Ahojte mamičky. Som tu nová a prvorodička. Chcem kojiť ale dcérku mi museli v pôrodnici aj dokrmovat pretože nepriberala. Ako mám teraz doma zistiť ci jej to co vypije odomna stačí alebo mám príkrmit s umelým? Som z toho zúfalá. Mlieko mám ale ona prvých pár minút rýchlo pije a potom už zaspáva a ani neťahá..budím ju ale to je nemožné. Hladkam ju steklim ju všetko možné len aby papala a nespala. V noci sa na mlieko sama nezobudí musím ju budiť ja. Ona by vydržala bez mlieka kľudne aj celú noc asi! Poraďte mi prosím niektorá. Ďakujem pekne.
Chodíte pravidelne na prevažovanie k dr. nie? Pokiaľ priberá tak je všetko v poriadku. A zas keby bola hladná tak si myslím že by ti to dala patrične najavo 🙂
My sme mali doma váhu a pred a po kojení sme vážili dcérku, koľko asi vypila...ale dôležité je, že priberá, dokonca aj keby nepribrala, hlavne že nestráca na váhe, vtedy je všetko v poriadku...a v noci som ju aj ja zvykla budiť na kojenie 🙂
Pokial pribera, tak jej tvoje mlieko staci. Ani v noci by som babo mebudila, ak ma prirastok na vahe.
Ak mas ale strach kup si vahu a mozes babo vazit pred a po kazdom kojeni, aby si mala predstavu kolko vypije. Ja uz si nepamatam presne cisla, ale u novorodencov je to cca 40-50 ml. Ale nefixuj sa zase na to! Ono to moze byt, ze Ti vypije 30 ml, potom o hodini 15ml, dalsie 3 hod prespi a pod. A v noci nemusi vobec. Ak je ten prirastok na vahe maly, tak dieta mozes budit a prikladat v pravidelnych intervaloch - cez den kazde 2 hod a v noci kazde 3 hod. Ja som tak robila na prikaz pediatricky, lebo moje dieta priberalo pomaly i ked som mlieko mala, ale potom sa tak rozjedol, ze vahovy prirastok sa vymikal tabulkam.
Bud ju doma budes vazit alebo chodite na poradne a vazite tam. Ide o novorodenca zrejme, takze chodite ba poradne kazdu chvilu, takze to vazenie staci. Dojci AK sa nezobudi SAMA cca kazde 3h na zaciatok, ak sa zobudi sama tak ju nadojci kludne ak po 1,5h. Ak bude dobre priberat, tak ju nebudes musiet neskor ani budit. Dojcenie v noci je dolezite hlavne pre tvorbu mlieka, preto treba zatial v noci budit alebo odsavat (v novorodeneckom veku aj budit)! Dieta sa dokaze napapat aj za 5 minut, ak saje efektivne, neries ako dlho saje ale ci naozaj saje a prehlta (pri dojceni sa strieda nutritivne a nenutritivne sanie, obe su velmi dolezite pre dieta aj tvorbu mlieka). Vazenie pred a po nie je objektivny ukazatel toho, kolko vysalo a ako dobre sa dieta napapalo. Odsavanie a krmenie z flase je ako skriabat ai pravou rukou lave ucho - naco? Ked sa dieta dibre prisava, pije efektivne, nie je to potrebne, treba dieta dojcit co najcastejsie a vahu kontrolovat max kazdy tyzden. Je potrebne sledovat znamky dehydratacie - prepadnuta fontanela a malo pomocenych plienok. Podla toho zistis ci dieta prospieva a ak nebude, budes zasa prechodne dokrmovat pripadne odsavat pre zvysenie tvorby mm. Dieta moze mat zltacku a byt spave, casom bude silnejsie a vydrzi aj dlhsie sat. Treba vydrzat 🙏
Dokezita info chyba a to je, kolko ma dietatko dni/tyzdnov/mesiacov? Ine je to u novorodenca, ine u vacsieho dietatka..
Ak priberá a má dostatok mokrých plienok,je to ok
Ahoj,
môj malý dostal atb cez infúziu asi 2 dní po narodeni a mal aj zltacku. Dve hodiny som kojila a on vytiahol len 2 ml. Hrúza. Tiez ho prikrmovali um kým som mala svoje mlieko.
Začala som odsavat a maleho dojrmovat z flase, bol slabý. Doma to iste. Takže som mala dostatok mlieka, keby mam len kojit s jeho (ne)pitím, mlieko stratím. Ak je mala na tom podobne, kludne kojila a po 10 minutach jej daj odsate mlieko z flasky.
Neboj sa toho. Odsavala som kazde 3-4 hodiny. Medzi polnocou a 6:00 som tiez odsavala raz, to podporuje tvorbu mlieka. On z flasky mlieko v pohode vypil. Po čase už vedel krásne pit aj pri kojeni. Super bolo, že vedel pit aj z flase, takže som mohla ist k dr a muz ho vedel nakŕmiť.
Aj mne rychlo na prsníku zaspal, bolo to pre neho vyčerpávajúce, koli tomu virusu.
Pil kazde 2-3 hodiny, V noci ju zobud tiez na kŕmenie, alebo jej len v polispanku daj fľašku a vypije.