Ako ustáliť laktáciu?

zuzana518
6. máj 2019

Potrebujem sa poradiť. Je normálne alebo máte niekto skúsenosti s neustálym kolísaniam množstva mlieka? Moja dcérka má ukončený 8 týždeň a už asi tretíkrát sa mi po sebe v nejakom čase zopakovalo, že mi kleslo mlieko. Hodnotím to tak, že mám zrazu prsia mäkké, rovnaké sú aj pred kojenim aj po kojeni. Akoby sa ani neplnili od kojenia ku kojeniu. Zatiaľ je dcerka plne dojcena, sme bez klobucikov, bez cumla od začiatku. Jediné čo som spozorovala, tak dcérka dlhšie spinká v noci, vychádza nám dojčenie medzi 20:00-06:00 asi trikrát. Keď mala menej týždňov, bolo to častejšie. Cez deň dlho nespinka, tak hodinku, hodinku a pol a vždy teda nasleduje v case medzi spanim aj dojčenie. Teda cez deň je to viac intenzívne. Bola u nás aj laktačná, skontrolovala prisatie, je to OK. Ja uz naozaj nerozumiem, preco mi to tak kolíše. Preco hodnotim makke prsia ako pokles mlieka? Mala samozrejme menej pije na prsniku, teda nie je tam dlho, taha a po chvili jej uz nejde. Potom je aj viac nervozna cez den, taka uplackana, horsie aj zaspava. Ked je na prsniku, tak po chvili sa aj zacne akoby hnevat - natahuje sa, puci. Plnsie prsia mam vtedy, ked si zacnem najma v noci po kojeni odsavat este akoby prazdne prsia na stimulaciu. Vtedy sa mi uz dvakrat stalo, ze po asi troch dňoch sa mi viac zacali prsia plnit. Vtedy mam poci, ze je aj mala ovela viac spokojna cez den. Ja uz naozaj neviem, co robim zle :(, co mam robit aby sa mi ta laktacia uz ustalila na potreby malej. Mate s tym niekto skusenost? Vsetky moje kamaratky co dojcili s tym nemaju skusenost. Nemam pocit, ze by malo ist o latacnu krizu, ci ano? Tak casto? Opakuje sa mi to teraz v poslednu dobu v cykloch 3-4 dni dost mlieka, potom malo, ked zacnem odsavat v noci, zase 3-4 dni dost mlieka a poto zase pokles. Samozrejme ked som mala viac mlieka, tak som uz v noci neodsavala. Je to dost zatazujuce stale vstavat v noci a odsavat este po kojeni. Som naozaj na to odkazana? Na podporu laktacie beriem aj Moringu, pijem caje. Skusala som uz skoro vsetko (zaprazene polievky, hroznova stava, tmave pivo....) a nic. Dcerka na senovku reaguje placom, mame to uz odsledovane asi 3krat, tak preto uzivam Moringu. Prosim, ak mate niekto s takymto niecim skusenot budem velmi vdacna za kazdu radu, podporu ci pribeh ako vam to dopadlo. Dost ma to psychicky vycerpava, ze sme raz dobre a potom zase zle. Vopred dakujem!

pribinak
6. máj 2019

Mäkké prsia neznamenajú malo mlieka. Malo mlieka je keď dieťa nemá mokré plienky, slabo alebo vôbec nepribera a celkovo neprospieva.
Musíš rátať aj s tým, ze dieťa môže byt v obdobi rastového spurtu.
Jasne, ze nepotrebuje tak často papať, zväčšil sa jej žalúdok, vypije už na 1x viac.
Nesleduj sa tak veľmi a užívaj si materstvo

zuzana518
autor
6. máj 2019

@pribinak dakujem za odpoved, ja by som to samozrejme neriesila ak by bola mala spokojna po kojeni, ale ona je nervozna a placliva...vzdy sa to opakuje ked mi zmakknu prsia, aj tak to nemam riesit?

veronikadomanova
6. máj 2019

@zuzana518 prsia majú byť mäkké,to je v poriadku, no ako píšeš dieťa je nepokojné,menej pije, hnevá sa...to je znak zníženého toku..sú matky ktoré naozaj majú aj takúto kolísavu laktaciu,nie je to úplne zvyčajne ale aj toto sa vyskytuje,chápem že to je vyčerpávajúce...
Laktačná vám ukázať pauzu v brade a pomoc stlačením prsníka? (Ja mám práve pred skúškami ako LP takže informácií vam môžem dať viac 🙂 )
@pribinak A je ľahké povedat,že nesleduj sa a užívaj si materstvo keď má matka každé tri dni nepokojné bábätko..to sa moc toho užívať nedá...

carduelis
6. máj 2019

Spomínaš, že počas kojenia sa dcérka naťahuje, pučí. Aj môj syn to robí a uňho je to príznak toho, že mu treba grgnúť. Tak ho zdvihnem, odgrgne si a niekedy ešte pije ďalej.

dorotik
6. máj 2019

Laktacna ti o tom asi hovorila, no v texte nespominas, ci mavate dost kontaktu koza na kozu. Ja uz zial vyse mesiaca nekojim, no este pred tyzdnom mi mala spala vylucne na rukach a po dvoch hodinach sa mi spustilo mlieko aj ked teda uz mala nie je kojena. Ma to zrejme nieco do seba.

zuzana518
autor
6. máj 2019

@veronikadomanova ...dakujem pekne.... ano rozoznat pitie viem (pauzy v bradicke), zo zaciatku ako sa prisaje, tak ide jej ten prvy tok, to vidno ako pekne pije, potom sa to spomali a potom uz aj ked stalacam, zacne byt nepokojna az nevozna, potom sa uz ani prisat nechce... a dnes napriklad prvykrat skoro cely den place a ani nic nespi :( ...najnovsie bola najpokojnesia v polohe v lahu, tak sme sa takto zacali kojit a tam je tazsie si stlacat prsnik ... v priecnej uz nechce byt, tam je hned nevozna ...
ja som len chcela vediet, ci je takch zien viac, co by mali tuto skusenost, lebo ja v mojom okoli mam same mamky, ktorym sa po tom nestalom zaciatku laktacia ustalila a kojili uz normalne, ani jedna neriesila asymetricke prisatie, ci laktacne poradkyne, kojili ako vedeli a islo im to ...no ziadna nemala podobnu skusenost ako ja, preto som sa uz rozhodla napisat tu, ci ma niekto podobne skusenosti, lebo neviem co robit ...je to dost narocne ked je v tychto dnoch kazde kojenie taky maly boj a najma, je dcerka nespokojna

@carduelis ....no to som skusala, ale potom sa uz nechce prisat a ostane uz aj po kojeni nevozna

@dorotik ...no kontakt koza na kozu by som rada skusala, len nechce tak velmi byt, najnovsie ju uspim len na ramene v stoji ...ale mozno potom by som mohla sa tak s nou polozit a nechat ju na sebe spat ... asi vyskusam

dorotik
6. máj 2019

@zuzana518 Chapem, s tymto som mala aj ja problem. Mozno skus tak, ze ju budes uspavat v nejakom rozopinacom svetri a ona bude mat tiez roztvorene body a tak bude na tebe bruskom. Popripade ked je bdela, tak sa na chvilku vyzlecte a ponoste holate 🙂.

zuzana518
autor
6. máj 2019

@dorotik dakujem za povzbudenie 🙂 budem to skusat

veronikadomanova
6. máj 2019

@zuzana518 moja známa to takto mala,spýtam sa jej či jej môžeš napísať ako to ona riešila,ak chces 🙂 ...mám pocit že dni kedy mala malo mlieka tak dokrmovala cievkou ...ale dojčí doteraz a malý bude mať asi 20 mesiacov 🙂 myslím že s príchodom prikrmov sa to zlepšilo 🙂

ajulienka24
6. máj 2019

@pribinak presne toto je pravda.ja som sa tiež trápila tým,že mám malo mlieka až pokiaľ mi nepovedali,že keď má mokrú plienku je to v poriadku a samozrejme priberá.Ak aj Vy to tak máte,tak je všetko Ok a to mi verte

biela_sova
6. máj 2019

@dorotik
@zuzana518 Ako pise Dorotik, kontalt koza na kozu. Prave som moju skusenost napisala do podobnej diskusie, ako zvysit tvorbu mlieka. Nas maly je dost vysoky, a pre mna na nosenie uz tazky, ale robime to, ze si lahneme na postel, ja sporo odeta, napr v tielku a hrame sa takto. On je normalne obleceny. Staci, ze citis jeho vonu, dotkne sa Ta rucickou, a uz sa tvorba mlieka zvysuje. Mne sa casto stava, ze mam makke prsia, a ked ho prebalujem a. nesiem ho v naruci nad umyvadlo, aby som ho premyla, zacme mi doslova kvapkat mlieko na zem. Tak skuste sa pojasit na podlozke/posteli. Myslim si, ze ako pridu teple dni, a budeme vsetci menej obleceni, malo by vam to obom pomoct 🙂

zuzana518
autor
7. máj 2019

@veronikadomanova áno, to by som určite bola vďačná 🙂

zuzana518
autor
7. máj 2019

@ajulienka24 a bolo ak vaše dieťatko v tom období nepokojné a plačlivé? Ja to riešim len pre to, lebo moja dcérka je po jedení nespokojna, horšie spinká...tak neviem, s čím si to mám potom spájať ak nie s jedením? Keď mám viac mliecka, samozrejme si tiež poplace, ale v globali je to oveľa lepšie, preto to spájam s množstvom mlieka ... A Vy ste na základe čoho usudzovali, že máte menej mlieka?

nikita.sk
7. máj 2019

@zuzana518 Absolútne najdôležitejšie je dojčiť na požiadanie. Doslova v zmysle:keď je dieťa nespokojné,ponúknite mu prsník.tuto vetu si treba dobre pamätať. Nevadí že bolo nakojene pred pol hodinou, nevadí že sa kojilo hodinu vkusne.place, ponúknuť prsník. Pri takomto spôsobe mlieko nekolise a netreba ani oddávať. Naozaj,odkojila som tri deti.😀 Pri každom som sa učila nanovo dojčiť.je skvelé že nemá cumlík ani nedokrmujete fľašou,lebo takto vám dieťa najlepšie vie povedať,čo potrebuje.ked sa na prsníku puči, hnevá,zaklana dozadu,reaguje na zníženie toku mlieka,treba to vydržať a častejšie ponúkať prsník. Takisto pomáha, tesne pred kojenim alebo počas vždy vypiť pohár vody.ja viem,hlavne na začiatku je to o nervy,ale keď to vydržíte, postupne už sama odhadnete, kedy dieťa pije menej.v lete odporúčam, aj v noci častejšie dojčiť, na prechádzke s kočíkom ak dieťa dlho spí,hneď ako sa v kočíku zobudí, ponúknut prsník, nečakať až si ho bude vyžadovať plačom (vtedy už je moc hladné a nemá vôľu pri znížení toku dlhšie sať,kým sa mu mlieko pusti).

nikita.sk
7. máj 2019

@nikita.sk
@zuzana518 a ďalšia vec,treba spať s dieťaťom.ono aj v noci,keď je pri vás,zacíti mlieko a nezobudí sa na veľký hlad ale začne hľadať prsník skôr.keď sa sama zobudíte,že máte plné prsia,tak mu ponúknite aj sama. Ja som tie prvé mesiace naozaj len predojcila,všetko sa točilo okolo tohto.ked sú deti často na prsníku,vôbec neplačú...naozaj je to tak.

nikusiak9
7. máj 2019

Skuste napr.spoloocny kupel a mlirko sa prve 3m ustaluje

nikita.sk
7. máj 2019

@zuzana518 a v noci netreba vstávať ale dojčiť po leziacky.tiez som prvé dieťa vyberala z postieľky a bola som nevyspata a otrávená,bolel má chrbát.druhe dve deti so mnou spali a všetko bolo ok.ani som si koľkokrát nepamätala,že koľkokrát sa dojcili a bola som v pohode.😄

mancaaa
7. máj 2019

ja to mam take iste,kazdy treti den sa trapime,takye viem co prezivas a to mam uz 4 dieta

ajulienka24
7. máj 2019

@zuzana518 ani neviem na základe čoho,asi mi preskakovalo a stále som sa bála ,že mám malo mlieka,ale bolo to len v mojej hlave a naozaj bolo od začiatku.Lenže som mala až dosť mlieka.A moja bola tiež placliva ako každé dieťa a tiež som to pripisovala k tomu,že dokonca uz nemám mlieko.Ale mlieko tam vzdy bolo.Viem aké to je pre Vás tazke.Prikladala som ju stále k prsníku aj každú hodinu,nemala som take ze každé 3hodiny.Vyskusajte to

ajulienka24
7. máj 2019

@nikita.sk toto je pravda

bodulienka
7. máj 2019

Môj malý má už 11 týždňov a tiež sa stále trápime s nedostatkom mlieka. Keď je po kŕmení na rukách, je nespokojný a keď ho položím napr. na prebaľovacia podlozku, začne sa na mňa usmievať. Vôbec si to neviem vysvetliť. Možno mu iba tlačím na bruško.

suzannah
7. máj 2019

@zuzana518 ja som mala rovnaký problem pri druhej dcére a veľmi som sa kvôli tomu stresovala-zbytočne. Tiež som mala obdobie,kedy som nedokázala vytlačiť alebo odsat ani kvapku,prsia boli mäkké, potom prislo obdobie, ked som sa zobudila ráno a mala som pyžamo mokré až po pas od mlieka a tak sa mi to striedalo.Pytala som sa nato aj pediatričky, pretože som sa bála,ze mala hladuje. Nevedela mi tieto výkyvy vysvetlit, ale povedala,ze priberá a nemam sa strachovať.Inac ona bola od narodenia urevana a pre mna to bolo vždy: plače=hladná :D ked mala 3m uz som myslela,ze sme skončili s dojčením a zmierila som sa s tym...no a nakoniec som mala problem ju v 3rokoch odučiť :D asi som veľmi neporadila, ale je na vas,ci s tym chcete skúsiť bojovať, alebo nie ;) možno to chce len čas a bude to ok. Drzim prsty a hlavne žiaden stres :*

zuzana518
autor
7. máj 2019

@mancaaa a čo teraz robíte? Ako to riešite? Ja mám pocit, že som už vyskúšala všetko ... Ako sa Vám darí bábätko udržať na prsníku čo najviac?

zuzana518
autor
7. máj 2019

@nikita.sk áno, spime spolu a dojcim v ľahu. Vstávam len kôli odsavaniu čo mala nevypije. Chcem sa opýtať, ako ste striedali prsníky v noci? Ja zatiaľ rotujem okolo dcérky alebo si vymeníme strany s manželom. Či ste dojcili len z jedného celú noc?

veronikadomanova
7. máj 2019

@zuzana518 a ste na FB?

zuzana518
autor
7. máj 2019

@veronikadomanova áno som, prečo?

zuzana518
autor
7. máj 2019

@suzannah a kedy sa vám to ustalilo? Ďakujem za Váš príspevok, dodáva mi to nádej, že to nie je márne. Ja mám v okolí len také mamičky, ktoré nemali skoro žiadny problém, dojcili ako vedeli a vždy mali veľa mlieka a relatívne spokojne bábätka, preto mám pocit že niečo nie je v poriadku. Ďakujem a bude rada za každú radu ako prekonať toto obdobie 🙂

zuzana518
autor
7. máj 2019

@bodulienka no je to možné....my máme zase opačnú skúsenosť na rukách dobre a keď položíme plač....dosť sa jej aj vracia mliečko, tak asi preto

mooonika1975
7. máj 2019

No, ak sa ti tvorí viac mlieka po nočnom odsávanie, je to tým, že čím častejšie vyprázdňujes prsia, tým viac je mlieka. Ale ja som mala obdobia, že som tiež sa trápila, zhruba v troch mesiacoch, dieťatko veľké pri narodeni4,6kg potrebovalo cúcať a nebolo čo, ale ustáli sme to a potom to už šlo. Po polroku asi.

kiara3
7. máj 2019

@zuzana518 Ahoj ja som kojila obe moje deti...jedno 9m druhe skoro 1r 8m...Pri oboch detoch som si uzila stresu pri kojeni...prve koli malemu a druhe som skoro prišla o mlieko koli zdravotným dôvodom...A veru bol to boj na 4m kym sme mlieko naplno rozbehli strata mlieka prebehla s jedneho dňa na druhý s plných prs zrazu takmer nic....Takže MM + UM....Stres nervozita je neskutočny problém na tvorbu mlieka...Pri prvom sa mi prsia nalievali s vyhrkanej vinei...Pri druhom ked som jedla ryžu...Takže som jedla veeela ryže a veeela pila vody...A mala ti je nespokojna len ked mas pocit ze mas menej mlieka?Ci jej nerobí problém práve zaprazane polievky a tie čaje malý sa išiel zblaznit ked som to pila...