ahojte maminy, plis poradte mi - za aky lekar mi moze prepisat costi/domperidon - pediater? gynekolog? vseobecny?
tym co Vam prepisuje, kolko 30 tabs baleni mi moze naraz predpisat?
aky je ca poplatok za 1 30 tabs balenie?
dakujem pekne
@cicamica1980
- o doplatku za 30 tbl. balenie: http://www.liekinfo.sk/liek-costi-tbl-30x10-mg-...
- indikačné ani preskripčné obmedzenia nie sú: http://www.adcc.sk/web/humanne-lieky/detail/cos... (pod grafom)
čiže predpísať Ti ho môže aj Tvoj PL, resp. hocijaký lekár, len či nájdeš ochotného. Podľa zákona Ti na prvý predpis môže dať balenie max. na 1 mesiac, ak nebudeš mať žiadne NÚ, tak ďalej na max. 3 mesiace, čiže 3 balenia á 30 tbl.
@cicamica1980 prvý link nejde otvoriť, je tam info, že za 30 tbl. balenie je max. doplatok 2,12 eura. V druhom linku sú ceny za malé balenie. 😉
@katja prvy link nefunguje, das ho este raz plis?
dAKUJEM PEKNE
@katja78 PISU TAM
Dávkuje sa 1–2 tablety 3-4 krát denne (maximálne 8 tabliet denne). Tablety sa užívajú 30 minút pred jedlom a dobre sa zapijú vodou.
cize 8 tabliet denne, na mesiac teda 240 tABLIET, CIZE mne to vychadza na prvy mesiac na predpis 8 baleni. ako si vypocitala 3 balenia?
Ahojte a čo je účinnejšie? Motilium či Costi?
@novamamima - obe majú tú istú účinnú látku - domperidon, Costi je len na recept, Motilium je voľnopredajné.
@cicamica1980 pochybujem, ze ti nejaky lekar nieco take predpise a uz vobec nie na rozbehnutie dojcenia...Motilium je volnopredajne...
Motilium nie je niečo na žalúdok či trávenie?
@novamamima ano, ucinna latka je domperidon a jej vedlajsim ucinkom je tvorba mlieka.
No ja skúšam teraz čaje ale nezdá sa mi nejaké zlepšenie aj keď malý už pije viac mliečka tak možno preto mám pocit že je ho menej, a pri poslednej kontrole lekárka povedala, že pribral málo, tak rozmýšľam nad niečim účinnejším ako zvýšiť tvorbu mliečka. Mám alergiu na medovku lekársku čo ja takmer v každom čaji pre mamičky.
Ako sa užíva Motilium?
@novamamima - nájdeš rady, že max.3x3, ale to sú odporučenia na pôvodnú indikáciu tohoto lieku...niekde som čítala od annag (ona je laktačná poradkyňa), že stačí aj 3x1 tbl.
@katja78 aj keď je na príbalovom letáčiku uvedené "neužíbať počas dojčenia" ?
@novamamima - ešte raz píšem, že to nie je liek určený na zvýšenie laktácie, ale tento efekt má ako vedľajší účinok. Napriek tomu ho veľa mamín užíva, pozri napr. túto tému:
https://www.modrykonik.sk/forum/laktacna-poradna/lieky-domperidon-motilium-costi-aku-s-nimi-mate-skusenost/
Ale vždy je to vlastne na ich vlastnú zodpovednosť. Kebyže som zúfalá z toho, že mám málo mlieka, asi tento liek vyskúšam.
Toto napísala annag (ešte kým sem chodievala):
"áno, domperidon dokázateľne zvyšuje hladinu prolaktínu a tým i tvorbu mliečka. Ale nie je to všeliek - jeho účinok bude mať efekt, ak mamička zároveň odstráni chyby pri dojčení, pre ktoré sa laktácia utlmila. Napr. správne prisatie, dojčenie na požiadanie. ...
Neodporúča ho len Dr. Newman, je to osvedčený a bezpečný prostriedok na zvyšovanie tvorby mliečka všade na svete. pod názvom Motilum je takmer všade bez predpisu - aj na Slovensku. No u nás momentálne nie je na trhu, preto si ho mamičky musia dávať predpisovať pod názvom Costi. (každá firma si vylobuje iné podmienky)
Všetko má svoje vedľajšie účinky, aj domperidon, aj feniklový čaj či umelé mlieko. No vlastnosti domperidonu sú dobre preskúmané, má výhodu, že ťažko preniká z krvi do mozgu. Preto ho užívajú i bábätká s refluxom v ďaleko vyšších dávkach než aké sa cez matku koncentrujú do mliečka.
Podľa príbalového letáku Costi 10mg , celkové množstvo domperidonu vylúčeného do materského mlieka pri najvyššom odporučenom dávkovaní je menej ako 7 mikrogramov na deň. Teda 0.007 miligramu na deň, ak mamička užije 8 kusov tabletiek (pričom na podporu laktácie sa odporúčajú zvyčajne max 4 tabletky) . Pritom jedna tabletka obsahuje až 10 miligramov domperidonu. Bábätko teda cez mliečko dostane zanedbateľné množstvo domperidonu. I preto je považovaný aj vo svete za liek kompatibilný s dojčením. Jeho prínosy pre dieťa sú podstatne vyššie než riziká spojené s jeho užívaním. Dokáže totiž doslova zachrániť dojčenie , bábätko môže piť dlhodobo materské mlieko . Mlieko, ktoré má pre jeho zdravie obrovský význam. Veľmi dobre sa osvedčuje napr. i pri mamičkách, čo len odsávajú alebo pri adoptívnych mamičkách dojčiacich adoptované dieťa.
Dnes už obvodní lekári ústretoví voči dojčeniu nemajú problém Costi predpísať, najmä tí, ktorí si vlastnosti lieku prečítajú ...
Bábätká s refluxom, ktoré sú liečené domperidonom užívajú v porovnaní s koncentráciou v mliečku doslova obrovské dávky. Preto sa aj jeho vedľajšie účinky môžu u takýto detí objaviť podobne ako v odkaze, čo dala ella.
ak máte možnosť, dajte si ho smelo predpísať, no opakujem, zároveň treba urobiť aj ďalšie kroky na úpravu dojčenia"
sú aj prírodné produkty na zvýšenie laktácie.
@novamamima v prvom rade by som si zavolala asi laktacnu predtym, nez by som zacala zvysovat tvorbu mlieka. Ja som mala pocit, ze mam malo mlieka a zacala som uzivat More Milk Plus a bol z toho upchaty mliekovod, kedze mala viac mlieka nepotrebovala. Kolko ma syncek a kolko je to podla lekarky "malo"?
teda kým budem užívať Motilium bude aj laktácia vyššia a keď prestanem ?
@sharlotta no bolo to pred mesiacom, malý má 3mes. a 5700g pribral cca 85g týždenne. Teraz vo štvrtok ideme na kontrolu tak uvidíme. Iba chcem poznaťmožnosti. Možno toho mliečka ani nie je málo.
@ita111 a aké sú tie prírodné?
@novamamima ako vo vyssie citovanom prispevku pise annag, domperidon samotny nic neriesi, ak nie su odstranene ine chyby pri dojceni. Dietatko raz pribera viac, raz menej. Mne mala za prvy mesiac pribrala 1100g a za dalsi 600g. Prirodne su napr. senovka grecka a benedikt lekarsky, tieto bylinky su obsiahnute aj v pripravku More Milk Plus, ktory som uzivala ja. Mne to pomohlo, resp. nepomohlo, lebo mlieka sa tvorilo viac, ale mala mi ho aj tak nevypila 😅 😝 Naozaj odporucam laktacnu, aby skontrolovala prisatie, to, ci dietatko na prsniku pije a potom by som zvazovala dalsie moznosti.
takto ja som tu mala laktacnu poradkynu 2x. naposledy vcera a motilium som s nou konzultovala - povedala ze v mojom pripade odporuca skusit , davkovanie 3x3 denne
@cicamica1980 - ja by som skúsila, ale bála by som si dať hneď maximálnu dávku 😨 😕 predsa len...nevieš, čo to môže spraviť s miminkom, hlavne, ak má len pár týždňov, či mesiacov. Aj v tej téme, čo som dala link, je odkaz na inú tému, kedy domperiodon podávaný kvôli refluxu priamo malému dieťaťu, u neho pravdepodobne spôsobilo extrapyramídové príznaky (tiky). Aj keď sa cez mliečko dostane k bábätku minimum (čo teda neviem, kto a kedy testoval, tvrdí to síce annag, ale dosť o tom pochybujem, že to niekedy niekto skutočne meral), netreba ísť na to hrrrr...ja by som si dávky zvyšovala postupne podľa toho, ako by som videla, že sa mení tvorba mliečka. Veď aj v tej téme maminy píšu, že už po prvej tabletke videli zmenu. 🙂
@cicamica1980 Nooo dobra otazka, ja si totiz kupujem Motilium, co ma vyjde cca 4 ecka na den 😒