Ahojte. Chcem sa vas opytat, ci existuje nejaky sposob, ako zmiernit bolest bradaviek pri dojceni babatka. Malicky ma necele 3 tyzdne a uz od zaciatku som mala strasne bolesti. Sestry v porodnici sa mi snazili s dojcenim velmi pomoct. Boli pri kazdom prikladani a pomahali mi. Davali mi aj masticky, tabletky proti bolesti, klobuciky aj take "nasadky" na bradavky, aby sa mi podprsenka nedotykala priamo prsnikov.
Zaslo to vsak tak daleko, ze uz som pri dojceni plakala a kricala ako male dieta, keby som to nezazila, tak si to neviem ani predstavit. Tak som teda zacala v porodnici odsavat a odsavam este aj teraz. Je to vsak casovo dost narocne a niekedy nemam ani cas si v spravnych hodinovych intervaloch odsavat mlieko, pripadne odsavam na 2-3x ked mi maly place. Mlieka mam vsak zatial az az, takze vobec nemusim dokrmovat umelym mliekom.
Mala som pauzu dva dni, tak som si skusila maleho prilozit, no ta bolest bola neuveritelna. Nedokazala som ho nakojit. Mam hrozu z toho, ze si mam maleho prilozit k prsniku. Bradavky mam vsak uplne v poriadku, vobec nic im nie je. Nemam ziadne poranenia ani chrasty, ani krv mi netecie.
Existuje nejaky sposob, aku to bolest zmiernit? Alebo sa mam proste zmierit s tym, ze svojho synceka nenakojim? ☹ Prosim, nepiste mi, ze mam zatat zuby a vydrzat alebo ze si to odsavanim len cele komplikujem - toto pocuvam z kazdej strany.
Dakujem za vasu pomoc.
ja som si mastila bradavky lanolínovou mastičkou... pri prvej dcére som prežívala tiež veľké bolesti kým sme obe došli na správnu techniku dojčenia. Najlepšia bude laktačná poradkyňa, ako píše mamička hore, treba správnu polohu, prikladať správne... aby synček správne mal bradavku.
Pri prvej dcére som neprestala dojčiť, mala som ranu na bradavke,... používala som dočasne klobúčiky, po postupne sa to zahojilo...verím že si nájdete správny systém... a potom to budú vaše vzácne chvíle..
Toto je jednoznačne na laktačinú poradkyňu. Zoznam nájdeš na mamila.sk. Len to nevzdávaj. Ženám sa ale platí, hlavne keď musia dôjsť, ale robíš pre svojho drobca to najlepšie čo môžeš. Neboj oni vyriešia tvoj problém. Ale bolesť bradavky je pri zlom prisatí. Prídu, pozrú, malému skontrolujú uzdičku jazyka a poradia. Inak kojenie nebolí vôbec a stojí to za ten pohľad bábätka z prsníka. Určite ti pomôžu a budeš kojiť. Len vydrž.
Zatni zuby 🙂 na zaciatku to trochu boli (niekoho viac niekoho menej) a potom si na bolest zvyknes aj ty a bradavky sa tiez stanu menej citlive. Ak to boli na nevydrzanie skus kontKtovat laktacnu poradkynu. Mna prve razy tiez az pot oblieval a sestricky povedali ze si na tu bolest treba zvyknut. Casom to preslo.
Tiež som si myslela, že sa od bolesti vyškriabem na strop. Niekoho to na začiatku skrátka bolí. Niekoho nie. Ja som napríklad nemala správne priložené dieťa. Áno, v pôrodnici ma inštruovali narvať čo najviac dieťaťu do úst. Ale neriešili uhol. Keď som zmenila uhol, bradavka má smerovať do podnebia, zhora je prisaté menej a zdola viac, prestalo to tak príšerne bolieť. Teraz ma nebolí nič, je úplne jedno, ako sa prisaje. Časom to prejde,
@hviezdickka zavolaj si laktačnu poradkynu. Ja som zažila pri 1 dieťati to iste - šialene bolesti som myslela, ze sa zblaznim v priamom prenose. Začala som tiez odsavat pri 1 dietati sa to ešte dalo. Kazdy vravel ze na bolest si treba zvyknut, no nie kazdy to dokaze a kazdy ma ten prah bolesti niekde inde. Zial to čo nechceš počuť, resp. čítať je možno riešenie...zvyknut si a dufať, ze aj bradavky si zvyknu. Odsavanie je otravne a komplikovane....Ja som to mala pri kazdom dietati a kojenie som koli tomu za par týždnov nechala tak, nie som sado masochista a liezlo mi to na nervy byt furt v bolestiach, uz som bola aj nervozna, nevrla, psychika v háji. Radšej pojdem ešte raz rodit ako toto. Kazdopadne za zavolanie laktačnej nič nedáš. Ak sa vyluči nespravna technika, trhliny, kvasinka atd...tak vynimočne tento stav nazyvaju aj syndrom belavej bradavky. Bradavka sa bolestivo stiahne - cievy v nej, akoby ,,obelie,, a nastava velka bolest. Stava sa to napr. zenám citlivým na chlad, migreničkám. Tažko povedat čo je tvoj problém na nete su o tom članky ako ulavu odporučaju zinok, magnezium a teple obklady...tak držím palce aby si našla riešenie a ulavu.
Skus Calciovu masticku,obyčajnú,mám odskúšané,a prestať odsávať,lebo odsávacka pokazí pradavky.Ja som prrestala odsávať v už v 2 týždni,a malý sa naučil cicat,nejaké 2 týzdne sme sa kojili dlhšie aj hodinu,a potom sa naučil tak dobre ťahat a aj rýchlo. A bradavku hlavne jednu mi pomazila len odsavačka.
dakujem vam dievcata. bohuzial, vydrzat sa to skutocne neda. keby sa to dalo, tak sem nepisem, ale vydrzim. LP mam, uz pri mne bola a nevravela, zeby sa malicky zle prisaval alebo zeby bola zla technika kojenia. vravela mi, ze je to vsetko v hlave. no tak ja neviem. citala som este v tehu, ze kojenie boli. ale ze to boli tak, ze sa to neda zvladnut, to som sa veru nedocitala. dost som z tej bolesti sokovana.
masticku si davam, co mi dali v nemocnici, teraz som si skusila dat bepanthen. LP odporucala multi mam compresses, tak pojdem kupit. bolesti mam aj pri odsavani, avsak ta bolest sa da zniest a oproti kojeniu je to nic.
@hviezdickka pravdepodobne mykoza..preliečiť antimykotickou mastičkou, univerzálnou mastičkou od laktačnej , možeš Canesten, Imazol krem z lekárne, gencianku alebo natierať roztokom Citricidalu..
@hviezdickka ja som pri prvej dcerke mala toto iste,normalne strach uz ked sme mali ist papat,aj som to po 3 tyzdnoch vzdala a odsavala,ale kupila som si elektricku odsavacku a pri druhej dcerke ma nebolelo nic.Ani porodu som sa tak nebala ako toho kojenia.Ono je to aj p psychike a neboj neni si ani prva ani posledna co das dietatku flasu a netrap sa ak si skusila uz vsetko'' flasa a uzivaj si malickeho 🙂
ja som pri prvom plakala kazde kojenie ale vydrzala som a stalo to zato,natierala som sa bepanthen mastou a po 2 tyz bolo dobre 🙂
Uzdicky ma skontrolované obe?
@hviezdickka tiez som pri prvom videla pri prisavani vsetkych svatych. Prisatie je najdolezitejsie. Tie bolesti su ake? Palive, rezave.....? Mne pomohli naplaste multi mum compressess. Drahe ale dobre.
@hviezdickka multi mam compresses su vyborne, mne velmi pomohli. ale ked ta to tak boli, asi by som sa aj porafila na gynde, ci nemas na bradavkach mykozu, ta boli tiez. nie je to proble, normalne sa natrru aj canestenom a hotovo.
a mozno tiez skus menit polohy ... ja som pri bolesti skusala aj "futbalovu" - ze nemam dieta popri bruchu, ale akoby pod pazuchou, akoby som kojila dvojicky na oboch prsiach.
drzim palce, nech to rozkojis. lebo odsavanie je ozaj unavne.
@hviezdickka boli ta iba prve prisatie?resp.prve sekundy?potom ok?
ja som mal anieco podobne....ale iba pri jednom prsniku a bola to hroza,des,priserne nieco....ale vzdy iba prve sekundy...normlane mi bolo do placu,ked mal ist na rad ten bolavy prsnik
a tiez nikto nevedel,preco...a pri druhom dietati....to iste,ale po par mesiacoch to ustalo...akoby zo dna na den
drzim palce....a normalne ma az spomienky zaboleli
a inak...pridavam sa k tej futbalovej polohe a multi mam....
mne sa toto stalo ked som otehotnela a pritom este kojila. odvtedy s tym bojujem kazdy den ale na to nepomaha absolutne nic.
Ide o to, co za bolest to je. Bolest v prsniku? Bradavkach? Ano, kojenie boli. Hrozne boli. Vobec to nie je take jednoduche ako vidame na plagatoch - kojaca, nadherne vyzerajuca a stastne usmiata zena s baculatym babatkom. Je to ta ista rozpravocka ako nadherne upravena tehotna herecka alebo modelka na titulke casopisu. To, ze ma bolestivy hemoroid, prdi, kade chodi, pali ju zaha a napina, to uz nikto nevidi... Ja som prve mesiace pri kojeni plakala, mavala som silne bolesti, vystrelujuce do prsnika, bolave bradavky, upchate mliekovody, zapal prsnika, pluzgieriky na bradavkach. Pri kazdom kojeni som plakala a maly sa mi prisaval rad a casto, vzdy bol na prsiach - z porodnice som si okrem maleho priniesla aj krvave bradavky, vzhladom pripominali tatarsky biftek, hned som si dala klobuciky a pouzivala som ich dlho pri kazdom kojeni. Bolest neprestala, ale zvykla som si. Respektive by som pre maleho urobila vsetko na svete, len aby bol zdravy, tak som kvoli nemu vydrzala. Teraz kojim uz 7 mesiacov a konecne to neboli!!!! Prsia si po bokoch obcas citim - mam v tkanive obcas bolave male zdureninky, ale pokial si ich nestlacim, nebolia. Mlieka mam nastastie nadalej vela, tak kym to tak bude, som odhodlana kojit.
@iskrickaa ja len ticho zavidim zenam,kt.deticky hned prilozili a kojili bez problemov roky....a najvaic ma vie dostat,ked nejaka zena povie,ze kojenie nema preco boliet=je to CHYBA zeny,nieco robi zle....ale tak asi nie vsetky zeny robia vsetko zle 😒
ja plne obdivujem zeny,kt.kojili s bolestami....je to asi najhorsia bolest aku som kedy zazila a po mojich dvoch kojeniach=dvoch synoch.....mam uz normalne strach pred akoukolvek bolestou,normlane ma aj vytlacanie vyrazky boli nejako viac....a k zubarke uz iba s injekciou...fakt ma to uplne odrovnalo...aaaale kojila som,sice nie roky...ale som strasne stastna a hrda na seba,ze som to vydrzala a nevzdala to,aj ked mi uz sama laktacna raz ppvedala,ze to mam nechat....
@hviezdickka Castou pricinou rezavej bolesti pri kojeni je kvasinkova infekcia. Moze byt uplne bez priznakov na bradavkach. Skus si bradavky potierat Canesten mastickou. Mozes aj uzit jednorazovu davku Mycomax (dostat v lekarni bez predpisu, je to jedna tabletka proti kvasinkam). Mne ten Canesten pomohol asi po tretom natreti. Tiez som mala obrovske bolesti pri kojeni.
Ak to nepomoze ani po par dnoch a laktacna poradkyna tiez nepomohla, asi by som sa na to vykaslala. Pri druhej dcere som si odsavala a davala jej z flase od 3. do 8. mesiaca a nikdy viac.
Drzim palce.
Pri prvom dieťati ma kojenie príšerne bolelo už v pôrodnici. Laktačná asistovala, ale moc nepomohlo. Jedna sestrička si však všimla, že syn má krátku uzdičku pod jazykom, a tá mu bránila riadne vyplaziť jazýček a správne uchopiť bradavku. Uzdičku mu teda prestrihli (ani pomaly nevedel kedy). O dosť to pomohlo, ale kojenie bolelo prvé tri mesiace ako ďas, v prvých mesiacoch sa kojil aj 45 minút každé 2 hodiny. Potom si nejako tie bradavky zvykli a bolelo to čoraz menej.
Asi v polroku som už kojila úplne bez bolestí (do jeho 19 mesiacov), aj zuby mu išli a išlo to úplne v pohode.
Tiež si treba natierať bradavky (napr. bepanthen), aby boli také "elastickejšie".
Tiež som to toľkokrát chcela vzdať, ale poplakala som si a nejako som vždy vydržala. Dcéru teraz kojím (14 mesiacov zatiaľ klop klop) a bolestivosť bola úplne minimálna. Bradavky si musia zvyknúť na novú úlohu, niekomu to trvá dlhšie. Prajem pevné nervy a držím palce!
dakujem dievcata za vsetky vase reakcie
inak, uz druhy den evidujem obcasnu "bolest" (nie je to nic strasne) od bradaviek smerom do vnutra prsnikov. nie vsak po celych prsnikoch ale akoby v liniach/ciarach. neviem ako to opisat. taktiez citim zmenu studenej a teplej vody na bradavkach, ked si umyvam ruky (to vnimam uz dlhsie) a dnes som tu zmenu vody citila aj ked som si umyvala vlasy. myslite, ze to nieco znamena?
@luba41 a @ukulela dakujem za tu mykozu, este som o tom nepocula, postudujem si o tom a opytam sa tiez LP, ked ku mne pride
@ukulela ano skusala som uz v nemocnici viac poloh, avsak bolest bola vzdy rovnaka. skusala som aj futbalovu alebo nakojit maleho ked som lezala na posteli. to lezanie mi vyhovovalo najviac, bohuzial, hrozne to bolelo
@lara6 uzdicky nikto nekontroloval, aspon o tom neviem
@marcelatje bolesti su povedala by som palienie a stipanie
@terezka1947 kojenie ma boli zo zaciatu mozno 10 sekund, neviem, nemerala som to. pravy prsnik ma boli viac ako lavy, avsak je to hroza aj na tom lavom. maleho som najskor dokazala z kazdeho prsnika nakojit 3x. pri kazdom prilozeni sa bolest stupnovala a po 3. kojeni som to uz na 4x nezvladla. teraz som mala dva dni pauzu a skusila maleho nakojit, no bolest nabehla hned akoby som si ho prilozila uz 3x
@glorikarebeka prosim ta, aku elektricku odsavacku si si kupila? bola si s nou spokojna? ano, je to aj o psychike a ja mam z toho kojenia uz velky strach
aj my to mame za sebou. prve tri mesiace uplne peklo, skusala vsetky maste, naplaste, univerzalnu masticku, prestihnutie uzdicky, po nociach som pozerala videa ako maleho prilozit a stale to bolelo ako slak. Bola som u 3 laktacnych poradkyn. Prve dva tyzdne som pouzivala hryzatko, prekonala som zapal s tym ze po kazdom kojeni mi teplota od bolesti vystupila na 39 stupnov, manzel ma drzal aby som maleho pri prisati nerozpucila. nic z vyssei uvedeneho nepomohlo. po case to prestalo, u mna bol problem syndrom "bielej bradavky" ktora bola po kojeni uplne odkrvena, priesvitna. Vraj je to zlou technikou prisatia ale ja som to uz ozaj lepsie nevedela. Ale oplatilo sa vydrzat a bolest ustupila. Ja som bola nastatsie dost leniva na odsavanie, takze radsej som si to odtrpela ako by som mala pomedzi krmenie este odsavat. Zelam vela stastia, snad najdete riesenie na svoj problem.
Chcem sa spytat, ked si mliecko odsavac ta to tiez boli alebo iba pri kojeni?
Este som chcela napisat - s bolestou prsnika treba navstivit gynekologa, on je odbornik na ochorenie prsnikov. Mne laktacna po telephone diagnostikovala mykozu, ale zaroven ma aj poslala k lekarovi a lekar mi na fleku povedal, ze mam zapal, aj som brala dva tyzdne antibiotika a preslo to.
@hviezdickka bolest moze byt priznak mykozy...ale fakt niekde zajdi,prip.nech sa aspon LP pozrie
ja som mala silnu,prisernu bolest na zaciatku kazdeho kojenia=par sekund,potom uz ok
nechapem,nechapala ani jedna laktacna...ale po par mesiacoch to preslo same
@hviezdickka Ahoj,ja som mala presne to iste ako ty.Nikto nechapal,preco ma to tak boli,ani podprsenku som nemohla nosit.Ziadna masticka a ked sa mala prisala,tak to bolo s placom (mojim).
Presli 2 mesiace a vydrzala som odsavat (mala isla na flasku,doktorka povedala ze hlavne,ze pije moje mlieko) a za to odsavanie casovo narocne zasluzim medajlu...
Laktacna povedala,ze kojime normalne,len mala nema taku silu,aby dobre tahala,ze mam vydrzat.
A kedzenam zacal reflux,kupila som zahustovak Nutriton a ten veru musela z tej flasky vytiahnut.A ked som ju naucila este aj na dudlik zrazu mam multifunkcne dieta.A cuduj sa svete zacala sa prisavat.Asi 2 dni to este bolelo,ale uz len na zaciatku,cca 40 sekund,ked som vydrzala,prestalo to.Teraz uz pije krasne.A tu chcem aj povedat,ze je len strasenie ze neuc na flasku,uz ti nebude chciet pit,moja by chcela aj cez tricko 🙂
Ahoj. To bude zle prisatie. Neotvára možno poriadne pusu a potom stlačí len bradavku a to boli. Skús mu dávať cmúľať svoj palec aby sa naučil otvárať ústa viac. Aj ked sa prisaje tak mu skús posúvať bradu dolu nech otvorí ústa. Pripadne skús zavolať laktacnu poradkyňu.