Ako ukončiť odsávanie u 11 mesačného dieťatka?

kiwi82
23. jún 2011

Dobry den, mate niektora mamicka skusenost s ukoncenim laktacie, kde mamicka nedojci klasicky ale odsava? my odsavame od narodenia. teda, boli sme po narodeni mesiac na jiske a tam sa mala naucila na flasku a potom sa uz nevedela prisat, viackrat sme skusali, boli u nas laktacne poradkyne, potom nasledovali zapaly prsnika s teplotami, dvakrat som si presla laktacnou krizovu... Dodnes odsavam pravidelne kazde 3 -4 hodinky, vnoci si uz doprajem spanok. Mala ma uz 11 mesiacikov, papame uz takmer vsetko a ja rozmyslam nad tym, ze pomalicky uz ukoncim odsavanie. Preto ma zaujima ako mam zacat s tym ukoncovanim? mam odsavat menej casto a nie doprazdna, len tak aby prsniky neboli napate? ako dlho vlastne trva kym sa mliecko strati? vopred dakujem za odpovede.

sisaha
23. jún 2011

@kiwi82 ja som si tiez odsavala, postupne som zacala predlzovat interval medzi odsavanim z 3 hodina na 5 až 6. Laktacia sa strati postupne, mozno do mesiaca. Existuju vsak na to aj lieky, kt. ti predpise gynekolog (ale kedze medzi neziaduce ucinky patri nevolnost a motanie hlavy, takze som ich radsej nebrala). Ja som si to ukoncila takto postupne

kiwi82
autor
23. jún 2011

@sisaha dakujem za spravu, prosim ta a ty si kedy odstavila, kolko malo tvoje dietatko mesiacov? nechcem byt egoisticka ale na jednej strane mi to uz troska lezie to odsavanie na nervy ale na druhej strane mam dilemu, ci malu o nieco neoberiem, ked s tym prestanem. cice som pocula nazor, ze je fajn tych 4 - 6 mesiacov pre babo lebo si vytvara imunitu... tak neviem.... no a co sa tyka predlzovania intervalov prave toho sa trochu bojim, ze by som nemala zasa zapal, lebo ten som uz 3krat mala aj s teplotami a to preto, ze som vnoci prestala odsavat. teraz je to uz lepsie lebo sa mi uz menej mliecka tvori. lieky by som tiez nechcela.

sisaha
23. jún 2011

@kiwi82 ja som ovela skor ako ty, v 6. mesiaci mojej dcerky a to preto, ze som uz psychicky nevladala. Ja som odsavala aj v noci kazde 3 hodiny a kazde odsatie trvalo skoro pol hodiny, cize uplne vycerpana. Ale som rada, ze aspon tolko som vydrzala, lebo moja mala od narodenia nevedela sat z prsnika.. Skusali pomahat aj laktacne poradkyne, aj v nemocnici, ale zial ona nevypila ani kvapku. Tak som to na cas riesila aspon takto..

desszi
23. jún 2011

@kiwi82 jednou z ciest by mohla byt aj homeopatia - ak dobre viem ricinnus communis v mensich riedeniach, cize 5CH a 9CH podporuje tvorbu mlieka, vo vyssich riedeniach, teda 15CH a 30CH, zastavuje tvorbu mlieka. A je to bez neziaducich ucinkov 🙂 urcite je niekto na MK, kto sa venuje homeopatii, poradia ti. A 11 mesiacov dojcit tymto sposobom je krasny vykon, mas moj obdiv 😉 Slovo MAMA si skutocne zasluzis!!!!

desszi
23. jún 2011

@kiwi82 inak ja som dojcila do 9 mesiacov, s klobucikmi plus odsavanie, ale mne sa aly odstavil sam, ked nabehol menzes

kiwi82
autor
23. jún 2011

@sisaha fúha, aj vnoci kazde tri hodky? ved to ani na jiske ked sme mamicky lezali sme mali vnoci 6 hodinovu pauzu. ale tam to bolo riadne vycerpavajuce. odsavanie vdzy tak, aby mliecko bolo pripravené na 6:00, 9:00,12,00, 15,00, 18:00, 21:00, 00:00. a odsavali sme vzdy hodinu predtym a potom krmit deturence, cvicit s nimi, uspat a to dokolecka a ked sme neodsavali, tak sme spali, lebo to bolo velmi vycerpavajuce.

@desszi uz som si v lekarni kupila ten ch 30 a zacnem brat 3 krát denne 5 guliciek. a ano o salvii som pocula a zevraj aj mäta ma taky ucinok. a dakujem pekne za poklonu 🙂 cmuk, ale ako tu citam su mamicky co aj cez rok odsavaju 🙂

desszi
23. jún 2011

@kiwi82 no vies, ked ja tu citam aj take, ze mala plne prsia, ziadny problem, ale este ani nezacala, uz skoncila, lebo kojenie ju straaaaasne vycerpavalo ☹ tak je jasne, ze kto si obdiv zasluzi

kablika
23. jún 2011

@kiwi82 no mala som tú istú situáciu na začiatku 🙂 Mliečko mi už okolo 9m prestalo stačiť pre oboch, už som pridávala UM asi od 6m spolu s príkrmami, ale odsávala som poctivo á3hod v noci 1x. Keď už ale šlo len okolo 30ml a deti pili každé okolo 160, tak som si povedala, že ten čas trávený odsávaním už nemá zmysel.
Urobila som to takto:
1.prestala som odsávať v noci
2. po asi 3 dňoch som začal odsávať á 4hod
3. poďalších 3 dňoch som začala odsávať už len ráno, naobed a večer
4. po ďalších 3 dňoch - len ráno a večer.
Všetko odstriekané som dala do mrazáku a potom som im naservírovala slávnostne nejaké 2-3 dni len moje mlieko 🙂
Na ďalší deň som si odsala už len večer
Posledný deň som už neodsávala. Prsia boli ešte trochu naliate, ale ani pri stalčená rukami nič nešlo. Také naliate mi ostali ešte pár dní, ale asi po mesiaci mi tak "spľasli" že mám menšie ako pred tehu (mala som až E)
Nedošlo u mňa ku zápalu ani nič podobné. Už som bola aj na sone preventívka, všetko OK.

Mlieko je otázkou ponuka-dopyt vždy. Či už kojíš, alebo odsávačka nahrádza dieťa 🙂 Takže znížiš a telo povie: aha, tak asi už netreba. Nič viac. Teda podľa mňa.
Super, že si mala mliečko doteraz. Ja keď som padala na hubu od únavy (odsávala som veru aj na JISke á 3hod deň noc, aj neskôr - aby som mala dosť pre oboch), som si hovorila, do 3mesiacov, potom do pol roka a veru, keď okolo 8m začalka produkcia klesať, veru som si nad odsávačkou aj poplakala. Ale viem, že tostálo za to, najlepšie čo pre svoje deti máme je naše mlieko. Nikdy nič také špeciálne vyrobené presne na mieru tých mojich predčasniatok už nikdy nebudú mať 🙂 A tak som na seba hrdá a fandim všetkým maminám, či už koja, laebo odsávajú...

kiwi82
autor
23. jún 2011

@kablika dakujem velmi pekne za spravu a povzbudive a mile slova. aj ja som velmi vdacna, ze som Miške mohla dat moje mliecko, a tiez mi bude velmi luto, ked s tym prestanem a tiez si urcite poplacem za zvuku mojej zlatej Medely 😢 Skusim to tak ako pises, pomaly postupne znizovat pocet odsavani. aj ja fandim vsetkym mamickam, ktorym sa babo neprislalo albo z roznych dovodov nevedelo papat priamo z prsnika a nevzdali to a dali si tu namahu, ze zacali odsavat. fakt stoji to za to 😉

strapco13
24. jún 2011

@kiwi82 v podstate baby radia dobre ..pomaly natahovat interval medzi odsavaniami a zmensovat mnozstvo odsateho mlieka
pokial sa ti naleje prsnik odsaj len tak do uvolnenia tlaku
mozes pouzit na zmensenie opuchu aj zelene kapustne listy