Ako zastaviť tvorbu mlieka?

20. feb 2024

Ahojte, som dva týždne po pôrode, mala som veľmi ťažký pôrod, ktorý bol ukončený akútnou sekciou. Malý bol bezo mňa nejaký čas, kedže som dlhšie ležala na JIS pre komplikácie, nenosili mi ho na krmenie, bol od narodenia na UM. Prikladala som ho možno 1 deň v pôrodnici, odvtedy už nie. Spustila sa mi totiž ešte v pôrodnici popôrodná depresia, odporúčili mi nedojčiť. Postupne sa mi to upravilo a je mi už lepšie a som takto s nedojčením spokojná. V pôrodnici mi nedali lieky na zastavenie laktácie, doktor mi povedal, že už ich nepodávajú kvôli vedlajším účinkom. Tak mi prsia viazali silno obväzom. Lenže neskutočne ma z toho bolel chrbát, nevedela som z toho spať. Tak som si ich už doma neobväzovala, nosím ale 24/7 športovú podprsenku. V sprche si ich každý deň masírujem. Jeden deň po návrate z pôrodnice som ich mala naliaté, tak som si ich poriadne masírovala v sprche a ulavilo sa mi, odvtedy ich mám úplne malé a "splashuté", nebolia ma. Lenže dnes som si všimla, že mám zvnútra špinavú podprsenku. Keď som si potlačila bradavky, trošičku kvapka mlieka vyšla.. Ale ako vravím, nenalievajú sa mi. Zastaví sa mi to samo, alebo čo mám robiť? Je to už presne 14 dní od pôrodu. Dojčiť neplánujem, beriem aj niektoré lieky, ktoré by sa počas dojčenia brať nemali a takto mi to vyhovuje po psychickej stránke, aj malý nemá žiadne problémy s UM, takže prosím žiadne presviedčanie aby som začala dojčiť. Ďakujem za rady 🙏🏼🫶🏼

ildiko36
20. feb 2024

chod za gynekogom a da ti injekciu, inak aby si vedela že máš mlieko a nebudeš dojčiť ti hrozí viac percenta rakovina prsnika, hlavne hornej vonkajšej časti.Mlieko sa može kalcifokovať.
Keby si chcela kojit to mlieko dostaneš len vela žien je leniva alebo odmietaju kojit.Ja som 3mes sa snažila aby som dostala mlieko a som dostala,kojila som do 2,5roka.
Keď nechceš kojiť smer gynekolog

autor
20. feb 2024

@ildiko36 a stále ich dávajú? mne v pôrodnici nechceli dať absolútne žiadne lieky, že už sa nedávajú a iba sa prsia obväzujú... Ja nie som lenivá, mala som popôrodnú depresiu, chodím doteraz k psychiatrovi. Určite nebudem riskovať svoj psychický stav len kvôli dojčeniu! Sám psychiater mi to neodporúča, môže sa mi to vrátiť, momentálne beriem aj lieky.

deedol
20. feb 2024

ak ich mas male a splasnute, nic neboli, netvoria sa ziadne hrce a mlieko vyjde len po stlaceni, tak to nechaj tak, zastavi sa to samo. drzte sa aj s babatkom 🙂

Ahoj, nepotrebuješ lieky na zastavenie, okrem vedľajších účinkov, nefungujú ako čarovná palička, že hneď. Trvá to niekoľko týždňov kým sa tvorba zníži a to dokážeš aj bez nich. Okrem toho môžu zhoršiť aj depresiu. Rob to čo doteraz, ak budeš mať predsa pocit naliatych pŕs, len odstrekni do úľavy, aby to nebolelo a neboli tvrdé, napríklad v sprche. Obvazovanie ani iné sťahovanie nemá tiež zmysel, ani obmedzovanie napríklad pitného režimu. Mlieko sa tvorí podľa dopytu, ak nie je odber, nebude ani mlieko. Chce to troška času, telo sa na to pripravovalo tiež nejaký čas. Kvapka mlieka sa u žien môže objavovať aj roky po pôrode, čiže aj u Teba po pár dňoch po pôrode je to normálne. Keďže je to fyziologický proces, nehrozí Ti nijaké ochorenie. Telo je tak nastavené, ak by bábätko napríklad zomrelo po pôrode, tiež nebude ďalej "zabíjať" matku kopcami mlieka, keď nie je pre koho.

autor
20. feb 2024

@deedol nič také nemám, len jedeň deň tesne po príchode z pôrodnice som ich mala naliaté a cítila som hrče, aj ma riadne boleli, ale po dlhej masáži v sprche to odznelo a odvtedy nič také. Keď si stlačím bradavku, ide naozaj úplne trošišišička. Ďakujem, upokojila si ma, nechcem nič podceniť 😕

autor
20. feb 2024

@coccinellaseptapunktata pitný režim ani obmedziť nemôžem, mám nízky hemoglobín a veľmi nízky tlak, keby nepijem dostatočne tak odpadnem 😕 ďakujem, snáď sa to teda vytratí, nerada by som riskovala zdravotné problémy z toho.

deedol
20. feb 2024

neboj, mne presne takto odislo mlieko, ale ked som stlacila, tak este vychadzalo aj mesiac. (len teda nestlacaj, kym nemusis🙂) keby sa nieco dialo - hrce, bolest, teplota, tak smer dr., ale inak je to v pohode.

em4life
20. feb 2024

Citala som, ze salviovy caj znizuje laktaciu.