Ahojte,
Keď dám malého na prsník, prisaje sa ale neviem ci pije mlieko ci len iba necuca bradavku. Po 15-20 min "kojeni" stále cuca, neodsaje sa sám, musím na silu lebo vážne neviem ci len tak necuca zbytočne. Po odtiahnuti začne plakať, neviem ci nie je hladný. Trápi ma to lebo sa obávam, že nepije dostatok. Ako aj zistím ci mam dosť mlieka v prsníku? A ak bábätko aj nieco papa, ono sa odtiahne samo? (ak áno, tak potom v mojom prípade to neplatí,)
Vdaka mokrym plienkam vies .. kde je prijem tam je aj vydaj. Babatko potrebuje aj podudkat kojenie nie je len o jedeni. Ukludnuje ich to .. citia mamu .. uspava ich to .. atd. Ked chces kojit nechaj ho dokedy chce a kolko chce - to je kojenie na poziadanie . Tym stylom budes kojit dlhodobo. Tie co ti povedia ze nemas zo seba robit cumel (cumel je nahrazka bradavky ) tak tie asi nekojili viac ako 4-7m ., tym ze babo dudkuje stimuluje bradavky na zvysenie tvorby mlieka. Ale Rob ako chces ty . Ako to vyhovuje tebe.
@vasjar Ani ja som toto nevedela... Mala by si pocut a aj vidiet ze prhltne... skus si najst videa o kojeni aby si vedela ako to ma byt. Tiez by si mala citit ze prsnik z ktoreho pije uz nemas taky tvrdy a naliaty, ale ak mas velmi vela mlieka, tak to citit az tak velmi nebudes.
Skus ho nechat na prsniku tak dlho ako chce aj keby to malo byt hodinu... koli tomu aby si zistila ci naozaj sa neodpoji aj sam... vela deti na prsniku zaspava.
@andreatytler áno zaspáva pravidelne pri prsníku. Ale stále ako keby cucka. Mne sa, zdá ako keby nepolykal 😔 raz viem ze sa poriadne najedol lebo ti som pekne videla ako to išlo. Teraz je to iné. Pri kojeni ma stále ocka zavreté, počúva 4x, prestane a tak to ide dookola...
vies to podla tzv pauzy v brade. ked pauzne brada vtedy prehltne. ono nefunguje to tak ze som napapany odpojim sa. oni aj piju aj dudkaju aj driemkaju... akoze moja bola schopna byt na prse aj 8-12hodin za 24hodin prvych 6mesiacov. a potom ako prisli prikrmy tak cca do mesiaca chcela kojit uz len na uspanie 3krat denne zrazu. niektore deti pustia niektore nie. to ci pije vies aj podla toho ci je spokojny a najma ma mat aspon 6 precikanych plienok za 24hodin. cim viac ho prikladas tym viac mlieka sa ti tvori. dopyt jeho upravi tvoju pomuku. vzdy si mozrs dat aj senovku a benedikt z lekarne na podporu tvorby mlieka drzim ti palce ak potrebujes viac info tak mamila.sk
@vasjar Skus kojit hned po tom ako sa zobudi a nie pred spanim... alebo mozes aj pred spanim ak to potrebuje aby zaspal, ale ak je unaveny, je mozne ze uz nema silu a energiu poriadne tahat a tak len dudle. A preto ze je stale hladny, stale dudle a nevie zaspat a ked ho nasilu odpojis, hneva sa.
@andreatytler Andrejka ako dlho si kojila? Ja mam odkojene pri detoch dokopi 5rokov., casom sa ani prsia nenalievaju ako na zaciatku ale to nic neznamena . Casom ani necitis nic ci ide mlieko ci nie myslis si ze nie a dieta sa vygrcka a vidis ze bolo plne materskeho mlieka. Sledovanie kolko cika je najistejsie. Moja mala do 2r ani nechcela nic ine pit len moje mlieko kojenim. A vacsinu casu som mala pocit ze nemam mlieko. A mala som. A pri malom som videla ked sa prudko odveci odpojil ako striekalo ako zo striekacky a vobec som to necitila. Moje deti som uspavala kojenim ( este maleho uspavam ) i tak nam to vyhovuje. Vzdy lepsie ako sa 2h natriasat na fit lopte ako to funguje pre ine maminy. ( aspon podla mna ) niektore deti lahnu a spia 😂moje nie su take spave.Mne to znie uplne normalne co autorka opisuje jej babo zaspava na prsniku ona len musi vediet kedy sa odpojit tak ze uz ho tym nezobudi. ( ale to som Ja a moj styl)
@miadi Ja som kojila len 7-8 mesiacov, teda oproti tebe velke skusenosti nemam ale uplne suhlasim s tym ze mokre plienky su skvely indikator a tiez s tym ze prsia sa nalievaju len v prvych mesiacoch (mala som dojem z uvodneho prispevku ze babatko ma len par tyzdnov). Nas syn mal prave ten problem ze nevladal tahat lebo nemal vydrz. Potiahol 2x a prestavka, potom zase potiahol par krat a prehltol. Musela som kojit len ked bol cerstvo zobudeny, inac vzdy zaspal aj ked bol hladny.
@vasjar Ak chces mat dusu uplne na mieste, zavolaj si laktacnu konzultantku. Nech vidi ako maly saje, a urcite ma ona aj vahu a moze ho odvazit...
@miadi ja s tebou väčšinou súhlasím, ale v tomto nie. Kojila som dlhodobo, ale dudel som nerobila, ani som dieťa na prsníku neuspávala. Možno to bolo tým, že som mala dieťa, ktoré sa napratalo za desať minút, niekedy menej, niekedy viac a samé sa odpojilo. Ale ukľudniť dieťa sa dá aj bez toho, aby som mu pri každom zamrnčaný ponúkla prsník. Sú aj deti nekojené, ktoré sú pokojné a šťastné v maminom náručí.
@andreatytler nepisala kolko mà babo mesiacov . Ono sa to meni. Maly prve tyzdne len jedol 10-15minut nedudkal moc potom sa mu to zapacilo na dlhsie ( mala od zaciatku bola rada dlho na prse)potom okolo 5m az 8m sa cez den nechcel kojit len 2x cez den ked mal Denny spanok a v noci najviac., Od roka chce castejsie a nemozem si ani sadnut lebo dobehne a chce 😂volame to boo ( aby nekricalo dieta pred ludmi ze chce boobies) mala v roku a pol prvu vetu zlozila l love boo, skor ako povedala ze lubi mna.🤣a to su potom mliekofilne deti a cim su vacsie tym tazsie je stym prestat lebo mlieko materske je sladke a maju radi aj tu blizkost spojenie s mamou, davam mu aj kravske mlieko uz no materske je unho top ., mala nechcela kravske az v 4r jej zachutilo.
@elizabet173 Ved nemusime suhlasit kazdy vo vsetkom deti su rozne, kamoska kojila tiez jej maly bol za 5-10minut na kojeny , a nedavam pri kazdom zamrncani prso na ukludnenie - ano ked mà babo par mesiacov vtedy mrnci Lebo chce mlieko alebo prebalit vacsie uz mà tych dovodou viac. To co opisuje autorka mi pripomyna moje deti, Ja nemam
Nic ani proti mamam co kojit nechcu a vyhovuje im dat od narodenia um. To je kazdeho vec ako sa zariadi. A vobec mi nevadi ze si to ty mala inak 😊 je to volba kazdej zeny co a ako robi . ( ale si aj mala stastie ze tvoje dieta nemalo potrebu vela dudkovat)
Môj malý ma ešte len týždeň
@vasjar keď má tvoj drobček ešte len týždeň, tak sa riaď tým, čo chce ono, teraz je to ešte úplne v jeho réžii, si celým jeho svetom
@elizabet173 cize ma aj spinkať pri mne?
@miadi áno, mala som šťastie, ale aj som si všimla, že keď dostane prsník vždy, aj 15 krát za deň, je nespokojný. Možno preto, že sa priveľa najedol, mrnčal, dala som mu prsník, ešte si potiahol, čím to len zhoršil a takto dookola. Keď som mu prestala dávať pri každom zamrnčaní a snažila som sa ho upokojiť mojkaním, nosením, začal byť pokojnejší a lepšie spať.
@vasjar to je na tebe, ako to tebe a tvojmu dieťatku vyhovuje, môj drobec spával v postieľke od prvej noci, ale prisunutej k mojej posteli, aby som ho dočiahla, mohla hladkať, držať za rúčku. Keby spal pri mne, ja nespím, pár krát spal, keď mu išli zúbky, no ja nie. Ale ak ti to vyhovuje, kľudne si ho pri sebe nechaj. Správne je to, čo vyhovuje vám dvom, nie čo ti ja napíšem.
@elizabet173 je rozdiel cez den 15x za den mozes dat novorodencovi ., Ja nedavam 15c za den ani pri kazdom zamrncani. Davam ked si pyta, a preto ani nesedim doma ci vonku lebo ked vidia ze sedim tak im to skor udrie do oci a pytaju. . ( rovnaky je maly ako bola mala nehovorim ze ju este kojim 😅😂) Ja mam spokojne a stastne deti . Takze verim ze nieco robim dobre . Maly Nebol nikdy chory a Mala 1x mala kašel. ( a to doslova oblizovala lietadla) a jz koncim na tuto temu.good night .
@miadi ja som ale nikde nepísala, že si niečo robila zle, to by som si ani nedovolila, každé dieťa je iné, tým sa treba v prvom rade riadiť. Samozrejme, ak ide o novorodenca, tak je to ešte v jeho réžii, tak ako som písala autorke témy, to sa postupne "utrasie", ja som iba pozorovala svoje dieťa, ktoré bolo pokojnejšie, keď sa najedlo a do ďalšieho kojenia malo dlhšiu prestávku, možno mu lepšie vytrávilo, možno ho menej bolelo bruško. Ale mala som dieťa, ktoré si dokázalo za chvíľu vytiahnuť dosť, síce som ho nevážila, ale vážili ho na poradni. Tiež nebýval vôbec chorý, ale nepripisujem to len kojeniu, ale aj tomu, že sme boli nonstop vonku, nebol babušený, aj keď sa narodil v zime a nikdy sme neprekurovali.
@vasjar hodiny určite nie, pozor na bradavky, ale máš novorodenca, ešte ho pitie unaví, tak si možno toľko nevytiahne, ale po pol hodine mu chyť jemne noštek, otvorí ústočká a odpojí sa. Nebuď vystresovaná, si dobrá mamina, len sa všetko učíš. O týždeň to bude lepšie a o mesiac ešte lepšie. Nemaj drobca prisatého hodiny, prebaľ ho, obleč a choďte von, nie je horúco, je príjemne, otoč kočík tak, aby ti doň nefúkalo, prechádzka prospeje jemu aj tebe. Po obede si s ním zdriemni, keď trošku podrastie, vypije naraz viac, nebude tak dlho prisatý. Nič sa neboj, pri treťom ti to pôjde už ako po masle 😎
@vasjar Ahoj. To, či pije, vieš podľa pauzy, je to akokeby salo mliečko do úst a potom naraz prehltlo.
Môj tiež ako maličký bol v kuse na prsníku. Nikdy sa sám neodťahoval. Dávala som ho od prsníka preč až keď tvrdo zaspal. Inak plakal. Nechcel len jesť, ale aj ma cítiť. Myslela som, že nahradím cumlíkom, no ten odmietal. Tak som mala prísavku na sebe pár mesiacov väčšinu dňa 😉.
Videá, či dobre saje, resp. ako vyzerá tá pauza nájdeš na mamila.sk
https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/nazorne-ukaz...
@vasjar pozri vyskusaj na vlastnom dietatku a uvidis sama ci spusti rev ci je spokojne.... kazde dieta a kazda mama to ma inak... urcite dbaj na to aby si stihala jest pit umyt sa wecko atd. babo mozes mat na rukach dat niekomu na ruky mozes ho dat do hojdacieho lehatka do hniezda pod hrazdicku. do kocika. do hacky. uvidis sama. ono prsnik zial ci bohu dik? nie je len o krmeni a potrave. je to aj o inych veciach. upokojuje ich to atd
a prehlta, alebo iba cuca? Lebo kde nič nesaje, iba duda, tak bud mliečko nemaš, alebo nevie tahat
podla toho či prehlta. Ked iba saje bradavku, tak nie je hladne, alebo usina, alebo sa ešte može stat, že nemaš mliečko
No podľa toho či preglga..môj sa kojil Max 10-15 minút a vždy sa odtiahol sám keď mal dosť(ak samozrejme nezaspal) 😂 vtedy aj v spánku občas podudloval..druhá možnosť je kojenecka váha..odvážis pred kojenim a po kojeni,budeš vedieť aj koľko spapal..