Bolestivé kojenie

trapenka
14. jún 2016

Ahojte.potrebujem pomoc.mame tyzdnove babo.kojim ale hrozne to boli na oboch prsnikoch :( s malym pred papanim bojujeme niekedy aj pol hodinu kym chyti.masticka mi nepomaha mam pocit.neviem co mam robit.kojenie je nocna mora.urobila som aj fotky.mozno mi budete niekto vediet poradit co s tym robit.ci je to infekcia,alebo zapal...co kupit v lekarni?alebo ist k doktorke?

ewelyn3
14. jún 2016

Kontaktuj nejaku laktacnu poradkynu...na www.mamila.sk ich najdes niekolko.
Za seba by som ti poradila aby si prsniky umyvala len cistou vodou a dobre ich stale vetrala (samozrejme ked netecie mlieko). Ak ta neboli cely prsnik tak to pravdepodobne nebude zapal, to si len tvoje bradavky zacinaju zvykat na caste pouzivanie 😉, tiez som s tym mala problem. Mne laktacna poradkyna odporucila natierat kremom Bethanten a potom to uz bolo lepsie. Malemu nechaj najprv nakvapkat par kvapiek mlieka do pusky, aby mu zachutilo a potom sa ti lahsie prisaje. Nezufaj, vsetky zaciatky su tazke, ale rozbehnete sa, aj pre maleho je to nove, potrebuje sa to naucit, zvyknut si, niekedy to trva dlhsie, ale vysledok stoji za to! Tvoje mliecko mu nic ine nenahradi! Aj ty si zvyknes, aj tvoje bradavky si zvyknu, postupne to uz bude boliet menej a menej, a vsetko sa zahoji. Viem si predstavit ako sa citis, ale mysli na to ze 15 dni po poode sa uvolnuju z tela este tehotenske hormony a preco sa citis tak zufalo akomsa citis, ale prejde, zvladns to. Zeny zvladnu vsetko!!! A bude lepsie, zladite sa s dietatkom a potom to bude krasa aj kojenie 😉! Drzim velmi palce!!!

mima4
14. jún 2016

@trapenka navstiv lekarku, ktora ti poradi co s tym, urcite si nedaj radit od neodbornikov

didia
14. jún 2016

Existujú aj chrániče na bradavky, používajú sa pri kojeni, avent alebo medela, mne pomohli pri prvom bábätku.

lenocka123
14. jún 2016

takto to u mna vyzeralo tiez po tyzdni kojenia, bolest bola taka ze som maleho odstavila na dva dni, zasla za koznou, dala mi maste ktore sice len velmi slabo zaberali ale zabrali nakoniec,a v druhom rade kontaktovat laktacnu poradkynu, aby sa dieta spravne prisalo. Mne sa pekne aj po dvoch dnoch chytil, ale odsavala som elektrickou odsavackou,a davala mu moje mlieko,a striedala s umelym. Po odchode laktacnej, uz sa to postupne zahojilo a bolo dobre.

pribinak
14. jún 2016

Babatko zrejme nie je dobre prisate. Urcite di zavolaj laktačnu a kup si klobuciky a lanolinovu masticku
Nedávaj si ani podprsenku, nech sa ti rany vetraju na vzduchu

lenocka123
14. jún 2016

bude to dlhsie trvat kym sa to zahoji 😒 , fakt hlavne to spravne prisatie je dolezite, preto mas pravdepodobne takto doranane bradavky. Ked sa toto upravi,tak bude dobre, len budes musiet zatat zuby a vydrzat,kym sa to vylieci.

lenocka123
14. jún 2016

lanolinovu masticku nedavaj, uz teraz na toto co mas nieje dobra,iba ti to rozmokvava stale, zbehni urcite za koznou. Aspon z vlastnej skusenosti ti hovorim

meusicka
14. jún 2016

@trapenka och, zle sa na to pozera, mas to potrhane. skus si medzi kojeniami natriet normalnym medom. aby sa ti to zhojilo, mne to tiez pomohlo, ked mi mala dotrhala bradavky. bolo to lepsie ako hocaky krem. ale hlavne nevzdavaj. ono vacsinou mamickam zabudnu povedat ze zo zaciatku kojenie boli, hlavne pri prvom babatku a ze ma clovek pocit, ze to male taha mlieko az z paty.
ale ked mliecko mas tak urcite vydrazt, alebo kym sa i to nezahoji tak odsavat a davat z flasky. ked to bude lepsie tak dat znova prsnik.
alebo ako radi
@didia tak si daj chranice, mozno to bude lepsie kym sa to nezahoji. neboj, bude to dobre a budes si kojenie este aj uzivat.
pred kojenim si prsniky nahrej troska vlaznou vodou, mliecko sa lahsie spusti a tvoje dietatko nebude musiet tak strasne sat. drzim paste. a hlavne ten med.... urcite vyskusat.

zapka21
14. jún 2016

Ako dojcis? teda v akej polohe? je dietatko v perinke/zavinovacke? pouzivas vankus na dojcenie? Okrem prisatia babatka aj toto vplyva na vznik ragad. Ja ti poradim dojcit skin-on-skin v tzv. savcej polohe

maminecka2
14. jún 2016

Ahoj, aj ja to poznam. Mne sa deti zle prisavali, pomohla mi laktacna, urcite ju zavolaj. U najmladsej boli problem aj prirastene uzdicky, boli sme to strihat a velmi to pomohlo. Skusala som Bepanthen, ale nic moc, lepsi bol cisty lanolin z lekarne. Ja som pri kojeni videla hviezdicky, mala sa pricucavala a odcucavala aj 30x pri kojeni, ja som revala, ona revala, a doma este 2 deti, hroza. Uz som myslela ze to aj vzdam. Inak laktacne nie su lacne, ale pokial by si prestala kojit tak uz 2 krabice UM Ta vyjdu viac, urcite tie peniaze neolutujes. A doktor Ti nebude vediet s tymto pomoct. Tam treba poztiet prisatie, ci mas dost mlieka, toto vie posudit len laktacna, su na to skolene.
Drzim palce

zapka21
14. jún 2016

... a dokoncim - nechat dietatko nech sa samoprisava pri kazdom dojceni.

http://cyklus.webnode.cz/news/uskutecnilo-se-v-...

sovica
14. jún 2016

Prešla som si tým pri oboch deťoch, takže sa viem vžiť do vašich pocitov. Ja by som tú bolesť prirovnala k tomu, ako keby by bradavky rezali žiletkou. Už hodinu pred kojením som mala strach, čo ma zase čaká a akú bolesť budem musieť prežiť, strach v očiach a každé kojenie som si od bolesti odplakala.
Rodila som v Nemecku a už je to pár rôčkov, takže tie mastičky, ktoré mi predpísali si už nepamätám, vyskúšala som toho dosť... Určite to trošku pomohlo, aby sa bradavky hojili, ale čo je najdôležitejšie, musíte dieťa naučiť správne sa prisať. Dieťatko musíte naučiť otvoriť čo najväčšiu pusu, aby vám chytilo celý dvorec, nielen bradavku.
Pri synovi som si to pretrpela cca 3 mesiace, kým sa prsia zahojili a kojenie som si začala aj užívať, pri dcérke sme to zvládli cca za 1,5 mesiaca. Pri nej som vyskúšala aj odsávačku, ale to trvalo aj hodinu, kým niečo do fľaše nakvapkalo a začalo sa mi tvoriť menej mlieka. Na to však upozorňovala kamoška, ktorá odsávačku tiež skúšala. Neverila som jej, ale mala pravdu. Toho mlieka som mala zo dňa na deň menej. Po týždni som ju vrátila do lekárne (tu v DE vám elekt. odsávačku požičajú v lekárni na predpis). Potom som na radu ďalšej kamošky vyskúšala silikónové klobúčiky. Malá sa najprv nevedela chytiť a musela viac ťahať, aby sa mliečko pustilo, ale nakoniec tie klobúčiky dosť pomohli. Tým, že bradavky ochránili od priameho kontaktu, sa začali bradavky pomaly hojiť a dcérka sa naučila otvárať väčšiu pusu. Používala som ich cca 2 týždne, potom sme už prešli na klasické kojenie. Zo začiatku to ešte trošku bolelo, ale už nič strašné a keď sa bradavky úplne zahojili, išlo to už ako po masle.
Ja som bola napriek bolesti rozhodnutá, že chcem kojiť a vydržím. Neľutujem. Syna som kojila 15 mesiacov a dcérku 13 mesiacov. Deti sa odstavili samé, lebo sa mi začalo strácať mlieko.
Držím palce, aby sa vám prsia čo najrýchlejšie zahojili a aby ste nakoniec z kojenia mali radosť. Ak by to však nešlo a nedalo by sa to vydržať, prejdite na UM. Spokojná mama = spokojné dieťa 🙂.

tinkaw
14. jún 2016

Urcie sa obrat na laktacnu, ona ti poradi ci spravne prikladas dietatko alebo ci je potrebne prestrihnut uzdicky. Jednu bradavku som mala uplne ako ty a na to mi odporucila univerzalnu mast- ta jedina mi pomohla. Ulavu som pocitila uz po 4 dnoch a uplne sa to zahojilo asi po maesiaci.

terezka1947
14. jún 2016

@trapenka uuuf,az ma fyzicky zaboleli prsia pri tych fotkach=dooooverne poznam

neviem,ci lanolin pomoze uz v takom stadiu...mne sice pomahal,ale nie na take ranky
ja ti z vlastnej skusenosti odporucam: lekar=pre istotu,nejaky sikovny,aby sa ti to nezvrhlo
vetrat bradavky,ziadna podprsenka
no a na spravne prisatie=kontrola laktacnej=ale dobrej,lebo aj na mamile(bez urazky) su vselijake
a aby som nezabudla....klubuciky,kym tie ranky su take otvorene=sice...tie klobuciky su tiez take diskutabilne,lebo nie kazde dieta ma taku silu satia na zaciatku,aby sa mu "chcelo" potiahnut cez tie klobuciky silnejsie

ale jedno viem s urcitostou,vyzera to strasne,boli to strasne,hoji sa to dlho.....ale da sa to zvladnut,len psychiku maj ok a ver si,ze to zvladnes
prve tyzdne su najhorsie...

trapenka
autor
14. jún 2016

@tinkaw a co to bola za masticka?

trapenka
autor
14. jún 2016

@zapka21 je v zavinovacke.a dojcim tak ze ho mam na rukach.a to je ako?

maminecka2
14. jún 2016

@trapenka Tu univerzalnu mast Ti odporuci laktacna, povie Ti presne zlozenie. Ale tie zlozky v nej su na predpis, zrejme Ti to potom bude musiet predpisat lekar a v lekarni Ti to podla presneho rozpisu namiesaju. Su tam latky na mykozu, ta velmi casto zasiahne prsia, "zakutra" sa az do hlbky, preto by obacajna antimykoticka mast nezabrala. Aj ja som tu mast mala, ale nie kvoli tymto ragadam, mala som take zvlastne bolesti v hlbke v prsiach aj mimo kojenia a toto je typicke pre mykozu v prsiach. Laktacna Ti urcite vsetko vysvetli. A este pri tej mykoze sa natiera aj roztokom citrovitalu, ale neviem ci aj na taketo ragady, aby nestipal.
Podla mna este teraz zavolaj nejakej laktacnej, casto su schopne prist aj do 24 hod. Niekedy staci jedna navsteva a vyrazne sa ulavi. Ako u mna. Potom daj vediet co Ti poradila.

trapenka
autor
14. jún 2016

@zapka21 len my mame este problem ze nechce velmi chytit prsnik.je to boj.a welmi pri tom krici.ja nechapem preco.

zapka21
14. jún 2016

@trapenka zavinovacka pri dojceni velmi skodi, dietatko potrebuje byt v intenzivnom fyzickom kontakte, inak to narusuje prirodzene instinkty dietatka. Mala si tam link a v nom najdes fotku tej polohy, tu ti pripajam dalsiu.

zapka21
14. jún 2016

@trapenka skus tuto polohu, a kontaktuj laktacnu poradyknu vo svojom meste, zoznam najdes na www.mamila.sk A odporucam aj satkovanie dietatka pocas dna, dojcenie v satke je uplne idealnym riesenim mnohych problemov. Vela stastia!

sardinka335
14. jún 2016

@trapenka navštiv lekara, gyndara, kožné...lebo toto je fasa vstupna brana pre zapal prsnika a to je len chuťovka to ti poviem. Kojenie je nočna mora pod to sa ti krvou podpišem. .. 😀 😀 Najprv chod k lekarovi nech ti cielene niečo na to da tu budeš len tápať a kontaktuj aj laktačnu aby ti pomohla zlepšit polohu prisatia lebo kedze mas takto rozdrasane bradavky tak asi to bude s najväčšou pravdepodobnosťou problém. No držím palce nech máš čoskoro po probléme.

lulinka81
14. jún 2016

Aj ja som mala takto. Repíkové obklady, "hojivé vajíčko" a mamila - ako správne priložiť. Držím palce.

ewelyn3
14. jún 2016

Uz som ti tu raz pisala, ale ked citam co si pisala dalej ohladom toho ako sa ti maly nechce prisat, tak ma napadlo, ze by tam mohol byt u neho aj zdravotny problem, kvoli ktoremu sa zle prisava. Pediatricka by ti mala skontrolovat ci nema nahodou maly velmi prirasteny jazyk...silnu uzdicku pod jazykom...alebo ci nema nahodou razstep makkeho podnebia.
Nasa dcera mi robila podobne veci pri kojeni ked sa narodila...prvy tyzden si doslova odvrieskala a trapili sme sa vselijako a poom sme zistili ze ma ten razstep co som spominala...take deti nevedia sat z prsnika..treba im papat z flase. Ale to ti vsetko pediqter vysvetli, ked by to bol nedajboze vas pripad. Drzim palce!!!

terezka1947
14. jún 2016

@zapka21 nehnevaj sa...suhlasim s mnozstvom veci a aj radis dobre,ale nemozes napisat,ze zavinovacka skodi.....komu?
kolko deti je odkojenych v zavinovacke?moje prve jedlo zasadne mimo zavinovacky,potrebovalo ma citit a druhe?iba v zavinovacke.....kazda mamicka musi vyskusat,co jej babatku robi dobre
bohuzial,niektore mamicky koja a ani nevedia ako
a ine koja s problemom cele roky...a ani nemusia vyslovene nic specialne zle robit
a toto mam od jednej laktacnej poradkyne z mamily.....ja si ich pochvalujem....sice,nie vsetky,ale jednak pri prvom bola top anag a pri druhom jedna super zienka,kt.clovek mohol s placom zavolat aj o polnoci

zapka21
14. jún 2016

@terezka1947 nehnevam sa, ale to co som napisala je realita, zavinovacka skodi to prirodzenym instinktom dietatka, dieta, hlavne tyzdnove potrebuje intenzivny fyzicky kontakt, a ak bolo v porodnici dlhodobo separovane od maminy, tak o to viac. Preco radsej maminy nenaviazu do satky a nedojcia popri noseni? takyto sposob je predsa ovela efektivnejsi. a sledujem aj ine zdroje ako poznatky z Mamily

terezka1947
14. jún 2016

@zapka21 hmm....vies,kazde babatko je ine...to,co vyhovuje nasim,nemusi a casto ani uplne nesedi na druhe male babatka
ale jasne,ze treba poradit,lebo kazda skusenost moze mamicke pomoct

ewelyn3
14. jún 2016

Jo a este jedna rada, ak mas moznost, sviet si na bradavky s Bioptronovou lampou. Moje vyzerali pri prvej dcere podobne ako tvoje, ked som zacinala s kojenim, ale ked som si na ne svietila s tou lampou, za jeden den sa mi zahojili...a plus som mala este aj viac mlieka, dcerka potom papala ako diva!!!

zapka21
14. jún 2016

@terezka1947 vies, ono vrodene instinkty, s ktorymi sa dieta rodi su dane evolcune, aby sa o seba dieta v ramci svojich moznosti dokazalo postarat same, ale len ak je hned od narodenia v kontakte s maminou - no v dnesnej dobe nemocnicnych porodov to novorodencom nie je umoznene, aj ked sa tituluju "baby friendly hospital". Ak je dietatku ponechany bonding s matkou, aby sa mohlo same doplazit k prsniku a umoznit mu tymto samoprisavanie, a potom mu to umoznovat kedykolvek si to zaziada, viem, ze problemy s dojcenim by malo len minimalne percento zien. Teraz je tolko maminiek co sa broja s dojcenim akoby to bol tazky zapas a pritom evolucia nas na to vyborne vybavila. Som z toho nenormalne smutna...

uzlik1
14. jún 2016

@trapenka. Na to si dobre pamätám.Hrozna bolesť.Ja som z toho dostala zapal prsnika a trvalo to 2 dlhé mesiace.Mne pomohla najviac kalciova masť.Kojila som len keď som mala bradavky zahojene a stále som si odsavala mlieko.Niekedy som kojila raz za dva dni.Mala bez problémov pila mliecko aj z flasky a potom aj z prsa.Odsavanim som si riadne rozbehla mliecko a potom jej to išlo ľahšie.Kojila som malu do 14 mesiaca,takze sa nemusíš báť že si zvykne na fľašku.A ked si doma tak buď bez podprsenky,len si daj pozor aby ťa neofuklo.Nech sa ti prsia vetraju.A ešte som potom používala mastičku cicaderma.Drzim palce nech sa ti to rýchlo zahojí.Mas to hrozné.