Bojím sa, aby som nedostala zápal

matik3110
20. okt 2018

Ahojte, v pondelok som mala pôrod cisárskym rezom. Maly sa mi krásne prisal k prsníkom, no nič z nich nešlo ani mazivko.. len taka špendlíkova hlavička vyšla.. snažila som sa ho prikladať stále, no nešlo nič.. samozrejme narobili sa mi aj ranky, aj modrina lebo sa prisal niekedy zle, čo mi nikto neporadil...dokrmovali ho glukózou a sunarom.. bradavky ma neskutočne rozboleli, každé jedno prisatie bolo cez slzy, kojenie vo mne začínalo vzbudzovať odpor, naozaj neskutočné utrpenie pre mňa :( dali mi sunar a k bradavke som mu dávala cez cievku sunar..sestrička mi poradila nechať malého trochu poťahať a nakoniec dať malíček plus cievku s UM. Nechala som bradavky oddýchnuť a dalavala len UM cez malíček a cievku 1 deň. Sme 5.deň po pôrode doma, prsia mám hrozne naliate, sú tvrdé tak sa snažím masírovať, mažem dr.HOJ, malého prikladám k prsníku plus cievka s UM a bolesť sa už zmiernila, ale mlieko stále nikde :/ Veľmi chcem kojiť a už sa bojím, aby som nedostala zápal alebo čo keďže sa nechce spustiť nijak raz a prsia sú stále viac naliate tvrdé a horúce. Prosím poraďte čo robiť, som prvorodička a už zúfala :(

pininka
20. okt 2018

@matik3110 poradím ti starý babský recept, mne vždy pomohol. Za prvé, pred kojenim si prsia premasirovat, kľudne aj v sprche s teplou vodou, keďže ich máš naliate mlieko je, len tvoje dieťa nieje naučené správne sat. Aby sa ti nezapalovali, na noc si daj na kapesniky alpu a daj do podprsenky, uvidíš ráno tu úľavu. Jednoznačne ti ale odporúčam aby k tebe prišla laktačná domov a presné ti ukázala ako dieťa držať aby sa správne prisavalo, inak z toho nebude nič len trapenie

salvia247
20. okt 2018

Ked sú prsia naliate tak mlieko je urcite, ked sú tvrdé asi si ho z nich nevies vytlacit. Treba prikladať babatko casto a cievku s UM zatial vyhodiť. Zavolať laktačnú aby skontrolovala prisatie.

matik3110
autor
20. okt 2018

@pininka a nebude malemu vadit ta alpa? Lebo kazde tri hodky papa..Ci pred kazdym kojenim si ich potom v noci mam ist umyt a premasirovat? Dakujem

matik3110
autor
20. okt 2018

@salvia247 vytlacit mi neide nic leno skusam pri masirovani..snazim sa uz prikladat len mam pocit te nic neide a maly bude hladny, tak nakoniec vzdy dam UM

kortinka
20. okt 2018

@matik3110 tvorbu mlieka ovplyvňuje hormón prolaktin. Ten máš zvýšený pekne keďže máš prsia naliate. Ale aby mlieko išlo von, tak musíš mať zvýšený hormon oxytocín. Ten sa zvyšuje hneď keď dieťatko začne ťahať mliečko z prsnika. Ale asi ho máš stále malo. Tak si skus dráždiť (alebo hladkať) bradavky. Možno to nepôjde hneď, ale skús to. Oxytocín sa zvyšuje aj pri sexe. Ale to asi teraz nemozes. Držím palce. Nevzdávaj to

denka259
20. okt 2018

@matik3110 ja by som si začala odsávať mlieko, aby si nedostala zápal a neprišla on. Rozmasirovanie v horúcej sprche prináša tiež úľavu, skús si tiež urobiť obklad z vina, Anna boľavé bradavky pomáha multimum compresses - neskutočne mi pomohli a preliecili. Tiež potieraj pravidelne lanolinom

pininka
20. okt 2018

@matik3110 nie,Alpa sa ti odparí. Mne sa tak pri tretej urobil zápal,v noci som sa zobudila na strašnú bolesť, prsník celý bodový, dala som si rýchlo ten kapesnik, nemusí na bradavku, ale dookola prsníka,alebo pod neho. Do rána žiaden zápal a ani bolesť.

pribinak
20. okt 2018

Zabolaj si laktačnu, tak je babo dobre prisate, nemala by si mat odreniny na bradavkach

matik3110
autor
20. okt 2018

@denka259 a z akeho vina? Tiez len dat na kapesnik a prilozit na prsnik? Ano multimam urcite pouzijem dakujem, inac aka odsavacka je najlepsia nevies poradit?

@pininka dakujem tak skusim dat na kapesnik a vedla bradavky

@pribinak skusim dakujem

salvia247
20. okt 2018

@matik3110 prikladať kazde tri hodiny je malo. Ci spinka tak dlho? ked je hore mozes aj kazdu hodinu prilozit, nechaj ho na prsniku kolko potrebuje, ale zase nie 45 minut (ako ja kedysi 🙂). Na zaciatku bude papat dlhsie potom sa to bude skracovať. Tym ze mu das UM tak ti tvoje mlieko zostava v prsiach. Mlieka urcite nie je malo hlavne takto na zaciatku jeho prave ze vela. Horuca sprcha pomoze a mlieko sa pusti mozno aj same po chvilke. Mne sa napriklad nedarilo odsavať z odsavackou, ked boli prsia uplne tvrde. Najlepsia odsavacka je dieťa 🙂

juliette173
20. okt 2018

Suhlasim s komentami vyssie, treba urcite upravit prisatie (kojenie by nemalo vyrazne boliet), ale podla mna kojit par dnoveho novorodenca kazde 3 hodiny je malo. Z prsnika mlieko vytlacit nemusis, ono tam urcite dake je. Chce to DOBRU laktacnu poradkynu, ktora by ti pomohla. Este nie je nic stratene 🙂

matik3110
autor
20. okt 2018

@salvia247 ano tak spinka, budi sa kazde 2-3 hodiny a papanie trva asi 20min.. viem te mi ostava ale ked vidim ze nic neide tak neviem sko inac si poradit, nechcem aby bol hladny

lienka9
20. okt 2018

@juliette173 @matik3110 suhlas..zo zaciatku prvych par dni radsej aj zobudit , aby sa ti to rozbehlo..ak nic nevysaje zatial si skus odsavat aspon nedostanes zapal a skus sa poradit s laktacnou..ak mlieko mas a maly sa uz prisal je to skor iba o technike prikladania a s tym ti poradi laktacna

matik3110
autor
20. okt 2018

@lienka9 myslim ze mlieko sa mi tvori len neide von a maly sa prisal hneď len nechce da to rozbehnúť.. skúsim laktačnú vďaka

mmoni89
20. okt 2018

@matik3110 problem je tie tvrde prsia ,babo nema taku silu aby to vytahalo musis tomu pomoct.Z takym tvrdym prsom nevie pracovat,chytit poriad e bradavku..Tepla sprcha masirovanie odsavacka.Vies co mne najvjac pomohlo ?obycajny tvaroh -urob si taky zabal na prsia .A prikladaj co najviac sa da ,kazde 3hod je dost malo

macicka52
20. okt 2018

@matik3110 Ahoj, aj mne nešlo mliečko vytlačiť dokonca ani oddsať s elek. odsávačkou a mala som ho dosť. Malý pekne priberal. Ja by som skúsila jedno kojenie(niekedy cez deň) bez umelého mlieka a uvidíš, či bude bábo spinkať alebo bude hladné a plakať. Tak pekne zistíš, či máš alebo nemáš mliečko. Mala som podobný problém....

dorotka9819
20. okt 2018

@matik3110 mala som odsávačku od aventu, bola som s ňou spokojná. Maličký mi tiež zo začiatku papal každé tri hodiny a tak som si odsávala. Tiež mu museli strihať uzdičku lebo sa nevedel prisať (aj sa mu to podarilo, ale zle. Ostávali mi modriny, ranky a on nič nespapal.
Keď som mala zápal tak mi pomohol kapustový list na prsia. Nechávala som si celú noc a ráno úplne super. Pokiaľ sa nechce prisať tak skús najskôr odstriekať trošku mlieka aby si mala mäkkšie prsia, nie také naliate.
Držím palce aby sa ti to podarilo 🙂

matik3110
autor
20. okt 2018

@dorotka9819 lenze mne neide vobec nic odstriekat ani odsat.. stlacam masirujem a nic neide len sa mi nalivaju a uz cerveneju.. normalne som zufala z toho

livuska124
20. okt 2018

@matik3110 ahoj, skús si pozrieť videá na YouTube, ako správne odstriekat mlieko (hand expression breast milk), lebo teda ručne odstriekavanie je normálne umenie 😁 mne to trvalo hodnú chvíľu, kým som prišla na správnu techniku. Držím palce, nech sa to rýchlo rozbehne.

terezka1947
20. okt 2018

@matik3110 asi mas opychnute mliekovody,teda mlieko by aj bolo,len tazko ide..
Najlepsie by ti poradila skusena kamoska,kt.veris,pripustis si ju k sebe...alebo laktacna,tie zvyknu chodit aj vecer,ci cez vikend...vobec sa toho neboj
Ja som si uzila po prvom cisarskom kalvariu,kym sa to po mesiaci ako tak dalo dokopy,potom zase zapaly,atd....
Zaklad,neries to.sama....upokoj sa,prsia sa riesit daju,aj nedajboze zápal sa tiez vyrieši....pokoj jw zaklad
Ked ti nepomaha tepla sprcha pred kojenim-mne nepomahala,prave naopak,krd som mala silno naliate,az horuce....mne laktacna poradila klasiku-kapustove listy,do chhlsdnicky,tlcikom na maso trosku pobychaj....poprikladaj na prsia....po par minutach,bud dieta nech taha....prip.odsavacka,kup Avent niejde v pohotivostnej lekarni....ked odsaje babatko,ci odsavacks do pocitu uvoľnenia,opat kapustne listy...dost rychlo vedia uvolnit opuch mliekovodou,pojde mlieko lepsie...ale nemozes nevhavat velmi studene a velmi dlho.
Prip.stary dobry tvaroh...sice pusti tekutinku,budes.spinava.....ale ten mozrs mat nonstop napatlany na prsiach...pre mna bol zazrak
Aaaaak si teraz nevies rady,prsia horia,babatko nevie tahat,nechce ťahať,ty si K.O.,......poradim kacirsku vec....daj babatku sunar,manzel nech ho uspi....a ty si daj do poriadku prsia....lebo tie ked zanedbas,pride horsie,zápaly,nedajboze atb....
Takze...za mna,bud babatko nech taha,ak je dobry papkac....alebo si sama odstriekavaj-co ja som sa pri dvoch detoch nenaucila,darmo som sa trapa.....rovno.si.z pohotovostnej lekarne kup odsavacku....do rana prsia trosku uvolnis....a postupne sa aj kojenie naucis,naucis,co zabera na tvoje prsia....a ozaj nie je na skodu dobra rada,kamoska,ci laktacna....bude dobre,nic neboj...len u niektorych zien to nie je take easy,ze prilozia.....a rozpravka s usmievavym babatkom.

katren
20. okt 2018

@matik3110 mozno pre niekoho nechutne, ale mne zabralo, ked mi nic ine, ked mi manzel odsal...normalne som mu dala prsnik a on potiahol....mala som upchaty mliekovod a maly ani odsavacka neboli take poriadne aby mi to uvolnili...az manzel a veru ta ulava bola neskutocna....

kallanchoe
20. okt 2018

@matik3110 mne neslo tiez odstriekavat a odsavacka elektricka,pakova,rucna nic....ale mlieka som mala vela vela stale tvrde prsia nakoniec som kojila rok a pol....zaciatky su tazke mne trvalo mesiac kym sa to ako tak ukludnilo,prestali bradavky boliet.....najlepsie ti to odsaje dieta.len to trva kym sa nauci prisat dobre....mne v porodnici ukazala spolubyvajucej kamoska ako dojcit (personal nula bodov...) Najlesie keby si skusila tu laktacnu,alebo tiez napr. najaka kamoska,mama....vyzera to jednoducho,ale niekedy to nejde tak lahko....ked mas prsia tvrde mlieko sa robi neboj....len snazit sa prikladat,prikladat....uvidis kazdim dojcenim to pojde lepsie ,len vydrzat na.....to prejde,dietatko ti pomoze😉 za par dni bude dobre

dorotka9819
20. okt 2018

@matik3110 a skúšala si aj nahrievať? Baby radia dobre s tou teplou sprchou. Ale určite volaj laktačnú. Keď už sú naliate tak mlieko tam je, len sa nevie dostať von.
A stláčala si len rukou? Mne to tak napríklad nešlo, jedine s odsávačkou alebo v teplej sprche keď som stláčala prstami.

maja367
20. okt 2018

Ja som mala tvrdé aj zápal som mala. Teplota 40. Kapustne listy do podprsenky. Pekne to stiahlo. A v sprche teplú vodu. Tiež je dobré dať si slivky. Alkohol moc nie ale slivkový džem si natrieť. Nechať pôsobiť a tak umyť. To mi v pôrodnici poradili aj baby niektoré mali vyskúšané a ze isto bola úľava

maja367
20. okt 2018

A skúšať odsavat odsavat aj keď nič nepôjde a prikladať

matik3110
autor
20. okt 2018

@maja367 a ten dzem si mam natriet po kojeni a nechat posobit? Ako dlho?

terezka1947
20. okt 2018

@matik3110 ak by to malo mat efekt,tak by to mal byt echt domaci slivkovy lekvar....

maja367
21. okt 2018

@matik3110 ja som si dávala v sprche na 15 min. Ale dala som som tak na pol hodiny a umyla. Ja som mala domáci džem

matik3110
autor
23. okt 2018

baby, po 2x teplej sprche mi mliečko prišlo, pekne sa to rozbehlo..kúpila som si aj odsávačku a odsala som po polhodine z oboch prsníkoch 60ml, čo myslím, že malému stačí...chcela som len vedieť, koľko ml odsajem...cez deň malého prikladám často, no vždy mi zaspí pri kojení, keď ho prebudím je nespokojný a niekedy aj odmieta prsník, potom sa toľko nenapapá a ani mi nezaspí, nemám šancu niečo cez deň urobiť, stále splakuje...aj keď ho zase priložím, pospí na 5 min a znova..skúšala som dať sunar, hneď zaspal aj na 2 hod, no keďže už mám mliečko nechcem veľmi už riešiť sunar..poraďte čo robiť

juliette173
23. okt 2018

@matik3110 len treba vydrzat, toto je proste uplne normalne spravanie novorodenca. Neboj, casom sa to zlepsi. On chce byt pri tebe. Vela by ti teraz pomohla satka alebo ergo nosic. Nemozes ocakavat, ze par dnoveho novorodenca nakojis a bude spat par hodin a ty v klude poriadis a navaris. Tak to nefunguje (zvycajne). Cim skor to pochopis a zmieris sa s tym, tym lepsie pre teba. Proste takto to je teraz takto a hotovo. Uzivaj si aj toto obdobie, bude ti chybat ☺️ Aj ked viem, je to priserne tazke...