Bolesť pri dojčení

juli43
16. sep 2023

Ahojte mamičky
Potrebujem poradiť ohľadom kojenia
Od začiatku kojenia ma bolia prsia brala som to tak že to ma byt keďže sa tvorí mlieko ste ale už je to 2 mesiace a stále rovnako ma bolia a robia sa mi boľavé hrčky z mlieka, keď odsajem tak už je lepšie ale sem tam vedie aj po odsati bolieť.
Máte stym skúsenosť zlepší sa to alebo čo ste robili že sa to zlepšilo ?
Aj ďalšia otázka miešate počas jedného kŕmenia umelé mlieko a materské mlieko môže sa to robiť?

vkatush
16. sep 2023

@juli43 netvorí sa ti veľa mlieka, plné mliekovody, ktoré sa potom upchávajú a z toho tie hrčky? Ja som mala to isté, pomáhalo len pravidelne odsávať, nie úplne, len na uvoľnenie bolesti (ak budeš úplne odsávať, bude sa ti naďalej tvoriť veľmi veľa a nie toľko, koľko si dieťa žiada).

Čo sa týka miešania, môžeš najprv nakojiť a potom dať na dorazenie umelé (ale nie zmiešať mm a um v jednej fľaši).

anavixy
16. sep 2023

Umele a materske sa moze kombinovat (nie miesat v jednej flasi ale dokrmit umelym po dojceni ano).
Ale preco dokrmujes? Je to potrebne? Mne to pripada ze sa ti prsniky nevyprazdnuju dostatocne a preto ta to boli a robia sa ti hrcky- upchavaju mliekovody. Dieta nesaje dostatocne efektivne? Zaspava? Nie je dobre prisate? Ak mas hrcky treba dieta prilozit alebo odsat do uvolnenia (nie viac ako pise mamicka nado mnou), predtym si mozes dat teplu sprchu na prsniky a po dojceni/odsavani si daj na skludnenie studeny obklad na 20m. No pouvazuj na tym ci nepotrebujes odbornu pomoc, upravit prisatie, techniku dojcenia tak, aby bolo dieta plne dojcene a prsia dostatocne vyprazdnene.

zofizulka
16. sep 2023

@juli43 skúste kontaktovať laktačnú poradkyňu. Keď to trvá už 2 mesiace, riešila by som to s odborníčkou. Mne vždy pomohli...

kitycat
16. sep 2023

@juli43 tie hrce to je vela mlieka, na co mas UM ked mas mlieka ocividne dost?

A ta bolest, to je asi zacinajuci zapal... masirzj prsia a odsavaj rucne, nie odsavackou, uplne do prazdna, to zapalene mlieko musi von. Mna az bradavka bolela kym hrce neustupili