Ahojte kočky, viem že táto téma je vkuse rozoberaná, ale mám známu (je aj tu na MK tak nechcem uvádzať keďže som sľúbila anonymitu) ktorá stále dojčí ale neodolá a denne si vypije aj také deci-dva destilátu... Ako to škodí dieťaťu podľa vás? Podľa mňa to škodí dosť, ale to ju akosi nezaujíma, skôr chce vedieť či sa niečo dieťaťu (a čo) môže stať, nechce mu ublížiť ale nevie tej ,,túžbe´´ vypiť si odolať.... Mlieka má stále na rozdávanie, takže nechce ani UM... (čož by asi mala, ale budiš...) Tak píšte názory a fakty ak viete aj na takúto tému
@slecnalu Alkohol rýchlo preniká z matkinho krvného obehu do mlieka, pričom jeho hladiny v mlieku dosahujú hodnoty rovnaké alebo dokonca ešte vyššie ako v maminej krvi. S poklesom koncentrácie alkoholu v krvi zároveň klesá aj jeho množstvo v mlieku. Toxický metabolický produkt alkoholu (acetaldehyd) do materského mlieka nepreniká.
U mnohých národov sveta sa malé dávky alkoholu odporúčajú na podporu tvorby mlieka. "Upokojujúci" účinok malých dávok vína alebo piva môže vystresovanej mamičke pomôcť sa ukľudniť, a tak zvýšiť tvorbu materského mlieka. Na druhej strane, vysoké dávky alkoholu schopnosť úspešne dojčiť jednoznačne znižujú. Predpokladá sa, že tento nežiadúci účinok je podmienený potlačením uvoľňovania hormónu oxytocínu, ktorý zabezpečuje aktívne vypudzovanie vytvoreného mlieka.
Takisto sa zistilo, že približne pol až jednu hodinu po požití alkoholu matkou sa výrazne zmení zápach jej mlieka. Prítomnosť alkoholu v mlieku síce vyprovokuje zintenzívnené satie dieťatka, zníži však priemerné množstvo mlieka, ktoré sa mu nakoniec podarí vypiť (120 ml na dávku versus 156 ml u "triezvych" bábätok).
Napriek tomu, že výsledky vedeckých štúdii sú zatiaľ nejednoznačné, predpokladá sa, že dlhotrvajúca expozícia dieťatka vysokým dávkam alkoholu v mlieku "silne pijúcej ženy" môže negatívne ovplyvniť jeho ďalší duševný a pohybový vývoj.
Americká akedémia pediatrie (AAP) považuje umiernenú konzumáciu alkoholu dojčiacou ženou za prípustnú, upozorňuje však na to, že pitie väčších množstiev alkoholu môže mať na dieťatko negatívne účinky. Konzumácia extrémnych množstiev alkoholu počas dojčenia je jednoznačne nevhodná. Denná dávka alkoholu by u dojčiacej ženy nemala prekročiť množstvo 0.5g/kg telesnej hmotnosti, čo u priemernej ženy vážiacej 60kg predstavuje približne 50ml likéru alebo 2 dcl vína alebo dve plechovky slabšieho piva.
ja by som bud prestala.pit alebo.kojit..urcite to neni prospesne pre to babo a moze to mat fatalne naledky co urcite nechce...bohuzial.ked si.vie kupit flasku moze.kupit aj umele.mlieko..bohuzial ked sa nevie.tohoto.vzdat...raz za cas nepoviem.nic vinko.pivko ale kazdy den tvrdy alkohol.je uz extrem :/...bohuzial ale pani nadomnou ma pravdu je to.uz alkoholicka :/.
ja si myslim, ze ba tuvasu znamu by ste mali poslat socialku. novorodene dieta a uz akkoholik. co z neho vyrastie? slopos, ako jeho mater.
deci- dva tvrdeho alkoholu denne, tuzba po nom a nevediet odolat....je uz pre mna zavislost..a ak s tym neprestane, uz to nebude len deci/dva, nebude jej to stacit......uz teraz je zrejme mimo, ked sa pyta ci tym svojmu dietatu ublizi....ak nevie svojej tuzbe pit odolat, nech da drobcovi umele mlieko..ale nech do svojho problemu nezatahuje aj to dieta..ona je chora, je alkoholicka..tvrde?ano, teraz potrebuje, aby bol na nu niekto tvrdy a povedal jej pravdu do oci..a hlavne potrebuje pomoc....
@sissy27 popíjala takto aj celé tehotenstvo, ale jej muž popíja takisto, aj sa lieči takže čo sa jeho týka tak jasneže si to ani nevšimol- nemal ako... jediná som o tom vedela ja, ale tak čo jej mám povedať? samozrejme že s tým nesúhlasím ale nemôžem ju za vlasy dotiahnuť na protialkoholické... povedala som to aj rodine, tí len krútia hlavou ale nikto nič nezmôže.... preto myslím že bude lepšie ak jej tu narovinu napíšu čo to môže dieťaťu spôsobiť aby som jej to mohla potom kompletne opísať.... (na dieťati nie je zatiaľ žiadne viditeľné poškodenie, nič, nijako to malej neubližuje, pekne rastie a vyvíja sa tak preto získavam info lebo asi si myslí, že to je v poriadku keďže malej nič nie je...)
@slecnalu osloviť jej obvodného, pediatra, sociálku... mali by sa tým zaoberať (sociálka a pediater určite), malú jej asi načas zoberú a pošlú na protialkoholické... už len keby pil len jej muž, tak je maximálne nezodpovedné priviesť na svet dieťa a vychovávať ho v takomto prostredí 😖
@slecnalu ano.zatial.jej nic nemusi byt ale neskor sa to moze objavit ci uz ked bude mala.zcinat chodit alebo ked zacne navstevovat skolu...mozu vznikat rozne dusevne choroby ako.autizmus ci rozdvojena osobnost (schyzofrenia)a tak.dalej a tak.dalej...niektore sa mozu objavit skor ine neskor dokonca az v dospelosti!...ale tak.bodaj by malinkej nic nebolo a naozaj bola uplne zdravucka.bo bohuzial nemoze za to ze jej maminka pije :(.
@slecnalu ahoj, kočky ti radia nahlásiť na sociálku, spravíš to ty alebo kto? a čo myslíš že čo urobí sociálka? príde ich pozrieť a? nič nezistia, lebo v čase návštevy bude všetko ok, budú mať čisto, o malú bude postarané, mamička nebude mať v sebe ani deci destilátu. ak sa nesťažuje detská lekárka, že dieťa je zanedbané, neni oň postarané, nikto ale fakt nikto nebude nič riešiť. a myslím si že ani ty nebudeš nič hlásiť na sociálku.
kamarátka musí prestať sama piť, ak to nechce, ty to nezmeníš nijako! riešenie je v nej a ona musí riešiť.
@lalinko2010 ja to hlásiť nebudem ani nechcem, záleží mi na nej a nechcem aby prišla o dieťa, preto sa jej snažím pomôcť a na druhej strane- presne ako píšeš... príde sociálka, všetko bude ok a aj tak nič nespravia.... áno, ona to musí riešiť ale myslím že by pomohlo ak by som ju postrašila čo všetko sa môže malej stať, preto tu píšem...
@slecnalu povedz jej, že malá môže mať psychické problémy, neskôr, nie hneď ale časom, môže tam byť hocijaký iný problém. to človek dopredu nevie.
za alkoholičku je pokladať nemôžeš, pretože nepije permanentne a veľa, dokáže byť bez alkoholu? aký má dôvod že pije? a prečo pije?
a myslím že ju postrašíš? dôvod? neuvedomuje si to momentálne, pokaľ sa dačo nestane.
@lalinko2010 citujem: "neodolá a denne si vypije aj také deci-dva destilátu" to je podľa mňa závislosť ☹ 😉
@bodka13 závislosť, ale nie alkoholizmus.
kočka to nevyrieši, pokiaľ ona - kamarátka čo pije - nebude chcieť. niekoho kto pije alkohol nepresvedčíš. ale sú aj svetlé príprady, poznám a netrebalo liečenie, ale jediné slovo a je to pomaly tri roky čo sa tá osoba alkoholu nedotkla. a to som rada.
@slecnalu ja držím palce teba ale hlavne tvojej kamarátke aby to zvládla. ale bude to ťažké.
@lalinko2010
http://www.zdravie.sk/choroba/23672/alkoholizmus 😉 alkoholizmus sa nemeria množstvom vypitého alkoholu
ale bodaj by jej (tej mamičke) pomohlo bu-bu-bu doma v kuchyni 🙂
alkohol ničí mozgové bunky,,tie sa už nenahradia....tak si predstav,aké následky to može mat pre jej nezrelý,stále vyvíjajúci sa mozog
@slecnalu , ak je to už ročné dieťatko, tak v takomto prípade už fakt nie je nevyhnutné dojčiť, a ak, tak napríklad ráno nadojčiť, až potom alkohol (nie že by som to schvaľovala 😝 😒 ) a ďalšie mlieko dať až po hodne dlhej dobe - cca aspoň 5-6 hodín po vypití alkoholu. Ak ho nedojčí nejako často a dá si na toto pozor, tak by to malej nemalo tak škodiť. O psychologickom dopade, ak dieťa zažíva matku-alkoholičku však radšej pomlčím. Možno má tvoja kámoška pocit, že to má pod kontrolou, to sa však môže v priebehu pár mesiacov-rokov zmeniť. 😔 ☹
ja si nemyslím , alkoho l sa v malom množstve určite dostava do MM ta ako všetko , neprestaneme jest preto ze jedlo obsahue pesticidy a ine humusy, tak isto deci vinka prilezitostne,, ( a prilezitost nieje raz za 3 dni ) asi neuskodi..ale to ci popisujes je nabeh na alkoholizmus
Mňa to vôbec neprekvapuje, včera som videla maminu s bruškom ako svet a veselo si fajčila cigaretu 😒.
Ked je zavisla od alkoholu, tak je lepsie, nech vobec nedojci. Radsej umele mlieko nez alkohol 😒
ako pri dojčení som aj ja mala občas chuť na pivo... hrozne mi vtedy chutilo čierne pivo...ale keď to je tak že si každý deň musí dať tak to si už myslím že je na zváženie keď jej je prednejší destilát ako vlastné dieťa.... a je podľa mňa trošku divná ak sa ešte takú somarinu aj dokáže spýtať... jasné že to je celé zle... ako nevravím že počas dojčenia nemôže absolútne nič... ale to už je moc aby každý deň "musela" mať... Myslím že nemusí ale chce.... a nech si s tým poradí pokiaľ nieje neskoro
neviem, nakolko to dcerke skodi zdravotne, to by mozno vedel skor lekar ci chemik, ale vytvara sa tym navyk na omamne latky... co nie je bohvieco... neskor bude mala zavisla na sladkostiach, v puberte mozno zas na nieco inom. Ukaze sa to, ak ju prestane dojcit, ako jej to bude chybat. V materskom mlieku ma toho alkoholu urcite dost, pretoze mne 6-mesacna dcerka zareagovala na pol deci na sampusu na silvestra - ani prsnik nechcela a potom horsie spala. Takze si neviem predstavit, co ma ta tvoja znama za mlieko, to ma mala mozno nieco ako radlera, len niekolkokrat denne.
@slecnalu podla mna horšie ako to že dojči napita, je to, že ako napita môže mať oneskorene reflexy, aj ked si mysli, že nie, dva deci tvrdého je dosť, a dieťatku sa môže niečo stať pre zanedbanie starostlivosti z jej strany.
Takže myslim, že riešením nieje prestať dojčiť a prejsť na UM, ale PRESTAŤ PIŤ! Raz ju niekto nahlasi, že dennodenne slope a zoberu jej dieťa, až potom si uvedomí, či jej ten alkohol stal za to!
@slecnalu tej znamej odkazujem ze nech navstivi odbornikov na pomoc so zavislostami...
ale čo sa tyka čisto len dojčenia, tak osobne si myslím, že dieťa dostane viac alkoholu do krvi, ked uživa kvapky od kašlu ako ked ho nadojči matka, ktorá pila. KEd si zobereme, že v mlieku je take množstvo alkoholu ako z krvi, tak je to dajmetomu pol promile, ak promile tak preženiem a čo mne doktorka predpisala pre malu kvapky od kašlu, tak tie obsahovali 26% etanolu(96percentného) Take vyčitky svedomia som mala vždy ked som jej tie kvapky išla dať, že až 😖 Nakoniec sa mi z nich riadne dovracala, to bol asi zasah z hora, že jej to mam prestať davať
Inak díky kočky, názory sú tu rôzne tak asi miesto referovania jej to dám rovno prečítať...
@slecnalu najlepšie bude, keď sa týmto pochváli v poradni u pediatra 😒 myslím, že ten je dôkladne vysvetlí, aké následky to môže pre dieťa mať, ak už náhodou aj nejaké nemá... ☹ a to takto popíjala celé tehotenstvo? čo predtým? to si nikto nič nevšimol? jej partner, rodičia? obávam sa, že dotyčná je horúcim kandidátom na protialkoholické...