Alkohol a dojčenie

13. jan 2023

Kojim tak ze raz v noci niekedy 2x sa malý zobudí, aby neplakal a neprebral sa dám mu prsník.. a manzel ide spraviť fľašu.. proste minúta 2..ani neviem ci nejaké mlieko zo mňa vysaje..ja keď si stlacam tak to kvapka..fungujeme tak od septembra.maly ma rok...myslite ze môžem piť alko? Ako nepotrebujem za každú cenu len toto mi príde také... nezoženiem už.

zorkahorka
13. jan 2023

On uz asi ani nepije, skor sa upokojuje. Ja by som max 1-2 deci vina. Ked som kojila a guglila, tak mi naslo vela clankov o tom,ze počas kojenia sa trosku vina semtam da

bessdonna
15. jan 2023

tiez si myslim,ze poharik vinka,dva tri deci piva,poharik sampanskeho je maximum.to je ok ale tvrde nie napr.take ze s muzom vecer vypustit paru a trochu si vypit,aby si to aj citila,ze si si vypila,to nie.jedine ked v tu noc nebudes kojit.

braria
17. jan 2023

Je to na tebe. Nikdny nič nepokazíš nepitím ani kvapky, ale oproti tehotenstvu, kedy tvoje promile v krvi bolo totožné s promile krvi bábätka je kojenie po pár drinkoch omnoho bezpečnejšie až na smiech (kedysi sa predsa aj tehotným ženám odporúčalo červené víno na hemoglobín a dodnes nie je jednoznačné, že by to malo v obmedzenej miere škodlivý efekt, dokonca možno naopak, chránilo proti anémii úspešne) .

Mlieko má toľko isto promile ako matkina krv, čiže miesto toho, aby dieťa bolo opité spolu s matkou dieťa pije veeľmi jemne alkoholický nápoj (ak má žena poriadne vypité a napr. 2 promile, tak dieťa pije 0,2% alko nápoj a aby da z toho opilo je dosť ťažké aj keď mu to nerobí dobre).

Na odbúravanie etanolu vplýva množstvo faktorov, odbúravajú ho kontinuálne najmä obličky. Chvíľu som vedela z hlavy výpočty, ale teraz poviem len nahrubo 2deci vína sa do troch hodiek cca vyplaví. Čiže najlepšie piť hneď po nakojení bába (niekde si robia srandu, že kojiť treba už s vínom v ruke xD) a potom si dať chvíľku čas bez pitis a zas si pripiť po nakojení.
Ak papá málo, ako spomínaš, vôbec nestresovať, ale ani ak by si dalo niekoľko deci tak z toho nič strašné nebude.

Som zástancom všetkého z mierou a najdôležitejšie pri alkohole a materstve je čo najmenej naraz. Prípitok 2 x za deň pomaly každý deň je pre dieťa 100x bezpečnejší ako raz za štvrť roka sa reálne opiť.

Radšej si pre tých, čo majú slabosť/chuť dopriať pravidelne pohár dva vína s čistým svedomím a pomaly chlipkať, ako raz natajnáša veľa rýchlo.
Tiež je dôležitejšie sa snažiť viac obmedzovať v tehotenstve a sľubovať si slobodu po pôrode a reálne ju dodržať 🙂 dieťa narodené je aj väčšie, dovyvíjané a ozaj znesie o dosť lepšie celú situáciu, dokonca aj na mol mamku aj mamkine na mol mlieko než by to bolo v brušku (preto aj mužov a okolie treba vzdelávať, nech sa ženy majú na čo tešiť po pôrode a nech sa na nich neopovážia hádzať škaredé pohľady pri prípitkoch a slušnom opatrnom pití!)

Pri alkohole s narodeným bábom najviac reálne dieťaťu hrozí neobozretná manipulácia opitej mamy alebo nebezpečné zaspatie (napr v kresle) a vypadnutie, nie etanol samotný.

Opäť. 0 bude vždy 0, ale pár deci ideálne netvrdého je úplne v pohode pre kojacu mamu.
Pri strese je fajn mať odložené v mrazáku mlieko odsaté počas 100% triezveho stavu a v prípade pochybností ponúknuť to. (Ja som si viackrát pripila, nikdy som nepotrebovala ale vždy som sa cítila dobre a kľudne, ak by sa napr bábo zobudilo veľmi skoro a nepáčilo by sa mi to, tak mám zálohu)

Tvoj prípad vyzerá ako zvytočné stresovanie, najmä ak si bábo lízne, čmuchne k voňavej mamke, uistí sa, že je stále pri ňom a k dispozícii a spí pokojne ďalej 🙂

Užívaj a nenechaj sa niekým len tak poplašiť a stresovať. ^^

autor
17. jan 2023

@braria dakujem za vycerpavajucu odpoved

essenceee
23. jan 2023

ked dávaš umele mliečko, daj si, ale kde dojčiš, tak určite nie