chcela by som vas poprosit o radu. Kojim synceka od 1. dna (teraz sme v 5. tyzdni) avsak tento tyzden sa interval medzi kojeniami velmi zuzil - cca 40 min kazdu hodinku a pol si vyzaduje papat. Spusti velmi silny krik a proste musim mu dat hned papat, lebo he cely cerveny a zuri. K tomu pri papani, casto zuri, bucha si hlavicku o prsnik, bucha pastami do mna a place - pritom sam sa odtahuje od bradavky a potom zrazu v kuse taha aj 10 min a potom znova krik a odtahuje sa. Nemate nahodou niekto skusenost, resp nejaku radu? Co sa tyka odgrgavania, ked ho zdviham vertikalne, spusti plac a vykruca sa az kym ho znova neprilozim k prsniku. V podstate sa nam dari odgrgnut az ked zaspinka pri papani ale to nebyva casto. Dakujem moc vopred.
Ahoj, ak je pri dojceni nepokojny, je mozne, ze je to tzv. strajk, precitaj si o tom bud na mamila.sk tu: http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmie... alebo kontaktuj poradkynu, idealne je to riesit s niekym, kto vie skontrolovat, kde moze byt problem. Moj maly tiez strajkoval, vraj babatkam vadi, ked sa znizi tvorba mlieka alebo spomali tok mlieka a najcastejsie to byva dane nespravnym prisatim alebo pouzivanim cumla a pod. Nejaku dobu to trvalo, ale prekonali sme to. Dufam, ze aj vam sa to podari.
@peml tak ako mu môže vadiť slabý tok mliečka, deti nemajú radi ani keď im tečie veľa. Asi by naozaj bolo dobré kontaktovať laktačnú. A k tomu odgrgávaniu - dojčené deti si odgrnúť nemusia 😉
@peml, toto robila aj nasa kvoli refluxu. Jedine co pomohlo, kojit iba po leziacky, prsnik nesmie striekat, musis si odstreknut pred kojenim aby nebol silny tok, po kojeni ziadne odgrgavanie, nepi ani dietatku nedavaj ziadne caje (fenil, aniz, mata - zvysuju kyselinu, nesmie ich ani babo ani matka, ak ma dieta reflux), po kojeni nechaj dieta co najdlhsie v lahu, alebo v kresielku, nehyb nim, lebo mu rozkmitas zaludok a bude mat kyselinu, vybehne mu grcka.
@marcelatje, presne ako pises ale plati to aj pre deti na UM. Zial lekari radia grgat a grgat, nie je to tak. Mne dala Annag najcennejsiu radu na svete.
@katka1981 fakt? To som nevedela že to platí aj pre deti na UM 🙂
@katka1981
@marcelatje Hovoríte, že bábätká netreba nechávať odgrgnúť? Mne doktorka povedala, že treba nechať odgrgnúť, aby ten naloganý vzduch išiel von... Moja malá má problémy s bruškom trošku, lebo ako papá, nahlce sa vzduchu a potom ju to občas trápi... Tak ako to vlastne je?!
@dhanka keď dieťatko pekne papá, tak sa nenahltá vzduchu a vtedy netreba nechať odgrgnúť. Ale ak sa dieťatko často odpája, vtedy sa nahltá vzduchu a je dobré nechať odgrgnúť. Môj syn si vedel odgrgnúť aj poležiačky, takže som ho nemusela dvíhať a nechať odgrgnúť. Najlepšie je odsledovať, čo dieťatku vyhovuje
my mame toto iste, ale mala ked vymysla tak proste zavriem kohutik a hotovo, lebo ked je naozaj hladna tak sa vie napapat krasne, nevadi jej ani silny ani slaby tok mlieka. snazim sa ju potom ukludnit inym sposobom ako prisatim na prsnik - melodia, cumel, hojdanie, niekedy vsetko naraz 😀
co sa tyka odgrgavania - niekedy v noci ked sa mi nechcelo vstavat tak som ju odgrgnut po kojeni v lahu nedala a spali sme vedla seba avsak cca po takych 45 minutach bola hore a vzdy krik na brusko, sa spinala, uz to mala v crevach ten vzduch tak bola napokojna kym si nepopukala. takze teraz aj ked sa mi nechce tak vstanem a dam ju odgrgnut a potom pekne spi
@dhanka ja som nedávala a problém nebol. Skôr bolo problematické keď mi na prsníku malá zaspala, ja som ju dvíhala na odgrgnutie čo ju prebralo a bol veľký krik 🙄
Najlepšie bude ak vyskúšaš ...... niekto na odgrgnutie nedá dopustiť, moja skúsenosť je taká že nebolo treba.
@marcelatje, aj som to nepocula ani o kojenych, ale tot nam pomohlo, posledne kojenie som to skusila a spala nam do 6.30 , inak bola nonstop hore, spavala 30 minut denne. Cele noci a dni plakala. No a potom sme presli na UM, ale nie kvoli refluxu. Mala spavala na brusku na nas, inak by nezaspala a ja som stale pocuvala ci dycha, vtedy som este nevedela ze ona vnima moj dych a tym padom dycha a nemusim sa bat SIDS. My sme vlastne s muzom boli jej monitor dychu, lebo ten mala v postielke, ale inak ako na nas a na brusku nevedela zaspat.
@dhanka, mne na gastre kazali davat grgat aj 3x pocasjedneho krmenia. Ak by som mala dalsie babo, nedam zas. Ked si mala nahodou odgrgla sam, uz to z nej lietalo. My sme kvoli grcaniu 2 mesiace nemohli ist na preachdzku, lebo nonstop grcala, len co sme ju vzali na ruky. Takze lezkavala na balkone v kresielku, nedalo sa inak. Ved mala hned gate cele ovracane.
@peml, inak mi napadlo, tvoj maly place, lebo ma kyselinu, ked ho kojis, na chvilinku mu kyselinu oklames ale ma ju za chvilu zas. Daj mu vodu, kyselinu mu znizis a gastratus. Pozor na babycalm na koliku. Ten obsahuje oleje, kt. zvysuju kyselinu. Na lyzicku mu daj vodu, to nam pomahalo.
@peml ahoj, akoby som čítala o nás, môj malý bol presne taký istý - prisal sa, chvíľu krásne ťahal a potom sa začal odťahovať, plakať až vrieskať, jedovať sa, vzpínať sa a presne ako píšeš pästičkami ma bil, hlavičku si búchal, potom sa zasa prisal a takto to šlo dokola. Priberal ale krásne, dokonca "nad tabuľky". Ja som si zavolala na pomoc laktačnú, všetko skontrolovala a povedala, že chybu nerobím nikde, že to sú také detičky a okolo 3-4mesiaca to prejde. dnes má Kubko 13týždňov a zhruba od 9teho - 10teho sa vie sa vie už pekne napapať, bez jedovania a za 10-15min
@dhanka moji si tiez malokedy odgrgli.a maly,ked zaspal pocas dojcenia,mohla som ho nosit,kolko som.chcela,neodgrgol si. Ked bol hore,tak obcas ano,ale to zas vzdy trochu mliecka vybehlo. Mala negrckala,ale ta grgala este menej ako syn. No do 3,5m.bola kolikova,takze ja som riesila toto.
@peml super,ze casto prikladas,moj papaval kazdu hodinu az dve (okrem noci) a dcerka dakedy aj 4hodiny nepytala a nasledne aj kazdych 20-40minut.
No ak sa tvoj jeduje,nemas slabsi tok mlieka?,ja som si zo zaciatku nejak automaticky stlacala prsnik vi tak masirovala smerom.k bradavke. Prip.je mozne,ze je zle prisaty,no to by si musela uz riesit s laktacnou poradkynou,lebo aj to byva casto pricinou jedovania sa. Ze mlieko mas dost.mozno aj vela,ale k babu sa ho kvoli prisatiu nedostane tak,akoby potrebovalo..moze ist aj o reflux..tazko takto povedat.
Pribera dost? Nemyslim vazenie po kazdom dojceni ci kazdy den,to je zbytocne stresujuce.
Ja by som dala skontrolovat prisatie aked to by bolo ok,ziadala vysetrenie na reflux..
To caste papanie je ale zas uplne normalne a potrebne na stimulaciu tvorby mlieka.