Ahojte mamičky, prosím Vás viete mi niektorá poradiť ako si mám udržať mliečko? Kojím zatiaľ 8 mesiacov, ale už mi končí, napr....večer ked sa mi malinká zobudí na 2. kojenie, už jej nemám čo dať. Dosť ma to trápi...:(((Viem, že kojenie nie je na stálo, ale ešte by som to chcela nejak potiahnúť. Doktorka mi dala aj homeo na mliečko, pijem veeeeeeeeeela vinei..........Máte nejaké skúsenosti, čo Vám pomohlo? Ďakujem za každú radu. Dúfam, že to tu ešte nie je,lebo všade som čítala len o odstavovaní a nie udržaní, ak je ospravedlňujem sa mamičkám,ktorým to vadí. Pekný deň.
@deniskaaaa nepises ako casto kojis cez den a v noci, kolkokrat davas prikrm, ci davas aj ine tekutiny, kolko tekutin vypijes ty atd....toto vsetko ovplyvnuje laktaciu....mne napr pomaha caj leros pre dojciace maminy oranzovy, melta, pestra a pravidelna strava, pravidelne dojcenie cca 6 krat za den a v noci cca 2-3 krat a tekutiny tak 2-3 litre za den 🙂 a dcerke davam tych prikrmov 2-3 krat za den podla toho ako sa napapa teda kolko spapa a vodicky davam tak do 100 ml denne
@eveenka Ahojky, malinká papáva každé 3 hodinky.Takže to by mi ani nevyšlo🙂)))) No v noci mi malinká väčšinou spinkáva a vstáva o 6 na prvé kojenie (tieto dve noci boli výnimkou nakoľko sa zobudila už o 1 na kojenie a potom o 5-čo som jej už nemala čo dať) Ale inak je to tak, že o 6 nakojím potom o 9 (len tak tak) o 12 zeleninka o 15 ovocie, 18 kojím a potom ešte o 20:30 kedy ide spinkať- to jej dávam kašičku a aj kojím. Čajík vypije tak 210 až 350 ml za deň (v priebehu).
@ranya ahojky, môžem sa opýtať, čo to je?🙂 Dakujem🙂
@deniskaaaa skus na cas obmedzit ten caj, zda sa mi ho dost na tento vek. ja by som na tvojom mieste prikladala castejsie, aj ked sa Ti zda prsnik prazdny, kludne ponukni aj po prikrme na zapitie, aby sa mliecka viacej vytvorilo. Mne velmi pomahal aj caj pre dojciace maminky, vtedy som bola poriadne naliata 🙂
s
@majka1981 Ďakujem skúsim🙂))Len malinká keď jej netečie, začne plakať, vypľuje a už nechce skúšať..:(((
@deniskaaaa tiež by som pridala aspoň jedno popoludňajšie kojenie. pauza od 9 do 18 je dosť veľká 😝
a vypije skutočne dosť. môj malý (14 mesiacov) sa teraz dostal cez 1,5 deci vypitej vody cez deň 😅 ponúkni jej mliečko aj do smädu. 😉
a možno aj tie homeo ešte potrebujú nejaký deň-dva kým zaberú.
@deniskaaaa to su take tobolky , kde je benedi´kt lekarsky, senovka grecka hlavne a ine bylinky na podporu laktacie. je to v tobolkach, viem o mnohych, ktorym to pomohlo http://www.mojalekaren.sk/motherlove-more-milk-... 😉
Ahoj, mne tiez pomohlo more milk plus od motherlove. Su to kapsule. V lekarni ich nepoznali, ale objednali a na druhy den som ich mala. Balenie 60kapsul stoji okolo 20eur.
@deniskaaaa tych prikrmov je v norme, do cca 9 mes stacia dva a do roka 3-4 za den, ale presne ako pise
@majka1981 obmedz malej ten cajik je ho strasne vela, ja som zacala malej davat vodicku az v 9 mes dovtedy som len kojila aby mliecka bolo tak aj ty obmedz a radsej ponukni prso....a nocne dojcenie by som opat zaradila aj ked uz si si zvykla ze nemusis vstava na kojenie 🙂 daj si ju k sebe do postele a dojci aj v noci lebo nocne dojcenie najviac podporuje dojcenie 🙂 skus aspon dvakrat v noci cca o tej 12:00-1:00 prve a druhe o 3:00-4:00 🙂 a preco si myslis ze mas malo mliecka?
@deniskaaaa a aj ta pauza je prilis dlha aj to mohlo sposobit ze ta laktacia sa znizila lebo aky je dopyt taka je ponuka...ja dojcim cez den tak 6 krat a ked nahodou mala spi dlhsie tak mam potom prsia plne ako balony 🙂 ....a 8 mes babo este potrebuje mliecko aspoin tak 4 krat cez den, skus dojcit rano pi zobudeni, pred spanim cez den, poobede a pred nocnym spanim a raz v noci medzi 12:00 -4:00 a uvidis ze mliecka bude viac 🙂
@eveenka a myslíš, žeby sa ešte obnovilo?
@eveenka ja si to nemyslí, ja mám málo, nakoľko keď aj chcem kojiť, mám úplne prázdne (mäkké) a malinká musí aspoň 2 min.ťahať, kým sa spustí....
Z vlastnej skusenosti pisem to co ostatne, vela tekutin, oddych, pomoze caj, bylinky senovka, ... hlavne castejsie prikladanie a mozno kazde uspavanie dietatka na prsniku. (tak to robim ja) velmi to pomaha. a este pomaha aj sirup laktofyt alebo feniklovy olej - v zdravej vyzive. prajem vela uspechov.
@deniskaaaa ale spusti sa, a ona sa medzitym upokojuje na prsniku. keby mala malo, bola by mrzuta. uz ma aj inu stravu, mliecka tolko nepotrebuje.
@deniskaaaa a malinka ti aj nejako dava najavo, ze je malo mliecka? Lebo ono je celkom normalne, ze ked uz mliecko nie je hlavne jedlo dna, uz ani prsia sa ti nebudu nejako extra nalievat. Ja mam napriklad pocit, ze v nich skutocne nicove nic nie je, dojcim uz iba na obed a nadranom a mala je spokojna, stale povie, ake dobre mliecko a ja nechapem, odkial sa tam berie, ani pri dojceni necitim, ze by sa spustalo....
@deniskaaaa možno by si mala veľkosť príkrmov zmenšiť na polovicu a dať jej ho až po kojeni, sú to predsa len príkrmy, teda prikŕmiť po dojčení.
A keby si si po kojeni skusila zvysne mliecko odsat? Aj ja kojim syncek ma uz 7.mes. No prikrmy su prenho zatial hotova pohroma 🙂 pomalinky skusame...no nejak sa mu do toho nechce... Mam mliecka tak akurat no kojim dost casto,tiez sa bojim ake to bude ked zacne poriadne papavat kasicky,preto som uvazovala ze co nespapa s prsnika odstriekam,lebo mliecko funguje ze kolko spapa tolko sa vytvori... Mne ani tabletky ani caj z feniklu,rasce,anizu..nepomohol nejak moc,aj ked ho pijavam pre istotu. Aj meltu mozes skusit...
mna znova "nastartuje" More Milk Plus od Motherlove. Stoji sice 20 eur, ale stoji za tu cenu 🙂
Mas dlhu poobednu pauzu, prikladaj aj poobede. Alebo aspon 2x odsavaj. Nedaj sa znervoznit recami okolia ze treba znizovat kojenie a nahradzat prikrmami. Okrem toho pocas priebehu laktacie sa tvorba mlieka meni- prsnik postupne zmakne a uz sa tak nenalieva ako na zaciatku ale mlieko sa tvori na poziadanie pri sati dietata. Ja som mala naliate prsia ale uz mam ich stale makke a akoby prazdne avsak akonahle sa maly prisaje, mlieko do 30sek-1min zacne striekat. A to mozem kojit aj po polhodine , mlieko sa vytvori.
@deniskaaaa urcite by sa ti urobila viac mliecka ak budes dojcit pravidelne aspon tak 4 krat cez den a aspon ray v noci, uvidis, do tyzdna budes mat viac mliecka, a kludne mozes vyskusat costi su sice na predpis ale mne velmi pomohli ked som prekonala treti zapal a mliecka bolo malicko vtedy mala dcerka aj malo pocikanzch plienok a do troch od od uzivania som mala opat plne prsia na prasknutie, ale chce to pravidelne dojcit aspon kazde tri hodiny....
A najvhodnejsie k udrzaniu laktacie je striedanie kojenia a prikrmu teda nemali by nasledovat dva a viac prikrmov za sebou...my to mame tak ze rano kojenie, o hodinu ranajky, pred doobednym spanim zasa kojenie, potom na obed prikrm, pred poobednym spanim kojenie, ked sa zobudi prikrm, na veceru kojenie a pred nocnym spanim kojenie a v noci kolko chce ja to neriesim vzdy ked sa zobudi v noci dam prso ju to ukludni a ja mozem spat dalej 🙂
@deniskaaaa ak chceš ešte ďalej kojiť, je veľmi dôležité cez deň ponúkať aktívne min do 1,5 roka, aby sa kojenie dieťatu ukotvilo. Aj ked cez den papá príkrmy, mliečko má pre neho stále predstavovať 75% denného príjmu potravy a príkrmy sú len príkrmy popri MM. Zruš alebo obmedz čajík cez den a dávaj zapíjať MM, aby Ti vyšlo aspon 6 kojení denne. Okolo 8 mesiaca začínajú byť detičky velmi vnímavé na "mamine prešľapy" /veľa príkrmov, obmedzovanie kojenia.../ a vyústi to do štrajku a potom väčšina mamín povie, že bábo sa samé odstavilo 😒
Ja mozem odporucit senovku grecku v kapsuliach alebo ako bylinku (byva aj mleta) nechuti velmi ale pomaha. Melta, caj na podporu kojenia a feniklovy 3x denne kavovu lyzicku. Mne toto pomaha velmi 🙂 . A samozrejme vela tekutin a caste prikladanie 🙂
Vinea je o nicom, sama umelina. PI vela vody, naozaj to robi rozdiel. Kojit kazde 3h nie je extra casto, ale je to ok. Akurat si s takym intervalom produkciu asi nezvysis, ked si sa na to pytala. Tie tabletky od motherlove su fajn, ale ziaden zazrak necakaj. Naozaj sa da zvysit tvorba mlieka jedine castejsim prikladanim a pitim vela vody (nie vinei🙂. Inak paci sa mi, ze aj ked mas uz 8m dieta, zalezi ti na kojeni 🙂 Vela zien to praveze naopak vyuzije na to, aby zaali odstavovat (ale to je kazdeho osobna vec samozrejme!)
@deniskaaaa Môže to byť tým že v noci spinká a teda sa tvorí menej mliečka potom, čo je ale sen mnohých mám aby dieťas palo a oni si oddýchli, nebolo by dobré ju budiť na nočné krmenie, a hlavne ked to nepotrebuje, vystačí si celú noc, len by ste si rozbili režim a neskôr by si si aj priala aby spala a bola by hore každú hodinu, ráno ked vstaneš o tej 6 máš naliate prsníky? Ono ked je dieťa staršie stačí ked ho kojíš ráno, na obed a večer a to môžeš tak do dvoch rokov, a nebudeš unavená kojením
@deniskaaaa ahoj čo najčastejšie prikladať....a hlavne v noci.....prestriedať prsníky 😉 pitný režim aj tehu čaje sú dobré.....alebo niečo na podporu kojenia......skús pohľadať...... 😉
@koralovka ahojky, ráno ked vstávam, nemám naliate. Ale kojím ako si napísala, ráno, poobede na večer a v noci....tak asi tak🙂
Tak v pohode, ono čím viac dieťa papá a rastie tým menej je mlieka, ale to neznamená, že ho straíš, proste sa do doladuje samo, ja som malú kojila dva roky a teraz kojím bábo, sú tam aj obdobia ked jemliečka málo ale treba vydržať a do dvoch týždnov sa to zasa ,,nakopne" Je to o tom, čo je v psychike, ked ani nepochybuješ o tom, že by mliečko nebolo tak ani nebude problém🙂
mne pomohlo more mile od motherlove.