Ako upokojiť dieťa po odstavení od dojčenia?

6. mar 2023

Ahojte,
dcera bude mat 9 mesiacov. Mlieka uz mam zalostne malo, mala si uz posledny mesiac cucla niekolkokrat za den len tak, aby sa upokojila a pije UM. Chcem ju uz uplne odstavit. Problem je, ze inak ju upokojit neviem. V noci sa casto budi a kym jej nedam prso tak place a jeduje sa. Cumlik uplne odmieta, stale to skusam, ale nechce. Nic na nu nezabera, len ten prsnik.
Ona uz nepije, len dudluje. Nechcem jej davat prsnik len tak..
Nemate prosim niektora podobnu skusenost? Ako to riesit?

Dakujem.

basulaak
6. mar 2023

Ahoj, ano ja mam cerstvu skusenost. Odstavovat sme zacali niekedy pred valentinom. Syn vtedy 21 mesiacov sa v noci casto budil a len na mne obveseny sa chcel kojit resp dudlovat. Manzel s nim siel spat, mna poslal dole do hostovskej. Prvu noc dost plakal ale druhu noc uz spinkal pekne a stacilo ked ho muz pohladkal. Po tyzdni som sa nastahovala spat. Bolo to to najlepsie rozhodnutie. Moj syn bol zavislak co nespaval celu noc, x krat sa budil s placom a po odstaveni spi takmer celu noc, zobudi sa raz (okolo 3 alebo az nadranom) - to si ho beriem k sebe, pritulim, prikryjem a spinka krasne dalej. A zaspavanie vecer zrazu vyzera tak, ze si spolu lazkame, on sa o mna oprie chrbatikom a v klude v tme lezkame spolu az zaspi. Uplne nieco ine nez pocas kojenia. Odporucam poprosit o pomoc manzela a do tyzdna sa cela rodina vyspite. mozno aj skor. Ono raz pochopia, ze nedostanu, ze je koniec tak sa s tym budu chvilu vysporaduvat az to prijmu.

autor
6. mar 2023

@basulaak Ahoj, dakujem za odpoved a skusenost. Pri starsich detoch mi to pride take jednoduchsie.. aj moju prvorodenu sme od 1,5 roka uspavali len rozpravkou.. A tato nasa druha je celkovo take narocne babo :( dnes, ked sa prvykrat zobudila za nou isiel manzel, ze ju ponosi, ale po 5 minutach strasneho srdcervuceho placu som isla nakoniec a dala jej to prso 🙈 bala som sa ze zobudi druhu dceru 🙈

loliki
6. mar 2023

Dcérka Ťa ešte potrebuje. Aj po odstavení budeš mať mlieko, aj keď málo. Dcére stačí aj to málo, prečo jej to nedať,? Aspoň sa ukľudní, zaspí a budete mať pokoj obidve.

ankare
6. mar 2023

Ako vieš,že nepije a len dudluje? Vážis ju predtým a potom? 😉 Dojčenie nie je len o prijímaní potravy, ale slúži aj na upokojenie a uspanie. Dcérka je ešte malička a dojčenie ešte stále veľmi potrebuje. Neber jej to. Chvalabohu ju vieš takto upokojiť a uspať.
Si úžasná maminka, držím palce!

ankare
6. mar 2023

Je to len obdobie, rýchlo to ubehne, kým je ešte malička. Užívaj si to a napĺňaj všetky jej potreby. Raz Ti bude aj za tým smutno a budeš už len spomínať.

loliki
6. mar 2023

@ankare Presne.
Okrem toho dcéra sa autorke -matke stará o zdravé prsia.

autor
6. mar 2023

@ankare vidim, kedy preglga a kedy jej nieco ide a ked len zmoli bradavku medzi perami..

autor
6. mar 2023

Vazim si vase nazory zienky, ale moja otazka znela trosku inak. Dcera potrebuje hlavne spokojnu mamu. A ja spokojna nie som. Ani pri prvej a ani pri druhej dcere som si kojenie neuzivala, pchala do seba vitaminy na podporu tvorby mlieka, raz mala mlieka viac, inokedy neslo skoro nic, trapili sme sa a plakali obe. Odkedy sa narodila velmi zle spava cez den aj v noci a uz 9 mesiacov som v miernej depresii, ktora sa odraza na mojom rodinnom a partnerskom zivote. O tri tyzdne mam ist 1x mimo doma na dlhsie ako polhodinu - so sestrou do divadla a dcery budu s manzelom.. a ja si to neviem predstavit, ako vyriesia tie jej zachvaty placu a ako ju upokoji ked tam ja nebudem..

loliki
6. mar 2023

Stimuluje ti prsník. Ja som tiež dala v 9.mes aj UM, ale prsník to nenahradí. Buď rada, že máš prsia a máš čo ponúknuť. Dlho to už trvať nebude. Pokojná môžeš byť aj popri kojení. Spokojné dieťa má spokojnú mamu a naopak. Vy ste ešte veľmi prepojené.

ankare
6. mar 2023

Pozri, robíš to pre dcéru, Ty to vydržíš.nebude to trvať večne.byt matkou a aj dojčiť je obeta, ale stojí to za to.sama vidíš, aké dôležité je aj dojčenie pre dcérku, tak jej to neber. Je ešte malička, samozrejme,že by niesla veľmi ťažko,keď pri nej nie si. A ver, že ani Ty by si si to neuzila. Viem, je to pre Teba veľmi ťažké a náročné, ale bude lepšie, nič netrvá večne.
Chvalabohu, nepočúvala som reči typu, že syn spáva zle kvôli dojceniu. Vďakabohu za dojčenie hlavne v noci, syna to upokojilo a uspalo. Asi v 3 rokoch sa prestal dojčiť v noci, no aj tak zle spaval a budil sa.
Držím Ti palce!

autor
6. mar 2023

@loliki Ale ja nemam co ponuknut.. prsia mam prazdne. Hoci ju milujem najviac na svete tak nevidim zmysel v ponukani prsnika v ktorom nie je mlieko. Nechcem byt jej dudel. Po takmer 9 mesiacoch odkedy sa narodila sa chcem vzdialit dlhsie ako na hodinu bez toho, aby plakala, ze potrebuje moj prsnik

sono2
6. mar 2023

Kočky ti radia ako ešte počkať a ako ta dcérka potrebuje. To počuť nechceš. Tak ako?
Švacni ju do postele s mužom a nech plače.
Po takých 3 týždňov ju to prejde a ty budeš mať čas pre seba. Či o čo ide? Ani a ani b nechceš počuť. Najlepšie vieš, tak čo sa pýtaš.
Ja osobne som dojčila viac než dosť, moje dcéry nemali nikdy fľašu.
Proste to je o tom, buď to chceš alebo nie. Ja som chcela aby boli moje deti spokojne a bolo mi jedno či v prsníku čosi je. Teraz mam už po, dojčenie viac nezažijem.

loliki
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
6. mar 2023

@sono2 Chcela som pocut mozno skusenosti, ci pomoze uspavanie muzom, ci ma zmysel vyskusat viacero druhov dudlov, mozno presun do svojej izbicky… Z tvojej odpovede mam pocit, ze nemam pravo na tri hodiny pre seba… nechcem sa ist opit do mesta s kamoskami, nechcem ist na manikuru, pedikuru, masaz, ani nechcem ist do roboty a strcit dieta do jasli.. Chcem si s mojou najlepsou kamaratkou a sestrou v jednej osobe vychutnat divadelne predstavenie, po ktorom budem utekat domov. A uz teraz viem, ze si ho neuzijem, lebo budem mysliet na to, co sa deje doma..

lalala94
6. mar 2023

Tu je nejaký nočný zraz kojofanatičiek či čo? Autorka dojčila 9 mesiacov, už viac nechce, keďže dcéra si z nej robí cumlík a vy tu z nej robíte pomaly krkavčiu mater, lebo ju chce odstaviť. Nie každá chce mať nalepené dieťa na prsníku do troch rokov. Fakt ste otrasné. A že dieťa má právo na autorkine prsia? 😂 To odkedy? Ja som asi omylom na mamile. 😂

ankare
6. mar 2023

Ak máš pocit, že 3 hodiny bez Teba dcérka nevydrží, tak nechoď. Pôjdeš do divadla o polroka, to Ti neutecie. Priorita je spokojná dcérka. Teraz nič nie je dôležitejšie. Fakt krátko trvá to obdobie,kým je malá na Tebe závislá, tak si to vychutnaj. Bude Ti to čoskoro chýbať a do divadla budeš môcť chodiť aj každý deň.

deedol
6. mar 2023

ja som uz od 8m nemala mlieko ziadne a nedavala som malemu prso na dudlovanie, takze ta chapem, autorka. moj maly ale nebol taky zavislak, stacila mu v noci flasa (najskor 1x v noci a 1x nad ranom, neskor uz len 1x), cumel, mojkanie a v pohode zaspal, takze neviem poradit nejake ine triky, len ta chcem podporit, ze sa nemusis citit zle alebo previnilo.
skusala by som vsetko mozne, ci nieco zaberie - u nas to bol ten spominany cumel (asi druhy druh) a mojkanie, tulenie. nosit som ho nenosila, ale lezala som pri nom a hladkala ho. u niekoho zaberie pritomnost muza, u niekoho nosenie, fitlopta, hladkanie a pod. urcite by som ho nenechavala vyplakat a ani by som to nikdy nikomu neradila.
(inak kontaktny je doteraz, uspavame ho tiez doteraz, a to uz bude mat 5r. cize jeho potreby som sa snazila a snazim naplnat, netlacim ho do veci, na ktore nie je pripraveny, ale zaroven myslim aj na seba a svoje potreby a hranice.)

kluska
6. mar 2023

autorka ved sa vyber raz za tyzden na hodinku von, ale nie vtedy ked uz ide spat, potom budes postupne predlzovat, ja som na noc nikde neodchadzala ked boli deti male, ale cez den ano. To ale bude zalezat hlavne od tvojho muza, mamy a pod ci sa bude chciet obetovat a znasat pripadny vreskot. 9 mesacny v pohode prezije bez mamky pokial ju nepotrebuje na zaspatie. Na tvojom mieste by som pockala s tym ked povyrastie, ved svoje potreby mozes si naplnit aj inac. Najdi si nieco co ta spravi stastnou a zaroven male bude happy tiez, lebo v tom case mu az tak nebudes chybat. Ved so sestrou sa mozes stretnut aj o inej hodine. Deti stale nebudu male. Pokial zle spi v noci a aj cez den, tak sa ti necudujem, ze si z toho na nervy. Ale to nemusi byt vobec kojenim, je to dietatom casto. Moj prvorodeny nebol kojeny a spal hrozne, aj 20x za noc sa dokazal budit, mal nocne mory a to trvalo dlho predlho, do 5-6 rokov a aj teraz uz ma 9 a spanok taky, ze no koment. Mladsi kojeny velmi dlho a od zaciatku pekne spinkal, ako 2 mesacny prespal 8 hodin v noci. Pomysli, ze co by ta spravilo stastnou teraz a zaroven by to bolo ok aj pre tvoje dieta. Drzim palce

autor
6. mar 2023

@loliki prepac, ale to si trosku prehnala, nemyslis? Nic v zlom, ja som
si sem prisla po radu, nie sa hadat.. ale ja by som si toto v zivote nikomu nedovolila napisat.. Nikdy nevies co sa v cloveku odohrava a pouzila si velmi nestastne vyjadrenia.. ale tvoja vizitka. Ked pre mna radu nemas a nestotoznujes sa s mojim postojom, nechapem preco vobec komentujes a snazis sa ma presvedcit, ze nerozumiem svojej dcere..

autor
6. mar 2023

@kluska dakujem za nazor a skusenost 🙂 momentalne mi naozaj nenapada nic, co by ma urobilo stastnou. Rada sa venujem malovaniu ale na to teraz absolutne nemam cas. Rodicov mam daleko, manzel pracuje. Druhou mojou zalubou je kultura a divadlo.. v slabej chvili som si myslela ze si urobim radost a pojdem so sestrou na predstavenie, ale asi teda listky vratim a uzijem si to neskor

autor
6. mar 2023

@deedol Dakujem za skusenost, moja prvorodena sa tiez odstavila okolo 6. mesiaca, ked uz z prsa naozaj nic neslo. Nemala problem s flasou a cumlikom, pri dudlovani sa riadne upokojila. Tato moja druhorodena sice nema problem s flasou ale za ten svet nechce dudlik, skusili sme uz vela druhov a nic z toho..

loliki
6. mar 2023

Ano, prehnala. Aj som ti to napísala. Ale akosi nechápeš, že 9 mes dieťaťu to matkine prso je viac potrebné, než si myslíš. Nechceš pochopiť, že aj to dieťa che, môže a potrebuje mať z teba pôžitok. Ak by si aj nemala mlieko, aj tak ho to prso ukľudňuje.

autor
6. mar 2023

@loliki Tak verim, ze si si ulavila ;) A mas pravdu, nedokazem sa stotoznit s tym, ze dieta potrebuje prsnik v ktorom nie je mlieko. Chapem, ze ma potrebuje citit, ze potrebuje moje objatie, moju blizkost. Ale ,,kojit,, ak nemam mlieko (teda vlastne ponukat prazdny prsnik) mi pride velmi zvlastne. Ale my dve sme niekde uplne inde. A je to ok, kazdy ma na to iny nazor. A ty sama vidis ze nie sme nastavene rovnako a aj tak ides tvrdo do mna a davas mi skvele rady, aby som si supla antidepresiva 🤦🏼‍♀️ Aj keby som mala mlieka na rozdavanie, dlhsie ako do 18 mesiacov by som nekojila. Prvu som kojila 6 mesiacov a tychro 9 je pre mna uspech. Na to, ako tazko to islo, som naozaj spokojna ze sme to dotiahli az sem a nemam pocit, ze svoju dceru o nieco oberam

loliki
6. mar 2023

Keď mi neveríš, preber to s inými odborníkmi, psychológmi, načo je vôbec dieťaťu matkine prso. Užívaj si materstvo. Nebude trvať večne.

evaachesa
6. mar 2023

Ty zjavne len nechápeš dcérine potreby a ona tvoje, len ona ti to povedať a obhájiť si to ešte nedokáže. Zatvor ju teda do izby a nechaj vyplakať. Veď po čase pochopí že sa jej plakať neoplatí, prsník nebude a mama bude konečne spokojná. Snáď to pomôže. 🙄

ivonadusa
7. mar 2023

autorka, radu nemam, ale tiez asi budem za divnu, ked mi pride mimo davat babatku prsnik, ked v nom nic nieje.
su aj ine metody ukludnenia dietatka, tak preco akceptovat tu, ktora ti nevyhovuje.
ja som zas zastancom, ze prsnik je na kojenie a nie ukludnovanie, ked spadne, ma amok alebo sa len zachce. vsak na to su objatia a pusinky. ale ako pises, kazdy ma ine presvedcenie a tiez je to ok, vsak je to ich styl a kazdodenny zivot..

basska_b
7. mar 2023

Mna len tak napadlo, ked nie cumlik, tak palček. Moja mladsia dcerka odmietala od zaciatku cumel, ale v 4 tyzdnoch veku objavila svoj palček a odvtedy sme mali veeelmi kludne noci 😀 kojena bola sice do 17 mes. a podobnym "očistcom" ako ty si prechadzala kamoska okolo 1. narodenin dcerky. Bola tehotna v 3. mesiaci a mlieko sa uz fakt netvorilo. Odvykanie trvalo tyzdne, zapojeny bol aj muz, jej mala dokonca mala cumel cez den, ale v noci len prso. Kamoska postupne posuvala cas, kedy da v noci prvykrat prso, ale stalo to vela vresku :/

majka_skvela
7. mar 2023

Dá sa odstaviť postupne, je to proces. Pomáhajú rôzne "spánkové afirmácie", čiže popri tom, čo dávaš prsník, dieťa napr. hladkáš po hlave alebo po chrbátiku. Postupne dojčenie stopuješ a nahrádzaš pri nočnom ukľudnovaní práve tou afirmáciou, ktorú má dieťa spojené s uspávaním od teba. Oplatí sa ozaj to robiť postupne a niekoľko týždňov, dieťa to vezme lepšie, než náhlu zmenu.

martyzpp
7. mar 2023

Necitala som vsetky odpovede ale na tvojom mieste by som este par mesiacov pockala. Chapem, ze uz nevladzes a je ti to asi aj neprijemne ale dcerka, predpokladam, ma prave separacnu uzkost a v tomto obdobi ta potrebuje najviac na svete. Do toho 1.roka by som sa este na tvojom mieste nejako zatla a vydrzala….ja aktualne odstavujem 17 mesacneho, uz su to snad tri tyzdne a v noci sa sice nekoji ale 2x vstane a riadne vystraja. Dam mu vodu a pritulim si ho, postupne sa upokoji a zaspi ale ide mi na nervy, ze stale este protestuje, akoby este nepochopil, ze uz mu prsnik nedam. Pritom prve tri noci sli fantasticky. Prvu noc plakal 4x, druhu 2x a tretiu sme prespali celu. A potom zacalo toto vystrajanie 2x v noci 😩. On je uz ale strasi a rozumie ked mu hovorim, ze uz nedam cici a ze som s nim a zvladne zaspinkat sam. To ho upokoji.
Este som chcela k tvojmu jednemu komentu, kde si pisala, ze dcerka je celkovo akosi narocnejsia ako prva. Neurob chybu ako ja. Tiez som myslela, ze moj mladsi syn je velmi narocny. Pocas separacnej uzkosti som od neho nemohla odist na mm, inak rev neskutocny. A tak som ho zacala vlacit na rukach vsade so sebou. Do 1.roka som to pripisovala separacnej uzkosti-dobre, vydrzim. Lenze ono to pokracovalo dalej az do jeho 16.mes. Bola som uz totalne znicena, vyhorena, domacnost ako po vybuchu, starsi syn ziarlil ako blaznivy. No ciste peklo. A potom som si povedala dost! Nebude ma tu najmensie dieta takto nicit, poriadok a pravidla nastavujem ja. Zatla som sa, pevne ale laskavo, som ho zlozila z ruk a uz ho nezdvihla. Dva dni vrieskal ako sialeny a tahal za nohavice ale potom hotovy zazrak. Dieta sa hra same skoro cely den, ja si doma porobim co treba, na ruky ho beriem len ked ja chcem. Zistila som, ze som tak vycerpana, ze syna necham nech si robi co chce, len nech uz nevresti. A to je zle, on bol sam vykolajeny z toho, ze sa deje vzdy podla neho. Nebolo to dobre. Dieta potrebuje viest, mat oporu a pevnu, rozhodnu a milujucu mamu. Clovek si mysli, ze uz po prvom dietati ma nejake skusenosti ale prd, kazde dieta je ine…takze chcem tym povedat, ze ak trvas na tom, ze ides odstavit uz teraz, urob to (aj ked ja by som este pockala) ale prijmi dcerkin plac. Ona si to potrebuje vyplakat lebo jej je smutno za prsnikom, je to jej bezpecne utocisko hlavne teraz ak ma separacnu uzkost. Bud pri nej, hladkaj ju a nechaj ju plakat kolko potrebuje. Drzim palce ✊🏻.

ivangeline
7. mar 2023

Kolko x sa za noc budi? 3x je normalne. 3x dat vhodnu davku um do flase. Hladkanie. Buchanie po zadocku. Ččččč... Muž. Neozyvat sa. Vsak to vsetko treba vyskusat a zistis,co zabera. Pri prvom len flasa pomohla,pri druhej manzel a jeho tsskanie a moj ignor a pri tretom nic netrebalo,dudloval dlhsie a uz prespi noc od nejakych 14m.