Ako ukončiť kojenie?

martina374
3. jan 2015

Ahojte, chcem sa opytat, ako dlho ste kojili? A ako je to s tym ked chcem prestat kojit, ako sa postupne prsia nebudu nalievat? kedze teraz sa nalievaju ale zaroven sa aj vyprazdnuju kedze mala papa. ale ked budem chciet prestat kojit tak sa naleju a budu napuchnute a mozno budu aj trochu boliet a ja uz nebudem chciet kojit. ako to vlastne je? vdaka za odpovede.

jana_eyre
3. jan 2015

prveho som dojcila do 15tich mesiacov a druhu do 13tich mesiacov.. take male babatko, ako zrejme mas by som este neodstavovala, ale to je samozrejme na tebe.. ja som svojich drobcov odstavila tak, ze som im jednoducho naraz nedala prsnik a odstriekavala si rucne to mlieko, ktore tlacilo.. oni uz ale vacsinou papali max. 2x denne..

take male babo papa vela, takze je aj vela mlieka - takze sa odporuca prestat postupne - vynechavat niektore kojenia, napr. rano namiesto prsnika dat umele mlieko a svoje si odstriekat tak, aby netlacilo.. produkcia sa postupne bude znizovat.. je ale dolezite si ho odstriekavat casto a dokladne, aby sa nezapalili prsniky..

alaniska
3. jan 2015

@martina374 ja som kojila 15, 5 mesiaca, potom som zistila, ze som tehu a hned som maleho odstavila. Predtym som sa marne snazila ho odstavit postupne, bol zavislacik🙂
Prve dni som mu dala pred obednym a vecernym spankom po troske cucnut, len par glgov. Prsia boli v pohode, naliali sa, ale tych par glgov zabranilo bolesti. Co bolo divne, asi na 4-5 den rano boli uplne prazdne a bolo.
Maly flasu 2 dni odmietal, potom vypil a pije s velkou radostou.

dollynkaa
3. jan 2015

@martina374 ja som odstavovala postupne. Viac a castejsie som davala UM az sa ni menej tvirulo materske az aj nocne kohenie som davala um alebo caj. Nemali sme zuaden problem. Ani mala ani moje prsia ;)

luba41
3. jan 2015

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/dlhod...
preštuduj, tu si nájdeš vela info

siska53
3. jan 2015

@martina374 prve dieta-11m.
Druhe dieta -23m.a19 dni.
Prve dieta strasne rado papalo prikrmy,takze v case odstavenia bol na 2-4dojceniach denne a aktivne ho nevyhladaval. Kedze sa mi tvorili podliatiny a dojcenie bolelo,odstavila som ho. Prsia to zvladli,kedze sme s zuz intenzivne nedojcili,tak sa nenalievali a mlieko do cca 3m.odislo uplne (skusala som si raz za cas stlacat bradavky,preto to viem).
Dcerku som zacala na odstavenie pripravovat po 20.m.,lebo ta behala aj 15-20xza den a uz ma to bolelo,kedze kazdu chvilu dobehla. Ponechala som jej len ranne a vecerne,po mesiaci len ranne. No a nakoniec som ju odstavila. Vyuzila som dni,kedy spala dlhsie a ja som sla raz cvicit a raz k dr. Uz ma nezastihla. No a v dalsie dni uz nedala. Ten posledny krok bol najlahsi. Ale odhodlala som sa az vtedy,ked bola ochotna vypit aj ine mliecko ako moje.

Ale priznam sa..dojcenie mi este stale chyba a je to uz takmer 10m...no byvala som kazdy mesiac chora,tak mi uz viaceri dr. radili odstavit..

martina374
autor
5. jan 2015

@jana_eyre teda napr. ked zacnu babätku rast zubky a bude uz papat aj nejaku tu kasu alebo ine veci tak postupne obmedzit mm ze len rano a vecer a teda tym ze uz papa aj inu stravu tak bude aj mlieka chciet menej a postupne ho vlastne odstavim a ja prestanem kojit ano? A co sa tyka umeleho mlieka tak ak chcem pomaly odstavit mm tak musim to umele mlieko pouzivat alebo len napr. inu stravu a svoje mlieko?

martina374
autor
5. jan 2015

@dollynkaa a lahko preslo z materskeho na umele mlieko, chutilo mu?

jana_eyre
5. jan 2015

@martina374 tak vsetko zalezi od veku v akom ho chces odstavit.. kazdemu babatku rastu zubky inak /mojmu synovi uz v 4roch mesiacoch/ ale bol plne kojeny, takze zacal papat prikrmy az v 6tich mesiacoch.. nedojcene deti sa maju zacat prikrmovat v 5tich.. a podla mna staci ak zo zaciatku vypustis kojenie len v case, ked bude babo papat tuhu stravu /kazde babo je ale ine, moje obe deti este po papani tuhej stravy chceli moje mlieko/ a postupne svoje mlieko nahradis aj umelym mliekom, kedze nejake mlieko je minimalne do roka velmi potrebne.. 🙂

inak moj syn si na umele mlieko zvykol hned, ale on uz bol velky a ja tehotna, takze som mala uz malo mlieka a on bol rad, ze sa konecne najedol.. ale dcera si na umele mlieko nezvykla do teraz - ak jej ho ponuknem tak sa zatvari akoby som ju chcela otravit.. tak jej davam vela mliecnych vyrobkov a kase.. ale ona je uz tiez velka..

luba41
5. jan 2015

zaujíma ma / naozaj / prečo sa už pýtaš na odstavenie, ked ste s dojčením ešte len začali? vieš o nejakej lepšej strave pre dieťa ako materské mlieko? ..ved normálne je -dojčiť niekolko rokov, len v našich "vyspelých kultúrach" sa to obmedzilo na niekolko mesiacov...a pritom drvivá väčšina mamín je na materskej, rodičovskej tie 3 roky, tak dojčenie by nemalo byť na "obtiaž"?..materské mlieko a prsník je pre dieťa dôležitý tak isto v 3, 6 12. mesiacoch ale aj 2, 3 rokoch..

dollynkaa
5. jan 2015

@martina374 ja som jej tak postupne. zo zaciatku nechcela ale zvykla si casom a po case uz pila len UM

didi51100
5. jan 2015

moj syn ma 18 mesiacov a dojcim ho uz len jedenkrat v noci. cez den si na prsnik uz ani nespomenie, asi aj preto, ze je dobry papkac a vsetko mu chuti. v noci sa uz potrebuje len pomojkat. skusala som nocne dojcenie nahradit vodou, ale zatial to nezabera. obcas mu ponuknem kravske mlieko, ktoreho vypije dostatok aj cez den. umele mlieko mu vobec nedavam a kravske som zacala asi v 14 mesiacoch.

moni244
5. jan 2015

@martina374 len sa pred začatím odstavovania presvedč, či ti chce fľašu a UM, moja sa odstavila sama v 14 mesiacoch, jedla za 2 deti, ale UM mlieko odmietala, aj rastlinné, jediné, čo vypila, bolo kravské, čiže sme prešli na jogurty, syry a mlieko raz za týždeň

diorka
5. jan 2015

@martina374 ja som obidve kojila 3 roky a boli to moje najkrajsie roky 😵 a tym, ze som ich tak dlho kojila, mliecko odislo postupne

dahra
5. jan 2015

@martina374 - pri synovi som chcela kojit do roka, cca okolo polroka som si vypocitala pocet dojceni za den, vychadzalo 6-7 a postupne som kazdy mesiac jedno vynechala. Najprv doobedne, poobedne, v noci sa zazracne od polroka nebudil (moja krpana zasa kazdu chvilu 🙂. V 10.mesiaci som dojcila len rano a vecer, v 11.mesiaci len vecer a cca 3 dni pred tým, ked som plánovala nedat mu ani vecer, sli mu zuby,mal teplotu a uz sa odmietol prisat, skusila som este po dva dalsie vecery a nic. Mlieko mi zmizlo postupne, takze asi 2x som si trolinku odstriekala, ked odmietol a bolo. segra sla presne tymto postupom, v 13. mesiaci, ked dostaval uz iba vecer zrazu len pokrutil hlavou, že "be" a neprisal sa. Tiez nemala problem, mlieko sa stratilo postupne.

martina374
autor
7. jan 2015

@luba41 ja som sa len chcela informovat,ze ako dlho bude papat mm a kedy mu uz bude stacit tuha strava popri mlieku

siska53
7. jan 2015

@martina374 aha,tak som ta zle pochopila..to je individualne.
Maly naor.velmi rad papal a vlastne uz okolo 8.m. Okrem rana,ked to mal ako hlavnu davku,pytal coraz menej MM,skor som sa mu ja vnucovala..
No dcerka zas nejak inej strave na chut az tak neprisla,az ked som jej musela postupne dojcenie v 20.m.obmedzit,sa viac rozpapala..uvidis,ako to bude u vas..babo si to samo urci.
Hlavne sa pekne dojcite,tolko,kolko babo potrebuje. Na ostatne mate cas.

luba41
7. jan 2015

@martina374 aj ked bude už papať tuhú stravu, tak MM je pren stále dôležité..aj v 2 rokoch..aj ked zvediete príkrmy okolo 6mes, tak stále dojčiť na požiadanie a nenahrádzať príkrmami dojčenie..príkrmy sú popri dojčení..bábo aj po zvedení príkrmov nemusí piť nič iné ako MM..hlavne "nestrkať" flaše ani s vodou, len aby sa naučilo na flašu..dieťa už skoro dokáže piť s pomocou z pohárika.. http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/prikrmy/
poštuduj, je tam kopa informácii.. 😉

maykaaa1122
10. nov 2016

Viac a castejsie som davala UM az sa mi menej tvorilo materske az aj nocne kojenie som davala um alebo caj. Nemali sme ziadny problem.