Po narodeni bábätko bez problémov cucá..A hlavne mamička nemá nijaké trhliny,ragády,bolesti.Eksistuje aj také?A ako to dosiahnuť??
@xlucia Dcerka sa tiež prisala a sala ako o dušu...aj napriek plochým bradavkám,pri ktorých mi sestričky radili silikonove klobučiky,lebo "vraj"nebude šanca (bola-2,5 roku 😀) 😉 V tom problém nebol.
No kým si bradavky zvykli, tak sa mi dosť popukali, vyštípali, mali trhliny...upchate mliekovody atd...Niekde v 4.mesiaci to prešlo a až vtedy som mohla tiež tvrdiť, že kojenie bolo jeden z najkrajších zážitkov 🙂
asi tak ako bezbolestny porod... 🙂
existuje,pri prvom som prve tri dni mala ragady a neskor aj absces prsnika, ale pri druhom uplne bez problemov
ako dosiahnut? mat chut dojcit a vytrvat, mat zistene informacie, co robit ak nastane nejaky problem, pripadne kontakt na laktacnu poradkynu a mat babatko, ktore bude spolupracovat
existuje aj bezbolestne dojcenie aj bezbolestny porod...obe mam pri mladsej za sebou..teda dojcenie este pokracuje 🙂
treba sa pripravit na obe dopredu, zohnat si spravne info, osobna konzultacia s laktacnou uz pred porodom je na nezaplatenie
@strapco13
@cikyta
@xlucia
@tomika tak presne takéto dojčenie mám ja, malý sa prisal okamžite, a to po sekcii na druhý deň, úplne bezproblémovo dojčím doteraz.celá príprava spočívala v tom, že som si dopredu krémovala bradavky, aby bola koža pružnejšia a vôbec som nepremýšlala nad tým, že by som nedojčila 🙂 nemala som ragády, upchaté mliekovody.nič..mala som šťastie 🙂
@bebemaly dufam že aj ja to budem mať tak pri našom tretom malom 🙂 .Dcéru aj syna som kojila,ale prvy mesiac bol horor.Zaťatymi zubami s bolesťami 😒 .Tomu by som chcela teraz predisť.
http://www.mamila.sk/pre-matky/poradna-dojcenia/ tuto stránku študujem 🙂
@tomika ta stranka je naozaj super...plus pozri si aj http://dojcenie.wordpress.com/
je to rovnako stranka venovana dojceniu, pisala ju laktacna poradkyna z Mamily, predtym tu posobila annag 😵
@tomika Ahoj, my sme mali a mame takmer take dojcenie 😉 Na zaciatku som trochu stresovala, nevedela som ako mu dat bradavku do pusy, ale potom nam to ukazali a tiez som nevedela kolko ma pit, ako dlho, rady z knizky co som mala zo sebou nepomahali, a bala som sa nechat ho pri sebe na posteli v noci ... a na tej uzkej nemocnicnej posteli by sa ani nedalo .. cize cez den spal a v noci plakal a nabehlo mi trochu prudsie mliecko, tak som musela odsavat a odstriekavat, ale to uz krasne papal a priberal. Ale potom ako sme prisli domov, tak uz bolo vsetko super a najlepsie sa mi osvedcilo kaslat na dobre mienene rady okolia a robit si vsetko po svojom a intuitivne. Nezapisovat si kedy som kojila (vraj som to mala zapisovat aj v noci 😉 ), ktory prsnik je na rade som zistila vzdy podla plnosti, babatko zacalo spavat vedla mna (konecne sme sa vyspali 🙂, ked malo rastove skoky tak som davala aj kazdu hodinu papat, kludne aj po pol hodine ked bolo horko, ziadne cajiky, vodicky, az cca. po 5 mesiaci. Dudel sme dali a napodiv neuskodil, nemusi to tak byt u kazdeho babatka ... po roku ho sam prestal pouzivat a radsej ma na zaspavanie mna ako prirodny dudel. Jedla som postupne vsetko na co som mala chut, teda okrem vyslovene nezdravych veci, alkoholu a kofeinu. Kludne vsetku zeleninu, strukoviny atd. Ragady som nikdy nemala, dva krat ma trosku viac kusol, vtedy som si asi dva dni dala bepanten masticku. Zapaly ziadne, asi aj vdaka tomu ze som si na zaciatku a potom este raz po par tydznoch ked bolo zrazu vela mliecka hned nahrievala, ostriekavala a masirovala zatvrdliny. Cize u nas to bolo fakt bezproblemove ... asi jedine problemove bude odvykanie 😉 Ale stale tajne dufam ze sa mi niekedy medzi 2-3 rokom odstavi sam dobrovolne. Zatial je nam takto fajn 😉
@tomika existuje, ale ako pisu baby, treba sa na to pripravit a nespoliehat sa prilis na pomoc sestriciek v nemocnici...je to smutne, ale vacsinou od dojcenia odradia, resp. poskodia ako pomozu. takze studujes dobru stranku. ja som si jednotlive temy aj vytlacila a vzala so sebou do porodnice. klucom k bezbolestnemu a bezproblemovemu dojceniu je spravne prisatie a spravna poloha. ak si ju nie si schopna odsledovaz sama podla tych linkov, poziadaj o pomoc laktacnu púoradkynu, aby to posudila. vela stastia.
@beton dakujem 🙂 .Iba to neviem,ked budem po porode,idem malého kojiť,ako viem že sa správne prisaje?Alebo ako mu mám dať správne prsnik?Dcéra normálne pila,dobre priberala,a na jednom prsniku sa mi vytvorili ragady,juj ale to bolelo,ale kojila som dalej..použivala som krém,zaťatymi zubami som kojila cca 3 tyždne,a potom to už išlo.Bud zvkli prsniky,alebo malá sa lepšie prisala?U druhého-syna to bol horor,on ani nevede jeden prsnik chyťiť,ja som mu ho nevedela dať do ust,trhliny-bolesti,vedel sa prisať iba stym klobučikom,tak som to použivala 6 mesiacov.
Ani ja nemám žiadne problémy a to má dcéra už 7 mesiacov.
my tiez nepozname ragady trhlinky zapal prsnika ani bolest pri kojeni.... ja som chodila pred porodom na kurzy plus som si veeelmi vela studovala ohladom dojcenia aj knizku som si kupila a vzala so sebou do porodnice (to ze som nemala ani nahodou cas ju ani len vytiahnut som vtedy neriesila, poznala som ju skoro naspamat), mala som cislo na laktacnu poradkynu a samozrejme, ako baby vyssie pisali, chut a odhodlanie dojcit, ani flasky ani umele mliecko sme nekupili, dodnes maly nevie, co je to flaska... zo zaciatku sme sa trosku trapili s naliatymi prskami, ale inak do cca 1,5 mesiaca sme sa naucili krasne papat, ani som nemusela davat pozor, ci dobre otvoril pusinku, vystihnut ten moment, uz sam vedel, co ma robit... hlavne nestracat odhodlanie, vela stastia 😉
my sme tiež s dojčením nemali žiadny problém...sice prvý týzden som mala citlivejšie bradavky, ale kremovaním sa to upravilo...potom som uz bezproblémov kojila 2,5 roka..bez akejkolvek laktacnej krízy, abcesov...malý bol kojený na požiadanie, do pol roka mal iba moje mliečko...potom sme postupne prisli aj na príkrmy, ale mliečka sa nikdy nechcel vzdat 😀 s kojením som musela skončiť, lebo v mojom prípade bolo dojčenie aj velmi spolahlivá antikoncepcia...skoro rok som nemohla otehotniet...potom som v septembri s dojcením skoncila a v novembri som uz bola tehu 😀 teraz sa uz neviem dočkať kedy budem kojit druhé bábatko...dufam, ze tiez bezproblémovo🙂)
Babeny ja nemám ešte skúsenosti (ešte si na to počkám... ), ale mám nejaké zozbierané infošky od laktačných sestier tak dúfam, že nám to pomôže 😉 http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojcen...
@zuzana76 to si krasne napisla - ze mat babätko, ktore bude spolupracovat 🙂 ... to je si myslim najväcsie percento uspechu ... ja som to stastie nemala - moj syn nespolupracoval vobec, az neskor sa trosku umudril, ale to uz ani ta trocha mlieka nebola, co na zaciatku 😖
@tomika klobucikom vzdy riskujes znizenie tvorby mlieka a rozne infekcie. ak ho navyse nasadis na ragady, tak je to odvaha ze aaaaaz...:o)) nastuduj si z tychto linkov, co si pisala, ako vyzera spravne prisatie. dietatko musi dosiroka otvorit usta, aby malo v ustach zospodu takmer cely dvorec, bradavka smeruje hlboko do hrdla. nedochadza tak k ziadnemu mechanickemu treniu ustociek, dasienok, podnebia o bradavku. teda bradavka sa nema ako mechanicky poskodit. zospodu ma dietatko jazycek obmotany okolo bradavky, cim si zakryva dolne dasna. spodna pera musi byt vyhrnuta dovonku. hlavicka by mala byt v miernom zaklone, co dosiahnes tak, ze babatko pritlacis medzi lopatkami o seba. brusko na brusko, pupok a nostek v jednej priamke. nesmies pocut ziadne cicanie, srkanie a pod. iba prehltanie. na klobuciku, flaske, cumliku sa dietatko odnauci dosiroka otvorit usta, to vedie k nespravnemu prisatiu. nespravne prisatie zase moze viest k znizeniu tvorby mlieka. my sme mali zakazdym problemy s prisavanim, ale vlasnym presvedcenim a vytrvalostou sa to da zvladnut. ked som pocitila, ze babatko saje iba bradavku a podtlak povolil, okamzite som ho malickom odpojila. a sli sme este raz. nacvik spravneho prisatia sa da robit aj prstom, ukazovakom nechtom na jazycek. ked dietatko naberie tah, tak vymenis za prsnik. dobre je mat v zalohe kontakt na laktacnu poradkynu, ak v nemocnici nie je (laktacna sestra nemusi byt laktacna poradkyna a nemusi vzdy radit uplne spravne, pozor na to), aby ti mohla hned od zaciatku radit, pripadne to prisatie skontrolovat a usmernit. zelam vela stastia, ak nieco nebolo jasne, pokojne opat pis :o))
ja som mala v podstate tiez bezproblemove kojenie, ked sa aj nieco vyskytlo, tak sme si nejako poradili, na zaciatku ma to trochu bolelo, bradavky este neboli zvyknute a praskali, pomohol mi na ne kremik Bepanthen, este v porodnici, potom sme si nasli lepsiu polohu - futbalovu a islo to, neskor som kojila uy v klasickej polohe, ked isli zubky, zase chvilu bolesti, mala ma hryzla nechtiac novymi zubkami, zase pomohol Bepanthen, rychlo mi bradavky vyhojil, ukludnil, a kojili sme veselo 15 mesiacov 🙂
@tomika - pri druhom dietati uz to bolo bez ragad, trhlin a bolavych bradaviek 😉 Pri prvej som kvoli vtiahnutym bradavkam kojila 3 mesiace cez klobuciky, potom uz priamo cez prsnik, mlieka som mala strasne vela, chodili si po liter denne z laktaria. Takze k tomu, ze to znizuje produkciu mlieka. Po troch mesiacoch sa mala chytila priamo na prsnik, kedze sa bradavky upravili a kojili sme do 2,5 roka.
@anjelicek26 klobuciky z dlhodobeho hladiska mozu naozaj znizovat tvorbu a navyse nie keazdy ma to stastie ze po nch dieta prijme prsnik naspat ..cize dat klobucik je velke riziko
@strapco13 - je to riziko, lenze mne proste nebolo vidno bradavky bez nich, vtiahnute, v porodnici jedina hlaska - no takto kojit nebudete... ja som bola rada za to a mala sa po troch mesiacoch chytila bez, vdaka nim som vobec kojila, takze tak 😉 Ano mozno to dlhodobo znizuje produkciu, ale moje prsia boli vzdy - hotova mliekaren 🤐 Stale problemy s nadprodukciou.
@anjelicek26 no ja zas opacne - ploche bradavky a malo mlieka 😖
@anjelicek26 teraz vseobecne ..prsia a hlavne tvar bradaviek a dvorcov sa vyvija az po porode a dojcenim, cize je fakt jedno /vacsinou/ ako ti vyzeraju bradavky pred porodom ..cize toto je jedna z dezinformacii ktore mamicka dostane v nemocke ☹
cize mamicka by mala byt poucena o masazach, ako si pomoct "vytvorit" bradavku http://dojcenie.wordpress.com/prve-chvile-s-bab...
ja som mala tiez ploche bradavky...respektive ziadne..a maly si ich vyformoval
vies ty mas mozno mliekarne..ale ina nema, tvori mliecko presne kolko dieta potrebuje, a da si klobucik, lebo sa docitala ze s plochymi bradavkami kojit nebude...a tej mliecko moze klesnut..preto je lepsie ich nedat a zapracovat na tom aby mohla efektivne dojcit bez nich
niekedy mi tak napadne, co robili zeny s plochymi bradavkami kedysi, ked klobuciky neboli. ja viem, niekto povie, ze kojit sa da aj tak... ale nas maly sa bez nich proste vobec neprisal, lebo sa nemal na co...
Ja si myslím, že také neexistuje.