Ako zvýšiť tvorbu mlieka?

katarina138
13. jan 2017

Ahojte maminy, potrebovala by som radu. Mam 4 tyzdnovu dcerku ktoru som plne kojila 2,5 tyzdna. Nakolko mam velke prsia a male bradavky kojili sme cez klobuciky. Potom sa vsak mala hnevala, smykali sa jej tak som si mliecko odsala a dala jej ho z flasky. Stale len moje, bez prikrmovamia. Potom som dostala 40 horucky (trvali tri dni) tak ju manzel krmil BEBOU. Ja som si mliecko odsavala ale bolo ho velmi malo. Po zapale som chcela kojit ale mala nechcela prsnik samotny ani s klobuciky tak som sa znova odsavala ale mliecka bolo malo tak sme robili aj BEBU. Po tyzdni som sla k doktorke lebo ma zase boleli prsniky tak mi predpisala oxytocin na rozprudenie mlieka. Skusila som teda malu kojit, prisala sa, hnevala sa ale troska tahala. Len potom som si musela zase mlieko odsat a dat jej ho z flasky. Nakolko sa nam tazko koji, odsavam si mliecko ale je ho malo. Pijem laktacny caj, varim rascovku uzivam ten oxitocin ale stale musime prikrmovat. Bojim sa ze stratim mliecko uplne a to tak skoro nechcem. Viete mi poradit co mam robit aby som mala viac mliecka? Dakujem.

pribinak
13. jan 2017

Mala by si si zavolať laktačnu poradkyňu, aby videla techniku dojčenia
Ci je babo spravne prisate a efektívne saje mlieko

zooeynka
13. jan 2017

Daj si vineu...mne po vinei mlieko az striekalo...aj sampanske ma rovnaky efekt

spoony
13. jan 2017

Keď som chodila na predpôrodný kurz v NR k jednej super zdravotnej sestre tá nám radila na rozbehnutie mliečka piť vineu. Neviem čím to je ale funguje to - aspoň u mňa pri obidvoch deťoch. Obide som mala sekciou a kojila som ich dva roky. Dcérku mi doniesli prvikrát až po 8 hodinách od pôrodu, nosili ju iba 2x denne a nastavili ju na BEBU - po troch dňoch som sa sňou dostala na izbu a veru moje mliečko jej nestačilo, manžel mi doniesol vineu a o dva dni sme z pôrodnice odchádzali plne kojené. Skús, nič za to nedáš. Ak sa bojíš podráždenia hrdla bublinkami tak ju nechaj v pohári vybublinkovať.

naniatko172217
13. jan 2017

Prikladat, prikladat, prikladat. Nic ti nespusti mliecko lepsie ako babatko. Aj ked to bude tazke a bude sa jedovat. A ponukat co najcastejsie. A ta vinea, vybublinkovat treba alebo hroznova stava Matysak- ta sice lezie do penazi, ale je to lacnejsie ako umele mliecko ;) a v lekarni benedikt lekarsky a senovka grecka, tiez riadna palka, ale mne tieto veci velmi pomohli. Maly mal novorodenecku zltacku, nechcel aa prisavat. Laktaciu som si spustila odsavackou a vecami, co som ti poradila. Zvysok uz zvladol maly, ked sa zltacka zlepsila 🙂 drzim palce, nevzdavaj to! 🙂

katarina138
autor
13. jan 2017

Dakujem pekne, urcite v najblizsej dobe vyskusam tu vineu, naozaj nerada by som prisla o mliecko tak skoro, predsa len materske mliecko je najlepsie 🙂 a to prisavanie bude isto boj, zakazdym ked to skusame tak strasne place ..zvykla si na flasku ..dufam ze ak zaberie vinea tak mala to bude mat lahsie ..

naniatko172217
13. jan 2017

@katarina138 mozno by som na tvojom mieste vyskusala skor toho Matysaka, to mas 100%hroznovu stavu, ja ju pouzivam ako sirup. Kdezto vinea je 10 alebo 30%koncentrat este s kadejakou chemiou. A tie tabletky skus, fakt pomahaju.

marosinecko
13. jan 2017

Prikladať,prikladať a prikladať. !!! 😉 nech ti to roztiahne. A daj si aj vineu a čierne pivko ,to je tiež na tvorbu mlieka. 😉

misladelka
13. jan 2017

Na YouTube sú krásne videá o prisatí a správnom pití, pod heslom very good drinking.
Nájdu sa aj na mamila.sk, kde je aj zoznam laktačných poradkýň.
Rozhodne by bolo upustiť od umelých vecí, fľaša a klobúčik a pod. Ak je potrebné, radšej prikrmovat cez,cievku na prsku
Mne pomohli Benedikt lekársky a Senovka grécka v tbl 3x3 tbl denne (18 za deň) a oxytocín je najlepší prírodný - treba nielen prikladať a prikladať na prsko,ale aj nechať spinkať na sebe koža na koža. Vtedy sa tvorí oxytocín, keď si šťastná alebo pociťuješ lásku 😉
Držím palce, je to boj, no stojí to za to 🙂

bea_ba
13. jan 2017

Mne pomohli bylinne kapsule Moremilk Motherlove, uzivaju sa max. 4 denne. Prvych asi 10 dni po sekcii som stale mala minimum mlieka, islo to zo mna len tazko a po kvapkach, tie kapsule mi to pekne rozbehli. Je to sice drahsie, ale nelutujem tie peniaze v tomto pripade. U mne je zaklad aj vela tekutin, denne vypijem bezne aspon 4 litre, hlavne cista voda plus caj na podporu kojenia a hroznova stava od Matysaka. Drzim palce ;)

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
katarina138
autor
14. jan 2017

Dakujem pekne za rady dufam ze mi nieco z toho pomoze a mliecko sa rozbehne 🙂

evittam
14. jan 2017

@bea_ba Moremilk Motherlove je zbytočne drahé a obsahuje na kapsulu len 170mg senovky a benediktu a ešte nejaké ďalšie prídavné látky. Omnoho účinnejšie a aj lacnejšie sú čisté kapsule senovky a benediktu - napr.od Swanson alebo Organica-tie obsahujú na kapsulu až 500mg benediktu a senovky. Ja som si na radu pediatričky tiež najskôr kúpila Moremilk ale som si pozrela čo obsahuje, čo vlastne má pomáhať na tvorbu MM a podľa toho som si našla účinnejšiu a lepšiu alternatívu.
@katarina138 A aký oxytocín to berieš?!

bea_ba
14. jan 2017

@evittam Dakujem za tip, doberiem balenie a urcite vyskusam 🙂

pijavickaa
14. jan 2017

Jablkový džús, Vinea - vymieňať bublinky, v dm je džús na kojenie, čaje na kojenie, ale co je najdôležitejšie, stale si dieťatko prikladaj. Bez klobucikov. Kontakt koza na kozu. Spoločne spanie. Noste sa v šatke ci nosiči nahé. Naozaj to pomáha.

Ja som v pôrodnici nerobila prakticky nic ine, iba som ho stale prikladala a mala na sebe. Bradavky ma tak boleli, ako nikdy. Aj teraz sem tam mame este mliečnu krízu, ale častejšie ho prikladám a potom mliecko len tak strieka. 🙂

kitty88
14. jan 2017

Mne pomohlo homeopatikum ricinus communis 5CH, no hlavne casto prikladat, prikladat, prikladat, aj kazdu hodinu a fyzicky kontakt, spolocne spanie, nosenie v satke... drzim palce 🙂

dandelion9
14. jan 2017

Často prikladať + mne pomohli jogurtové nápoje a vajcová polievka

dandelion9
14. jan 2017

vajcová - rascová 😉

evittam
15. jan 2017

Tieto rady - chodiť po byte alebo dome nahá aj s dieťaťom v nosiči alebo nerobiť nič iné len ho mať "zavesené na prsníku" nahá celý deň.....Predpokladám, že tieto ženy majú len jedno dieťa čo majú takéto skvelé rady.......😂
A homeopatikum - to sú len vyhodené peniaze za vodu v inom skupenstve - placebo efekt - ale komu to nevadí a verí tomu - tomu to neberiem-to je môj názor.

mauzi
15. jan 2017

Naj naj najdolezitejsi je pit vela vody 🙂 to je zasada cislo 1

lilianna1xs
15. jan 2017

Kazdy den vtacie mlieko mi babka robila a kysle mlieko som pila pocas tehu mi chutilo a kojila som mojho do 4rokoch,teraz moj maly malokedy ze je chory chripku raz za dva roky ked mal ked bol mensii ani teraz neni chory.Moja babka mi dala radu brala som to,od nej skusenosti po 8detoch.😉

zuzuliennka1
26. jan 2018

@evittam suhlas, asi tak.... cely den sediet s dietatom na sedacke/lezat v posteli a na prsniku - a ja uz neurobim nic..... jasne budeme s manzelom zit doma v prachu a bordeli, manzel nech si objednava pizzu, lebo ja nemam ani kedy navarit,... to su teda rady....
treba si len verit ze mlieka bude dost, a ked nahodou nebude, dokrmenie um nikoho este nezabilo...
ja kojim a musim po kojeni aj dokrmit cca 60ml davkou um... ale nezabijem sa teraz, hlavne nech je dieta najedene

gilmorka
26. jan 2018

ja som si objednavala priamo zo swanson.sk kapsule benedikt a senovku

alobalka
26. jan 2018

Existuje nápoj Matysak z hroznovej šťavy, mávajú ho v coop jednota. Podporuje laktaciu určite viac ako vinea.
Klasikou sú laktacne čaje, ešte účinnejšie kapsuly s benediktom, senovkou. Kupis v lekárni. Niekto verí aj homeopatii (Ricinus communis 5CH).
Dôležité je veľa piť, oddychovať, nestresovat a prikladat. Kríza z nedostatku mlieka môže trvať aj 2 dni, treba byť aj trošku trpezliví. Ak je to od odvyknuti si od prsníka ako takého, tam až tak neviem poradiť, to už je skôr o technike sania a mohla by pomôcť laktacna poradkyna. Držím palce!

kimi203
26. jan 2018

@katarina138 ahoj, ja mam predcasniatko, 2 mesiace som iba odsavala kazde 3 hodiny a podarilo sa mi iba 5-10 ml... Velmi malo, nepomahali ani benedikt a senovka, uzivala som 3x denne 3 kapsule z kazdeho, ani vinea, melta, homeopatika nic.....az ked som si maleho zacala prikladat a krmit cez cievku. Flasu uplne vyluc a iba cez cievku ho krm tou bebou alebo odsatym mlieckom. Tym si vytiahne este aj tvoje. Mne sa asi po 6 tyzdnoch podarilo prest cisto na moje a odvtedy sa dojcime. A to som po 3 mesiacoch od porodu dostala aj menstruaciu, proste moje telo si uplne myslelo, ze nedojcim. Ta mi zas zmizla. Tieto babske recepty mozu, nemusia pomoct, mozno je to len placebo. Jediny zaruceny postup je kazde krmenie cez cievku a caste prikladanie. Drzim palce.

renimac
26. jan 2018

Veľa ti už napísali baby, ale tiež som skôr za Matysaka ako Vineu, bublinky nemusia tak malému bábätku robiť dobre. Mne pomohlo ešte Caro, zihlavovy čaj, cviklovo-jablková šťava Rio fresh a časté prikladanie /odsávanie. Plus ja s malým spím v jednej posteli, takže kontakt koža na kožu je zaručený. Držím palce.

puskaruka
26. jan 2018

Biela čokoláda

sepkev
26. jan 2018

už tu baby síce popísali asi všetko, čo som užívala aj ja, plus si dávam aj homeopatiká ricinus communis 5CH, možno pomôže 🙂

sepkev
26. jan 2018

až teraz som si všimla, že homeopatiká sú spomenuté aj vyššie,,,

zuzudrnda
25. sep 2021

@katarina138 ahoj. Toto je starsia diskusia. Len som sa chcela spytat ci a co Ti na rozbeh mliecka vtedy pomohlo. Riesim nieco velmi podobne. Dakujem 🌸

hana1906
28. feb 2022

@evittam anonpresbe tie ženy musia mať len prvé dieťa, neexistuje pri 2 deťoch toto robiť...sú žeby kt dojčenie ide hneď super iným nie ako napr mne pri oboch.
Nepomohla ani senovka Benedikt ani vinea laktacna nik nič...mlieka málo decko ma prsníku nonstop a h..o z toho