Ako znova kojiť po dvojtýždňovej pauze?

allka007
4. jún 2014

Ahojte. Prosim o rady a skusenosti. Lekar mi nasadil ATB na zapal mocovych ciest. Nebudem moct asi 2 tyzdne kojit, Mam 6 mesacne plne dojcene dietatko, ktore papa na obed masovo-zel. prikrm. Da sa udrzat mliecko v takomto stadiu kojenia len odsavanim? A mam sancu malu este prisat po takej pauze na UM? Tajne dufam, ze sa mliecko udrzi a mla sa bude prisavat aspon v noci... Mate s tym nejake skusenosti?

quaxi
4. jún 2014

Kontaktuj Mamilu, oni maju zoznam liekov, ktore prechadzaju do MM a v akom mnozstve, je to z realnych studii, mozno budes moct pokracovat v kojeni aj pocas bratia ATB. Vacsinou maju lieky v pribalovom letaku pisane, ze sa pri kojeni nesmu uzivat, aj lekar ti to kvoli tomu musi povedat, ale je to tam napisane len preto, ze to nie je dostatocne otestovane (nikto by nerobil testy na kojacich zenach).
Ak dcere nepokazis prisatie a sebe udrzis tvorbu MM, mas sancu sa k tomu vratit aj po 2 tyzdnoch. Len treba krmit inak ako z flase a pravidelne odsavat, aby sa stimulovala tvorba MM.

ajana1
4. jún 2014

Ti lekar povedal ze nebudes moct kojit? Lebo ja som bola tiez na antibiotikach a este mi moj lekar povedal aby som pokracovala v kojeni ze sa minimum dostane do mliecka a babatku to nijako neuskovi

maca_p
4. jún 2014

@allka007 tiez som dojcila...
nech ti predpise ine atb. napr. zinat. ale su aj ine. bolo by skoda urobit odstavku v mliekarenskom hospodarstve u vas doma 😉

saska.t
4. jún 2014

@allka007 mozes brat aj ATB aj kojit uplne v pohode 😉

kikuleenka
4. jún 2014

Aj ja som brala ATB, pri ktorych dojcenie nebolo kontraindikovane, konzultuj to s lekarom, nech ti predpise take.

domeli
4. jún 2014

@allka007 súhlasím s tým, čo napísala @ajana1 aj kočky predo mnou. Kontaktuj niekoho z nich, príp. skús prebrať s Dr. iný typ ATB, ktoré sa môžu pri dojčení (to ale si myslím, že si aj Dr. vravela a diskutovala s ním). Ak sú Tvoje problémy tak akútne, že nejde vyhnúť sa ATB, tak mne bolo viackrát odborníkmi povedané, že radšej kojiť s ATB ako prestať kojiť. Ešte ma napadá, že mne hrozili ATB kvôli streptokokovi v moči, poradili mi ešte skúsiť Cys-kontrol prášky a pri kontrole, čuduj sa svete streptokok už nebol. ALe tak neviem, aký problém a akých rozmerov máš Ty. Držím päste k uzdraveniu s možnosťou ďalšieho dojčenia 🙂

danula.ch
4. jún 2014

@allka007 skusenosti nemam, ale odsavanim by sa mliecko malo udrzat. ak nie, tak na predpis Costi, volnopredajne to iste pod nazvom Motilium. to vraj rozbehne laktaciu aj u adoptivnych matiek, ktore nikdy nerodili. mne osobne to velmi pomohlo. prve mesiace mi zaberala senovka grecka a benedikt lekarsky, ale to uz po 4 mesiacoch nefungovalo. tieto tabletky super pomohli. je to vlaste liek na palenie zahy, odporucaju ich laktacne poradkyne. su aj tu o tom nejake temy, popozeraj 😉

allka007
autor
4. jún 2014

Tieto maju vyslovenenapisane, ze sa na ne nesmie kojit,lekar povedal, ze ak sa to poriadne neprelieci tak sa mi zapaly budu stale vracat....vravel, ze take pri ktorych mozem kojit zo skusenosti vie ze nezaberu.

allka007
autor
4. jún 2014

@maca_p zinat som brala aj ja pri zapale prsnika, ale asi nie je na vsetko...

oktoberka
4. jún 2014

no...ja som mala nutenu odstavku kvoli pretrvavajucej zltacke....resp.az po tom,ako nesliel dobre bilirubin....a lekari skusali vsetko mozne skoro tri mesiace...
nakoniec mi jeden stary doktor poradil osavat mlieko,zohriat na urcitu teplotu a tak davat malemu pit...takze cca dva tyzdne bol na flasi...

rozpisala som sa,ale kedze je to otazka...nebudem moct uz reagovat 😀 iba preto roman

a pisem to ako moju skusenost-v troch mesiacoch som sa vratit ku kojeniu nemala ani po dvojtyzdnovej pauze...bol kriticky asi den-dva...inak ok...
ako to bude u polrocneho babatka,tooo neviem...ale urcite to vyskusaj,bud trpezliva ...nikde nie je napisane,ze kojit uz nebudes....vsetko je individualne...ale nadej nestracaj 🙂

zuzi0110
4. jún 2014

@allka007 a aké ti predpísal? Možno bude mať niekto konkrétne s nimi skúsenosť.

oktoberka
4. jún 2014

aha,nie je to otazka,ale diskusia 🙂

isabel11163
4. jún 2014

@allka007 Ahoj, tiež si myslím že môžeš kľudne dojčiť ďalej - pre úplnú istotu sa opýtaj lekára alebo kontaktuj mamilu.. čo sa týka udržania laktácie je veľmi dôležite nekŕmiť dieťa z fľašky ale napr cievkou po prste,alebo pohárikom..mimochodom myslím si,že tým pohárikom to dieťatko vypije omnoho skôr ako z fľašky.. ak nebudeš teda môcť dojčiť tak po dobratí ATB keď si bábätko opätovne začneš prikladať a nebude sa dariť je tiež kopec možností ako dojčenie obnoviť.napr cievka na prsníku atď.. dôležité je aby sa bábätko správne prisalo.. dávaj si pozor aby sa prisávalo na dvorec prsníka nie bradavku! dieťatko spodnou perou prekrýva väčšiu časť dvorca ako vrchnou..čiže bradu má pritisnutú na prsníku a noštek má od prsníka.. je kopec obrázkov aj na inernete alebo kontaktuj nejakú laktačnú poradkyňu..a hlavne nemaj strach určite to zvládnete 🙂 praktizuj aj kontakt koža na kožu čiže si vyzleč košelu a zároveň vyzleč aj bábätko daj si ho na hrudník a prisaj si ho - malo by sa pekne prisať aj samo - no ak bude spinkať nechaj ho spinkať.tým že budete mať spolu takýto kontakt v ňom prebudíš opäť tie správne inštinkty alebo ako ináč by som to napísala..

vv88
4. jún 2014

@allka007 Ja som si takto odsavala tyzden, to uz mal syncek takmer dva roky. Mal vtedy v puse afty a celkovo jedol a pil velmi malo, prisat sa vobecnevedel. Odsavala som uz nie za ucelom udrzania dojcenia, ale skor kvoli postupnemu znizovaniu produkcie mlieka, kedze som si nemyslela, ze sa este take velke dieta po takom dlhom case prisaje. Na siedmy den rano som ho nasla pricucnuteho,v ten den cical asi 20krat a tvorba mlieka sa mi rychlo obnovila v plnom rozsahu. Tak drzim palce a mozno by este stalo za uvahu zvazit mail alebo telefonat do mamily, poradenstvu sa tam venuju aj lekarky.

maca_p
4. jún 2014

@allka007 som pisala, ze aj ja som mala mocak. a mala som tieto atb. samozrejme, su aj ine uzkoprofilove na mocove cesty, ale toto je take schodne na zapalove procesy v teho a pri dojceni. samozrejme, to bol len tip zo skusenosti, nie som doktorka 😉

luba41
4. jún 2014

skonzultuj s poradnou Mamila...prípadne pozri ten liek, či sa nepredpisuje aj detičkám / v menšej koncentrácii /...ved deťom predpisujú ATB už od malička, prečo by sa mamina nemohla tiež liečiť a zároven dojčiť? http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/lieky/ 😉

lauricka
4. jún 2014

podla mna odsavanim to potiahnes. Okrem toho, fakt kontaktuj laktacnu, pre istotu. A mozes si supnut na podporu domperidon, ak by nieco http://dojcenie.wordpress.com/ako-dojcit/domper...

emocia
4. jún 2014

@allka007 Antibiotiká nie sú prekážkou dojčenia. Každopádne na mamila.sk je poradňa, ak tam zadáš názov lieku, tak ho prelustrujú 🙂 napíšu ti, usmernia ťa. Alena, laktačná poradkyňa

bimba01
4. jún 2014

Ahoj. Osobnu skusenost nemam. Ale na tie atb a dojcenie by som si dala pozor. Kamoskin maly bol dojceny pocas atb (mimochodom take ktore sa mozu) a mliecne zubky mu narastli take pahyle cierne len do polovice. Vyzera ako strbavy. A podla pediatricky to ma kvoli tym atb.

svetlusska
4. jún 2014

@allka007 ahoj ja som brala atb ked som bola chora..ale tak tiez som kojila takze vsetky atb ktore som brala boli s penicilinom...ziadne ine mi dat nechceli pokial som samozrejme nechcela prestat kojit, argumentovali tym ze ak sa dostanu do mlieka maly na to moze byt potom alergicky..ja osobne som to neriesila a dalej sa o to nezaujimala kedze lekarka mi povedala ze kojit mozem...ine to uz bolo ked bol maly starsi a papal uz aj tuhu stravu a kojenie mal uz povacsine len rano naoobed a vecer..alebo ako si zaziadal...vtedy som mohla brat aj ine atb...to je iba moja skusenost,

ajana1
5. jún 2014

@isabel11163 tak my nasho krmime aj z flasky popri kojeni aby si vedel zvyknut pokial budem v praci. Skor je to tym ze materske mlieko a umele chuti inak a preto by mohol mat problem ist znova na prsnik.

allka007
autor
5. jún 2014

Vdaka za reakcie.... Pisala som na mamilu. Cakam na ich odpoved. Liek sa vola Nolicin. Ucinna latka je norfloxacin

allka007
autor
6. jún 2014

Tak pisali mi na mamile, ze mozem. Tak to asi riskneme lebo kym sme cakali na odpoved som davala UM ale mala bola take nejaka nesvoja z toho ze ju neprikladam aj ked som sa s nou tulila, davala si ju na kozu....

alobalka
4. nov 2014

Nolicin nesmú užívať ani deti a dospievajuci pre riziko poškodenia chrupaviek. Určite by som v čase jeho užívania neriskovala...a teda prerušila dojčenie, dúfajúc, že odstriekavanim sa mlieko nestratí. Nie je liek ako liek, nie je ATB ako ATB. Na močové infekcie nieje ktovieaký výber ATB a žiaľ, nemá sa pri nich dojčiť. Útecha, že na akútne infekcie v letáku píšu liečbu 3-7 dní.
Ja mam pred týmto rešpekt a teda nie dojčenie úplne silou mocou....

alobalka
4. nov 2014

Ešte mi nedá nenapisať, že ak predsa niekto dojci a zároveň berie Nolicin, aspoň by som mu doporucila dojcit čo najmenej a vždy tesne pred uzitim tbl, aby boli jeho metabolity čo najviac eliminovane - aj keď ktovie po koľkých hodinách je ich v mlieku najvyššia hladina, že??? No a samozrejme veľa piť, nech sa to lepšie vylučuje, eliminuje. A tiez zvážiť ako silný zápal mám, či si nevystacim bez ATB. Ale to by sa asi muselo podchytiť veelmi skoro... ☹

alobalka
4. nov 2014

Tak som našla, že po jednorázovej oralnej dávke 200mg, čo je 1/2 tbl, po 6 hod nie sú detegované metabolity v mlieku...Princíp atb liečby je ale udržat istú koncentraciu atb tak, aby likvidovala mikróby a preto sa užíva väčšinou pri indikacii cystitida tých 400mg. Potom tam je určite aj po 6 hod nejaká nie bezvýznamná koncentrácia metabolitov norfloxacinu...