ahojte
chcela by som sa opytat,ci mate niektora skusenosti s cajom pre dojcacie matky zn.Leros....cca o dva mesiace budem rodit a citam rozne diskusie,ze mamicky nemaju mlieko a tak by som sa chcela vopred informovat,ak by aj u mna nastala situacia,ze nebudem mat dostatok mliecka pre babatko.
kedy by som ho mala zacat uzivat? Dakujem velmi pekne
a kedy je spravne zacat tento caj pit? pred porodom,alebo po porode 😒
@bzunnka Ja som si do pôrodnice dala doniesť litrovú nerezovú termosku a mala som čaj Hipp. Denne som vychľostala aj dva litre, lebo mlieko sa mi spúšťalo strašne pomaly a po tomto trošku viac nabehlo, ale aj tak som si potom musela kúpiť ešte tobolky senovky a benedikta a až potom sa spustilo naplno. Pre istotu si naštuduj čo všetko pomáha, aj keď najlepšie poradia laktačné poradkyne a inštruuj partnera kam má utekať keby to náhodou trebalo 😀
@bzunnka podľa mňa čaj pomáha, jednak kvôli tekutinám ktoré budeš pri dojčení potrebovať... piť ho začni po pôrode, pomôže ti pre rozbeh mlieka ale čo je najdôležitejšie aby si mala drobca pri sebe a prikladala ho čo najčastejšie... mne osobne veľmi pomohlo liek COSTI ( domperidonum) odporučila mi ho pediatričky, je na predpis... ked som ho začala užívať mala som hned viacej mlieka... tiež pomáha aj senovka grécka v kapsuliach... a tiež polievky akékoľvek ale hlavne rascová.... snaď som ti aspoň trochu pomohla a držím palce nech všetko dobre dopadne 🙂
@bzunnka cajik je fajn, ale najdolezitejsie je babatko prikladat hned a casto ... nie cakat kedy "pride" mlieko .. ja som nieco prikladala ale hlavne cakala ze vsak pohoda, ale potom bolo dieta hladne, na dalsi den prsia ako balony, musela som odsavat ... no chaos ... pekne od prveho dna ho mat takmer stale pricucnute a mliecko by malo prist skor a postupnejsie (aspon dufam ze to pri druhom tak bude 🙂 )
skor ako caj pomaha hroznova stava a dobre je este pred porodom kontaktovat laktacnu poradkynu na mamila.sk
aby si po narodenia dietatka mala aj takuto pomoc...nie vzdy je problem ze mliecko neni,ale ze babatko sa nevie spravne prisat na prsnik
Ja som skôr za teekanné čaj pre dojčiace matky.. A piť možeš začať ihneď 😉
mne nabehlo mliečko až na 3 deň bola som z toho v strese lebo mainký papal UM a ja som mlika nemala tak mi sestrička postláčala bradavky- dosť silno a naozaj na druhý deň som sa zobudila z fličkami na nočnej košeli neboli ani velké ale bola som šťastná a stále sa to zlepšovalo a mliečko pribúdalo musíš prikladať aj ked bude sať na prázdno to neva tak sa ti bude spúšťať a pribúdať ešte pijem čajík od HIPP ten sa mne zdá naj , môžeš aj VINEU, senovku grécku, benedikt lekársky, ale ja ti poradím najprv si zisti či nemáš náhodou ploché bradavky alebo vpáčené lebo ja som mala a nevedela som no a v porodnici sa mi nechcel prisať -lebo sa nevedel chytiť 😒 sestričky mi povedali, že kojiť nebudem s takýmito bradavkami plochými ale už kojím prskom ale natrápili sme sa ... ale keby som to vedela, že takéto niečo existuje ako ploché bradavky tak malý mohol hned od narodenia byť kojený a nemuseli sme sa trápiť 🤐 ja by som začala piť čaje hned po pôrode a vela vela tekutín to je základ 😀
@bzunnka Určite to zvládneš 🙂 je dobré že máš o dojčení informácie, lebo ja som to pri prvom bábätku zanedbala alebo skor som dojčenie brala ako samozrejmosť a potom som sa 3 mesiace s malou trápila lebo sa mi nechcela prisať, potom málo mlieka, chudnutie, dokrmovanie, popôrodná depresia a bol to des ☹ takže určite sa veľa pýtaj a veľa sa dozvieš 🙂 ak budeš rodiť prirodzene mlieko ti nabehne tak na 3-4 deň ak pri cisárskom tak aj na 6-7deň a to býva problém, ja som to zažila na vlastnej koži a to 2krát... je dobré mať už v pôrodnici odsávačku aspoň manuálnu aj keď ja osobne som za elektrické sú síce drahšie ale oveľa pohodlnejšie a šetrnejšie, ja som totiž odsávala cca 3 mesiace a to som 1 manuálnu odsávačku zlomila ☹ proste to nevydržala... ešte ma napadlo, že pomáha aj čierne pivo a tiež vinea, samozrejme aj teplé zábaly alebo sprcha na rýchlejšie spustenie mlieka a tiež masáž prsníkov krúživými pohybmi... je toho dosť čo môžeš pre svoje mliečko urobiť a hlavne maj kontakt na laktačnú poradkyňu tie vedia často pomôcť a poradiť... aj mne pomohla lebo som mala od začiatku málo mlieka a tak som musela druhú dcérku dokrmovať a robila som to pomocou tenučkej cievky (z lekárne) jeden koniec do fĺaše s umelým mliekom a druhý k bradavke a bábo tak ťahá aj tvoje mlieko aj dokrmuješ.(robím to dodnes a to má dcérka 7 mesiacov).. je to lepšie ako dokrmovať z fľaše - tomu sa vyvaruje lebo veľa detičiek kvôli fľaši sa už potom neviem prisať na prsník - moja skúsenosť pri 1. dcérke... aj cumeľ môže ovplyvniť prisatie bábätka...
cajik pre dojciace matka priaznivo mliecko ovplyvnuje, ale moc jeho tvorbu nezvysuje 😉 ja som pila leros, teakanne a najviac mam rada babylove 🙂 takze isto si nejaky kup ako doplnok tekutin padne vhod tak ci tak