Prosím Vás, ako sa mám zmieriť s tým, že je koniec kojenia? Tak veľmi som chcela kojiť čo najdlhšie. Ale tým, že dieťa úplne odmieta prsník, tak už sa tvorba mlieka úplne znížila a nepomáha už ani senovka a benedikt. Mne je normálne do plaču, že už nepotrebuje prsník. Tým, že bola na prsníku nonstop celé dni bolo síce veľmi obmedzujúce ale až teraz som si to uvedomila, že medzi mnou a dieťaťom vtedy bolo niečo viac než len kojenie. Ja som ju cítila, že ma potrebuje a teraz, keď už nechce prsník tak mám pocit že sa mi akoby vzdialila. Neviem to opísať. Bola som doslova chodiaci cumel a nikdy by som vtedy nepovedala, že mi to bude chýbať ako bola na mne, držala ma a pozerala sa na mna počas dojčenia. Aj teraz mi padajú slzy ako to píšem. Je mi veľmi ťažko ze už sa vie ukľudniť len cumlom a nepotrebuje mna.
@nelca0510 skoro 19 týždňov. Ja viem mám ju na rukách s cumlom alebo keď lezime pri sebe tak stále len ten cumel v ústach. Už si vôbec nepýta prsník ako kedysi stále. Keď len zaciti prsník tak vykrúti hlavu na druhu stranu
Ale nechcela si dojčiť do 18stky? Že?
Teraz vážne. Tvoje dieťa tá potrebuje s lubi aj bez toho, že si chodiaci cumel. Či si myslíš, že maminky ktoré nedojcili ani jeden deň svoje deti neľúbia?
A že ich deti si s nimi nevytvoria vzťah? Vytvoria a deti ich ľúbia a potrebuju
Minule tu bol skvelý výrok a je na 100% pravdivý. Bol že: aký je rozdiel medzi dvomi 13 ročnými deťmi, jedno bolo dojčené a druhe bolo na umelom mlieku
ŽIADNY! Obe v puberte papuluju rovnako
Ešte uvidis aká si dôležitá pre svoje dieťa, keď bude choré, keď spadne a udrie si koleno, keď pôjde do skolky a bude rumazgat medzi dverami, ….
Dojcila si koľko to šlo a si dobrá mama.
Vari si ozaj myslíš, že dieťa ta "potrebuje" len kým pije z prsníka? Veď matku bude potrebovať človek stále, dokonca aj v dospelosti, len stále inak.
To nie je o dojčení.Ja som tiež chcela dojčiť syna, kým sa nedostaví, a potom som prestať jednoducho musela, hoci obe strany chceli aj mohli, ale kvôli liekom, aké som užívala, by mu moje mlieko viac skodilo.
Proste "keď to nejde, tak to nejde"
Aj moja dcerka zacala odmietat prsnik.hlavne cez den v noci pije pekne z prsnika.ale urcite to pre mna nie je koniec dojcenia. Mliecko odsavam,dam do flasky a mala pije z flase. Skus zvysit prijem bielkovin,var si silne vyvary a mliecka budes mat habadej. tiez sa mi znizovalo mnozstvo ale bohuzial mi benedikt nepomohol. A casto odsavat.na zaciatok aj kazdu hodinu stimulovat prsia odsavackou. Potom sa zariadis ako dalej odsavat ked sa mlieko rozbehne.teda ak chces odsavat
Ahoj, baby tu maju uplnu pravdu co sa tyka dojcenia. Ja ale len na druhu stranu napisem, ze 19t babatko neodmieta prsnik len tak. Samoodstav je vacsinou okolo 3r, takze ak chces dojcenie zachranit, tak sa urcite este da (volaj laktacnu), ak nie tak je to tiez uplne v pohode. Ono to dojcenie je velmi trpka cesta, niektore zeny pre to museli velmi vela obetovat, ale ver mi, ze 98% zien dojcit vie, len niektore za aku cenu… Sama si zhodnot, ci naozaj este dojcit chces a ak ano, tak vies co robit 🙂
Kojenie nam tiez extra nevyslo a mame pekne vztahy. Nic sa neboj. Tento pocit, ze uz ta “nepotrebuje”, prejde. Mozno to zanedlho budes i ocenovat, ked budes mat viac casu na ine veci popri babatku. Lebo i to je dolezite. Aj ked sa to spociatku nezda.
Kolko mamiciek po case riesi, ze sa im ochladil vztah s partnerom. Alebo sa citia vyhorene. Lebo uz druhy, treti rok sa ich svet toci iba okolo dietata. (A kolke to vdaka okolnostiam nemaju prilezitost to zmenit).
Tak vyuzi ponuknutu prilezitost a zariad si cas tak, aby ste do takejto situacie nedosli. Lebo z toho, ze bude doma pohoda, bude profitovat najviac dieta. Das mu tym viac, ako nosenim v naruci a ponukanim prsnika kazdu hodinku.
@pribinak bože normálne si ma dojala. Revem ako malá.
Nie že do 18tky ale kým by sama necítila, že už je dosť. A myslela som, že vydržíme aspoň rok alebo minimálne do príkrmov. Viem, že ma bude potrebovať a bude ma ľúbiť tak či tak a taktiež aj ja ju neskutočne ľúbim. A samozrejme, že nezáleží na tom či je dieťa na um alebo dojčené. Ale je to taký môj pocit, že mi je veľmi smutno za tým, že chcela stále prsník, zaspavala na mne, ukludnila sa atd. Teraz len cumel a ani už spolu nezaspavame tak že lezime pri sebe lebo vtedy bola na prsníku a tak zaspinkala ale teraz keď si s ňou tak ľahnem tak sa vkuse otáča inde a začne plakať. Aj keď jej dám cumel. Neviem tak ma to mrzí a som smutná a teraz prvý krát plačem ako ma to trápi. Ľúbim ju rovnako len sa zrazu všetko zmenilo. Aj som mala take všelijaké ťahy na ňu keď plakala, že ako ju uspať, ukľudniť… teraz je to oveľa ťažšie. Áno niekedy dám cumel a je kludna ale uspavanie je ako za trest. Niekoľko hodín ju večer uspavam. Na prsníku zaspala rýchlo a bolo to aj pre mna jednoduchšie lebo som si ľahla s ňou. Teraz sa musím prechádzať po byte, skákať na lopte no koniec
Baby samozrejme že som to nemyslela tak, že keď nedojcim tak ma už dieťa nepotrebuje. Asi som to zle napísala. Je to len taký vnútorný pocit, že stále sa pýtala na mna a pýtala si prsník a len tak sa vedela upokojiť a zaspať a teraz zrazu nič. Ja viem že ma bude potrebovať cely život a aj ja ju ale neviem to tak poriadne opísať aby ste ma pochopili 🥲 proste ta blízkosť a to všetko mi tak veľmi chyba 😔
Ahoj, nič si nenapísala nezrozumiteľne, tak nechápem niektoré komentáre. Tiež by som možno ešte skúsila podporiť kojenie a ak to nepôjde tak si najsť s bábätkom nejakú aktivitu alebo nejaký rituálik, ktorý bude patriť len vám obom, taký, ktorý ti opäť nadobudne ten pocit neoddeliteľného puta ❤
Mam tri deti, všetky dojcene, nikdy som ich neprikrmovala a s každým jedným prišla nejaká kríza v dojčení. Vždy sa to ale upravilo! Takže ak veľmi chceš dojčiť, dojci, skúšaj, nevzdávaj to ešte 🙂 častým prikladanim sa to podľa mňa o chvíľu môže zase upraviť a všetko bude ok.
Neviem čo písali ostatní ale poviem ti moju skúsenosť ( nemám čas čítať všetko).. Mala som strašne veľa mlieka ale malý odmietal prsník a moje mlieko v akejkoľvek forme doteraz neviem preco. prvé dva mesiace to boli úplne bez problémov, potom prišla akási kríza, mne krámy a odvtedy to šlo veľmi zle. Skúsila som asi všetko, podľa mňa som mala aj depresie.odsavala som si mlieko, a on ho nechcel ani pit. Uprednostnil um. Tak som sa s tým po 4 mes.zmierila a prestala oddávať. Malý má už skoro dva roky a vôbec ma to teraz nemrzí , o nič také nešlo, navyše som sa nemusela na verejnosti ukazovať s prsnikom ale dali sme fľašu, pre mňa je jednoduchsoe riešenie😁 syn je zdravý a spokojný, nešla som proti jeho vôli keď to nechcel.
Ja som kojila 2 mesiace . Nepomohla ani laktačná ,žiadne cvičenie ,doplnky ...odišlo mlieko a nezmohla som nič . Sme rovnako dobre mamy ako tie čo koja do 3 rokov . Nehovor si také veci že sa vzdalujete a že si sklamaná ,potom budeš mať stále len takéto pocity. Vieš urobiť všetko pre svoje dieťa ,okrem jedinej veci . Vzťah sa nebuduje na základe kojenia. A poviem ti pravdu ,keď mi odišlo mlieko ,chvíľu som sa obviňovala ,ale v konečnom dôsledku mi odľahlo. Nemohla som nič jesť lebo zo všetkého malého bolelo bruško ,bradavky som mala také dopraskane ,že aj keď som odsavala mlieko bolo večne ružové od krvi ,neskutočná bolesť pri každom kojeni ,slzy mi tiekli ,malý bol nervózny ,keď prišla laktačná chvíľku som mala pocit že to pôjde ,ale nie nešlo. Chvalabohu som mala šťastie na dobrú ,ktorá mi vtedy veľmi pomohla aj psychicky . V nemocnici mi totiž sestričky hovorili že kojit treba za každú cenu ,cez bolesť ,aj keď je to nepríjemné , proste žiadna iná možnosť. Laktačná mi vtedy povedala že niektoré ženy jednoducho nevedia /nemôžu kojit , a je to v poriadku. Lebo mama nie je len prsník. Pre dieťa je mama najdôležitejšia osoba na svete ,a tomu bábätku je jedno či ho držis v náručí a má prso v puse alebo cumlík z fľašky . Bude sa na teba stále pozerať ako na bohyňu ❤️ mňa mrzeli veľmi reči rodiny ,prvý mesiac po ukončení kojenia som tam ani nechcela chodiť . Lebo neviem načo boli dobre tie reči že sa nemá prestať kojit za žiadnych okolností, a že s ním nebudem mať žiadny vztah 🤷 len čo má psychicky deptali. Ale nikdy som necítila že by sa mi malý vzďaľoval ,nepotreboval ma ...takže kľud ,určite sa ti dcérka nevzdaluje ,ber to tak že si spravila všetko čo si len mohla a jednoducho to nevyšlo , ale dobrá mama si a budeš aj bez toho ❤️
Ahojte, všetko nečítam ale písala si, že malinká nemá ešte ani 5 mesiacov? V tomto veku sa určite nejedná o prirodzené odstavenie z jej strany. Nie som žiadna mamila maniačka, ani netvrdím, že kojenie je to najlepšie čo môžeš dieťaťu dať, ale ty máš ešte maličké bábätko, skús o kojenie zabojovať. Jednoznačne zavolaj laktačnú. Kojím už druhé dieťa a s oboma som si prešla či už kratším alebo dlhším štrajkom. Prvú dcéru som kojila nakoniec dva roky. Najednoduchšie je si povedať, že tvoje mlieko už nepotrebuje a nechať to tak.
Bud šťastná, že si mala dar kojiť tak dlho. Moja odmietla prsník po 2 mesiacoch, iné nekojili vôbec. Teraz ma pol roka a veru nemám pocit, že by ma nepotrebovala 😁
Prosim ta, neprehanaj to, su zeny, ktorym nebolo umoznene vobec kojit. Ak ti tak strasne chyba, sup makat na dalsom dietatku. Pri piatom mozno uz tieto pocity nebudu
Aj mne to bolo pri oboch detoch luto. No kazdy den prichadzaju nove a ine starosti okolo dietatka a tento pocit sa "pod tiahou" ostatnychtym pádom vcelku skoro vytratil. Pridu zuby, horucka, uraz a ani si nespomenies...nejako si na to zvyknes
Ahoj, to je este malicke dieta 19 tyz. babatko sa samo od seba nerozhodne, ze uz nechce dojčiť. Ono ma nejaky problem, pravdep. pomaly tok mlieka. Skus morungu, ta je dobra na produkciu. Babatko nechce pit, ked mu nejde mlieko alebo mu ide pomaly. Prip. si najdi laktačnu 🙂
A doteraz si nedokrmovala ani raz? Koľko má za deň prikrmov? Lebo sa mi tiez nezdá aby sa tak male dieťa odstavilo
Zeny, co mate len jedno dieta, a vy ste vedeli, ze babatka takto strajkuju?? Ja som teda s kojenim bojovala prve dva tri tyzdne, potom sa to rozbehlo, rovnako ako autorka som bola chodiaci dudel a zrazu okolo troch mesiacov pri jednom kojeni zacal vrestat, a odtlacat sa. Ja v soku, dalsie kojenie este horsie a dalsie este horsie, normalne rev na raty.🤯a v hlave ti ide, nieco je zle, nieco ho boli? Zjedla som nieco? No hrozne. Az potom som na nete nasla, ze je to bezne u babatiek a treba vydrzat.
Autorka, neviem, ako na tom ste a ci si uz uplne prestala kojit, ale my sme toto obdobie pretrpeli a kojila som iba v spanku, a postupne to preslo. Nedokrmovala som, iba dojcila. Ak uz kojit nechces, alebo je moemntalny stav neudrzatelny, kasli na to, ver ze to babo ta potrebuje, ci s cickou ci bez 🙂
laska nezavisi od dojcenia🙂...urcite si dobra mama, len teda nechapem, preco malu uspavas? teda ja celkove tie uspavacky nechapem...ale mozno to je tym, ze moja mala zaspavala stylom, polozit do postielky, pohladkat a pustit kolotoc
Odpoviem tak hromadnejšie. Malú chcem kojiť, nevzdávala by som to. Ale ona vreščí hneď ako vytiahnem cecok a snazim sa ju prikladať. Takze rada “viac prikladaj” vôbec nefunguje keďže sa ju priložiť absolútne nedá. Keď ju mám na rukách, vytiahnem prsník, skúšam jej ho dať a vtedy otoci hlavu na druhu stranu, začne kopať, vystiera sa a spustí neskutočný rev od nervov. Neviem čo sa deje.
Stalo sa to tak, že mi LP poradila na začiatku nech jej skúsim dať cumel lebo keď bola u nás a kontrolovala kojenie, tak povedala že je všetko v poriadku, mala sa krásne prisala ale že vôbec neťahá. Prsník ma ako cumel. No a ja som jej povedala že áno lebo na prsníku ju mám naozaj cely deň bez srandy. A povedala že takto nemôžem fungovať že byt jej cumel nie je v poriadku. Je rozdiel keď chce prsník na ukľudnenie alebo na zaspanie alebo na jedenie ale ona bola na mne celé dni. Skúšala som teda cumel ale ani za svet. A z ničoho nič vymenila prsník za cumel a odvtedy prsník nemôže ani len vidieť. Nedokážem ju jednoducho priložiť. Ona robí take scény akoby som ju rezala.
@selu11 nie mala nedávno 4 mesiace. Z ničoho nič odmieta prsník a mne sa prestáva tvoriť mlieko tým, že ju nedokážem priložiť a nepotiahne nič
A pije umelé mlieko bez problémov?Štrajk je bežný u dojčiat, ale obvykle prejde za nejaký krátky čas, aj u nás syn cca v 4 mesiacoch začal kus vystrajat, ale prešlo to o pár dní, a nebolo to, že reve, len čo uvidí prsník. Samozrejme, že ak ti bude v kuse odmietať, tak mlieko sa prestane tvoriť, bohužiaľ, sú aj také prípady, kde dieťa sa "rozhodne" že už nechce prsník a hotovo.
@darkswan mala mi od narodenia nikdy nezaspala sama. Vždy len na rukách alebo na prsníku. Keď ju polozim do postieľky, zapnem kolotoc a tak tak reve až kým ju nezoberieme. Takze u nás to absolútne nefunguje. Musím ju jednoducho uspať. A keď je unavená tak jej musím pomôcť zaspať inak plače dlhé hodiny od únavy a je to potom peklo
@jaskolka áno umelé pije normálne bez problémov.
Ja som malú len zobrala na ruky a išla priložiť a už revala, je to ťažké viem. Pevné nervy želám. Či sa kojiť podarí, alebo nepodarí hlavne nezúfaj. Chápem že to chýba, aj mne to chýbalo keď som prvú odstavila a to som z toho nikdy nemala neviem ako čarovné pocity, že sme prepojené alebo čo. Skrátka u mňa to bolo "len" kojenie.
Nechcem strašiť ale problém môže byť aj v tebe, po zdravotnej stránke. Zápal alebo neviem čo, stáva sa všeličo. Sestre malá nechcela piť mliečko keď mala pred menštruáciou.
A koľko má mesiacov/týždňov? Netráp sa tým,tak si ju zober na ruky a tak ju ucicikaj aj keď ma dudel.