ahojte baby viete mi popisat ake je to kojit??? boli to??,? pouzivali ste na bradavky nejake kremiky
Perfektne! Nic som.nepouzivala..
Dojcenie ma trosku bolelo,az ked mal maly cca 10.m,to uz ale bol viac na prikrmoch a pri dcerke az ked zacala behat za mnou 15-20x denne,to uz mala vyse roka- cca 15.m.. Po obmedzeni to zas bolo v pohode..
Ja som.si to uzila hned od zaciatku a rada na tie casy spominam.
tazko ten pocit opisat, pre mna je kojenie jeden z najkrajsich zazitkov v zivote. Tesila som sa na to a pri oboch detoch to islo prirodzene a bez problemov. Pri prvom ma asi druhy den po porode zacali stipat bradavky - zacali vysychat po castom prikladani a dali mi v nemocnici lanolin. Pri druhom som zacala pouzivat masticku hned po porode. Pouzivala som aj bepanthen. Parkrat som mala bolest v prsniku - hrcku, ktoru som len rozmasirovala pod teplou vodou a castejsie som odsavala ale inac klop klop bez zapalov a velkych bolesti. Este stale kojim a bude mi to chybat ked to skonci 😉
Ja zas.napíšem opačný názor....pre mňa je kojenie najhoršia časť materstva.Teraz ani nebudem zo zdravotných dôvodov.
Ja sa pripajam k lyzzy - pre mna to bola nenormalna bolest ako ked ta za živa režu žiletkami do bradaviek - mala som doma laktačnu, všetko ok proste zial vraj ma ,,muž pri sexe malo chyta za bradavky,, tak ich mám extremne citlivé. Pred kazdym kojenim som revala ze nejdem od bolesti ani tričko na sebe ani nič.....potom som mala aj zapal prsnika no des, bes v telplotách som lezala postarať sa ani o seba ani o dieťa nehovoriac o tom ze moje deti sa ,,z toho,, aj tak nenajedli...musela som ich dokrmovať. Kazdopadne pri 3 dieťati som sa snazila skončiť s kojenim čím skor, uz v porodnici som pila šalviu - kedze laktacia sa spušťa cca 3 den po porode a do konca ,,600,, nedelia bolo chvala bohu po tom trapení.
Aj take su zažitky a zivot...
pocity žien z kojenia sú individuálne a ty môžeš mať pocity úplne iné ako pocity žien, ktoré ti tu napíšu.
Pre mňa kojenie bolo zozačiatku ťažké, nakoľko mám malé prsia a keď sa mi zväčšili, mala som ich tvrdé, napnuté. Potom sa to uvoľnilo, ale celé kojenie som bojovala so zápalmi, na ktoré mi super zaberala octanová masť. Ale zasa na druhej strane som nikdy nemala problémy s bradavkami, nič som nemusela natierať, kojenie bolo pre mňa maximálne pohodlné, kojenie ma nikdy nebolelo a žiadne fľašky som nikdy nepoužívala. Jedno dieťa som kojila 1,5 roka a druhé dokonca 3 roky. Takže ako píšem, každá máme inú skúsenosť.
No aj premňa bolo kojenie nočná mora,keďže sa mi mlieko vôbec nerozbiehalo a malá stále na cecku,bradavky krvácali,boleli.pouzivala som asi tri mastičky,ako tak trošku zabral lanolin ale potom som mala všetky veci mastné,košele trička išli rovno so koša to nešlo vyprať,podprdu som nemohla mať lebo čokoľvek sa mi trošku viac dotykalo bradaviek tak som to piciťovala ako rezanie-ukrutná bolesť.nato mi laktačná povedala že tým prechadzaju všetky ženy a malú mam naďalej nonstop prikladať,ved si ich potom namastím to zmierni bolesť.no figu borovu.premňa to bola najhoršia bolesť,ani cisarák ani bolesti zubov tak neboleli ako kojenie-aspoň premňa.pokial má mamička dostatok mlieka tak si myslím ze je to v pohode ale pokial dieťa celý deň žužle cecok z ktorého len kvapká tak to je kruté.bradavky na franforce a urevané dieťa hladné,to bola premňa krása kojenia a čudujem sa sama sebe že som to vydržala až dva týždne.
Jednu to bolelo, druha si to uziva. Mna to strasne bolelo. V porodnici mi pri kazdom prisati vybehli slzy. Klobucik nepomohol vobec, tak som ho vyhodila. Ale teba nemusi boliet nic.
Mna prsia boleli iba prve 2-3 tyzdne lebo sa mi tvorilo prilis vela mlieka, potom sa to ustalilo. Na bradavky som prvych par dni pouzivala lanolinovu masticku lebo ta sa pred kojenim nemusi umyvat, potom som ju uz nepotrebovala a vsetko islo bez problemov a bolesti, mala ma 4,5 mesiaca a stale je plne kojena. U kazdej z nas to je ine tak sa vopred nestresuj, to zvladnes a ak nahodou nie tak nevadi, pre tvoje babo budes aj tak ta najlepsia mama🙂
Pre mňa je kojenie jeden z najúžasnejších zážitkov, blízkosť maličkého, ešte keď si ma chytí maličkými ručičkami .. 🙂 áno, tiež som mala zo začiatku problémy, kým sa mliečko rozbehlo, bradavky boleli keď sa prisal, ale mne veľmi pomohol a stále pomáha, keď náhodou treba tento krémik (Bioderma - ABC DERM PERI-ORAL), netreba ho umývať pred kojením, dokonca keď sa malý doškriabe, alebo akákoľvek iná ranka, rýchlo sa s ním zhojí. Dcéru som kojila viac ako rok, malého dúfam budem ešte dlhšie, nielen preto, že je to pohodlné pre mňa a prospešné pre dieťa, myslím si, že všetko je ako sa vraví v hlave...ak si povieš že je to nepríjemné, bolí to a podvedome sa nastavíš na nie, nechcem, tak z toho nikdy nebudeš mať dobrý pocit a neprinesie ti kojenie radosť 😎
Prvý som mala prirodzený pôrod ale nepämatám si, že by ma kojenie bolelo.. Druhý som mala cisársky a 4-5 týždňov bolo pre mňa kojenie nočnou morou. Nenormálne to bolelo. Ale som rada, že som to vydržala. Teraz má malá 5 mesiacov a keď papá ani to necítim. A v prípade, že sa tvorí veľa mlieka je dobré pod teplou sprchou si ich vyprázdniť a predísť tak zápalu prsnikov.
Dcerka ma 5,5 mesiaca. kojenie stale boli, vyskusala som kaďeco. Prvu som nekojila, odsavala 8 mesiacov a nebolelo to tak.
zaciatky su tazke - aspon premna - bradavky su zo zaciatku citlive, dasienka ich drazdia.. bolelo to viac prvy krat pri prvom dietati, pri druhom to uz tak strasne nebolelo, lebo som mala vlastne len par mesacnu prestavku od kojenia prveho syna.. ale tiez to troska bolelo.. ale casom /pri prvom mozno dva tyzdne, pri druhej mozno dva dni/ sa bradavky otukaju a uz to vobec neboli, clovek to prestane vnimat.. zo zaciatku mi najviac pomahala masticka na bradavky z dmky..
jedine co si myslim, ze moje bradavky nie su stvorene na dlhodobe kojenie - pri prvom synovi sa mi zacali robit ragady /trhliny/ od 10m, vydrzala som to do 15mesiacov, pri druhej dcere sa mi zacali robit v 12tich a vydrzala som do 13tich..
ale poznam zeny, ktore od zaciatku kojili bez bolesti, ale taktiez poznam zeny, ktore to bolelo cely cas.. kazdy je iny, takze uvidis sama do ktorej kategorie patris 🙂
Mna kojenie nikdy nebolelo. Ostala som zaskocena, ked to tu citam. Par dni na zaciatku som si preventivne natrela bradavky lanolinom a tyzden, dva, trvalo kym si zvykli. A to moja cucala na zaciatku takmer stale (cumel do 3 mesiacov nechcela). Mozno to zalezi od tvaru bradaviek alebo inych veci, lebo mne aj gynekolog rovno na zaciatku povedal, ze s kojenim nebude problem, ked sa na bradavky pozrel.
Pre mna je zas kojenie najlepsia cast materstva. A to myslim cisto pragmaticky. Nikdy som v noci z postele nevstala (iba ak na Wc 😀 ), len podstrcim cicik, vseliek na vsetko, na instantny spanok, na vsetky boliacky a krivdy... 🙂
ja som za 5 mesiacov mala len raz bolestivú bradavku, tri dni som z nej nekojila, len som odsávala (zastávam názor, že kojenie má byť príjemné pre matku aj dieťa), dala Mustela krém a o tri dni som kojila opäť. A to malý je fakt prísavník, vie byť na prse aj hodinu a keď mal mesiac, tak aj dve hodky s prestávkami. A v pohode, bez bolesti všetko, krémujem už teraz minimálne.
Kojenie je super, milujem ten pocit, keď zaspáva 🙂
Bola to neprijemná až rezava bolesť, trvalo to asi max. do 2 mesiacov, dávala som si mastičku z DM na to určenú. Mala som ich veľmi citlive. Samo to odznelo, bradavky si zvykli. Teraz to nebolí vôbec 🙂
pri prvom som mala klobuciky, ale bradavky krvave a dlho som nekojila, pri druhom neskutocna bolest, fakt som plakala skoro mesiac, potom sme zistili, ze maly ma v ustach zabu, prenasali sme si to jeden na druheho, pro prelieceni bolest skoncila, uzivali sme si to potom obaja- kojila som 2,5 roka... teraz pri tretom babatku pobolievali prsia asi tyzden, hlavne jedno, to mi mala este na porodnej sale rozzuzlala bradavku, po zahojeni kojenie neboli a je to uzasny pocit.... ale 2,5 roka uz kojit urcite neplanujem 😀 😀 😀 😀
Ja som mala strasne bolesti...porod bol nic oproti tomu...a ked sa zachladili som myslela ze zosaliem, nakoniec som skoncila na kortkoidovych a antibiotickych mastiach...to ze som prestala kojit bolo to najlepsie co som mohla pre maleho spravit...odvtedy krasne spinka a je kludnucky
kazda sme ina, niekoho kojenie boli a mlieko ide po kvapkach a dieta taha a taha a nic z toho, ine maju mlieka aj za ostatne, su deti ktore odmietaju tahat a potom su aj stasteny u ktorych to kojenie ide dobre 😀. Hlavne sa tym netreba stresovat, kojenie je v prvom rade v hlave. Ja na kojenie nemam najprijemnejsie spomienky, ale nie koli bolestiam ale problemom maleho. V kazdom pripade pri druhom to skusim zas a uvidim ako to pojde. Ak to nepojde neobesim sa.
kym si bradavky zvyknu, moze to byt narocnejsie. Ale to treba vsetko riesit s dobrou laktacnou poradkynou. Od zaciatku. Aby bola technika sania spravna, nevznikali zbytocne rany a aby to zena zvladla, ak ma problemy. Dojcenie za to stoji. Mne sa to moc nepodarilo pri dvojcatach a tak pri tretom babatku som bola rozhodnuta, ze uz to neskazim. Bola som aj u laktacnej si dat skontrolovat, ci je vsetko spravne, ked sa mala koji, aj som mala bradavky citlive, chodila som hore bez asi cele sestonedelie, mala som aj univerzalnu mast na bradavky a roztok citrovitalu na to. Ten som si dala znovu nedavno, ked som mala trosku cervene a bolavejsie, pomohlo. Inak uplna pohoda. Dojcime sa bez problemov, bez bolesti, o dva tyzdne oslavuje mala rok a v dohladnej dobe ani nemienim prestat. Je to super a urcite stoji za to zabojovat. Materske mlieko a dojcenie je nenahraditelne.
kojenie najkrajšie čo može byt.... prve dieta som nekojila,len som sa tri tyždne prve trapila, boleli ma bradavky ale niejak mlieko nešlo. pri druhom som nestresovala , už do porodnice som prišla stym že budem kojit a uplne to bolo ine jak pri prvom, od prveho dna som si to uživala a ano prve 3-4 tyždne boleli bradavky, musela som si zvyknut a ten 4 tyžden to už pomaly prestavalo a od druheho mesiaca to bolo super. nieje to určite jednoduche ale stoji to za to.
Keď dojčenie bolí, znamená, že je dieťatko nesprávne prisaté. Mňa boleli prsia prvých pár dní, ale to z nadmernej tvorby mlieka, používala som na bradavky čistý lanolín z lekárne, keď sa dcérka v začiatkoch nevedela správne prisať a mala som trhlinku.
Odporúčam si prečítať články na mamile, je tam všetko o dojčení http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/prsniky/
Dcérka má 2,5roka, dojčím ju stále, a je to to najlepšie, čo pre nás urobiť môžem 😉
Prve dni by som sa skrabala po stenach ked zacala dcerka tahat, ta bolest bola neskutocna, bradavky dopraskane. Pomohol mi Bepanthen. Zato ked sme sa rozkojili uz bolo vsetko fajn, kojila som do 15mes. kym som druhykrat neotehotnela, inak hadam by som kojila aj dlhsie. Oplati sa vydrzat tu prvotnu bolest, je to to najlepsie co som mohla dcerke dat a planujem aj druhe dietatko kojit co najdlhsie 🙂
Určite by som sa nad takýmto niečim ani len nezamýšľala, pretože kojenie nebolí. Ak necháš dieťa, aby sa prisalo samé, tak nemá prečo bolieť, lebo deti vedia ako na to. Ak do toho ty alebo niekto iný bude zasahovať, tak pravdepodobne to nebude ono a bolieť to môže. Lenže tu nejde o kojenie ako také, ale o nesprávne prisávanie, ktoré môže byť spôsobené rôznymi faktormi. Ja nechápem na čo si hltiť hlavu takýmito otázkami. Budeš kojiť a nebude to bolieť. Tieto negatívne myšlienky vedú len k tomu, že toľko žien nekojí svoje deti.
dojcenie je najkrajsie puto. prve prisatia trochu bolia, predsa len, bradavky si musia zvyknut na tu cinnost aj namahu. ja som mala lanoin od multimam na mastenie a od multimam aj naplaste na bradavky a parada. netreba ho ani zmyvat, je to cisty ovci tuk, babo ho moze zlizat. vylucnesom kojila, niekedy 10 krat za 15 hodin a v pohode. nemala som problemy, jedine poranenie, ked malemu vysli zuby - to sa musel naucit, ze sa nehryzie.
... este dodam, dolezita je hygiena. ja mam stale osobitny uterak na prsia napriklad. a umyvam len cistou vodou.
Mna kojenie neskutocne bolelo 😯😯 rezanie,palenie, krvacanie proste hroza. Ale kazda sme ina to je pravda svagrina ma 4 deti a ze kojenie pohoda kojila najmladsieho az do 3 rokov. Drz sa skus uvidis zaciatok nic moc ale prikladaj a ked sa babo dobre prisaje tak uvidis.
Boli,ale len keď je znicena bradavka castym dojcenim napr. Ale inak je to úžasný zážitok. Na bradavky som pouzila Avent mast, po kazdom dojceni. Nemusi sa umývať a pre mňa bola Top.
Mna to tiez neskutocne bolelo! Prve tri mesiace som si odplakala kazde kojenie 😢 mam vpadnute bradavky a privelke prsia... v nemocnici mi sestricky povedali, ze ja kojit urcite nebudem 😠 drobci klobuciky odmietali a ja som zas odmietala skoncit s kojenim 😀 nakoniec som oboch kojila 9mesiacov aj par dni- obaja sa odstavili sami 😉 😉 😉
zo zaciatku bolelo... pouzivala som Avent, velmi ucinny krem 😀 2h a hned sa vsetko zahojilo...noooo a pouzivala som silikonove klobuciky. Inac to neslo. Nie tyzden, ani dva...ale 15mes. 🙂 a vsetko je ok.
Ja som mala bolesti bradaviek 4 mesiace. Vekmi mi pomohlo, že som si už od zaciatku preventivne davala po kazdom kojeni masticku pantenol. Stale pred kojenim so si prsnik umyla od masticky.
Prevencia mi pomahala, ked som sa na to "vybodla" hned bol problem na svete. Mastila som asi mesiac., kym si bradavky zvykli.
Ked to bolo kriticke dala som si Multi mum compresses...naplaste. Je to drahe, ale velmi rychlo zabera.
Chvala Bohu zapal prsnikov som nikdy nezazila.
Na zvysenie produkcie mlieka mi pomahalo pitie vinei aspon liter denne, cajik pre kojacie matky a jesť vajcia a syr...poriadne sa najesť a veľa piť.
Vineu sme kupovali vo velkom v Lidli ked bola akcia 🙂.
Kojila som 15 mesiacov, tolko som planovala a v pohode a mi podarilo odstavit.